Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japonská NHK promítla na festivalu v Cannes 8k film s 22.2 zvukem

Rozlisenie 8K je sice monstrozne, ale displej je tiez jak mamut. Vyslo to takmer presne na chlp 40 ppi, co nie je nic moc, no lepsie jak 2 ppi na super-velkoplosnych displejoch, dke je pixel asi cm stvorcovy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ono taky na 6 metrů úhlopříčky nejde koukat snad ani ze 3 metrů, takže to je jedno, kolik to má ppi....

btw docela zajímavá povinnost ze zákona - financovat nějaký ten vývoj. To by měli zavést i v EU ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky byl framerate?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako vzdy trapnych 23,976 (24) nebo 25 nebo 30 takze stejne o nicem.
mmj. koukal jsem na Hobbita v HD 48fps a je to mnohonasobne lepsi nez FHD 24fps. takze tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To tipujete, nebo je to nekde zverejneno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pocuj ty trapna hodnota a pri tom high-framerate Hobbitovi si netrpel syndromom mensej realickosti: http://diit.cz/clanek/48fps-hobbit-pusobi-nevolnost ???

Pretoze na tom nieco je. Mam asi 2 minutovu ukazku Avatara v 60 fps a je to velmi divne ... Ani nie trhane (pretoze GPU pekne stiha), ale velmi divne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde se da ukazka sehnat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hobita jsem videl pouze v 48fps a musim rict ze me to nijak nenadchlo, v rozlehlich scenach s vyditelnym DOF me to prislo silene neprirozene az umele, ale tezko soudit, zda to podobne hnusne nevypada i na pomalejsim framerate

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi prijde zajimave. Nasledujici trailer na Inception nekdo predelal do 60fps. Vypada to trochu divne. Jenze divnost nevychazi z toho, ze by vysoky framerate odstranil pohybovou neostrost objektu -- ta tam musi byt, protoze to je vyrobeno z traileru, ktery je 24fps.

http://hfrmovies.com/Inception_TRLR3_720.mp4

Originalni trailer lze skouknout napriklad
http://trailers.apple.com/movies/wb/inception/inception-tlr3_h720p.mov
nebo http://movies.yahoo.com/movie/inception/trailers/theatrical-trailer-2-06...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to lacine/televizne. Paradoxne jedine mista kterym HFR opravdu pomohlo jsou titulky a pak nektere animovane efekty / ilustrace.

Tam, kde jsou v akci lidi je to neskutecny hnus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to jinak. Pustil jsem si to nekolikrat a prijde mi, ze v nekterych momentech to pomaha. Naopak kdyz se divam na ten originalni trailer, tak nekde me rusi trhani zaberu. Zejmena tam, kde se pohybuje kamera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano má to vzhled argentinské telenovely. Je to dáno psychovizuálním efektem, díky kterému se víc FPS podobá víc realitě. Při nižších FPS musí mozek domýšlet mezisnímky a film má po psychické stránce vzhled blížší snu než realitě (je to jakoby pomalejší, jakoby rozmazanější, blurovaté). Proto i televizní pořady vypadají tak nepěkně, lacině (frekvence 50 půlsnímků).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je to něčím jiným. Kdyby byla TV produkce obdobně výpravná a zdařilá jako filmová, tak by vám to lacině a nepěkně nepřipadalo. Je to jen asociace formy na to, co jste zvyklí z TV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč ta asociace nenastupuje i když se díváme na ten stejný film v původním, nízkém framerate? Protože to není asociací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche. Asociace nenastupuje, protoze v pripade nizkeho framerate neni vuci cemu asociovat. Kolega totiz naznacoval, ze vysoky framerate mame spojeny s nizkou televizni kvalitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem se docetl, ze HFR ma opravdu pomoci pri 3D, kde jinak neostre snimky rozbijeji iluzi 3D obrazu.

Pak me jeste napadlo, ze pokud se opravdu toci v HFR, tak se musi jinak nastavit zaverka --- jaky to bude mit vliv?

Jakymsi prostrednim resenim muze byt VFR (variable .. ), kdy pouze nektere sceny jsou toceny ve vysoke snimkove frekvenci. Otazke je, ktere sceny by to melo byt, aby to pomohlo a nevypadalo televizne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U filmu při 24 fps se závěrka obvykle nastavuje na 1/48s, čili 0,5 intervalu, pokud nemá režisér se záběrem nějaký zvláštní umělecký záměr. U Hobita byla prý nastavena na víc, 1/64s, čili 0,75 intervalu. Takže motion blur byl jakýmsi kompromisem. Ale i tak se mi 24 fps verze jeví znatelně cukavější než jiné filmy, hlavně při panorámování.
Uvědomme si, že to, co tu vidíme jako konverze z 24fps do 60 fps, má pořád motion blur odpovídající 24 fps, takže i to může být důvod, proč to vypadá divně. Není to pravé "víc fps".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak byla 24fps verze vytvořena? Vypuštěním poloviny políček, nebo nějakou složitější konverzí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypuštěním poloviny políček. Právě proto použili delší expoziční čas, aby to až tolik necukalo. Kdyby točili v 60 fps, tak by to už takto nešlo, a na bluray by to muselo jít prokládané. Nepředpokládám že by nějaká automatická konverze byla natolik chytrá, aby z obrazu nenadělala salát - když si krokujete ten výše linkovaný trailer po snímcích, tak některá políčka vypadají velmi abstraktně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že už jsme tak dloho zvyklí na nízký framerate, že jakýkoliv pokus o zlepšení se nám zdá nepřirozený.
Když se nad tím zamyslím, tak právě dosvadní produkce filmů je nepřirozená.
V tom traileru jsou jakékoliv pohyby postav a záběrů nezvykle plynulé a to podle mě vyvolává ten pocit "lacinosti". Na druhou stranu je to mnohem přirozenější a to působí dojem, že to už není film.

Je to otázka zvyku a zvyk je železná košile. Jednou se nám budou smát na jaké paskvily jsme se to dívali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.