Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japonsko chce vytvořit superprocesor, prý jako konkurenci Intelu

Tohle vypadá zajímavě: http://www.kasahara.elec.waseda.ac.jp/kasahara/HPmokujienglish.html
Pokud by ten procesor uměl nějaké zvláštní paralelní techniky, nemuselo by to být až tak ztracené, japončíci umějí být šikovní.
(Každopádně jakákoliv konkurence intelu je dobrá...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nevím, má to být x86 kompatibilní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak znám japonce, tak ten procesor využijí na vytvoření (dalšího) chodícího robota s úžasným smyslem pro rovnováhu (pokud si teda zrovna nenabije držku) a obličejem schopným vytvořit 3*10^5 grimas (rozumějte věc co vypadá jako ksicht z balistického gelu vytvořený Bořiči mýtů a tvářící se to jako epileptik), který navíc uvaří vše - tedy pokud za "vše" považujete palačinky a sushi.
Následně bude čip využit na výrobu mobilů, které umí vyrobit popkorn a po nocích vám vyčistí uši. Dle japonského zvyku budou tyto mobily vybaveny uživatelsky přívětivým rozhraním (něco mezi DOSem a navigačním systémem jaderné ponorky).
***
A tak se stane, že hlavním - čistě japonským, nepozápadnělým - vývozním artiklem Japonska zůstane hentai...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vomáčka: A k čemu by to bylo dobré (kompatibilita s x86)? Historická zátěž je akorát koule na noze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peca - přesně! Vzhledem k tomu, jak se intel brání dát někomu dalšímu licenci, je nezbytné udělat nový standard, aby vývoj mohl jít kupředu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: no právě. Intel kromě Itania dělá snad jen x86, tak nechápu proč chtějí zrovna konkurovat jemu. Proč ne Sony/Toshiba/IBM Cell?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sony mezi nima neni? a nema uz sony takovy procesor davno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry ilustracny obrazok :-), na druhej strane, ak niekto vytvori procesor s rovnakym vykonom ako tie dnesne, ktoremu na pasivne chladenie bude stacit ten maly kusok hlinika, tak to by bol SUPERPROCESOR...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 LOL, malinka pripominka, kdyz to nebude x86, kde bude Intelu konkurovat ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence, a Intelu, do ~4 let. Hahaha. Normalni tunel na statni penize. Navic kdo kdy videl, aby se tyhle velky firmy na necem dohodli a neco udelali? Nikdo. Kazdy si chce nahrabat na vlastnim pisecku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nips, nepodceňoval bych je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konkurence Intelu to určitě bude v oblasti procesorů pro televize. Tam Intel něco tvoří, je to postavený na Pentium M, má to x.264 dekodér, něco na bezpečnost. Pak by prý mělo z televize jít na net. Pokud se domluví tyhle firmy, tak tam dají nějaký svůj OS, a bude to. Intel bude dodávat jen firmám jako Sony, kde se na cenu tak nekouká. A mainstream bude tohle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fujitsu má výkonej procesor http://cdr.cz/a/27005 ale nemá x86 instrukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu jedna z novych grafickych kariet AMD
5870X2, za $599
5870 za $399
5850, za $299.

udajne uz 10.9.2009
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1532355/radeon-58xx-pricing-leaked

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, nebude lepsi rozvijet dnesni zazite arch. jako MIPS, Sparc, PowerPC, ARM ?

Ja mam stejne dojem, ze Japonsko vzdy jenom kopirovalo a kdyz neco chteli vymyslet, pozvali si vedce z Evropy ... dnes napr. skoro vsechny fotaky delaji v Jpaonsku, pritom kopirovali evropske znacky a vyrobce, zaroven s tim jim prebirali vedce a inzenyry ... zase na druhou stranu, meli si jich v Evrope vazit vic, oni by pak neodesli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ministerstvo průmyslu a obchodu do něj zpočátku vloží 3 miliardy jenů" - ti japonci asi už úplně zešíleli: http://www.euroekonom.com/bottom-government-debt-1.php?year=2006 A nebo je už ani netrápí nějaká ta miliarda sem, miliarda tam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izak: Možná před 40 lety, od té doby je většina vývoje v Japonsku a převažně japončíky, nyní to samé probíhá v Číně, před 10 lety výroba čínského plastového šmejdu, před 5 roky výroba pro zapadní trh.Pře dvěma roky už vlastní vývoj pro západní firmy, do pěti let vlastní výzkum a trada, my se tu budme max. hadat zda je cikan užitečný tvor a zda je třeba dotovat zemědělce.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izak__
Japonsko bolo po vojne zdevastovane viac ako vedsina Europy a boli tam aj veddsie tlaky na to co mozu a co nemozu vyrabat. Kopirovanie je v takej situacci bezne, aby si stiahol naskok konkurencie. Problem je, ze ta konkurencia zo zapadu uz nedokazala zachytit tempo, Europu Japonsko uz davno prerastlo, Juzna korea uz je tiez niekde inde a tymto tempom nas za chvilu prevalcuju aj dalsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zahrnul bych do úvah a hypotéz fakt, že nestačí vytvořit něco lepšího. Za předpokladu, že se jim to povede, musí jej ještě přijmout výrobci HW, zákazníci a pokud se budeme bavit o PC, tak ještě také Microsoft a další. Dalším aspektem úspěchu je přijetí spotřebiteli, kteří v dobách, kdy měl Intel jednoznačně horší CPU než konkurence, ukázali, že si Intel stejně koupí :). Takže i kdyby se jim nějakým zázrakem povedlo vyvinout konkurence schopné CPU, MS udělal pro takový procesor podporu do Windows (nebude x86), pořád bych byl skeptický :). Do televizí, praček... robotů? Proč ne. Ale do PC se podle mě jen tak nedostane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> blabulabul : Nezapomeň, že tam po padesáti letech vyhráli volby socialisté (jakkoli si říkají "demokraté"). A kamkoli sáhne jakákoli forma levice, okamžitě začne danění, dotování, státní intervence a hlavně: DOSTIHNOUT A PŘEDSTIHNOUT. Co na tom, že to ještě nikdy nikde nefungovalo...

Tragédií japonců je, že zahodili své tradiční hodnoty a opustili ekonomiku postavenou na kombinaci inovace + tvrdá práce + úspory. Díky tomu si kdysi koupili třetinu USA. Nyní budou strkat státní peníze do soukromého sektoru, aby zkusili vytvořit konkurenční produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blabulabul: Ono to není tak horký (myslím ten státní příspěvek, ne zadluženost). Mrkni na kurzy měn a zjistíš že ~3mld jenů dáme u nás jenom za volby, příp. půl kilometru dálnice :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vskutku ambiciozny plan, drzim im palec nech to vyjde.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vyvoji CPU , který se má stát superprocesorem, respektive obecně použíávaným standartem je asi jistá forma státní intervence nutná, aby se něco široce rozšířilo musí se děfinovat nějaký standart a tento musí být free. Intel, Philips a podobné firmy musí asiaty neskutečně štvát, sedí na balíku patentů, které používají k vysávání a regulaci trhu. Cina už definovala svuj standart pro optická media, pokud by se japoncum podařilo odrovnat par kličových amerických technologických firem, stane se z USA zadlužené země druhého řádu.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusáci taky vyráběli vlastní procesor, nic moc výkon, nějaký RISC - tuším založeno na MIPS, ale cpali to ve velkém do vlastních serverů (do každého serveru několik kousků), ale dlouho jsem o tom nic nečetl, možná už to zabalili.
A v dřevních dobách vyráběli klony intelů, vzniklé reverzním inženýrstvím, dokonce jin intel nabídl spolupráci, pak se ale ukázalo, že nejsou mechanicky kompatibilní - rusáci nepochopili rozdíl v metrickém a palcovém systému a neseděly jim nožičky....
Proto si myslím, že japonci mají šanci uspět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Japonci nepotřebují spojenctví s Microsoftem, ten procesor je mířen do segmentu, který s nim nemá nic společného. Microsoft ještě naštěstí software pro televize nedělá, u aut už to bohužel zkouší - snad mu to nevyjde. U serverů je to jedno, tam klidně japonci nasadí nějaký linux, takže X86 kompatibilitu nepotřebují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa teda bavime o prackach a mikrovlnkach a pod., tak skor by slo o konkurenciu k Intel XScale procesorom (PXAxxx), ktorymi su vyrobky typu mikrovlnka, pracka, televizor a podobne skutocne vo velkej miere prespikovane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to ekologické, nikdo to nepotřebuje, využije se někdo s akademickým vzděláním - ideální konstelace pro státní správu - na tohle peníze určitě dostanou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Intel(Marvell) XScale v mikrovlnkach a prackach najdes dost tezko. To je neco jako tvrdit ze je v kavovaru Blackfin od AD nebo v zehlicce najký Cortex-A9.
V tech mikrovlnkach/prackach najdes tak maximalne najaky ColdFire od freescalu nebo nejaky mikrokontorler od TI (napr. MSP430). Ve velkem poctu pripadu jsou tam pouze variace na x51 zavrene v zakaznichkych obvodech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-pao- : Nesmíš se na všechno dívat jen politicky. Japonci používali státní intervence už dříve a jejich pravice/levice se s tím evropským nedá zcela srovnávat. A jak už tu někdo napsal - 3 mld jenů není tolik peněz ~ 30M$.
Pokud jde o to, že Japonci změnili svůj životní styl - to je vývoj. Ono mít jediný cíl úspěch v práci a po 50 letech zjistit, že jsem si kromě práce ničeho neužil, také není žádná výhra. Mladá generace už vyrůstala v bohatství a tak to pro ni není přitažlivé. To samé se stane časem i v Číně, později i v jižní Asii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ASD_: rekl bych ze Jizni Korea nepredbehla jen nas, ale celou evropu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Japonske firmy vzdycky staly na statnich dotacich (s vyjimkou automobiloveho prumyslu). A vubec, tolik nesmyslu v tehle diskusi - priste si radeji neco o Japonsku zjistete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dalsi state-of-art technologie. Subaru Impreza v IT. drzim jim palce at to dotahnou do konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: presne tak, to co je v naej mikrovlnke nie je ani 8048, na to to trpi prilis velkou imbecilitidou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2012-??? ...ja im prajem vela stastia...
...len co bude vyrabat Intel v roku 2012-??? alebo IBM-???
...nevieme co bude zajtra...a oni uz vedia ze 2012 budu mat "superprocesor" :D:D:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.