Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japonský Sharp bude s nejvyšší pravděpodobností odkoupen čínským Foxconnem

Smutné je, že Čína zaplavením sveta šmejdami tak zbohatne, že si ho nakoniec kúpi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si špatně pochopil. Čína se dostala nahoru i díky rozumné tvrdosti a pracovitosti. Představa jak řeší v Číně problémy s uprchlíky stejně trapně jako v EU ve mně vyvolává záchvaty smíchu. Oni by se tak ztrapnit nikdy nenechali. Navíc už i Čína si dokáže přiznat chyby (např. Tři soutěsky), takže kráčí dobrým směrem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" i díky rozumné tvrdosti a pracovitosti"
Áno pracuje tak rozumne tvrdo, že zamestnanci Foxconnu skáču z okna.
http://ekonomika.idnes.cz/zakaz-sebevrazd-nepomohl-dalsi-delnik-z-firmy-...

http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/215...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To přídavné jméno patřilo jen k prvnímu podstatnému jménu. Takhle to s pracovitostí přehánějí i mnohé jiné národnosti. Čínské dělníky v automobilkách a Foxconnu není třeba litovat, protože jsou na tom z celkového pohledu (mzda-výdaje na život) lépe než čeští ekvivalenti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Sú na tom lepšie ? Si robíš kozy ? Prečo sa potom všetko nevyrába tu, ale v Číne ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze v EU mame ty hajzly ekoteroristy, kteri nam neumoznuji vyuzit plny potencial tyhle zeme... v Cine plne chapou jak spravne vyuzivat maticku zemi, takze treba ve vetsim meste si muzes ze smogu udelat cihlicky a za par let mit zdarma domek. No nechtel bys tam zit ? ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Prečo sa potom všetko nevyrába tu, ale v Číne ?"
Diskutuju s osmiletým dítětem co vidí jen plyšáky s nálepkou Made in China?
Kolik si myslíš, že vydělává dělník v českém Foxconnu? Zbyde mu po odečtení nájmu-hypotéky-stravy-daní více než Číňanovi? Nebuď si tím tak jistý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže podľa toho všetky veľké firmy presunuli fabriky/výrobu do Číny, aby našim ostala vyššia životná úroveň.
Číňania z vidieka odchádzajú do mies, lebo nemajú čo jesť. Ten tvoj čínsky robotník, čo sa má tak dobre z platu o ktorom nemáš šajnu ešte živí rodičov a súrodencov doma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Takže podľa toho všetky veľké firmy presunuli fabriky/výrobu do Číny, aby našim ostala vyššia životná úroveň."

To není pravda. Fabriky se přesouvají i do jiných zemí a někdy nejde o přesunutí, ale jen o vybudování nové.

„Ten tvoj čínsky robotník, čo sa má tak dobre z platu o ktorom nemáš šajnu ešte živí rodičov a súrodencov doma."

Pochopils. Zkus jako český robotník dělat to samé a nevyjdeš. BTW ukrajinský dělník pracující na Ukrajině je na tom dnes rozhodně hůř než čínský dělník v Číně. On ten vzdor proti Rusku má dost vysokou cenu. Šajnu mám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nepochopil. Čínsky dělník robí 16 hodín denne, býva na ubytovni so stovkami jemu podobných. Ak má šťastie, doma má drevenú chalúpku bez elektriky a tečúcej vody. Inak len pozbíjanú búdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste tu logiku trochu obrátil, ne? Spíše někdo z chudého vnitrozemí, kde celá rodina žije v chaloupce a nic nemá, tak má příležitost dělat ve fabrice a vydělat si, resp. vydělat něco pro rodinu. Děti pak třeba dostanou vzdělání a budou moci odjet někam na východ, kde je vyšší životní úroveň. Největší problém bývá to odloučení, ne ta práce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja hovorím, že zarábajú na tom, že cenou podlezú a tým zlikvidujú ostatných vďaka výrobným nákladom, ktorých najväčšiu časť tvorí nekvalitný materiál (tomu zodpovedá aj výsledný tovar) a lacná pracovná sila, ktorá musí znášať "otrocké" pracovné podmienky, lebo nemá na výber.
Ak je odlúčenie najväčší problém, tak sa predsa vrátim a nie zabijem. A zdierajú ich nielen čínske spoločnosti, ale všetky. Oficiálnu mzdu nikdy nedostanú. To isté platí pre pracovný čas. A keď sa im to nepáči, letia. V tom lepšom prípade len z pracovného pomeru.
Z Číny sa sem už dováža aj kamenná dlažba. Je lacnejšia ako naša. Čo na tom, že za 2 roky popraská, kúpi sa znova. Lom skrachuje, ale možno ho raz kúpi číňan. Ten však bude lámať nonstop. Postaví vedľa ubytovňu a možno ma aj zamestná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukáte na to optikou zhýčkaného fracka ze západu. Nic osobního, to jsme tu všichni.

Vzhledem k tomu, že na západě chceme limit týdenní pracovní doby, dovolené, příplatky atd. je zdejší pracovní síla drahá (na západ od nás ještě dražší). Popravdě, takové vymoženosti existují jen v Evropě a USA. Nikde jinde. ZÁROVEŇ chceme levné zboží a tak se výroba stěhuje tam kde to jsou menší personální náklady. To že jsou to často nekvalitní šunty není nutně tím, že by to bylo vyroveno v Číně. Je to důsledek katování kostů který je společný firmám na západě i na východě. Hlavně aby to bylo levný. Ve skutečnosti se ty šunty dnes vyrábí po celém světě, už ani auta nejsou co bývala a abychom to omluvili, hodíme to na Čínu (ne na naše/firemní snahy šetřit za každou cenu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je prístup možno Vašej firmy. Našej nie. Že všetko hádžem na Čínu ? To ma mrzí, ale keď sa okolo seba pozriem, okrem mňa, kolegyne a drevotrieskového nábytku, ktorý je z Poľska má všetko nápis Made in China / Design from Taiwan, max. Bangalore. Tam sú ľudia na tom ešte horšie ako v Číne.
To aké máme pracovné podmienky, nebolo zadarmo. Kedysi sa tu do štrajkujúcich strieľalo.
Lacný tovar...Doložte kto, kde a ako ho vyrobil. Čo obsahuje a koľko vydrží. Potom by sme videli kto by ho chcel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem OSVČ... takže stojím mimo firemní sféru. :-) Nicméně do Asie jezdím ze záliby a je to něco jiného než píší noviny. Svět je hrozně komplikovaný a novinářská zkratka jej nevystihuje.

Přečtěte si někde nějaké manažerské plky. Myslíte si, že ten nábytek je z Číny protože nám to sem číňani cpou pod tlakem a výhružkama? A nebo je to proto, že tady někdo chce někdo ušetřit na nákladech a tak si to OBJEDNÁ v Číně. "Tady", protože často jde o západní firmy, resp. globální koncerny. Možná bych to "tady" rozšířil na "vyspělé země": USA, EU, Korea, Japonsko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Myslíte si, že ten nábytek je z Číny protože nám to sem číňani cpou pod tlakem a výhružkama?"
Tvrdím to vari niekde ? Ako v ďalšej téme niekto konštatoval, Európa si za to môže sama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to v tomhle případě vadit nebude, protože Japonci pro jistotu umírají již na pracovištích (https://en.wikipedia.org/wiki/Kar%C5%8Dshi), takže ke skoku z okna se již nedostanou.

Jinak když vidím takovéhle události, a přidám si k tomu zprávy typu http://diit.cz/clanek/star-wars-sila se-probouzi-uz-vydelaly-vice-nez-2-miliardy-dolaru , tak mi na mysli vytane nesmrtelné proroctví Neala Stephensona:

"A když na to přijde - když se už teda máme bavit o obchodní bilanci -, teď, co jsme rozházeli veškeré technologie někam za hranice, teď, když se každý vyrovnal každému, když v Bolívii vyrábějí auta a v Tádžikistánu mikrovlnky a prodávají je tady, když obří hongkongské lodě a vzducholodě, které vám za pár šupů dopraví celou Severní Dakotu na Nový Zéland, zlikvidovaly naše výhody spočívající v zásobách surovin, a když neviditelná ruka trhu popadla veškerou historicky podmíněnou nerovnost a rozmázla ji po celé zeměkouli v tlusté vrstvě něčeho, co by pákistánský zedník mohl považovat za prosperitu, víte, co nám zbylo? Jsou jenom čtyři věci, které dokážeme dělat lépe než kdo jiný:

- muzika
- filmy
- software
- rychlá rozvážka pizzy"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono teda, když už jsme u toho, Foxconn je ve skutečnosti Taiwanská firma. :-) Bohatnutí Číny (PRC) na nezávislý Taiwan tak nějak nemá vliv, i když Čína nezávislost neuznává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"... i když Čína nezávislost neuznává"
Pokiaľ viem, ani Česko nie...
Ak je teda nezávislý, prečo o tú nezávislosť stále bojuje ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezávislý je zřízením (momentálně demokratický režim s volenými stranami), hospodářsky i politicky. Není uznán formálně, což mě nepřekvapuje, když nezávislost neuznává takový gigant jako PRC/ČLR a v OSN užívá právo veta při každém návrhu pro uznání nezávislosti Taiwanu (resp. Čínské republiky).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Správně, první věc, kterou jsem chtěl poznamenat. Foxconn je Tchajwanská firma (Taiwan). To je docela podstatný rozdíl, není to Čínská lidově "demokratická" republika. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.