Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si vedou webové prohlížeče?

Nevím, jak vy, ale vypadá to tak, že tu je jakýsi odklon od Internet Exploreru k alternativám vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja byť vami, odstrihol by som IE6 úplne. Ten balast mal zmiznúť z povrchu zemského už pred rokmi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela se divím, proč jsou lidé tupé ovce, které používají jen to, co jim MS naservíruje... Od doby, co jsem použil Operu nemám o MS IE nějak zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Henky: Proč? Mě IE skvěle funguje a jsem s ním maximálně spokojený. Nebo mám přejít na firefoxe, který mi nabíhá 5x pomaleji?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odére, skvěle vykresluješ mentální obraz uživatelů opery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox mi nechuti a v PC sa mi divne sprava od velkeho vytazenia CPU az po pad Firefoxu. Chuti mi Crome alebo IE 8 sa uz da tiez.
 
Len sa divim, ze chrome je na tom tak zle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2enigma: a myslím, že to je dobře. ať mají těch 40-50% podíl, konkurence se bude snažit, bude o co bojovat, nebude taková nuda a šeď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Earl: Nevim, proc podle jednoho komentare hodnotis vsechny uzivatel toho ci onoho prohlizece (v tomto pripade Opery). Uvazujes jako rasista. At si kazdy pouziva to, co mu nejvic vyhovuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ted: Aha, takže nadávat lidem, kteří používají IE do tupých ovcí (viz. Odér) je v pořádku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidé, kteří používají Internet Explorer, se dají popsat dvojím způsobem: ti, kteří nevědí, že existuje alternativa a ti, kterým Internet Explorer vyhovuje. Tyto dvě skupiny se mohou prolínat, ale rozhodně bych neřekl, že jsou identické.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé ? nechtěl jsem nikoho urazit. Nutno ale vzít fakt, že i kdyby byla Opera, Firefox 1000x lepší než IE tak ho stejně lidi budou používat IE. Toto já prostě nechápu. Fakt je ten, že nebýt konkurence, tak IE je v současné době tak ve verzi 3.0 a nikdo by nic nenamítal. Nevím, proč lidé alespoň nezkusí konkurenci, jestli je to jejich leností anebo se smířili s tím, že nic lepšího než to co je od MS prostě neexistuje a ani nemůže být. Pokud jsem někoho urazil s označením tupá ovce pak se omlouvám, i když potrefená husa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

velká většina lidí si plete prohlížeč, vyhledávač, překladač a karabáč.Tak už víte proč 67% lidí používá IE?

http://www.youtube.com/watch?v=o4MwTvtyrUQ

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

marshall1727: Dosavadní rozdělení trhu bude snad také i prospěšné pro psaní webu jako takového. Větší podíl alternativ tlačí k dodržování standartů. Nerad bych byl zažil návrat doby, kdy IE byl prakticky výhradní prohlížeč, který diktoval svá pravidla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miki23:
entuziasmus Odera je znamenim mladi, ono ho to za par let prejde :D
Az zjisti, je jsou podstatne dulezitejsi veci nez webove prohlizece a neustale zkouseni neceho noveho, i kdyz to stare vetsine lidem proste staci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MrHenky:
MSIE6 byla fakt hrozná, s tím plně souhlasím...

Odér:
Jsem taktéž uživatelem prohlížeče OPERA a mám jej jako primární browser na svém domácím PC, ale nazývat lidi, kteří používají především MS produkty, jako tupé ovce, mi přijde přinejmenším dost povrchní.
DOMÁCÍ POUŽITÍ:
Pokud jde o osobní použití, tak to prosím, zde jsem horlivým zastáncem browseru OPERA, ale NIKOMU jej nevnucuju.
(Zde musím uvést, že vpodstatě všichni moji známí (běžní uživatelé), kterým jsem na kompu něco dělal, ať už šlo o odhavěťování, zálohování OS, či prostě a jednoduše jim na kompu něco nešlo [většinou internet, jak jinak :-) ], tak poté jsem jim nainstaloval browser OPERA a seznámil je se základním nastavením a použitím, upozornil je na klady a zápory tohoto softu, tak 9 z 10-ti u něj zůstalo dodnes a nemůžou si jej vynachválit coby primární prohlížeč webu...
PRACOVNÍ POUŽITÍ:
Ovšem, pokud jde o využití webu a browserů v podmínkám zaměstnavatele, tak tady, i kdybys stokrát chtěl, tak Tě pošlou k šípku... Do jisté míry je to způsobeno tím, že už to tam maj pořešený a dovyladěný přesně dle požadavků a spoustu softu je prostě a jednoduše stavěno na MS a ty jako pouhý zaměstnanec prostě nemůžeš přijít a diktovat si podmínky; jinými slovy: nechceš dělat v tomhle? - tak tu nemusíš dělat vůbec!
no, a dalším a to dost významným faktorem je, že pokud nemáš na pracovním kompu administrátorská práva, tak těžko, a to i kdybys třistakrát chtěl, tak si tam Tebou vyžadovaný software nenainstaluješ...
(Samozřejmě jsou i další a další důvody, ale to už by bylo na úplně jinou diskusi...)

Azazel:
Seš šťastnej člověk a to myslím zcela upřímně. Mě totiž NIKDY IE nepracoval spolehlivě a to ani doma, ani v práci ani ve škole...

Earl:
Nesuď, prosím Tě, uživatele browseru OPERA, dle jednoho příspěvku...
Pokuds ten soft vyzkoušel a nevyhovoval Ti, tak oukej, Tvá volba a plně ji respektuju...
(Jen se mi prostě nelíbí, jak tu támhle, tu onde, ten či onen něco napíše a může to být i sebevětší blábol či záměrný flame atd. ...)

marshall1727:
Plně s Tebou souhlasím v tom, že konkurence v této oblasti je pro dobro věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz:
Vtipné, leč v mnohých případech pravdivé...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: Písal som snáď niekde, že má ísť prečo IE ako taký?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSIE6 bol v case ked vysiel jeden z najlepsich prehliadacov. Na vsetky jeho "chyby a vlastnosti" poukazal az prichod modernych prehliadacov. Predsa nemozme cakat, ze bude 9 rocny prehliadac rovnako dobry ako tie najnovsie ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ee v dobe IE6 byl mnohem lepsi Netscape

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Odér
Ty zas nechápeš, že pro spoustu lidí znamená koupě PC asi tolik co nákup potravin. Koupí a konzumují, to znamená, že si pořídí PC, prodavač jim vysvětlí, že se nemusí starat, že PC ani není drahé, jeklikož už mají předistalované Win. Maximálně je varuje před nákupen PC s CPU od AMD, protože je to dle prodavače nekvalitní CPU ( viděno a vyslechnuto osobně v celorepublikovém "značkovém" obchodě zaměřeném pouze na prodej PC, NB, periferií a herních konzolí ) Následně dotyčný přijde domů a už jen konzumuje. Nemá zájem cokoliv vylepšovat, jako spoustu dalších věcí co si pořídil. Ty si taky nejspíš nevylepšuješ svoje slipy/trenýrky, protože to nepovažuješ za nutné, jiní takhle smýšlí o PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Odér: Ver mi, ze kdyby Firefox, Opera .. atd byly 1000x lepsi nez IE, tak by je lide proste pouzivali daleko vice nez IE. Ale ono tomu tak neni. Ty se na tento problem zase divas zaujate z te "druhe" alternativni strany. Proste kazdy pouziva to, co mu vyhovuje. Me treba vyhovuje Maxthon 2.x.x + jadro IE8 (BTW: Zkus si tuto kombinaci pro webove aplikace pouzivajaci v hojne mire Java Script (AJAX) a porovnej performance s ostatnima).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Neboj, s tym seamonkey sme uz dvaja. :-) Mimochodom, vo wxpp to priserne pomaly odbavuje ukladanie na disk save-link-target-as alebo save-image-as alebo z mailu ulozenie prilohy na disk (cele to zatuhne na cca 15 sekund!!!). Stretol si sa s tym? Je to vlastnost seamonkeyho, alebo toho wxpp?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>> semtamtuk:
Problém je, že mnozí považují produkt za lepší JEN a POUZE proto, že "jej používají i ostatní". V případě IE bych však neřekl, že se jedná o tuto situaci, v případě IE si osobně myslím, že produkt používá většina jednak z neznalosti alternativy a pak také proto, že "už ho tam má, funguje to, tak proč by si instalovali něco jiného". Stejně jako si lidé kupují auto "s defaultníma gumama", tak "proč si kupovat další gumy, když už auto gumy má". Až časem (pakliže vůbec) přijdou na to, že "defaultní gumy" sice "jezděj", ale není to ono a pořídí si gumy lepší (u toho auta ten příměr trochu pochopitelně kulhá, gumy stojí peníze, ale zase se narozdíl od browseru ojedou a koupit se nové v podstatě musí ;-) - i když jak tak koukám na chování lidstva, někteří mají dojem, že se jim i "software" ojíždí a musí pořídit nový, což je ovšem marketingová vychcanost trhu, který uměle vytváří poptávku, software totiž jaksi nelze opotřebovat ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wift:U gum bych to ještě pochopil, za ty se musí platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: k Seamonkey, opravdu nejsi sám pro mě je jednička, i když se začínám bát, že až bude verze 2, že jej opustím :-( (už jsem zkoušel betu 2 a přiblížení firefoxu mě mrzí :-()
2xox: mám winXP SP3 Seamonkey 1.1.17 a s ničím takovým jsem se nesetkal problém. Použímám rozšíření jen AdBlock a kdysy ještě flashBlock

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JVc: LOL si ma pobavil. V case IE6 bol Netscape davno mrtvy. Netscape bol vyrovnany IE3, ktory ho prekonaval v podpore CSS. Po vyjdeni IE4 ludia o Netscape stratili aj posledny zaujem a ten az do svojej smrti len rozne zivoril - mimo ineho aj tak, ze sa snazili jeho tvorcovia "prebudit ho" k zivotu za pouzitia jadra Mozilly, co im (hlavne vdaka samotnej pomalosti a v podstate totoznosti s Mozillou/Seamonkey a Firefoxom) velmi nepomohlo, a tak Netscape umrel uplne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> ToJeJedno:
Asi bych se měl zamyslet nad tím, co já vlastně používám ze SeaMonkey, tak proč ne právě teď.
Základ č. 1: Multizilla (doplněk speciálně pro SeaMonkey, pro FF nefunguje).
Z něj potřebuju hlavně Ctrl+Click na tab (zkopíruje URL tabu do schránky).
Potom volitelné přesměrování oken, buďto zeptat se (nové okno, nebo tab, nebo zablokovat), případně vybranou volbu uložit pro daný web nafurt.
Pak samozřejmě taby - otvírání nikoli na konci, ale za aktuálním tabem.
PgUp/PgDown listování mezi taby.
Download - zobrazení jednotlivých downloadů, nikoli souhrnného okna. Kdykoli rychlá možnost zkopírovat konečnou URL stahovaného souboru do schránky (nyní Tripple click do okýnka s URL a Ctrl+C).
Download: smrtelně důležitou funkcí je u mě možnost nastavit, aby stažený soubor neměl na NTFS svazku příznak "uloženo z internetu". Stará SeaMonkey to nedělá, nová bohužel ano.
K tabům: možnost zduplikovat aktuální tab do nového.
Možnost otevřít naposledy zavřené taby (stačí v rámci jednoho spuštění prohlížeče).
Možnost detailně ovládat cookies aspoň na té úrovni, že řeknu "defaultně cookie jen pro session, výběrově vůbec nebo napořád).
Nezanedbatelným kritériem je pro mě také rychlost browseru, optimálně něco alespoň na úrovni Chrome, nejhůř SeaMonkey 2.0 beta (ala Firefox 3.5 ;). To po zkušenostech se SM 1.1.x, která je ještě pomalejší než IE (věděli jste, že SM 1.1.x nezvládá ani Acid2 test? ;-).
Hodí se (často, proto to od prohlížeče vyžaduji) i takové věci jako označení textu a zobrazení zdrojového kódu jen označeného textu.
Snad netřeba zdůrazňovat takové samozřejmosti, jakože Middle click na odkaz dělá nový tab a midle click na tab jej zavře. Nutnost nastavit, že double click na tab jej NEzavře.
Za samozřejmost též považuji, že nový tab se otevírá "na pozadí" (zůstává vybrán aktuální tab).

Vyjmenovával bych tu moje požadavky na web browser asi hodně dlouho, v podsatě bych popsal současnou funkčnost SeaMonkey s Multizillou. Netrvám (nepotřebuji to) na Save Sessions / Restore Sessions a několika dalších drobnostech. Plusem SeaMonkey budiž i určitá kompatibilita s pluginy Firefoxu (bohužel "určitá", nikoli stoprocentní, ale třeba AB+ funguje ;). Lze tohle zprovoznit na nějakém jiném browseru než SeaMonkey s Multizillou? Sem s ním!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ xox - zvláštní, tohle jsem řešil ve FF 2.x každý kvartál :-) Když prostě dáš Save, tak celý FF vytuhne.. A nakonec jsem zjistil, že to dělal přebujelý downloads.rdf soubor v profilu, stačilo ho jednou za čas smáznout a bylo to... Třeba je to podobný princip, i když ve FF 3.x už je místo toho downloads.sqlite a ten zatím nezlobí...

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=159107

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: o ACID2 testu jsem to nevěděl, ale o ACID3 ano, dělá to neustále okolo 54 bodů. Jelikož jsem častým čtenářem www.cdr.cz (dá se říci, ža na něj přistupuju min. jednou denně), tak jsem se dočetl i ACID3 :-).
Pro mě je opravdu nejpodstatnější rychlé načítání stránek, záložky s tím, že při otevřených hodně záložek, aby to nezabralo celou RAM (neduh Chrome, i když chápu proč to tam má, ale já to nechci) dále určitě možnost odstranění reklamních bannerů (vždy jsem strašně překvapen, když jsem na cizím PC a spustím třeba novinky.cz, i cdr.cz kolik místa zabírá reklama, až mě vždy z toho hrůza pojme :-), jsem prostě anireklamní tip) a dále vypnutí flashe (aby se přehrál (i načetl) až po kliknutí na něj). Mno a neposlední řadě multi OS, použím jej jak na Win tak Linuxu. Dále mail clienta na soukromou poštu a editor www stránek na mé strašně jednoduché stránky. No a to vše činní Seamonkey ve verzi 1.1.x favorita :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ToJeJedno:
Tak co se týče té rychlosti, tam bych to se SeaMonkey 1.1.x nepřeháněl ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: zvláštní, ale mě opravdu subjektivně (nikdy jsem neměřil) nejrychleji načítá Seamonkey. Porovnání mám s IE 7,8 a s Chrome. Pravda, že u IE 7,8 ani u Chrome jsem se nehrál s nastavením a doplňkama, pokud nějaké jsou. Je to možná i tím, na jaké stránky chodím. Většinou stránky, kde sbírám informace (očištěné o reklamy a vypnutý flash), dále firemní stránky na zodpovídání dotazů od našich zákazníků (php stránky, napojené do našeho SW na apachu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja zacinal na Netscape, pak IE a ted jedu na Opere. Zkousel jsem Firefox, ale nijak me neuchvatil. Ano funguje v pohode, ale nemel menu "duplikovat list" a hezky serazene zalozky, jako Opera... Tak uz jsem si zvykl a nemenil bych.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já používám Operu - ještě před asi tak rokem mi nebylo vůbec jasné proč bych měl zkoušet něco jiného než explorer, ale když už mi asi tak rok nešly mapy v Seznamu a spousta dalších věcí - rozhodl jsem se upgradovat z IE 5.00 na vyšší verzi - ale ouha - 6ka IE už nechodí na WIN ME. Mám velmi dobrý důvod k tomu provozovat právě tyhle obstarožní WINy takže jsem zkusil ač nerad zkusil Operu - protože ji není třeba instalovat, nikam si nenahraje svoje soubory a nezaneřádí registry - prostě na vyzkoušení. Najednou mi šly mapy na Seznamu a všechno co mi až dostud nešlo. Dokonce když se mi podařilo omylem zavřít stránku v Opeře - stačilo dát Ctrl+z a stránka se znovu otevřela, nebo když Opera spadne - při novém startu nabídne pokračovat kde jste skončili, správce hesel - úžasná věc, download manager - super - konečně mám pod kontrolou kam se co stáhne. No prostě asi tak po dvou dnech používání jsem byl nadšen. Dnes již jedině Opera. Třeba tyhle věci co jsem popsal umí i ostatní prohlížeče ale popravdě nemám důvod je zkoušet. Je mi jedno jestli se stránka načte za 13s a nebo 15s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vrata:

1) Internet Explorer 6 podporuje WIN ME.

2) Tvá domněnka je správná, např. Firefox umí všechno co jsi vyjmenoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divné, psalo mi to při instalaci něco v tom smyslu že to chce XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2VRATA: asi špatný instalační soubro, dle http://www.savewealth.com/support/ie6/download.php?os=Windows%20Me ie6 pro Win ME, ale chápu, že nyní už je to jedno, když člověk vyzkoušel něco jiného :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem čo všetci vidia na tej firefox-e. Opera je omnoho lepšia a od verzie 10.00 je to ešte o niečo lepšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to pa4k: Operu jsem zkoušel na verzi 8.10, tuším, a tehdy mi moc dokonalá nepřišla (nicméně oproti IE byla geniální). FF v té době vyhrál na plné čáře. Co se uspořádání týče, byl Opeře podobný, ale vzhledově byl na něj přechod snadnější. Před pár měsíci jsem o Opeře znovu uvažoval, ale postup FF 3.0->3.5 mne udržel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.