Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japonská TV stanice NHK začne vysílat v 8k za dva roky

Ako super, vyvoj nech ide dopredu, som za ale pre mna to bude aktualne az vtedy, ked bude cena rovnaka ako bezneho fullHD, ja osobne rozdiel velky na beznej telke zo 4metrov nevidim ani medzi 720vs1080p /mam Sharp 60" LED/. Takze ano, som za ale ja si to kupim az ked ine v predajni nebudu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Já to taky nevidím z důvodu velké vzdálenosti pozorování od TV. Dle fyziky lidského oka bych se musel dívat na moji obrazovku cca 1,5m, abych viděl rozdíl mezi 720p/1080p a ne z mých 3m. Maximálně se mi zdá, že je obraz ostřejší když jsou pomalé scény, ale stejně když použiju zoom, tak to pak vyjde nastejno. A taky se nebudu zlobit, když mi bude doma viset na stěně misto FullHD TV 4K či 8K TV, ale za cenu dnešních TV FullHD. Problém vidím pouze v přenosu takového množství dat, protože dnes vysílají maximálně v 1080i a to ještě jen několik kanálů (většina je bohužel jen SD).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v případě kvalitního zdroje vidím rozdíl mezi 720p a 1080p bez problému skoro vždycky (záleží hodně na zdroji)
dokonce i přítelkyně vidí rozdíl
díváme se na 42" na 3m

ne, že bych 1080p považoval za super kvalitu - jsem si jistý, že 2160p sice více než ocením, ale stále to nebude top - alespoň na 60-70" úhlopříčce (nová tv menší nebude)

možná stačí mít v pořádku oči nebo správný a čistý(!) brejle (můj případ)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

50" plazma Panasonic 50ST50, vzdialenost oci od obrazovky TV cca 2,9 m.

No podla roznych kalkulaciek na nete to vychadza, ze pri rozliseni obrazu a danej uhlopriecky by som mal byt skoro o meter blizsie, aby som vyuzil rozlisenie. Nemam problem s tym suhlasit, no problem je, ze by to teda chcelo vacsi TV - pretoze, tak ako ini - ak si neporiesim sedenie blizsie, vzdialenost zostava = chce to ten vacsi TV ([starsim] projektorom som extra vacsiu uhlopriecku nedosiahol, nebolo kam ho posunut).
Takze som vsetkymi desiatimi kludne za 8K, za vacsie TV a predovsetkym - za dostupne ceny. :)
Kvoli takemu zobrazovadlu potom aj nabytok presuniem inam. :)

Pri pisani, boli pouzite nasledovne kalkulacky. :)
http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html (ciarku zadavat ako bodku)
http://www.rtings.com/info/television-size-to-distance-relationship
http://www.hdtvtest.co.uk/Article/How-Far-Should-I-Sit.php

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení lidského zraku je 1 úhlová minuta. Takže na rozlišení 8k potřebujeme zorný úhel 130 stupňů, abychom to rozlišení byli schopni vychutnat. Když sedíme na křesle, musíme mít před sebou aspoň metr místa na nohy. Z čehož vyplývá, že by ten obraz musel být aspoň 4,5 x 2,5 m, při pohledu z 1 m vzdálenosti. A to určitě tak blízko sedět nebudete, takže buď přizvednete strop pro ještě větší obraz, nebo prostě z těch 8k uvidíte jen 4k i méně.

Ale i kdybyste si to do obýváku nějak nacpali, je tu jiná podstatná věc - tak velký obraz je nepřehledný. Kdo si někdy omylem sedl ve velkém kině do první řady, asi už chápe. Na 8k se musí natáčet jinak, to je na pořady typu IMAX, kde se už předem počítá s tím, že nelze děj rozložit do celé plochy najednou, zabírat xichty v detailu apod. Běžný film na tom sledovat bude utrpení.

Takže 8k je na televizi a film k ničemu. 4k je maximální smysluplně použitelné rozlišení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tato logika je chybná .. euronormy a tzv. "vědci", kteří se mi pod lavinou svých výzkumů snaží vnutit. co ještě smím vidět a co už nesmím/nemám, mě opravdu nezajímají

udělal jsem tedy pokus - půjčil jsem si mikrometr (vrátím!), vzal svůj vlas (moc jich není, opakovat to nebudu) a změřil jsem jeho tloušťku
byl silný 61 - 69 mikrometrů (jeho tloušťka nebyla konstatní), barva světle hněda až šedá (taky nebyla konstatní)

na LCD monitoru jsem nechal s prohlížeči bězet tyto stránky, vlas nechal volně viset přes monitor a zjistil vzdálenost, kdy vlas vidím (nebylo hned, nemám tak velkej pokoj, musel jsem z pokoje ven a monitor otočit)
vlas jsem přestával vidět od 4.3 - 4.5m (i tak jsem ho zlehka občas zahlídnul i na 4.7m)
na 4m jsem v klidu viděl, jak se mírně pohupuje v průvanu

pozorovací podmínky - noc, v pokoji rozsvícený lustr na stropě s 3x úsporkou 10W, monitor LG 235P, jas na úrovni 25, kontrast 50

___________________________________________

pokud budu počítat tloušťku vlasu 70 mikrometrů, tak se na 7cm vejde 1000 těchto vlasů (tzn moje všechny)
dobrá, budu výrazně zaokrouhlovat nahoru a dávat k dobru (ať se to lepší počítá) - na 4m vzdálenost jsem (zjevně) schopen rozlišit 1920x1080px na 16x9cm ploše, dejme tomu 19cm úhlopříčka, FullHD rozlišení
což znamená na tu samou vzdálenost 4m rozlišení 7680x4320px při úhlopříčce 76cm
zaokrouhloval jsem výrazně nahoru

___________________________________________
___________________________________________

tedy bych neměl mít problém s 8k na 76cm displeji na 4m
nebo 8k na 38cm displeji na 2m
toto tedy bude zhruba můj limit - pro pohodlné koukání by mi mělo stačit 8k na 60" TV na 3m

___________________________________________
___________________________________________

ovšem aby bylo moje oko opravdu dostatečně ošáleno, musel bych zaokrouhlovat na druhou stranu
třeba na 5m, 50-60 mikrometrů - a najednou by to bylo FullHD na 10x5.63cm, tzn 11 cm úhlopříčka - pro 8k 44cm na 5m nebo 22cm na 2.5m!
to bych tedy teprve nepoznal rozdíl mezi realitou a obrazem

takže pro mě se pokrok může dostat třeba na cca 76800x43200px na 100" displeji, budu se na to moct koukat ze 3m, a teprve to asi bude ono .o) - ale pro mě - jsou i jiní, kteří vidí líp než já ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vaše logika je chybná. Na jeden vlas se oko snadno zaměří a vnímá ho v nejostřejším bodě. Dejte přes monitor těch vlasů víc a zjistíte, že ostře se dokážete zaměřit jen na jeden, ty další už vnímat nebudete, dokud na ně nepřeostříte. Stejný rozdíl je mezi prací na monitoru, kdy vnímáte jen části obrazu, a sledováním TV, kdy chcete sledovat celek. A to se pořád bavíme o statickém obrazu, v pohybu bude rozlišení ještě horší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě jsem netvrdil, že vidím ostře v celém svém zorném poli
to je ale vlastnost lidského zraku, vidět ostře pouze v jednom místě(!)

je snad někdo, kdo vidí ostře celou stránku v knize?!? osobně jsem schopen zaostřit pouze na jedno písmeno - ovšem velice rychle přeostřit na jiné
ale vidět celou stránku ostře? najednou v jednom okamžiku?
obávám se, že tohoto lidský zrak není schopen - takto nefunguje

má tedy cenu mít písmo vytištěno ostře, nebo stačí mít ho mírně rozmazané, protože stejně všechno najednou ostré nebude? hmm?

dívám se někomu do očí, nebo do oka?
když čtu titulky u filmu, vidím všechny titulky najednou? bude mi vadit, že jsou tyto rozmazané, nebo to vůbec nepoznám?
pokud jdu k očnímu, chce po mě, abych viděl všchna písmenka najednou, nebo chce každé zvlášť?

při řízení se dívám v jediném okamžiku do všech zpětných zrcátek, na všechny značky, všechna vozidla, všechny díry na silnici - a všechno mám zaostřeno současně? ... a pokud nevidím všechno najednou perfektně, nemám si při řízení rovnou sundat brýle? stejně je to jedno, ne?

když si chci spočítat, kolik hvězd vidím v Plejádách, koukám se na každou zvlášť nebo se podívám někam mimo Plejády?
nebo toto není v silách lidského zraku, protože mi kdosi tvrdí, že stejně vidím všechno najednou rozmazaně?

je moje logika opravdu chybná? .......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Váš příklad s neostrou knihou je nesmysl, písmo je od toho, aby se četlo písmeno po písmenku, ale když se dívám na les, nepotřebuji počítat listy stromů. Ano, můžu to při sledování nudného filmu dělat, ale je to naprosto zbytečné plýtvání.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No pořád mi to přijde menší kravina (8k na telce), než 2560x1440 na 5" mobilu - někdy mi přijde, že nikoho moc nezajímá, co chce uživatel, ale prostě si pánové z marketingu potřebujou něco dokázat.

Celkově to ale je pro zákazníka prospěšný, early-adopters to zaplatí a masa si pak užívá kvalitnější obraz ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.