Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k John Carmack opustil iD Software kvůli virtuální realitě

na starý kolena se zbláznil. Jestli se tato VR rozšíří tak se z toho stane droga - už dnes má spousta mladých potíž s rozpoznáváním reality a světa za obrazovkou. A teď jedna hororová vize - představte si hernu kde tiché hučení ventilátorů narušuje akorát vrzání židlí na kterých se svíjí vyhublé postavy....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, spousta mladych prave potiz s rozpoznanim reality nema... s rozlisenim mezi fikci a realitou maji spise ti lide, kteri zavrhuji nasili ve hrach, filmech apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

závislosť môže byť aj na čokoláde, to je na osobe... Myslím že tade vedie cesta (3D obraz to daleko zatial nedotiahol, tv ani monitor).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jenže tohle může vyvolat velmi vysokou návykovost a s ní spojené problémy. Ale pro mocné to bude krásná věc - lidé rovnou z šedého pracovního procesu budou moct rovnou skočit do VR kde budou supermany a budou čím dál lhostejnější k okolí. A navíc v dobré VR bude jedinec značně izolován od okolí takže případné nebezpečí postřehne pozdě (požár, vloupání apod). Proto nejsem příznivcem systémů které člověka omezují ve vnímání okolí.
P.S: a pro zloděje by byly byty s uživateli těchto systémů velice poklidnou "prací" - by se vzbudil a měl by komplet prázdný byt :))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi zavřený v pokoji u PC se sluchátky na uších a u huby mikrofon na nějaký TeamSpeak tak ti za zády vybílí byt úplně stejně. A celkově, to, čeho se tady obáváš, jsou dobré hovadiny.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, pokud není "příznivcem systémů které člověka omezují ve vnímání okolí" tak asi ani nepoužívá telefon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se to někomu podaří dotáhnout k použitelnosti, bude určitě virtuální realita „vynález, který v kombinaci se zkaženou mladou generací způsobí rozklad společnosti“.
Tím převezme štafetu aktuálně po mobilních telefonech, před kterými to byl Internet, předtím počítače, předtím televize, předtím rozhlas, předtím pásová výroba, předtím automobil, předtím stroje v továrnách, předtím železnice, a tak dále. Až do doby, kdy určitě někdo viděl zemědělství jako bláznivý nápad zkažené mládeže, která by se raději měla věnovat poctivému lovu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono to mozno bude tym, ze skutocny svet nestoji za nic?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to pravda. Když hraju nějakou super příběhovou hru, tak si vždycky říkám, že bych tam nejradši byl a vykašlal se na tento korupcí, lstivostí a škodolibostí zničený svět (je toho ale více). Neříkám, že tyto špatné vlastnosti ve hrách nejsou, ale převyšuje dobro, což se o našem světě říci nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela to chapu. Ve hre clovek muze byt kouzelnikem, generalem, stavitelem. V realnem zivote je jen jednim ze 7 mld kusu dobytka, kterym milostive dovolili zit mocipani proto, aby platili dane a tvorili monopolum zisk. Co asi prijde vetsine lidi zajimavejsi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Skutecnej svet je dobrej, ale cloveka strasne omezuje chybejici save a load a fakt, ze game over nastava pouze jednou. :) Virtualni realita je prijemne nezavazna. Dneska muzu rubat zombiky, zitra strilet teroristy, pozitri zachranit svet, ... V realu nektery veci nemame, ale porad zustava hromada toho, co klidne zkusit muzu. Jen to s velkou pravdepodobnosti bude to posledni, co si kdy "zahraju". Takze ano, virtualni realita je v mnoha ohledech lepsi. Ale natrvalo se do ni utyct neda...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proboha lidi, co to tu plácáte za nesmysly? Jak někdo může říct že VR je lepší než život? Jestli to někdo opravdu myslí vážně, pak má obrovský problém ;( Zkuste o víkendu vypnout pc a jít se podívat ven mezi lidi, do přírody, zasportovat, večer třeba na pivo nebo zahrát s kámošema nějaké deskovky... Je toho asi miliarda (to pro začátek) co se dá v životě dělat a co VR nikdy nenahradí (dokud uživateli nenapíchnou přímo mozek).

Jestli vidím nějaký problém v mladých ovlivněných PC, pak je to to, že je nikdo nenaučil žít ;( Vždycky si vzpomenu na příběh sousedky kdy cestou busem z práce před ní seděli dva kluci a za půl hodiny neřekli ani slovo a když jeden vystupoval tak jen prohodil "až příjdeš domů, nahoď facebook, pokecáme" ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, sociální sítě taky nechápu a nepoužívám...upřednostňuji konverzaci osobně, ale co jsem napsal nahoře, tak za tím si stojím. Neříkám, že je lepší VR celkově, ale pouze to, že by se z ní mohl svět mohl poučit (ty dobré vlastnosti stále chybí a nikdo nemá skoro žádnou čest.....všem zanikne velmi rychle prolhaností a zradou)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže čest a slušné chování tě nenaučí VR ale rodiče. Bohužel dnes spíš hází veškerou zodpovědnost a vinu na učitele, kteří, bohužel, nemají žádné pravomoce ;(
Navíc můžeš dítě vychovávat jak chceš a pak přijde do školy kde je většina z rodin bez morálních zásad a chuti starat se o dítě (když paří hry, tak mají rodiče klid) a je veškerá výchova v kopru ;(
Tohle je sice dost zobecněné, bohužel ale pravdivé ;(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale mně například VR tyto dobré vlastnosti zesílila, ale ty základy, jak říkáte, pochází od rodičů, o tom není pochyb. K poslednímu odstavcí mohu říci jen, že bude hůř. Nejlepší by byl svět bez těchto technologií...myslím, že Einstein říkal, že technologie zničí mezilidské vztahy a měl sakra pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam ze to propaguju, nebo cokoliv v tom smyslu. Realnej zivot je lepsi nez cokoliv virtualniho, proste proto, ze je to skutecny. Nebo jinak a lip, zazitky u stejnych veci budou v realu lepsi, intenzivnejsi, ... Spis jde o to, k jakym typum zazitku se takovej prumernej clovek dostane. Takovych nejakych "velkych" moc nebude. Je skvely si zasportovat, treba si vyjet na kole a vratit se za pul dne utahanej jak svina, ale zaroven se skvelym pocitem, jakej v nicem virtualnim ziskat nelze. Je skvely se jen tak jit projit do lesa. Ovsem ponekud mene optimisticky vzato, co z toho. Hmm, byl jsem v lese a potkal jsem tri veverky, to byl ale odvaz. Pul dne je v haji, zitra zase do rachoty, bleee... A nebo lze zustat doma, hnit v kresle a "zazit" za ten pulden tolik veci, kolik se v realnym zivote nestihne za rok, nebo ktery tam vubec nejsou dostupny. Jedinym omezenim je mira vlastni fantazie. Reseni to neni, dlouhodobe to nikam nevede, ale jista nemala mira pritazlivosti se tomu uprit neda.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Problém dnešní doby je, že každý chce nezapomenutelný zážitek aspoň třikrát do hodiny. Pak se klidně stane že někdo napíše "co z procházky v lese". Chápu když někdo řekne, že ho to nebaví (taky mám radši akčnější sporty). Už tak moc ale nechápu, že jsou lidi, které nebaví prakticky nic a jen sedí u monitorů. Stejně se tak můžu zeptat já - co z toho? A klidně si odpovím - nic, jen další zabité odpoledne/večer/den. Ta procházka mi dá aspoň ten pohyb. Sezení u monitoru nikoli (kolik z vás hraje u kinectu nebo s wii). Na procházce můžu sednout někde k vodě, vykoupat se, potkat lidi, sednout na kolu nebo pivo, hrát si se psem, ... žít. U pc nic z toho (kromě toho piva o samotě) nehrozí.

A že na PC toho tolik zažiješ - jak moc tě baví bambiliontý souboj se zombíkem, milionté projítí stejné zóny, kvadrilionté zabití Diabla? Lidi si to moc neuvědomují, ale sedí u toho z pocitu, že možná z další potvory vypadne něco lepšího, nebo že v dalším kole neudělají znovu tu stejnou chybu a nebudou naštvaní sami na sebe nebo že konečně vydělají prachy na další vylepšení ... Žijou tím, že jim hra dává příslib něčeho lepšího. Ve skutečnosti se ale nic nezmění, nic nestane a večer jdeš zase spát s pocitem zcela zbytečného dne - v tomto případě bych řekl zcela oprávněným.

Neříkám že nepařím - rád si něco zahraju. Ale je to rozptýlení, ne náhrada života. To je to, co se tu snažím (nejspíš dost mizerně) popsat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takové hry typu Diablo, WoW a další online hry mi přijdou jako ztrácení času. Pokud jde ale o RPG příběhové hry, Mass Effect, Zaklínač a další, tak u těch se už něco zažít dá. Je to jako sledovat film a rozhodovat o osudu postav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu oponovat, touha po nezapomenutelnym zazitku trikrat do hodiny to vystihuje perfektne. Ono jde i o pomer velikosti zazitku a "vstupnich nakladu", co bylo potreba pro nej udelat. Cokoliv v realu vyzaduje radove vetsi nasazeni. I pro blbyho lahvace je treba letet do obchodu a uspech neni nikdy zarucen, muzou mit treba inventuru (to nema byt popis zadny my osobni fobie z realnyho sveta, ale jen priklad :). Naproti tomu stat se treba hrdinnym zachrancem celyho sveta (i kdyz jen virtualniho, takovej drobnej detail), vyzaduje jen pohodlne usadit zadek do kresla a uspech v podstate zarucen je, protoze je to ve scenari. Ja bych to dlouhodobe nedokazal, ale celkem chapu, proc nekteri ano.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem si myslel, ze bych si mohl o vikendu zahrat nejake deskovky ... jenze PragoFFest je jen jednou rocne a normalni herny byvaji o vikendu zavrene. Viz napr. http://www.paluba.cz/otviraci-doba.html ... "jen když platí zimní čas".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak... Člověk bohužel není super-hero, kterého neohrozí kdejaká nemoc, nebo udrží půlku baráku pomocí malíčku. Ono celkové pojetí světa, ideálního prožití a dalších věcí je na každém z nás. Někdo našel štěstí v tekutém chlebu, jiný střádá a střádá, až pak na staré kolena postřádá (připomělo mi to jednoho geeka, který odsuzoval všechno mimo jeho představu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.