Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to bude s nVidií a ULi? A co ATI?

ULi logo

Ačkoli nVidia stále čeká na požehnání regulačních orgánů, v podstatě už považuje koupi firmy ULi za hotovou věc. Zmiňovali jsme se o tom, že nVidii jde hlavně o jižní můstky alias MCP. ATI se rozhodně nemusí bát, že by přišla o jižní můstky ULi. Má s ULi dohodu a ta bude dodržena i poté, co bude ULi součástí nVidie. Navíc 90 % čipsetů ATI je kombinací jejich vlastního severního i jižního můstku (ačkoli na CeBITu v březnu nám výrobci desek pošeptali, že většinová kombinace je ATI+ULi a že ATI+ATI existuje spíše „do počtu“).

V každém případě firma ATI věděla, že nVidia má s ULi techtle-mechtle a že bude muset na svém jižním můstku trochu zapracovat. Na to právě chystá svůj čip SB600, který by měl znamenat konec potížím s předchozími typy (vzpomeňte na SB400 a jeho problémy s USB 2.0, čímž si jižní můstky ATI nemálo zkazily jméno). SB600 by se měl objevit v průběhu příštích šesti měsíců, takže příští rok se snad již dozvíme, co je to vlastně zač. Odjinud se však nesou zvěsti, že ATI od té doby, co ví o techtlích-mechtlích nVidie s ULi, na SB600 pracuje o něco intenzivněji a snaží se jeho uvedení na trh uspíšit. Můžeme jen doufat, že to nebude příliš brzy vydaný čip šitý horkou jehlou.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak to bude s nVidií a ULi? A co ATI?

Pátek, 16 Prosinec 2005 - 12:34 | Anonym | jj, ono bylo i vic vyrobcu CPU - Intel, AMD, UMC...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2005 - 23:56 | Anonym | o dalsiho vyrobce chipsetu min je jen spatne pro...

Zobrazit diskusi