Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jolla míří do Evropy. Bude mít Sailfish OS šanci na úspěch?

Nějak nerozumím té podpoře androidích aplikací. Buď to obsahuje emulátor, nebo tam musí být přítomen kompletní android. Pak je ale otázka jestli Sailfish OS není potom jenom nějaká grafická nástavba nad androidem. Vím že deklarují že je to nový, či jiný OS postavený na linuxu, ale pokud je tam android, chová se to jako android, spouští to aplikace androidu .... není to potom Android?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako jestli je Saifish OS postaveny na MeeGo OS ktery je postaveny na Maeno coz je polazeny linux ... tak ja nevidim problem proc by v nem nemohly behat jine aplikace napasene pro jiny linux = Android.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Android aplikace nemají s Linuxem nic společného (když pomineme hrátky s rootem a NDK komponenty). Pokud tam mají běžet, musí tam být v nějaké formě zajištěné Android API/ABI. Ale to všechno samozřejmě může běžet na jediném společném Linux jádře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aj android pouziva na spustenie aplikacii dalvik, aspon sa mozu sporit s oraclom ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to android. Implementuje Android API a to moze po svojom. Nieco ako Wine. Implementuje win api, a nie je to windows.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android API je dáno Dalvikem, který se používá i v Androidu. Narozdíl od něj Sailfish OS řeší většinu věcí nativně a je to tak svižné a ty 2 jádra reálně využije. Zatím ze zkušeností běží androidí aplikace mnohem plynuleji než u androidích telefonech.

Jako novopečený šťastný majitel Jolly si musím ještě zvykat na ovládání podle gest, ale je to celkem příjemné a už se těším na aktualizaci po novém roce, která by měla lépe řešit power management a dovolí další možnosti nastavení. Systém je zatím v beta stádiu, ale základ je stabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Android API je siroky pojem, aj NDK, ktore nema s Dalvikom nic spolocneho. BB10 podporuje ciastocne v najnovsej aktualizacii aj NDK, takze by malo ist viac aplikacii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdy ti přišla? Já nemam ještě ani trackovací číslo :-( myslel jsem, že ty vlny jsou po státech...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem číslo 20001385, v ponddělí odešla z Finska v 17:56 a v kanceláři byla v úterý v 11:30. Kolegům z Brna (čísla kolem 1800) přišly v pondělí bez sledovacího čísla. Bohužel jsem systém rozesílání nepochytil. Bohužel součástí nebyl druhý obal, který pošlou později.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Daj vedieť ako si sním spokojný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vem si třeba minecraft - vezmeš ten .jar soubor (a datové soubory okolo), spustíš jej pod Windows, hraješ. Pak ten stejný soubor dej na nějakou distribuci Linuxu s Javou - třeba Debian, spusť jej, zahraj si.

Obsahuje Debian emulátor Windows? Neobsahuje. Je nadstavdou nad Windows? Není. Je Debian převlečená Okna? Ne. A přesto to funguje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S Android API je to trochu složitější, protože Google postupně přesouvá část API do služby "Google Play services", která patří Googlu a do jiných operačních systémů ji nelze legálně nahrát (bez dohody). Takže mít jiný operační systém plně kompatibilní s Androidem je už v podstatě nemožné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znas Javu?
Treba jestli znas FreeRapid Downloader, ten je kompletne napsan pro Javu, teda nainstalujes libovolny OS, ktery podporuje Javu, nainstalujes do nej Oracle Java a spustis program.

U Androidu je to tak, ze na nem bezi Dalvik (coz je upravena Java) a vsechny aplikace bezi pres Dalvik. Staci teda vytvorit nejakou alternativu misto Dalvik a tu spustit na SailFishi (respektive aby sla spustit na linuxu, na Sailfish uz se to lehce naportuje, protoze to ma jadro linuxu, navic stejne tak i Android, takze to nebude nic sloziteho).

No a presne takhle je to v Sailfishi resene, pouzivaji Alien Dalvik od Myriad Group. Takze to ani netvorili sami, ale pouzili uz hotove reseni. Nebeha v tom 100% androidich aplikaci, ale i tech cca. 95% uplne staci. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No to je hodne zjednodusene a hodne nepravdive. Kdyby to bylo tak jednoduche tak vsechny aplikace pro Android ARM funguji na Android x86 :-) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravdive to je, zjednodusene taky, to nepopiram, ale zhruba tak to je. Ty nefungujici aplikace vyuzivaji nektere funkce ktere jsou odlisne pro ruzne architektury, s tim je pak problem a mimochodem presne s tema samyma aplikacema bude problem i na Sailfishi, zbytek fungovat bude nebo aspon by mel (sailfish jsem pochopitelne jeste v ruce nemel).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kopec android aplikacii (napr asi vsetky navigacie), kopec hier (napr angry birds) vyuziva ndk, cize ide to mimo dalvik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kolik jich z existujících pro obě uvedené platformy nefunguje? Moje zkušenost je taková, že drtivá většina je HW platformě nezávislá, resp. vybavená pro běh na obou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak a kdo definuje aktuální "průměrnou HW výbavu" telefonu, ale mě zrovna tento připadá více než průměrný (čímž ale neobhajuji jeho cenu).

2 core 1.4GHz + 1GB RAM + 16GB int. + microSD
LTE, IPS LCD, GorillaGlass 2, NFC, BT 4.0, GPS+Glonass, Wi-Fi b/g/n, 8+2MPix, atd.

Kolik % telefonů má takovou výbavu? Myslím, že to rozhodně nebude průměrný počet..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vidíš, mě to zas příjde naopak mírně podprůměrný telefon ;) nemůžeš brát v úvahu 10 let starý telefony, ale to, co je teďka na trhu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale snad se toho chytej v Cine, mohli by na Sailfishi postavit zajimavy kousky, doufam, rad za nej Androida vymenim.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ak mi raz umre moja Nokia N9 tak tento telefón je to čo mi ju nahradí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě to chce, aby bylo možné koupit zadní modul s QWERTY klávesnicí a už vím, jaký bude můj příští telefon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím z toho videa dobře, že při příchozím hovoru mi nejsou schopni na tak obrovský displej udělat tlačítka pro všechny možnosti co s ním, ale musím to vytahovat odkudsi zespodu a opatrně pustit na volbě, kterou s tím hovorem chci udělat? No vzhledem k tomu jak neergonomické je to nejdůležitější co na telefonu má být, tedy volání, tak tenhle systém by odemne nedostal ani půl hvězdičky z deseti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OT: a ty znáš nějaký mobilní OS, který tohle umí? Protože běžné funkce jsou přijmout a odmítnout, poslední dotekové symbiany uměly ještě totéž co tlačítkové nokie, tj. hovor nepřijmout (nechat vyzvánět, ale ztlumit zvonění).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že právě dotykový Symbian používám. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to já právě taky, ale frikulíni s "moderními" tydlifény tě budou přesvědčovat, že to vůbec nepotřebuješ a že lepší je to přes patero doteků a kliknutí v menu ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Slouží mi skvěle již 7 let. Časem, až bude potřeba, tak jen vyměním ten původní akumulátor, zatím vydrží 4-5 dní. Jsou do něj běžně k dostání za pár kaček (150). Snad mi i díky tomu bude sloužit nějakých těch 15 let. Doufejme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ztlumit vyzvánění, ale nechat hovor "vyzvánět" umí i každý Android. Při volání jenom zmáčku tlačítko na snížení hlasitosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na úspěch má šanci kdejaký OS, který bude mít tu vlastnost, že na něj půjdou instalovat aplikace konkurenčních OS. Nový ekosystém nemá v našich končinách moc nadějí se prosadit ve větším měřítku. Po neúspěchu s WP asi nikdo moc experimentovat nebude a zůstane pro "jistotu" u droida.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak úspěch FirefoxOS ukazuje, že prostor pro další systémy tu je a mají šanci. Neúspěch WP nebyl v tom, že by přišel pozdě nebo neměl aplikace atd. Jeho problém je v tom, že je špatný. Samozřejmě se postupně lepší, ale pomalu a spousta špatných věcí je už v konceptu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm pri prerazeni noveho OS je prave ten ekosystem problem, respektive ked uz ma velka cast uzivatelov nakupene aplikacie bud na IOS alebo Android, nemusi sa im chciet prechadzat na novy OS a stratit tym balik kupenych aplikacii. Takze podpora Androidu je celkom dobry krok, na druhu stranu aby im to trochu nezlomilo krk a nakoniec sa ludia nevykaslali na samotny Sailfish. Taka otazka, Sailfish je postaveny na QT ? Ak ano tak je to spica, lebo to je asi jediny poriadny multiplatformovy framework ktory je nativny a aj pomerne pekne navrhnuty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

všechno to je otázka ceny. Pokud aplikace stojí 20Kč/kus, tak jejich ztrátu oželím, ale za předpokladu, že bude existovat jejich ekvivalent.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.