Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak vyčistit vypalovačku

Obr: Jak vyčistit vypalovačku
Budete se divit, ale drtivá většina problémů při vypalování není způsobena elektronikou, ale mechanikou a především optikou. Zatímco špinavé CD můžete otřít, prach a nečistoty v mechanice neodstraníte jinak, než její demontáží.

Provedení tohoto návodu vyžaduje nemalou zručnost. Vřele nedoporučujeme postupovat podle instrukcí v tomto článku, pokud si nejste 100% jisti, že dokážete tento postup provést bez poškození mechaniky. Nemáte-li absolutní jistotu, že dokážete provést opravu/vyčištění sami, svěřte ji/je odborníkům v servisu. Máte-li mechaniku ještě v záruce, využijte ji.

CD-R server neodpovídá za škody způsobené aplikací tohoto postupu.

Budete se divit, ale drtivá většina problémů při vypalování není způsobena elektronikou, ale mechanikou a především optikou. Zatímco špinavé CD můžete otřít, prach a nečistoty v mechanice neodstraníte jinak, než její demontáží.

Laser je připevněn na pohyblivých lyžinách, které pohání malý motorek. Časem samoztřejmě dojde ktomu, že kluzné plochy zvětší třecí odpor, protože olejový film zmizí. Obě kluzné strany mohou dokonce změnit nestejným třecím odporem i celkové vyvážení (vzniklé nerovnosti, různé tření, ...) laseru. Konečným důsledkem je většinou nemožnost správně zaostřit laser, což způsobuje zprvu náhodné poruchy pálení a později mechaniku úplně vyřadí z činnosti.

A přitom stačí mechaniku otevřít, odstranit všechny viditelné (vlasy, prach) i neviditelné nečistoty a kluzné plochy opět namazat. K promazání používejte zásadně ohnivzdorných, nelepivých silikonových mazadel sloužících pro kov i umělou hmotu (je-li mezi čtenáři nějaký drogista, či chemik, jistě mi rád zašle informaci, jaká taková maziva se u nás dají pořídit. Já používám silikonovou pastu, kterou se mažou chladiče na procesory. Jeden náš čtenář zase doporučuje silikonovou vazelínu na rybářské vlasce a navijáky. V rybářských potřebách za cca 65,- Kč. Jiný zase objevil v drogerii silikonový olej SILKAL ve spreji, který se mu prý také osvědčil. Ale nestříkejte přímo do mechaniky! Znečistíte si optiku. Musíte si nabryndat do nějakého kelímečku. Od dalšího příznivce CD-R serveru (díky Pepo) jsme se dozvěděli, že maziva, olejíčky i další náhradní díly u nás prodává firma Kerr a to pod označením: 5147.03 Polyglide a 5148.00 Bílá vazelina.). Jiný zase doporučuje maziva od firmy Elchemco - na této stránce najde zajímavé pomůcky kdejaký amatérský i profesionální opravář (díky Patriku). Požít se prý dá i grafitová vazelína (od čtenáře Standy) Dbejte na rovnoměrné rozprostření po celé kluzné ploše a snažte se mazat opravdu jen plochy, které po sobě kloužou a ne tištené spoje! Po namázání několikrát laserem po lyžinách pohněte z jedné krajní polohy na druhou. Blokuje-li motor pohyb, mechaniku smontujte a pomocí CD-DA disku proveďte totéž s pomocí motorku (skákejte z první písničky na konec poslední). Nikdy nevypalujte, když není mazivo dostatečně rovnoměrně rozprostřeno! Promazání opakujte podle toho jak moc se u vás práší, jak moc kouříte, či v závislosti na počtu vypálených CD.

Když už budete mít mechaniku otevřenou, podívejte se ještě na čočku laseru. Mnohdy na ní najdete i okem viditelnou nečistotu. Vezměte si čistý kapesník, nebo nejlépe hadřík na čištění čoček fotoaparátů, namočte ho do destilované vody nebo do isoprophyl alkohu (používá se také na čištění čoček foťáků). Nikdy nepoužívejte běžný líh, nebo vodu po holení! Ty totiž nejsou zcala čisté a když uschnou zanechají na čočce okem neviditelné mapy, a dostali byste se tak z louže pod okap! Navíc mohou působit agresivně na některé čočky, které jsou vyrobeny z plastu! Hlásí-li vám rekordér po nějaké době stále častěji, bez zjevného důvodu, chyby buffer underrun nebo calibration error, je právě vyčištění čočky cestou k jejich odstranění. Čtenáři také doporučují místo hadříku použít jemný štetec s asi 10-15 mm dlhým vlasem, namočený do izopropyl alkoholu (díky Stando). Před samotným čistěním čočky se doporučuje ji ofouknout stlačeným vzduchem (klasický spray se stlačeným vzduchem), aby se zabránilo poškrábání čočky prachem a nečistotami při samotném čistění.

Někteří čtenáři také doporučují požít na čočku modré Pronto. Čočku potřít a pak dvakrát po minutě vyčistit. Totéž se prý dá aplikovat i na nečitelné, poškrábané CD. Udávají až 70-ti % úspěšnost.

Tento postup je možné použít i u CD-ROM mechanik.



Čočka vypalovačky před vyčištěnímČočka vypalovačky po vyčištění

Která čočka je ještě nevyčištěná asi poznáte na první pohled sami.

Diskuse ke článku Jak vyčistit vypalovačku

Úterý, 24 Listopad 2009 - 14:51 | WIFT | >> šašek: To máš sice pravdu, ale...
Úterý, 24 Listopad 2009 - 13:33 | Anonym | Pěkný článek, ale zapomněl si na vyčistění...
Úterý, 7 Duben 2009 - 10:46 | WIFT | >> DJF: Znám, většinou nezabírá,...
Úterý, 7 Duben 2009 - 10:40 | Anonym | No, řeknu vám, u mě zabralo jednoduché řešení....
Úterý, 25 Říjen 2005 - 21:41 | Anonym | Teofil_ Může to být i chybným vypálením, třeba...
Pondělí, 13 Červen 2005 - 17:23 | Martin Bartoň | tabasco: To jistě ano, ale ten prach asi vydatně...
Neděle, 12 Červen 2005 - 09:16 | Anonym | zdravím. Mám jeden neobvyklý ale 100% osvedčený...
Středa, 8 Červen 2005 - 15:46 | Martin Bartoň | Teofil_: Ne, to není moc pravděpodobné, to není...
Středa, 8 Červen 2005 - 00:23 | Teofil_ | Má někdo zkušenost jako já? Totiž MP3...
Čtvrtek, 7 Duben 2005 - 21:07 | Anonym | Čaute. Neviete náhodou, koľko stojí to čistiace...

Zobrazit diskusi