Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaká je situace na poli DVD médií?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Situace na poli DVD rekordérů je každému více méně známá. Panuje stále stejná nejistota, který formát zvítězí, a i když téměř každý si je jistý, že budoucnost patří právě této technologii, není ani dnes stále nic jasné. Do hry se navíc ještě přimíchalo DVD Audio. Ale jak je na tom trh s DVD médii?
DVD-RAM

Jeden z největších výrobců CD-R médií, firma Mitsui Toatsu, DVD-RAM zatím výrobu neplánuje. 5.2GB cartridge, který Kodak představil v srpnu, se na trhu objeví nejdříve v listopadu. A tak jediní současní výrobci 2.6 a 5.2GB DVD-RAM médií jsou TDK a Maxell. Maxell je pak také jediný výrobce, který nabízí toto médium jako cartridge, spindle nebo jewell case (2.6GB).

DVD-R

Mitsui, TDK, Verbatim a Kodak nyní nabízí 3.95GB. TDK pak spolu s Verbatim i 4.7 GB DVD-R. 3.95GB využívala první generace DVD rekordérů Pioneer (S-101), 4.7GB pak generace druhá (S-201). Mitsui plánuje výrobu 4.7GB médií až s firmwarem 2.20. Maxell pak oznámil, že první jednostranná média s kapacitou 4.7GB bude prodávat až v únoru roku 2000.

DVD-RW

První DVD-RW s kapacitou 3.0 a 4.7GB můžeme očekávat v nabídce firmy TDK v prvním kvartálu příštího roku. Pioneer také posouvá uvedení těchto mechanik na trh až na rok 2000 (prý spíše na druhou polovinu).

Žádný z uvedenách výrobců neprodává zatím tyto média přímo. Mitsui plánuje zprvu prodej menšími prodejními kanály a začátkem listopadu i přímý prodej na Internetu. Stejně tak Maxell chystá online prodej. Verbatim využívá své místní národní pobočky. Na Internetu můžete najít mnohé sdružené prodejny, jako jsou například Total Media (TDK, Maxell, Verbatim DVD-R), Boise Cascade, Ingram Micro nebo Tech Data. Na našem trhu můžete pořídit třeba TDK DVD-RAM 2.6 i 5.2GB v Diskusu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Jaká je situace na poli DVD médií?

Žádné komentáře.