Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Japonci chtějí na Měsíc do roku 2030

Japonská národní vesmírná agentura JAXA předložila příslušnému ministerstvu své země ambiciózní plán, dle kterého by do roku 2030 ráda dopravila člověka na Měsíc.

Čína podobný plán již dříve ohlásila na rok 2036. Japonská JAXA dodává, že v rámci své snahy chce být částí multinárodního snažení, což může znamenat též spolupráci právě s Čínou.

Vše výše uvedené je v drobném rozporu s tím, co bylo uváděno dříve, takže to zase berme jako určitý nástřel budoucího možného vývoje. Jestli v roce 2030 na Měsíci přistanou Číňané, Japonci, Evropané, Rusové, Američané či jakákoli jejich kombinace, je méně podstatné než to, že/jestli se tak opravdu stane.

Každopádně dle nově nastíněného JAXA scénáře by v roce 2025 měly probíhat přípravy na nepilotovaný mezinárodní let. Jestli v následné pilotované misi usedne v lodi i nějaký Japonec, je otázka jiná. Více se snad dozvíme v březnu 2018, kdy se v Japonsku koná International Space Exploration Forum.

Co se týče předběžných plánů, tak pokud 30. léta budou obecně patřit návratu lidí na Měsíc, tak 40. léta by již měla patřit Marsu. A snad se dočkáme i nějaké stále základny na Měsíci, ať již obydlené, či plně robotické.

Máte rádi sci-fi?

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Japonci chtějí na Měsíc do roku 2030

Středa, 6 Září 2017 - 11:23 | petr22 | "Japonská národní vesmírná agentura JAXA...
Čtvrtek, 13 Červenec 2017 - 01:40 | HKMaly | "Japonská JAXA dodává, že v rámci své snahy...
Úterý, 11 Červenec 2017 - 08:18 | Potooczech | A pošlou tam lidi nebo jen trojici silikonových...

Zobrazit diskusi