Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak z GeForce vyrobit Quadro či Teslu a ušetřit $1000?

Divím se, že to výrobci řeší tak složitě pomocí odpůrků, když by to šlo pomocí nějaké write-once paměti na čipu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja sa divim vyrobcom, ze nieco taketo vobec riesia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pájet cokoli je pro mnohé větší bariéra, než prosté flashování ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo je to lacnejsie takto ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dal bych tam na čip efuse a bylo by po ptákách... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem znovu rypat, ale zase bulvarny nadpis. Zavadzajuci. A nelogicky. Navod je ako zmenit ID karty. Dalej aj ked zmenim ID karty, neznamena to ze usetrim $1000. To nedava logiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud namísto Quadra uživatel koupí GeForce a úpravou změní ID, získá funkce, které nabízí Quadro navíc oproti GeForce a tím ušetří $1000. Na tom není nic nelogického ani bulvárního.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nie je tak celkom pravda. Minimalne ma napadaju dva rozdiely: Quadro resp. Tesla maju zvacsa viac pamate a potom sa na ne pravdepodobne pouzivaju kvalitnejsie cipy.
Taketo modifikacie su vhodne pre home usera, ktory potrebuje niejaku softwarovu funkciu, ktoru maju profi karty navyse oproti GeForce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K5000 ma 4GB, gtx 690 take. Jak presne vyrobce pozna kvalitnejsi chip? To je pekna blbost uz jen z toho hlediska, ze quadro nebude tak vytezovan jak gtx690. Nebavim se o teslach, ty budou klidne mesic v tahu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ale mezi 690 a Quadrem je v burnu rozdíl od boku tak 200w navíc jestli se to chová podobně jako soft-mody tak ten výkon rozhodně nebude odpovídat čistokrevnému Quadru, nemusí fungovat 30bit výstup na monitor apod. Jedno se musí tomu nadšenci nechat - chtěl výstupy a má je!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a mimochodem ta 690 má sice 4GB dohromady, ale 2GB pro každé jádro ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ako prechipovana octavka nebude BMW, tak geforce nebude quadro. Napisal si senzacny titulok a clanok je o hovne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Meleš nesmysly. Oktávka a BMW jsou uplně jiní výrobci. Jinej motor, jinej interiér, jinej exteriér. Naprosto odlišné vlastnosti. Zatímco čip GK104 najdeš ve všech třech kusech zmíněných grafiky. Jediné čím se odlišují je pcb (viz. odpor), bios, velikost/ecc paměti a popř. výstupy. Profi grafiky běží na nižších frekvencích než herní verze takže tvrzení o kvalitě čipů bych bral také s rezervou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší příměr je, že tím z modelu Felicie 40 kW uděláš model 50 kW (který byl dražší)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neuděláš, protože tam se ty motory liší i fyzicky, takže by to obnášelo trochu víc práce než jenom nějakou úplně banální úpravu (tuším je třeba tam vyměnit kromě ECU písty, hlavu, vačku a asi ještě další komponenty). Možná spíš mě tady napadá Octavia 1.8T 110 kW vs. 1.8T RS 132 kW, sice se ty motory taky něčím lišily (už si to nepamatuju přesně), ale nejpodstatnější změna byla, že to prostě bylo uměle uškrcené v softwaru ECU.

Každopádně tyhle možnosti vždycky potěší, třeba rád vzpomínám na to, jak jsem kdysi z picmic wifi Orinoco Silver (uměla jen 64b WEP) udělal Gold (128b) pouhým přeflashováním :). A bylo by toho víc, třeba ty zmíněné grafiky, vypalovačky, snad údajně se takhle daly upravit i nějaké staré soundblastery... ono to nakonec asi výrobci stejně může být fuk, protože se v tom stejně bude vrtat jenom malé procento uživatelů :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neziska, ziska kartu ktera se chova jako Quadro, ale ve skutecnosti to Quadro neni. Tenhle trik sel udelat u starsich verzi, napr. editaci BIOSu karty.

Vysledkem byly naprosto pravidelne pady systemu prakticky ve vsech CAD aplikacich, kdyz se ovladac pokousel pouzit funkce ktere karta proste neumi, a koncilo to BSOD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem správně pochopil, tak prvotní průser byl v tom, že karta nepracovala se třemi monitory v Linuxu, zatímco ve Woknech ano (i když jsou ovladače prakticky identické, i když to bylo slibováno v popisu karty ...).

Já bych to taky považoval za docela solidní důvod, abych se zabýval způsobem, jak výrobce karty obejít a dost značnou částku neutratit.

I když, ve skutečnosti je to spíš na reklamaci (karta nesplňuje specifikace), případně soud, ale do toho se chce asi pustit málokdo.

Určitě na tom není nic bulvárního. Je to prostě jen jedna z mnoha ukázek "obchodní politiky", která se většině z nás - z pozice zákazníka - hrubě nelíbí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem ... třeba já bych nejspíš ani nezjistil, že se mnou nVidia takhle vyjebává, protože by mne ani nenapadlo Wokna zkusit (třeba proto, že pro domácí počítače licenci nepotřebuju, nemám a mít nebudu). Takže jsem rád, že to někdo jiný zjistí a řádně rozmázne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mne zajímalo, jestli taková upravená GeForce poběží pod vSphere 5.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pred 10ti lety toto umelo geeforce 4ti :-) geeforce 4ti 4800 sel stejnym zpusobem predelat na quadro4 xgl980. Pozdeji to slo i sw cestou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uměly to i Radeony 9x00, leč ty měly odpory u jádra a flashoval se do nich bios z FireGL ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou doby, kdy se pomoci laku "vyrabel" multiprocesorovy Celeron do BXovych desek (jeste Slot-1), hlavne u Ackove varianty s L2 cache to byla pod Linuxem uz hezka dvouprocesorova masina za rozumne penize :c)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abych pridal komentar - nevim jak dneska, ale drive to bylo tak, ze pro profi pouziti bylo nutne pouzivat vylozene ty profi karty napriklad z duvodu lepsiho vykreslovani car v nejakych specialnich programech (Trebas asi jako AutoCad a tak)
Vidl jsem to osobne, na bezne grafice tam cary (na profi monitorech) byly takove kostrbate (zvlaste ty sikme), ale na profi grafice to bylo proste rovne.

Predpokladam, ze dneska to bude podobne, nehlede na nejake specificke nastaveni vykonu urcitym smerem.

Rekl bych, ze takoveto bastleni ma smysl v pripade amaterskeho pouziti, ale pro profi vyuziti to smysl nema. A stejne bych do karty nezasahoval, na to si mych penez, co me to stalo, moc vazim :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me prislo, ze ta karta tehdy mela i nejake "lepsi vystupni obvody".
Ono pred casem , kdyz slo vse pres VGA kabel, zadne DVI, tak to bylo sakra znat.
Je fakt, ze dneska diky digitalnimu prenosu tohle asi odpada..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle trpěly především osekané GF2MX/GF4MX, bohužel zprasená filtrace se nevyhla ani tenkrát levným Daytona Radeonům. Trodas to tenkrát myslím řešil přepájením...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že GeForce sa hlási ako Tesla je síce pekné, ale prakticky k ničomu. Programy písané na mieru Tesly pri tomto "tuningu" spoľahlivo mrznú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

heh, si najprv prestudujte v com sa lisi herna grafika od pracovnej

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by jednodussi hacknout ten ovladac nez tu kartu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k cemu je to qadro, kdyz je pomalejsi a drazsi? Ma to nejaky smysl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To víš, všichni jsou debilové jenom ty né :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak ja to pochopil, tak jde jen o nejakou indikaci pro ovladace, takze karta a jeji funkce zustavaji zachovany a co vic, karta je vykonnejsi nez zminene qatro, takze v cem je rozdil? V necem by byt asi mel .... krom ceny.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Modem přiměl kartu (přesněji řečeno půlku čili druhé jádro na GTX690) aby se hlásila jako Quadro/Tesla kvůli rozchození 3 monitorů pod linem. Výkonější je pouze teoreticky (za předpokladu, že to jako Quadro/Tesla funguje) a to díky vyšším taktům.

Co se rychlosti týče tak GTX je v CAD/CAM v pí...

Za ten obnos co stojí pravé Quadro si nekupuje jenom kartu, ona ta podpora v profi segmentu je trochu na vyšším levlu takže se ti nestane, že ti v třeba v 3dstudiu problikávaj stíny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.youtube.com/watch?v=UKP-bLcS2X4&list=PL10C92A0DEDF66591 Jen tak pro zajímavost abys měl představu jak se chová Game vs Pro grafika v poměrně neoptimalizovaném programu, v Catii, Bentley nebo v programech od Autodesku je rozdíl ještě propastnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to bude asi tim, ze ty programy pouzivaji nejake jine API primo pro quadro ne? Kdyby pouzivaji directx, tak to bude propastny rozdil, protoze ty herni karty maji surovy vykon daleko vyssi. Kamos ma quadro a je to takova mala jednoslotova nevykonna mrdka k hovnu ..... program co bude pouzivat standardni api a nejake ty opencl nebo podobne nesmysly, tak musi zakonite behat lip na rychlejsi karte .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Profi pouzivaji zasdne OpenCL na vypocty a OpenGL na 3d vykreslovani ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

zase pokud se nevyzualizuje a clovek nepotrebuje delat nejake ty slozite vypocty pres openCL a staci mu vykon CPU, na 3D konstrukci je CAD nenarocna aplikace a staci mu dobra 2D karta ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ma, vykonnostne mozna ani ne jenze jen co se tyce HW.
Quatro ma jine ovladace a ty jsou vyladeny pro OpenCL (vypocty pres grafiku) a pro profi aplikace, treva i premiere a after efect a saomzrejme CAD/CAM a 2D jako MAYA, Houdiny etc.

Dale Qutro mnohdy umoznuje zvlastni LUT pro kazdy vystup, zatimco levne karty umeli casto jen jedenu LUT tabulku, pro vsechny vystupy .... tedy nevyhoda pro kalibraci s vice LCD ... ano resi to HW kalibrace monitoru ... rozdil proti beznemu tak 50.000kc a vice

... tedy suma sumarum jako profik bych si to takhle upravil taky, nebot pak usetrim ne 1.000$ ale klidne i 4.000$ a nejde pritom vubec o vykon, ale o ty skvele vlastnosti, ktere blokuje prave driver.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.