Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je Mandriva na pokraji bankrotu?

Krach nekrach.... Linux ušel pěknej kus cesty a v součastnosti je uživatelsky na podobné úrovni jako Windows nebo Mac.
- Za pár(desítek) let může Linux porazit i Windows a budeme před stejným článkem jen s v něm bude krachovat Windows.
- Stačí stejdnotit formáty dokumentů... Což už se OpenOffice a na "takové to domácí brouzdání a psání" to bude uplně dostačující.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial sa kazde distro bude hrat na vlastnom piesocku. Tak si budu konkurovat navzajom, ale nikdy nevytvoria nieco co by mohlo realne konkurovat MS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ... jestli Mandriva zkrachuje, hned bude o jednoho kandidata na realnou konkurenci MS mene, coz by podle vas bylo vlastne dobre protoze az prezije posledni muze jit do finale ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano. Ak by sa postupne sformoval jeden silny hrac, ktory by dokozal tlacit aj OpenGl a dalsie standardy. To je jediny sposob ako mozu konkurovat MS v sucasnom svete. Rozdrobenost nicomu neprospieva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobné, to je to slovo. Dnes jsem jen tak z plezíru zkoušel Linux Mint a opravdu je to z velké dálky podobné... Například takové přidání síťové LPT tiskárny. Člověk si pustí obdobu ovládacích panelů, vleze do Tisk, odemkne to (obdoba UAC), a dá hledat tiskárnu. Jenže ono mu to napíše, že musí běžet FirewallD, jinak to nepůjde. Inu, po chvílí bádání máte spuštěný a nastavený firewall - a ono to pořád píše, že neběží... Hodíte dotaz do Google a zjistíte, že se tiskárny přidávají přes lokální webovou stránku tiskové služby - tam to jde bez problémů. Linuxistům to možná přijde normální, ale běžný uživatel Windows by z toho vylétl z kůže. Přidávat tiskárnu hodinu a čtvrt není totiž zvyklý. Pak jsem hodinu řešil ovladač grafiky - ten nesvobodný, který to nabízelo jako otestovaný, mrší ikony a nápisy v menu Start. Naštěstí stažený od AMD nainstalovat jde, jen ten linux neví, jak to otevřít/spustit. Pak jsem zkusil přiřadit VLC jako standardní přehrávač - on se nastaví ale poklepem na soubor se pořád otevírá ten původní... No, IMHO bych to tak za dva týdny možná dokopal do stavu, kdy bych to dokázal používat na základní úkony. Ale podobné to je...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To že se od linuxu očekáváš, že budou stejné postupy jak ve Win a nevíš jak na něj, to je tvůj problém, to není chyba linuxu. Nebo snad od prvního kontaktu rozumíš všemu, třeba i freeBSD, Solaris, a v mobilech iOS, Bada? Svět není jen Windows a tvůj omezený rozhled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jak někdo neumí všechno o linuxu, hned má omezený rozhled. Vyjste prostě typičtí, páni linuxáři. Za svůj život jsem kromě asi tak 11 verzí Windows spravoval pár unixů a VMS, nejsem běžný BFU. Ale jedno vím: Když se někde v diskusi BFU na něco ohledně linuxu zeptá, takoví jako ty ho pošlou pomocí zkratek někam. Je pak odkázaný na zastaralou dokumentaci, psanou pro něj nesrozumitelnou haťmatilkou. Ano, je to jeho vina, samozřejmě. Nemá ten amatérský pokus o OS vůbec zkoušet a má se držet toho, co se k němu chová přátelsky: Windows a MacOSX.

Jen tak mimochodem, oni se programátoři opravdu snaží přiblížit postupy v linuxu těm windowsovým. Ale nepochopím, když jim něco nejde, proč to v tom distru je? Plně nefunkční...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patřím mezi linuxáky, kteří se normálně takových diskuzí neúčastní. Jak ale přibývají lidé, kteří nějaké distro zkusí, zbytečně pak narážejí na to, že jim nejde to či ono. Vím, že to není tvoje chyba. Automaticky sáhneš po tom, o čem se nejvíce mluví a co je nejvíce protlačované. To už je zase chyba příslušných magazínů, kam většinou píší ostřílení linuxáci, kteří zapomněli na to, jak se na novém OS začíná.

Jak autor tohoto článku napsal, Mandriva byla pravděpodobně prvním distrem zaměřeného na uživatele a tak má, podle mého názoru, nejlépe optimalizované systémové nástroje. Tomu dokáže konkurovat jen OpenSUSE. Proto se vyprdni na Ubuntu-like distro a pokud se ti bude chtít někdy ještě zkoušet, nainstaluj si distro, které vychází právě z Mandrivy nebo přímo Mandrivu, popř. OpenSUSE. Ubuntu a distra z něj vzešlá, jsou dobré distribuce, ale já jsem přesvědčen, že ne pro začátečníky. Pro člověka, který jakž takž ovládl Debian, je určitě dobrou volbou. Stejně tak pro někoho, kdo má standardní HW a nemusí po instalaci nic nastavovat - v tu chvíli je spokojeným uživatelem. Každopádně pro lidi mající HW, který je třeba donastavit / doinstalovat, je to neštěstí. Tím ale nenarážím na tebou popsanou chybu. Ta se může dostat do libovolného systému. Otázkou už pak je, jestli je těch chyb hodně nebo málo a jak často se vyskytují. Nebudu se více rozepisovat na toto téma, to by vydalo na článek :).

Každopádně pokud si chceš zkusit nějakou linuxovou distribuci a nemáš-li zkušenosti, sáhni po PCLinuxOS, Mageia, Mandriva či OpenSUSE. Tyto distra mají bezpochyby lépe řešené systémové nástroje a mají CZ podporu prostřednictvím fór, kde ti myslím poradí s případnými problémy. Pokud narazíš na člověka, který "tě pomocí zkratek pošle někam", ignoruj ho. Tací existují a existovat budou bez ohledu na to, jakému OS či HW "fandí".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak rozumíš psanému textu, ale:
-pouze jsem zpochybnil tvoje vědomosti ohledně znalostí různých OS, ne jenom linuxu
-nikam jsem tě pomocí různých zkratek neposílal, význam OS, Win snad chápeš
-nemám rád lidi co zkusí linux a naříkají, že to není Windows
-taky se domnívám, že pokud by jsi přišel poprvé v životě k počítači s Windows, taky by jsi se musel učit a nevěděl by jsi spoustu věcí
-podle mě méně naříkej a více čti, opravdu jsou dobře propracovaná fóra pro Mandrivu, Suse, Ubuntu. Nevím jak dnes, ale Ubuntu měl velice podrobně popsané instalace linuxu, nastavení PC a řešení spousty problémů. Mnohdy opravdu stačí jen pochopit psaný text.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cca 10 let jsem používal výhradně OpenOffice, cca 3 měsíce používám Microsoft Office 2010. Jsou okamžiky, kdy jsem z nich na prášky a to co bylo v OO snadnou záležitostí, je tady mnohdy problém i desítky minut, čtení nápovědy, listování v knihách,atd. Pokud bych byl jako ty, tak tady začnu vyřvávat, že MS Office jsou špatné.
Ale nejsou, jen je neumím ovládat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux sa nikdy nesnažil nahradiť windows a nie je to ani jeho poslaním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft has a majority market share
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1

Co tym asi chcel basnik povedat??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prosím nepleťte si zájmy Ubuntu se zájmy GNU/Linux

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.