Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaký hardware chystá AMD, Intel a Nvidia na CES? Nejen Zen 3D, RTX 3090 Ti a Arc

Listopad je na konci. Prosinec uteče jako voda (nouzový stav, výměna vlád, Vánoce, silvestr) a než se po Novém roce probereme, bude tu CES. Zatím nevypadá špatně, všichni něco chystají…

Přestože samotní výrobci zatím nic oficiálně neohlásili (a asi ani neohlásí, zpravidla si konkrétní produkty nechávají jako překvapení na samotnou akci), scházejí se z různých směrů zprávy o tom, co se s vysokou pravděpodobností na akci objeví.

AMD

Zen 3 / Ryzen 5000 s V-cache („Zen 3D“ pro desktop)

Jedním ze žhavých kandidátů jen Zen 3 s V-cache. Nemusí jít nutně o vydání (kdyby měl být za pět týdnů na pultech, kolovaly by již webem detailnější informace), ale nějaké představení, ohlášení a další informace nejspíš proběhnou. Osobně očekávám dostupnost plus mínus v únoru, ne o mnoho dříve. Žádné benchmarky, názvy, ceny, fotografie ap. stále neunikají, takže k recenzím je nejspíš ještě daleko. Na druhou stranu je potřeba dodat, že AMD již nemá kam chvátat, předvánoční sezónu nestihne tak jako tak, Alder Lake od Intelu jí prodeje příliš neohrožuje (drahá platforma, nedostupné DDR5, neexistence PCIe 5.0 karet). Alder Lake nejspíš chytí dech až s levnějšími deskami a 65W modely někdy v prvním kvartálu a proti low-endu zase Zen 3 s V-cache nejspíš stát nebude, takže se tyto produktové řady tak nějak míjejí (nikoli v obligátním čase a prostoru, ale spíš v cenových a výkonnostních segmentech).

APU Rembrandt / Zen 3+ s RDNA 2

Novinkou ohlášenou pro mobilní trh by mohlo být APU Rembrandt kombinující procesorová jádra Zen 3+ a grafiku RDNA 2 s 6nm procesem. Od jader Zen 3+ se neočekává žádný zásadní posun (není ani příliš jasné, čím se vlastně budou lišit - pokud v IPC, tak nejspíš kosmeticky), od 6nm procesu také nelze čekat zázraky (je to v podstatě přejmenovaná verze 7nm EUV procesu TSMC, takže přinejlepším rozdíl typu 14nm→12nm proces GlobalFoundries). Těžištěm APU Rembrandt bude grafika RDNA 2, která má s 1,5-generačním posunem potenciál na zvýšení výkonu v desítkách procent. To ovšem může být podmíněno přítomností DDR5 (nebo alespoň LPDDR4X), které ovšem v mobilním segmentu nemusejí být lépe dostupné než v desktopu.

Navi 24

AMD by mohla nějakým způsobem naťuknout nejmenší samostatné GPU z generace RDNA 2, Navi 24. Zda v kontextu desktopu (Radeony RX 6500 XT a RX 6400) nebo mobilních čipů, si netroufám odhadovat. Od desktopového Radeonu RX 6500 XT se očekává, že bude konkurovat chystané GeForce RTX 3050 (konkurovat neznamená, že musí mít stejný výkon; velmi pravděpodobně bude stát na Radeonem RX 590). Radeon RX 6400 by mohla dosahovat výkonu blízkého Radeonu RX 470 a asi se stane konkurentem nejlevnějšího modelu Intel Arc Alchemist se 128 EU.

Intel

Arc Alchemist

Intel by zase o další kousek mohl poodhalit závoj halící jeho samostatné grafiky. Podle aktuálních informací se však nezdá, že by mohlo jít o vydání, ale spíše o nějaké preview - produkty se nejspíš neobjeví dříve než ve druhé polovině prvního kvartálu (konec zimy) a široce dostupné mají být až v kvartálu druhém (začátek jara). Lepší příležitost na upozornění na tyto karty ale již Intel mít nebude, Computex se koná až s přelomem května a června. Od nejnižšího modelu Arc Alchemist (128 EU) se očekává výkon blízký GeForce GTX 1650 Super, od nejvýkonnějšího s 512 EU pak zhruba kolem GeForce RTX 3070. Od prostředního s 256 EU (logicky) něco mezi tím, nejspíš kolem GeForce RTX 2060 (že by i to mohl být důvod, proč ji Nvidia vrací do hry?).

Mobilní Alder Lake

Intel slavnostně ohlásil zahájení distribuce výkonných modelů mobilního procesoru Alder Lake (tj. pravděpodobně Alder Lake-P, tedy konfigurace 6+8 určená pro notebooky s procesory o výchozím TDP 28-45 wattů). Při distribuci zahájené minulý týden ale není vyloučeno, že k formálnímu vydání dojde ještě v prosinci. Pokud by si ho Intel nechtěl nechat na CES, zůstávalo by mu nicméně ještě vydání ultramobilních modelů (TDP 9-15 wattů) v konfiguraci 2+8.

Nvidia

Nvidia nejspíš několik novinek nadělí ještě před Vánoci (na prosinec se má chystat GeForce RTX 2060 12GB, GeForce RTX 3070 Ti 16GB a GeForce RTX 3080 12GB), stále však zbývají produkty, které by teoreticky mohla představit na CES.

GeForce RTX 3090 Ti / Super

Výkonnější verze současné GeForce RTX 3090 je skloňována dlouhodobě, ovšem dosud není jisté ani jméno karty, ani že skutečně půjde na trh. Objevují se zprávy o až 450W TDP, což se ale může týkat OC modelů a výkonnostním posunu, který by nejspíš většině zájemců nestál o tak výrazný nárůst TDP. Osobně by mě nijak nepřekvapilo, kdyby tento produkt Nvidia ponechala v laboratořích - pozice GeForce RTX 3090 je dobrá, prodeje má společnost vysoké a karet s vysokým TDP si zákazníci užijí ve druhém pololetí příštího roku víc než dost.

GeForce RTX 3000 Ti Mobile

Jinou kapitolou je ovšem možný refresh mobilních produktů. Tam - krom sílícího tlaku AMD, jejíž RDNA 2 je díky výbornému poměru spotřeba / výkon konkurenceschopná - totiž Nvidie bude brzy bojovat i s Intelem, který má zájem její produkty vytlačit smějícími se obloukovými alchymisty. Jakékoli posílení pozice v segmentu notebooků tak bude žádoucí - na druhou stranu to s touto generací Intelu nebude mít Nvidia technologicky příliš těžké. Nedá se očekávat, že tato prvotina (Xe-LP lze počítat přinejlepším za nultou generaci) nebude konkurenci válcovat ani výkonem, ani poměrem cena / výkon. Těžší to možná bude z hlediska obchodního, kde Intel může výrobcům notebooků nabídnout zvýhodněné balíčky procesorů s grafikami. Nebo použít k prosazení svého hardwaru jiné praktiky, kterým po léta čelí AMD jakožto přímý konkurent a kterých zatím Nvidia byla ušetřena.

Tagy: 

Diskuse ke článku Jaký hardware chystá AMD, Intel a Nvidia na CES? Nejen Zen 3D, RTX 3090 Ti a Arc

Středa, 1 Prosinec 2021 - 14:00 | Majklos | "Jinou kapitolou je ovšem možný refresh...
Středa, 1 Prosinec 2021 - 12:11 | Ondar | jn, nestíhaj vyrábět ani co aktuálně maj, tak je...
Středa, 1 Prosinec 2021 - 11:16 | kvolaa | Takže přibližně rok bude "úplně mrtvo...

Zobrazit diskusi