Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

JEDEC vypustil specifikaci pro LPDDR2

Figure 132 - LPDDR2 based system using both LPDDR2-SDRAM and LPD

Je tomu téměř rok, co společnost Hynix představila nízkonapěťové 1Gbitové DDR2 paměťové čipy, tzv. LPDDR2. Včera pak standardizační organizace JEDEC publikovala standard JESD209-2 právě pro LPDDR2. Ten nabízí funkce správy napájení (advanced power management), sdílené rozhraní pro flash paměti (přesněji NonVolatile Memory, zkráceně NVM) a klasické SDRAM paměti a řadu dalších funkcí. Například pokud jde o napájení, standard hovoří o 1,2 V (právě takové napájení měly zmíněné paměti Hynix, standardem pro DDR2 je 1,8 V a právě o takovém napájení hovoří i předchůdce LPDDR, kde je zase u DDR běžných 2,5 V) a zahrnuje i možnost občerstvování jen části paměti (té části, která zrovna nese nějaká data).

Poprvé také JEDEC vydává standard se sdíleným rozhraním jak pro SDRAM, tak i NVM. Jelikož je celý LPDDR2 standard cílen převážně do malých zařízení (mobily, GPS, PDA a podobně), právě sdílené rozhraní pro flash a „normální“ paměti zjednodušuje elektroniku jako celek, řadiče mohou mít méně pinů a na plošné spoje se tak může vejít více komponent (nebo mohou být menší). Paměti mohou pracovat na frekvencích od 100 do 533 MHz při datové šířce ×8, ×16 a ×32 a samotné paměťové čipy mohou dosahovat kapacit od 64 Mbit do 32 Gbit pro NVM a od 64 Mbit do 8 Gbit pro DRAM.

Pokud se rádi vrtáte ve speccifikacích, zde máte odkaz na JESD209-2.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku JEDEC vypustil specifikaci pro LPDDR2

Neděle, 5 Duben 2009 - 09:45 | Anonym | nepřiklad nějake PDA s x86 CPU a "...
Pátek, 3 Duben 2009 - 19:52 | Anonym | A taky by díky shodnému rozhraní mohli výrobci...

Zobrazit diskusi