Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si zvětšit paměť ve Windows Vista

Super, tak to bude opravdu jistě velice rychlé :o) Hlavně na USB 1.1. Možná by ještě šla použít FDD. Bude tohle fungonat i po síti ? Že bych se nafoukl RAMku přes Dial up ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co po parelelaku? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě totéž, jak to asi pojede z mé 1GB flešky která jede upload jen 700kb/s :) PS: Asi je špatná, protože download jede normálka 7MB/s, ale to je jiná věc. Prostě když to srovnám se svou poměrně pomalou pamětí DDR která zvládá datový tok asi 2500MB/s tak je to k smíchu :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by se mohl uživatel naučit binární kód operačního systému nazpamět a datlovat ho na klávesnici :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MajoR: Kdyz porovnas rychlou Flashku s HDD, tak flash z toho urcite vyjde lip, hlavne co se tyce seeku, predpokladam, ze do flash se budou davat zalezitosti, ktery zustavaj vicemene konstantni za behu programu a daj se nekde znovu sehnat, kdyz to nespadne po vyndani flash, tj. napr. behovej kod z exe souboru, konstantni bloky pameti odtamtez, apod. A nebo treba i malo pouzivane systemove knihovny, ktere jsou presto pripraveny v RAM na pouziti. Toho se najde spousta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takto pouzit magneticku pasku, alebo rovno "kotucak"??? Pri dobrom vybaveni hadam aj platne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Almighty: Specialne pro tebe bude system vypisovat data na obrazovku, at si je nekam zapises, a pozdeji je zase bude chtit zpatky, jinak spadne. A kdyz budes mit pomalej seek, tak taky spadne:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HejtmaMa: No, nevím, současné flashky jsou, pokud se nepletu, stále pomalejší než současné disky (v seeku asi ne, ale jinak...), ty na USB určitě. Takže mi nějak uniká, proč přesunovat data z jednoho relativně pomalého média (HDD) na jiné relativně pomalé médium (flash), které navíc má podstatně menší množství zapisovacích cyklů než HDD nebo RAM. Uživatel ušetří na RAM, ovšem znatelně dražší flashku bude moct po roce vyhodit...:-/
Možná kdyby se radši zaměřili na to, aby nové Windows nebyly tak rozežrané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

major ani to nebude pomalsie

aj ked je to dost horuca novinka...

Spansion Introduces Innovative Package-On-Package Solution To Reduce Wireless Device Size

Spansions Solution Reduces Form Factors as Devices Adopt New Features

Sunnyvale, Calif., -- September 12, 2005 --Spansion LLC, the Flash memory venture of AMD (NYSE:AMD) and Fujitsu Limited (TSE:6702), today announced it is shipping Package-on-Package (PoP) Flash memory samples to customers that will enable them to deliver sleek, feature-rich wireless phones, PDAs, digital cameras and MP3 players. Spansions new PoP solution vertically combines discrete logic and memory packages for board space savings, lower pin-count, simplified system integration and enhanced performance. As a result, handset manufacturers can accommodate the growing demand for advanced features in their wireless products without having to increase their size and weight.

Technical Features
Spansion has the capability of delivering 8-die solutions in a 128-ball, 12 x 12 mm package with a 0.65 mm pitch. PoPs short trace lengths and low bus capacitance also help to overcome the signal integrity and timing issues associated with emerging 133 MHz dual-data rate (DDR) memory solutions(tzv. DDR266 oficialne PC2100 t.j. prenosova rychlost 2100 MB/s half duplex). Spansions approach reduces pin-count and eliminates printed-circuit board (PCB) routing between logic and memory, for reduced design complexity.

Spansions PoP solutions include the inherent benefits of its advanced two-bit-per-cell MirrorBit technology, including the right combination of reliability, cost, performance and density. With the future availability of the ORNAND architecture, Spansion plans to extend the benefits of MirrorBit technology and believes it will be able to respond to the demand for mass storage solutions in wireless handsets and complement application processors with an optimized code and data storage solution.

ina vec je, kolko USB 2.0
Finalized in 2001, USB 2.0 is a complete overhaul to the Universal Serial Bus input/output bus protocol which allows much higher speeds than the older USB 1.1 standard did.

USB 1.1 allowed a maximum transfer rate of 12Mbits/second. That rate is now called 'USB.' Though some manufacturers label their products Full-Speed USB. Note that this seems a bit deceptive. It�s easy to mistake Full-Speed for Hi-Speed.
You won't be fooled from now on as you now aware that Full Speed USB is only 12Mbits/second where Hi-Speed USB mode is capable of a much faster 480Mbits/second.

480 Mb/s jke 60MB/s a teda budes potrebovat 35 USB (dnes 70 portov koli USB hub-om) radicov na doske aby si to vyuzil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jerry: Na zapis urcite, na cteni kdyz vezmes v uvahu ten seek(coz kazdopadne musis), tak na tom bude flash celkove urcite lip. Prave proto tam je potreba cpat "konstantni data", ktery jsou jednak potreba predevsim pro cteni a jednak "sertrny" k ty flashce, protoze neni potreba je prepisovat. Hlavni prinos vidim v tom, ze kdyz budes mit plnej disk a bude potreba vic swapu nez mas k dispozici, tak tam na chvilku hodis flash a prekonas krizi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS a k necemu setrny - nejsem az takovy idealista.
PS. mozna je nacase koupit akcie vyrobcu flashek - pokud tohleto projde tak v tom budou masny prachy....(spotřební zboží - s pomocí MS vždy do 8 měsícůnovou flasku..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeje: good point

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde asi udelali soudruzi z NDR chybu? Navrhuji vystavit na webu seznam veci, ktere bude nutne ve windows vypnout, aby se daly pouzivat, nechcete se toho nekdo ujmout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono mozna vetsine z vas nedochazi ze bude napr mozno kombinovat vice medii ... rekne, ze flash na USB 2.0 je jen technologicka ukazka, ale co trebas Firewire (IEEE 1394)? A co treba budouci rychlejsi rozhrani ? Je dost mozne ze napriklad Vista bude obsahovat system, ktery si roztridi media dle rychlosti a doporuci uzivateli nastaveni kde bude pouziti ve stylu : nejrychlejsi (pamet) > pomalejsi (napr. RAM disky skrze SATA) > pomalejsi (napr. SSD disk nebo HDD hybridni s flash ) > pomalejsi (obyc HDD) > nejpomalejsi (flash) napr jako auto zaloha? Jako napad to rozhodne neni zas tak velka blbost ... otazkou bude spis jak to doresi a prakticke vyuziti a tez rychlost budoucich "rozhrani"... trebas Non-volatile Quantum-Optical RAM (Dr. Shimon Gendlin) fakt existuje ... :)))))) pak to vidim na nutnost neceho tak 100x rychlejsiho nez je USB2.0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale nekde jsem cetl ze usb klicenky maji omezeny pocet pristupu, spis nez klicenky tak tecnologie pameti v USB. Otazkou je kolik takova usb pamet vydrzi, aby po tydnu neodesla do kremikoveho nebe? Protoze Micros.... nesetri zadna zarizeni....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

taky ms docela veri v svetlou budoucnost - rozdil mezi 0.5GB flashkou a ram je tak 300,-, coz imho neni dost na to aby se to nekomu nekdy vyplatilo pouzit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2Dwarden: nebo spis tobe nedochazi, ze normalnimu OS je vcelku uprdele jestli je swap na HDD, na externim FW zarizeni, na flash ... protoze to proste vsechno "vidi" jako dalsi disk. jen vyuzit zrovna flash je uplne nesmyslny.

2HejtmaMa: Precti si cos napsal a zjistis ze si extreme protirecis.
A) chce vyuzit vyhodny seek
B) nechces flashku znicit malyma zapisama
to nejde dohromady, bud bude zapisovat a cist maly bloky dat a pak vyuzijes seek (a znicis pamet) nebo budes zapisovat a cist velky bloky a tim padem je hdd klido 10x rychlejsi.

Flashka ma smysl pokud se pouzije jako startovaci medium, pripadne medium pro ulozeni konfigurace, ale rozhodne ne medium na kterym se ma TRVALE zapisovat a cist.

BTW: normalni OS nastaruje z diskety, visre bude i DVD malo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dovolte odcitovat zo spravy: "Tato schopnost je součástí technologie zvané Superfetch. Ta se zabývá monitorováním dat a aplikací a toho, jak k nim uživatel v minulosti přistupoval".
Ehm - a pre zopakovanie este raz: "Tato schopnost je součástí technologie zvané Superfetch. Ta se zabývá monitorováním dat a aplikací a toho, jak k nim uživatel v minulosti přistupoval"...
Ako podrobne vlastne Vista monitoruje data a aplikacie, ktore na svojom PC spustam? A co vlasne s takto zistenymi udajmi potom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> J: Zapoměl jsi, že normální OS je klidně schopen swapovat na síťové blokové zařízení (ať NFS, nebo NBD při diskless instalacích) o čemž se Woknům zatím může jen zdát. Případně neswapovat vůbec při dostatečně velké RAM, což je opět ve Woknech poněkud problematičtější v závislosti na aplikacích.

Swap má smysl jen je-li RAM opravdu tak malá, že nestačí uvolnění té části, která je využita jako cache pro načítání souborů. V případě desktopu např. s 1GB RAM tato situace nastává opravdu velmi výjimečně (u normálního OS :-), mohu potvrdit z vlastní zkušenosti a to stroj nijak nešetřím. Naopak absence byť rychlého swapu může za určitých specifických okolností systém urychlit (přesněji nedojde ke zpomalení). Flash disk je to nejdebilnější místo kam lze swapovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřipomíná Vám to video žert šikovných amatérů? Přijde mi to jako totální kravina, to prastaré PC běžící v pozadí to fakt dokresluje úplně dokonale.

Děsím se toho, že to není lež, ale že mne s tím nějaký zákazník bude zanedlouho otravovat jako s převratnou úžasnou novinkou a já budu jak magor vysvětlovat ať se na to vykašle, že to opravdu není to pravé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

randy: To mas jednoduchy, precti si 1948 od Orwella(jak se to pise? :)) a hled  budes vedet co te ceka. Kdyz se MS rozhodne, ze si zlobil a malo podporoval americkou ekonomiku, nejspis ani nezresetujes PC. Nedej boze neco jako prehravani muziky bez DRM (mp3,ogg(ten je OS ten uz vubec)),  pri prvnim pokusu ti to samo objedna navstevu softwarovy. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JoHnY: neni to 1948 ale 1984. A Orwella jsi napsal spravne :o)

Cygnus: I okna dokazou bezet bez swapu .. spis se mi zda ze problem je v tom, ze okna maji tendenci cpat veci do swapu "co kdyby byla potreba pamet" (a pak ji skoro celou sezerou pro diskovou cache :o)

Naproti tomu linux se snazi veci ze swapu naopak cpat do pameti (pokud je zrovna procesor idle a dost pameti tak zacne jadro hazet veci ze swapu zpatky do pameti)

Mozna ma oboji sve vyhody, ale mne pripada inteligentnejsi mit toho co nejvic v pameti a swapovat jen kdyz je to opravdu nutny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J:
absolutni souhlas, nevidim jediny prinos fleshky.

Pri zapisech malych souboru mozna rychle vyhledavani vyuziju (vi nekdo jak konkretne? ja moc ne...), ale jeji rychlost tak zalostna, ze 1MB/s je na USB2 hispeed utopie.
Pro zapis velkych souboru nevidim jediny prinos oproti HDD.

Shrnuto podtrzeno, dalsi kravina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bilbo: Máš pravdu, nechápu proč když mají Win 70% ramek volných, používají v určitých chvílích swap...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

re Shafa a spol : HejtmaMa už to vysvětloval. že to stále nejste schopni pochopit je druhá věc. Prostě se na flashku zapíšou data, která jsou relativně konstantní(=málo zápisů) a nepotřebujou se často měnit. Flashky potom mají oproti HDD několikanásobně až několikatisícnásobně(!) rychlejší přístup k datům, takže ve velké části případů přenesou data v době, kdy by HDD ještě ani nenastavil hlavičku na čtení. Navíc když to bude aspoň trošku dobře uděláno, tak se ta data nebudou muset nutně měnit ani při restartu počítače.

Ale tato diskuze vlastně vůbec není o tom, jestli je to dobré, nebo ne. Tato diskuze je čistě o tom, že když cokoli vymyslí microsoft, tak se to musí pohanit a strhat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co tak zkusit spočítat, jak je to rychlé pro různě velké bloky paměti. Pokud uvažuji rychlost flash 10 MB/s, rychlost disku 60 MB/s a seek disku 10 ms, tak vyjde:
10 KB: flash 1 ms, disk 10,2 ms
100 KB: flash 10 ms, disk 11,7 ms
1 MB: flash 100 ms, disk 26,7 ms
10 MB: flash 1000 ms, disk 76,7 ms

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ptipi:
ja bych to rad chapal, ale nejde mi to, treba jsem v tomhle natvrdlej; muj myslenkovy postup:
1) nahradit fleshkou RAM (pro swap !)
to znamena prenaset relativne velke bloky dat (placnu - treba 100,200MB, pro 10-20MB to dle mne neni nahrada swapu)

2)neznam presne strukturu takoveho swap souboru
2a) swap tvori jeden velky virtualni soubor - prenos neni tolik zavisly na seeku, pak je lepsi HDD
2b) swap je tvoren spoooustou malych souboru ktere se museji prenaset jednotlive ale ve velkem mnozstvi - silne zavisle na seeku - zde opet nechapu prinos fleshky, nebot jeji rychlost v tomto pripade neskutecne klesa vlivem rezie na prenos (na te moji na cca 0,3MB/s - USB2 hi speed, normalne tak cca 8 MB/s)

3) opravdovy prinos bych videl leda pri prenosu nejakeho poctu malych souboru ( chtelo by to udelat pokus, kopirovat napr. 10 000 malych souboru z hdd do ram a z fleshky do ram, celkem by me zajimal vysledek)

4) bod 3 mi v nicem nepripomina swap

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 shafa : A teď se zamysli, na co se asi tak swap používá. Ano - jsou to věci, u kterých je malá šance, že se budou potřebovat - jinými slovy není tu potřeba čtení velkého množství souborů. Jediné co je potřeba, aby když dojde k tomu, že je něco rychle potřeba vytáhnout, tak ať se nečeká deset ms, než vůbec začnou přicházet první bity. Však si vzpomeň, jak se počítač chová ve hře, když není dostatek RAM - na začátku se to trhá (a ano - tady je možná v některých případech vhodnější HDD) a potom to jednou za pár sekund se škubne, když se to snaží natáhnout něco ze swapu.
Ale ne, neříkám, že vždy a za všech okolností je lepší swap na flashce, než na hdd. Jediné co říkám, že se nejdu věci, u kterých je to mnohem výhodnější. A záleží jen na implementaci, jak dobře bude posuzovat, co patří na flashku a co na hdd.
Navíc flashky se zlepšují teď o hodně rychleji, než HDD (můj starý 120GB disk je jen cca o 30% pomalejší, než dnešní 400GB disky, ale nové flashky jsou i několik desítek krát rychlejší, než flashky pár let nazpět).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Flash disk má omezený počet zápisů.
2) Když to vytáhnete za běhu a budou tam data, tak se vám widle zblázní.
2) Vivat linux!
mkswap /dev/sda1
swapon /dev/sda1
swapoff /dev/sda1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ono podle popisu v tomhle článku podle mého nepůjde ani tak o swap jako spíš o dopředné cachování - už teď si Windows po startu načítají předem do RAMky často používané soubory; tady by si je asi ukládaly na flashku. Pak by bylo vytažení flashky za chodu ekvivalentem vyprázdnění cache, což by snad systému až takové problémy nedělalo.

Ale stejně pořád nechápu, proč k tomu používat (ve srovnání s RAM) pomalé flash paměti s omezeným počtem zápisů, když v tom případě vyjde znatelně levněji rozšíření klasické RAM.
Každopádně s hodnocením, jestli se to na rychlosti systému nějak projeví, bych počkal na nějaké nezávislé testy, tohle je mudrování o ničem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'Vyndat flashku za behu pak nezpusobi zadny problem' .. no tak to bych chtel videt..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to chápu dobře, bude Vista tak nenažranej OS, že několik GB paměti RAM bude málo. Standardnímu uživateli tedy budou ze všech USB portů koukat flashky a uživatel bude čekat i přes to všechno několik minut na otevření např. wordu. Sice se bude aplikace spouštět neuvěřitelně dlouhou dobu, zato ale bude její otevření neuvěřitelně nádherně graficky zpracované. No to se máme na co těšit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spar-x: To vubec, ne. Vista v zakladu vezme tak 300MB RAM (WinXP asi tak 100 MB, s optimalizacemi tak 60MB) (bez optimalizaci) a zbytek bude zaviset na aplikacich.

Tohle je jen takovy bonus. Proste kdyz uz mas tu flashku tak aby nebyla tak "zbytecna". Nechapu proc se kvuli tomu tady dela takovy rozruch. I kdyz chapu - Microsoft. Pro vetsinu lidi to je duvod dostatecny. Kdyby tuhle vlastnost nekdo pridal do Linuxu tak by ty stejni lide hazeli spinu na MS ze to Win neumi :-| .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Bespi: M$ by si mel predevsim ujasnit k cemu je RAM a k cemu je swap. Me totiz prijde ze to dodneska jejich prgatori nechapou. Opravdu netusim, proc mam mentalne 700MB volne RAM, ale 250MB odlozeno ve swapu. To mi nejde na mozek pak tedy tu RAM vlastne nepotrebuju kdyz widle swapujou ac maji pameti dostatek.
Kupodivu stejny stroj na tucnakovi pekne schroupne vsechnu RAM, z toho je 30 -70% pri bezne praci cache a ac mam swap, jeho vyuzivani je dle stats opravdu minimalni.
Vis co me treba na widlich neskutecne sere ? Dam start > nastaveni > ovladaci panely a ono to zacne hrabat na disku! V tucnakovi se mi jeste nestalo ze by system hrabal na disku pri prochazeni menu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prave me napadla idealni vec, co windows muze zaswapovat na flash a sice: Registry systemu. Hodne dat, minimalni nutnost editace(pri rozumnem omezeni ukladane mnoziny zadna), kratke bloky dat ke cteni, potreba rychleho seeku ... proste idealni pro swapovani do flash(oproti vsemu ostatnimu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 j: a) Win swapuji v predstihu v dobe, kdy system nema, co na praci, aby v pripade zajmu o RAM mohli velke kusy RAM ihned prohlasit za volne. Takze te to nemusi vzrusovat.
b) To bys koukal, jak gnome na fc4 si pro ikonky v menu projizdi disk jak fretka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja v tom vidim neschopnost MS Win EFEKTIVNE! spravovat vetsi mnozstvi pameti RAM. Cena rychle FLASH a DDR RAM je pro stejnou kapacitu dost vyrovnana, akorat ta RAM ma vic nez 1000x rychlejsi cteni,zapis,seek, proste vsechno :o)
Ale pro lamy Vista urcite bude :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2Bespi: Tomu never. WinXP zaberu 100MB pamate po starte na cerstvej instalacii. Instalovanim dalsieho sw sa toto cislo zvysuje. Takisto pocas beznej prevadzky rastie mnozstvo zapratanej pamate, pretoze wokna ju pouzivaju ako cache a neviem o ziadnom rozumnom sposobe, aku ju upratat. Optimalizovat WinXP na 60MB som skusal, problem je ze vacsina ms sw predpoklada ze kazdy jeden subor ktory pouziva je na spravnom mieste, cize jeho instalacia sa stane znacne netrivialnou.
Dalej ma vcelku zaujima, co ta vedie k tomu, ze porovnavas pamatove naroky roznych OS podla pamate, ktoru zaberu po starte. Problem je, ze v momente ked toto pisem ma moj spusteny totalcmd loadnutych 36 DLL, z toho 34 systemovych. Cize od velkosti tychto dll bude zavisiet, kolko pamete budu potrebovat aplikacie. Potom sa ti stane, ze ten isty program bude zaberat viac pamate na viste ako na xp a tam viac ako na w9x (nemam poruke, nemozem vyskusat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.