Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaké budou jižní můstky AMD řady SB8xx?

Novinky v jižních můstcích AMD řady SB8xx (SB800)

Kdo by si myslel, že na jižních můstcích není poslední dobou prakticky co vylepšovat, ten by se docela spletl, zejména pokud máme na mysli jižní můstky AMD. Současný nejmodernější SB700 bude lehce vylepšen a přijde v podobě modelu SB750, ale vy už jistě víte, že přijde také něco jako SB800.

Ten bude prakticky přípravou na procesory z rodiny „Fusion“ integrující vlastně celý severní můstek včetně integrované grafiky. Se severním bude komunikovat skrze rychlejší 5GHz A-Link Express 3.0 ×4 rozhraní (současné komunikují skrze 2,5GHz A-Link Express 2.0 ×4, odhadujeme, že jde o ekvivalenty PCI Express 2.0 resp. 1.1, neboť A-Link Express je v podstatě PCI Express). S posílením této rychlosti si může AMD dovolit od jižního můstku více a prý přijde dokonce integrovaná síťovka (hádáme něco na způsob čipsetů nVidia nForce, kterým ke štěstí stačí jen čip pro fyzickou vrstvu, tzv. PHY, ale samotný ethernetový řadič je v čipsetu).

Zajímavosti přijdou na poli Serial ATA. Počet portů odhadujeme (nevíme) na stávajících šest, ovšem rychlost se navýší dvojnásobně, SB8xx budou umět až 6Gbitové Serial ATA a s podporou AHCI 1.2 přijde i možnost port multiplikátorů způsobem FIS-based switching (což má jen tak pro zajímavost Intel už od ICH9, ale zatím se to moc nevyužívá).

O dva na celkových čtrnáct se zvedne počet USB 2.0 portů, plus dva USB 1.1, celkem budou přítomny tři EHCI řadiče. Monitorovací část bude umět obsloužit pět ventilátorů (SB700 umí čtyři). A pak tu máme jako novinku dva embedded řadiče (patrně něco na způsob Intel 8051), z nichž jeden bude vyhrazený pro DASH (vzdálená správa à la Intel Active Management). Předpokládaná doba uvedení: druhý kvartál 2009.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaké budou jižní můstky AMD řady SB8xx?

Čtvrtek, 3 Červenec 2008 - 10:32 | Peter Fodreknickfotob | Zeby sa AMD vratila k sietovkam,kde boli kedysi...
Čtvrtek, 3 Červenec 2008 - 07:29 | Anonym | bodlo by info o novinkach u rapidshare &nbsp...
Čtvrtek, 3 Červenec 2008 - 06:39 | sa bo | Bude to umět pracovat s PATA?

Zobrazit diskusi