Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je Steam objektivním ukazatelem rozšíření grafických karet?

ten hw survey je zabavny, odkedy som na steame(necely rok)
tak mi ho ponuklo az raz, cca po mesiaci
medzitym som stihol vymenit grafiku aj disky a steam mlci

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo to můžu podepsat :-D mi se to neozvalo taky pškně dlouho mezitím už jsem stihl vyměnit 2grafiky, ale naistaloval jsem si stem v práci páč jsem si chtěl něco koupit a kvůli kontaktům a hle hned tu byl dotaz co mám za HW :-D mno I5 .... Přitom na herním jsem přeinstalivával OS přešel jsem na W10 a pod a nic ticho po pěšině... To na pracovním kde mám I5 a Nvidii se mě to taky už ptalo... pracovní nic... :-) Ale já to automaticky odmítám kašlu na nějakou jejich statistiku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

heh jde videt ze jsem to psal ve spechu :-) takze ve zkratce:
na hernim jsem stacil vymenit 2 grafiky prejit z W7 na 8, 8.1 a nyni 10 a porad bez dotazu
na pracovnim kde mam I5 a geforce se me to uz ptalo
dokonce i v praci jak sem tam na chvulku musel nainstalovat steam tak se me to zeptalo tam mam jen I5
Mimo jine se lidi v ramci sdileni her hlasi i na jinych PC ... Zajimalo by me jak to pocita a co kdyz ma nekdo vic PC jak ja tak na cem vlastne hraju? + Nepta se to pravidelne co mesic... takze verohodnost je rovna 0... Krom toho bude dost lidi co to odmitnou a ignoruji to...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych se chtěl zastávat zkreslených Steam HW Stats, ale víte jak obecně funguje statistika? Opravdu to není o tom, že by se každému jednotlivci měl předkládat průzkum. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak účet na Steamu je platforma, která by se s každým hráčem měla táhnout (v ideálním případě) celý život a pokud provádějí průzkum a ignorují to, že uživatelé PC pravidelně obměňují HW, tak v tom případě je každý měsíc jejich "aktuální" statistika špatná.

taky jsem kdysi odsouhlasil odeslání tehdejších informací o mém PC a po výměně grafiky Steam nijak nereagoval...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:))) Další takovej. Ach jo, co se v těch školách dneska učí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co vy jste se učil?? Asi vymýšlet si nepodložené informace, že?

Steam nedělá žádný přesný průzkum trhu, tečka. Steam jenom náhodně vybere některé PC hráče a z nich odhaduje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK :) Jestli vy nechápete, že Steam nemusí dělat dotazník u každého jednotlivce, aby věděl poměrně přesně složení grafik mezi všemi uživateli, tak pak se nemáme o čem bavit. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano nemusi, ale od toho je tam ten "klic", podle ktereho se vybira statisticky vzorek. ALe to Vas asi taky na skole neucili :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč má někdo neustále tendenci srovnávnávat různé nesouvisející statistiky, a pak vyvovolávat bulvární závěry. Uživatelé třeba hned nemusejí zkupovat Radeony 9200, ke stejnému výsledku mohlo třeba i dojít tak:
V létě uživatelky roztočily na webových GF4 starší Simíky (přes rok jsou pro tuto skupinu hry i celej Steam jen ztrátou času) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od jisté doby taky beru statistiky steamu s nadhledem kdy jsem měl stejnou zkušenost a místo Radeonu 250x byla detekována intel grafika v i3. Je fakt, že je to ostuda steamu a funkční utilitu, která by správně detekovala čistě cpu, gpu, ram, hdd, os měli mít dávno odladěnou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U toho pozor, to jsem zahledl u znameho, kteremu jsem resil propad vykonu. Nakonec se ukazalo, ze mu pritelkyne pri uklizeni odpojila vga kabel z grafika a po uklidu ho zapojila do konektoru na zakladni desce, kde ma vystup IGP proste proto, ze tam pasoval. Doporucuju zkontrolovat ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nebyl můj případ, grafiku jsem měl do monitoru přes HDMI, na desce k integrované v CPU byl pouze VGA konektor. Jinak v trucovně si uklízím pouze sám :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

statistika steamu není jejich hlavní cíl. je to vedlejší produkt, jen doplněk...a měl by se podle toho brát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hraji hry také, ale na Steamu účet nemám a nikdy jsem tam hru nekoupil. Vlastně asi ano, hry co jsem dostal s nákupem GK od AMD se stáhly ze Steamu. Ty hry už v PC nemám, a od té doby jsem tam nebyl. GK od AMD už mám také novější model. Steam si občas myslí že je pupkem hraní, ale není to tak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, taky tak, dokonce s tím, že jsem nikdy nekupoval grafiku, ke které by byla hra zdarma. Občas hraji (pravda, dnes už ne tolik, párkrát do roka) a hrával jsem, přesto Valve a Steam o mé existenci absolutně netuší. Jak figuruji v jeho statistikách hardware?

Potíž je totiž v tom, že autorský zákon jaksi nereflektuje existenci legální digitální distribuce (v jeho pohledu tedy legální není); navíc policie zpravidla vyžaduje jako důkaz legálního nabytí softwaru originální instalační médium (CD/DVD) a hlavně fakturu (papírovou), kterou mi Steam nevystaví. Vytisknout ji nestačí, i kdyby byla k dispozici v elektronické podobě - neměla by originální razítko a podpis.

Příklad: Teď asi před měsícem jsem koupil ve slevě v kamenném obchodu hru (ale objednával jsem přes e-shop, hru jsem osobně pouze vyzvedával). Ta ovšem vyžaduje pro instalaci (aktivaci) aktivní internetové připojení, na což mě ovšem prodejce neupozornil ani v e-shopu, ani při vyzvednutí. Na hře to sice napsané malým písmem je, ale to samozřejmě zjistíte až doma potom, co hru nenainstalujete - shodou okolností měla přijít na počítač, který ani internetové připojení nemá, nebude a nemůže mít k dispozici, právě proto že je jen a pouze herní a odloučený. Hru ovšem nemůžu vrátit, protože prodejce si v obchodních podmínkách (které jsem též shodou okolností před koupí četl, protože jsem hledal informace o možnostech přepravy) deklaroval, že hry a SW obecně není možné vracet a na "nekompatibility se záruka nevztahuje" (takže vracet jsem to ani nezkoušel, pro mě cesta autem 30km navíc). Z hlediska zákona legální řešení této jinak bezvýchodné situace - pořídíte si (kde, to myslím nemusím vysvětlovat) kopii hry, která toto nevyžaduje - protože záložní kopii pro vlastní potřebu mít legálně můžete (a i stažení je kopírování), pokud vlastníte nosič a doklad o koupi (a nikde v zákoně není deklarováno, že ta kopie musí být na 100 % shodná). Blbárna, co? Neřeším tu, že policie v takových případech zpravidla ledacos toleruje, řeším tu to, že Steam a digitální distribuce obecně nemá oporu v zákonu (takže policie by nemusela být benevolentní, kdyby se jí zrovna nechtělo). Do této pasti mj. padá i Microsoft s jeho W10 upgradem - přestože dle jeho podmínek je to legální, pokud máte licenci a klíč na starší win, tak z hlediska zákona se jedná o jiný produkt (který byl navíc nabyt nelegálně, protože digitální distribuce bez nosiče). Že se to toleruje neznamená, že je to tak správně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Áá, vidím první mínusáky, co nečetli autorský zákon :-D Doporučuji, je to zajímavé čtení, a neznalost neomlouvá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Předně policie neurčuje zda máte nebo nemáte něco legálně. Té v případě problému poskytnete pouze vaše podklady a případné rozpor bude řešit soud, nikoli policie, ta pouze zajišťuje pro případný soud důkazy.

A třeba příklad s Win 10. Máte doklad na jinou verzi ale taktéž veřejný slib MS pro upgrade zdarma. Policie to může hodnotit jinak, ale žádný státní zástupce to nepošle před soud

U her je poměrně jedno zda máte fyzické médium. Běžně už se to ani nedělá, typicky si člověk nainstaluje část hry a část se stáhne z internetu. Navíc internetové připojení je vyžadováno i pro spoustu her i když hrajete singleplayer. O distribuci opravných balíků ani nemluvě..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Policie to sice neurčuje, určuje to zákon a pak autor či jeho vydavatel, ale té policii musíte být schopen doložit, že jste autorem či vydavatelem oprávněn.

Zmínku o W10 vynechávám, jednalo se mi primárně o ten Steam a digitální distribuci. Přečtěte si ten autorský zákon pořádně, zejména § 66 - ten říká, že abyste mohl dílo rozmnožovat (což je i to stahování), musíte být NEJPRVE oprávněný uživatel. Steam říká, že stažením (tedy dokončeným stahováním) se stáváte oprávněným uživatelem - větší váhu má samozřejmě zákon, vlastní stažení provádíte tedy vždy nelegálně, smlouva měla být uzavřena už před stahováním. Navíc zákon vyžaduje, aby smlouva byla v českém jazyce, což ne vždy platí - u mě se jednalo o hru Spintires, tam má Steam EULA smlouvu jen v angličtině, tedy se nikdy podle českého zákona nemůžu stát oprávněným uživatelem, pokud si ji nezakoupím na nosiči a s dokladem. Že se něco běžně dělá nebo nedělá tu neřeším a už jsem to tu psal (a mj. jste na omylu, když bude státní zástupce chtít nebo potřebovat, tak to tam klidně pošle), řeším právní rámec.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neplati se nahodou u steamu predtim nez je mozno hru stahnout? Tim se stava clovek opravnenym uzivatelem a muze si ji stahnout. A i kdyby ne, uzivatel dane dilo nerozmnozuje. Nema si jak sam vyzadat danou kopii hry. Vse je v rezii steamu ktery "rozmnozi" dilo a posle ho do pocitace. Neni to jako ulozto kde je vse pristupne a kdokoliv si muze cokoliv rozmnozit. Steam poskytuje pristup uzivateli jen ke "kopiim" ktere pro ne stem vytvoril. Tak a at me soudce dokaze ze to tak neni :)

A vubec jak muze zakon urcit jestli je nekdo opravneny uzivatel. To snad urcuje prodejce/majitel licence. Takze pokud steam jako legalni poskytovatel licence rekne, ze mam pravo si hru stahnout, zakon nemuze rict ani pip. Kde neni zalobce neni soudce, a v tomto pripade zalobce muze byt pouze majitel licence, jehoz pozadavky jsem jako zakaznik splnil (bez ohledu jestli postup presne odpovida litere zakona) a nema tedy zajem/duvod zakaznika postihovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Neplati se nahodou u steamu predtim nez je mozno hru stahnout? Tim se stava clovek opravnenym uzivatelem a muze si ji stahnout.”

Nestává, zaměňujete tu právo v legislativním smyslu za oprávnění v nějakém IT systému. Že vám nějaký počítačový systém (nebo i člověk) něco umožní neznamená, že je to právně a zákonně v pořádku.

„A vubec jak muze zakon urcit jestli je nekdo opravneny uzivatel.”

Může, a taky určuje. Vydavatel (nikoliv prodejce) a autor určuje právě na základě zákona. Opět tu zaměňujete IT uživatele systému s uživatelem autorského díla obecně.

„Takze pokud steam jako legalni poskytovatel licence rekne...”

O tom právě byla řeč - Steam není vždy legálním uživatelem licence, resp. pokud nenabídne smlouvu v Česku českému uživateli v českém jazyku, nemá vás jak zmocnit, abyste se vy stal oprávněným uživatelem.

„Takze pokud steam jako legalni poskytovatel licence rekne, ze mam pravo si hru stahnout, zakon nemuze rict ani pip.”

Právěže naopak, Steam, potažmo Valve, je povinen dodržovat české zákony, pokud tu chce podnikat. Nedávno se tu na toto téma hovořilo v souvislosti s cenzurou a hazardními hrami.

„Kde neni zalobce neni soudce...”

To obvykle bývá pravda...

„...a v tomto pripade zalobce muze byt pouze majitel licence, jehoz pozadavky jsem jako zakaznik splnil (bez ohledu jestli postup presne odpovida litere zakona)”

...ale toto nikoliv. Žalobce obecně může být kdokoliv, kdo se bude cítit poškozen něčím jednáním. Soud bude rozhodovat pouze o konkrétní aplikaci zákonů v konkrétním sporu. Když bych to vzal ad absurdum, mohl bych teď klidně podat žalobu, protože bych se mohl cítit poškozen na pověsti vašimi tvrzeními (samozřejmě to neudělám, je to jen příklad). Mj. je taky v zákonu zakotvena oznamovací povinnost, takže teoreticky "jakýkoliv aktivista" může oznamovat cokoliv, co není v souladu s jakýmkoliv zákonem a aparát to bude (nějak) řešit. Prakticky se to ovšem používá málo, spíš se spoléhá právě na to "Kde není žalobce, není soudce". Ale stát se to může.

Jinak teda nechápu ty mínusy, asi se tu pár lidí prvně dozvědělo o existenci nějakých zákonů, nebo co... nebojte, nikdo vám nechce vzít Steam, právě naopak, diskuse by měla vést ke změně nepružného zákona (stejně jako v případě toho hazardu), ovšem současný stav je takový jaký je - změnit ho můžete jen tehdy, když ho napřed akceptujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Steam není vždy legálním uživatelem licence, resp. pokud nenabídne smlouvu v Česku českému uživateli v českém jazyku, nemá vás jak zmocnit, abyste se vy stal oprávněným uživatelem."

Pokud by tohle platilo (popripade bylo dusledne vyzadovano) pak by byl internet u nas prakticky nepouzitelny. Smlouvu (popripade udeleni prav na pouzivani) v cestine ma minimum sluzeb/software. V takovem pripade by se dali pouzivat jen lokalni sluzby, popripade ty velke ktere maji prostredky na preklad (pokud CR vubec vzali na vedomost ze existuje) - napriklad bych si nemohl stahnout ani firefox. Sice ma v cestine informace o ochrane soukromi, ale poskytnuti licence (ze je to freeware) je jen v anglictine.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě platí, smlouvě přeci musí rozumět obě strany, jinak to není smlouva. Firefox je zrovna špatný příklad, protože použitím bez porozumění smlouvě je sice formálně špatně, ale samotným užitím tohoto volného díla (i bez porozumění smlouvě) nemůže autorovi vzniknout žalovatelná škoda, ani jiná újma (nemajetková např). Faktem ale i přesto zůstává, že jakoukoliv smlouvu, která se vás týká, byste si měli nejdřív přečíst, než ji uzavřete/budete s ní souhlasit.

Jinak sám vidíš, jak je ten zákon zkostnatělý, změna je potřebná - to ale nikoho neomlouvá z jeho dodržování! Ten zákon platí od roku 2000 a vznikal ještě dřív - v té době žádná elektronická distribuce neexistovala, neexistoval tu pořádně ještě ani Internet, maximálně přes vytáčené připojení analogovým modemem. Nebyl dokonce ještě ani YouTube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To samozřejmě platí, smlouvě přeci musí rozumět obě strany, jinak to není smlouva"

Ano obe strany smlouve rozumi i bez toho aby byla v cestine, tak proc by mela byt cestina vyzadovana? Snad nebudete tvrdit ze smlouva co neni v cestine (uzavirana mezi cechem a nekym v zahranici) je neplatna. Obe strany se dohodli/akceptovali jazyk smlouvy, tak neni duvod proc by nemela platit.

" Firefox je zrovna špatný příklad, protože použitím bez porozumění smlouvě je sice formálně špatně, ale samotným užitím tohoto volného díla (i bez porozumění smlouvě) nemůže autorovi vzniknout žalovatelná škoda, ani jiná újma (nemajetková např)"

A jaka skoda vznikne autorovi na steamu, kdyz je stazeni pristupne az po zaplaceni, a spustitelne jen pod danym uctem? V obou pripadech je problem pouze ve smlouve v jinem jazyce, tak proc mezi nimi delat rozdil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale to jsou nesmysly. Nehledě na to, že Steam nepodniká v ČR, ale v EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a? Když podniká v EU, tak podniká i v ČR. EU není žádný superstát, nepřišli jsme (alespoň zatím) o státní suverenitu, evropská legislativa má pro nás pouze doporučující charakter, a s tou se naše zákony slaďují - nicméně pořád jsou to české zákony. Jen tak na okraj mimochodem - jestlipak víš, kolik má EU úředních jazyků?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smlouvu v češtině musí mít tak leda prodávající v ČR. Pokud neprovozuje obchod v ČR netýkají se ho české zákony ale zákony země, ve které podniká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smiem otazku, ze preco je pocitac na hranie ako jediny odpojeny od internetu? Mam taky pocit ze v dnesnej dobe je to logickejsie mat prave opacne - dolezite pocitace mat mimo internetu alebo poriadne okliestene, ale zrovna ten na zabavu a na hry mat na internete. Hlavne kvoli online aspektu mnohych hier (multiplayer), ale dalsia vec je, ze mnohe hry vyjdu vo velmi nedokoncenom alebo nestabilnom stave. Day 1 patch + neustale dalsie opravy je akosi nutnostou. Je to smutne, ale je to tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože je v místě, kde není žádná možnost jakéhokoliv připojení (proto jsem psal, že je odloučený).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ackoliv vpodstate souhlasim, tak bych rad oponoval, ze online prvky a samotny multiplayer je pro nektere hrace nezajimava, az otravna zalezitost o kterou vazne nestoji. Kdyz si vecer najdu hodinku na nejakou tu hru, tak opravdu nemam potrebu a ani chut se otravovat jeste s jinym hraci. Vidam to i u velke casti mych pratel - zajima nas jen singleplayerova kampan a multi prvky berem jako nutne zlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

díky taky to mám tak. Kromě counterstrike kterej cheateři a malé dětska zničili, mě mulťáky nezajímají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem takto uvažoval, STEAM není pupkem světa her, ale pro hraní je super. 1. Při reinstalaci windows člověk vůbec neřeší reinstalace her, kde ma savy, nastaveni her atd. Prostě nahraje složku steam tam kde byla, nainstaluje klieta, zadá heslo a STEAM si i pamatuje i to, že jsem neměl spouštení STEAM klienta při startu woken (Obrovská úspora času)... 2. U spousty her jsou na STEAMu pěkný achivmenty, který prodlouží zážitek ze hry. 3. pokud člověk hry kupuje a nepirátí, muže hry kupovat např na g2a.com a tam člověk koupí hru i za polovic a to i chvíli po vydáni.... Tudíž mě nepřijde nevýhodné být na STEAMu, pro mě byl dostatečný argument jen ty reinstalace her, jelikož jich tam mám kupu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

když ty hry streamuješ na speciálním disku pro 24h365d tak klidně vyměním celej SSD a jakoukoliv hru si mohu okamžitě nahrát bez toho aniž bych ji celou stahoval. Možná máš rychlej internet, ale u těch co bydlí na vesnici a jejich jediné spojení se světem je wifina s 512kb/s, tak to moc praktické stahovat není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si to spatne pochopil, me jde prave o to, ze nic nestahuju ani neinstaluju. Hry, ktere byli nainstalovane pred reinstalaci windows, tam jsou i po reinstalaci. Jedine co je treba, zaloha hlavni steam slozky a samozrejme nesmazat obsah ostatnich, pokud jsou hry na vice diskach jako u me. Potom prave nemusis stahovat instalace, ani to instalovat z DVD, resit kde jsou savy atd... Obrovska uspora casu... Pokud nemas hry na STEAMu, vetsina se jich musi zase instalovat z media, nebo stahovat z netu. Jsou samozrejme i vyjimky, jako napr obe Mafie atd. Ale i tady si musi clovek dat pozor na zalohu savu a pote znova nastavit detaily, ovladani atd. Toto vse se STEAMem odpada...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak to jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na statistice Steamu je zajímavý podíl OS.
Někteří hlasitě proklínají W10 a přesto jsou na Steamu ve statistikách jednička...A jako jediný OS procentně stoupají.
Že by nebyly tak nepovedené jak mnozí tvrdí ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Direct X 12

Ze by nebyla jina moznost nez WIndows 10?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale právě ten paradox. Majitelé karet NV ho tolik nepreferují a dávají to zřetelně najevo. pro ně je stěžejní DX11 a tam stačí Win7 případně Win8.X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo je to za výmysel, že majitelia NV grafík nepreferujú DX12 a že im stačí starší OS? :-) To, že niekto povie, že DX11 bude hrať stále najbližšie roky prím neznamená, že má niečo proti DX12. Problém AMD fandov asi je, že kupujú HW na budúcnosť. Škoda, že keď tá budúcnosť príde, tak je ich HW zastaralý rovnako, ako ten konkurenčný. Ale na dobrý pocit to asi stačí. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Checht, tvuj prispevek neni dobry ani jako ironie, pac ocividne nemas paru o cem mluvis. Jiz velmi dlouho nv grafiky moralne zastaravaji mnohem rychleji nez ati/amd a to je fakt at se ti to libi nebo ne. Se s tim smir.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nevím, nevím, na GTX1080 si zahraji slušně ještě dlouho a lépe než na jakémkoli jednočipovém AMD který jde dnes koupit. Že to z DX12 neždímá maximum? A co. Pořád mám víc výkonu než nejvýkonnější AMD řešení nehledě na to jaký engine je použit.

Navíc jak jsem psal o kousek vedle. Na DX12 mi vyskočily minimální FPS o třetinu (RotTR - jediný DX12 titul), takže můžu hrát na 60FPS, myšleno minimální FPS s max out nastavením hry. V DX11 to místy padá na cifry kolem 45FPS.

Uvítal bych DX12 do Division, v jedné lokaci mi to padá k 50FPS a je to citelné, když všude jinde mi to jede konstatních 60FPS s max out nastavením

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

naprosto souhlas, taky si myslím že mi 1080 vydrží sakra dlouho než půjde do šrotu. Buď budu rozmazlenej a budu ji prodávat a pořizovat si nové železo a nebo mě to hraní přestane bavit úplně a budu ji mít jen na filmy a to vydrží i víc jak 10 let.

Možná zapomínate na to že přes steam hraje hodně ťamanů DOTU a ti si klidně nainstalují win10 a rozlišení klidně 2100x1400 jen kvůli tomu aby měli to nejmodernější co si lze pořídit. Na nějaky DX11 nebo DX12 hážou bobek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi skoro kazdy (si kupuje HW na budoucnost), v opacnem pripade by si kazdy rok bezel pro novou grafiku, coz pro Vas asi nepochopitelne skutecne vetsina hracu nedela!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám NV kartu a DX12 vítám, brutální nárust výkonu - růst minimálních FPS, průměr mě nezajímá

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, já také. Je to úplná kravina, že by lide s NV grafikama nemeli W10. Rafan podle svého příspěvku u STEAMu nahoře má AMD grafiku, ale ví co za systém mají lide s GeForce......:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No brutalni narust minFPS neni ani u Radeonu, kazdopadne DX12 nvidia uzivatelum nic neubira, i kdyz jim toho vykonove casto moc neprida.
Mozna prispevatele mysli spise nvidia samotnou, ktera z DX12 zrovna nejasa a ne jejich zakazniky, kdo vi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Já třeba HW survey zcela odmítám. Její součástí je třeba i list SW a pravděpodobně i spousta dalších věcí a Steamu je houby po tom, co jsem si koupil a nainstaloval za SW. Je zajímavé, že "bonzování" vadí u Microsoftu, ale titíž lidé s klidem na sebe steamu nabonzují prakticky totéž, jen aby se pochlubili.

2. téma mobilní HD8850M: tato karta byla několikrát přejmenována a nyní se hlásí jako R9 M270X

3. četnost a plošnost surveys: kdyby tento survey byl povinný a plošný, plus probíhal ve standardních cyklech (např. 1x měsíčně), pak by se dalo uvažovat o tom, že statistiky Steamu mají nějakou vypovídací hodnotu. Nic z toho ale není pravda, navíc já třeba Steam spustím jednou-dvakrát za měsíc.

BTW, všimli jste si, že podle Steamu je z autora WinRARu dolarový milionář? :-) Taky mě zaujal počet profesinálních grafiků, kteří neváhají utratit spoustu peněz za Photoshop. :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jj souhlasím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1. To je duvod proc maji ve statistikach mnohem vyssi podil win10 nez jinde. Tem kterym to nevadi presli na win10 a v klidu pristupuji na pruzkum steamu, tem co to vadi zustali u win7 a stejne tak odmitaji pruzkum steamu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

asi su slepej, ale kde je na strankach steamu rozepsanej software ? sem nasel staty jenom hardwaru :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to, že to už schovali :-)

Ještě tak před 2 lety, když jsem se tam koukal naposled, tam ty výsledky za SW byly. Asi jim to bylo trapné. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skoda... sem se chtel podivat kolik je tam torrentu XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Steam hw survey sa casto pouziva preto lebo nic podobne s takou vzorkou verejne pristupne proste nieje. Ale nikto netvrdi ze tie udaje nejak reflektuju realitu. Je to urcita specificka vzorka. Nehovoriac ze nikde nieje napisane ako casto Valve tie udaje updatuje, tak isto ako casto samotny klient posiela informacie o uzivatelskom hw a tak isto kolko uzivatelov Steamu realne tie data aj posle.
Napriklad v clanku sa pise ze poskocili DX8 a starsie karty z 0.48% na 3.34%. Lenze ako sa tie percenta vypocitavaju ? Z celkoveho poctu GPU alebo podla tried alebo ako to vlastne Valve pocita. Mozno maju tu metriku niekde popisanu, priznam sa nechce sa mi to hladat ale predpokladam ze skor nie. A to znamena ze 3% moze byt 10k kariet ale kludne aj 100 kariet. Staci ze v tom obdobi vysla nejaka old hra ktora dobre nefunguje na aktualnych systemoch. Tak isto by ma zaujimalo aku kartu hlasi napriklad Wine v Linuxe/OSX ak niekto hra Steam hru prave cez wine. Nehovoriac ze kludne mohol mat Steam klient nejaky bug v detekcii ktory medzicasom odstranili.
Proste povrchny clanok o prde. To ze Steam statistiky su orientacne snad kazdy vie, ostatne tak ako napriklad steam spy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Článek k přesnosti statistik Steamu ... Radeon, AMD, Nvidia, Radeon, Radeon, Radeon, Geforce, Radeon, Radeon, Intel, Radeon, Radeon, Radeon, Radeon, Radeon, Radek, Radeon, Radeon, Radeon, Radeon, Radeon, Radeon, Fury, Radeon, Radeon, Radeon.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa zdá, že tento článok vyšiel iba kvôli tomu, že je podiel grafík od AMD v Steam štatistikách mizerný. A bolo treba to nejak spochybniť. Spochybniť sa dá totižto skoro všetko.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nezpochybnitelně.
Dokud se nám výsledky líbí, tak proč do nich šťourat, nebo ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno Dá sa na to pozerať aj z opačnej strany. :-)
Otázka je či dané štatistiky nezodpovedajú trendu z posledných rokov. AMD predsa stratilo dosť značný podiel a Steam to reflektuje. Je zaujímaví, že niektorí ľudia majú problém veriť štatistikám vypočítaných z obrovskej vzorky hráčov a na druhej strane v pohode veria, že AMD získalo za kvartál či dva až 10% podielu dedikovaných GPU. Ja radšej verím tomu čo je logicky reálnejšie ako hľadať dôvody prečo štatistiky, ktoré mi nevyhovujú, nie sú "v poriadku".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja by som ich nechal tak. nech si ziju vo svojom svete truhlikovia :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no, su to uz 4 kvartaly, trend sa otocil presne v lete minuleho roka
podla vsetkeho za to mohli r9 380+r9 380x(skromne predpokladam)
a tie ani neviem ci sa v tom hwsurvey nachadzaju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždy platilo, že statistika je tak přesná, jak přesná jsou zdrojová data. Další level je pak interpretace statistiky.

V případě Steamu ovšem selhává už ověření přesnosti zdrojových dat, takže jakékoli (opakuji: jakékoli) interpretace jsou zcela mimo a nacházejí se v oblasti hypotéz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že tie štatistiky treba brať s určitou rezervou. Ale predsa vzorka ľudí, z ktorej sú vypočítané, je viac ako dostatočne veľká na to, aby sa z nich určité predpoklady vyvodzovať dali. Hlavne keď v podstate zodpovedajú trendu z posledných rokov a úbytku podielu grafík od AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prave ze ne. aby mohla mit data nejakou vypovidaci hodnotu musi vzorek odpovidat zastoupeni populace - to je naprosto kardinalni vec mnohem dulezitejsi nez velikost vzorku ( na tu staci asi 300 respondentu ). tuto podminku respondenti steamu nesplnuji, takze z principu nemuzou mit naprosto zadnou vypovidaci hodnotu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz bude delat statistiku o pohlavich Maxim, vyjde mu, ze zensky jsou devky a jen na sex a delani sendvicu, ktezto chlapy jsou omnipotentni borci.
Kdyz bude tu samou statistiku delat Zena a zivot, vyjde, ze chlapy jsou prasata :D

Kdyz dela steam statistiku dobrovolne, nepravidelne a jeho merici schopnosti jsou mizerne (spatna detekce), pak nemuzete vyvozovat vubec nic.

Jsem na Steamu spoustu let, jeste jsem nabidku na survey nedostal. Vymenil jsem 5 grafik. Sestre jsem onehda nainstaloval Steam abych ji nechal parit nejake ty hricky. Na Intel NB a hned me to chtelo prozkoumat. Je to bordel a jako s bordelem se s tim musi zachazet. Tedy nestourat, necpat to ostatnim. Vyhodit a nemluvit o tom :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blahopřeju, to by asi nikoho nenapadlo, že statistika z nepřesných dat přináší nepřesné výsledky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět, pan Siky s tím nepočítá. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zastoupeni radeonu je skutecne uplne mimo, ale to je pomerne dlouho znamy problem, na ktery clanek koneckoncu poukazuje, kdy nasobne prodavanejsi grafika je zastoupena mnohem mene, nez temer nikde se nevyskytujici model. Tohle by ale trklo i vola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam může být objektivním ukazatelem rozšíření grafických karet... mezi uživateli Steamu. To je asi tak všechno. Nemůžete zobecňovat výsledky pro určitou populaci na populaci jinou, to je základní sociologický omyl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jen tu smůlu, že hraju na desktopu s Intel CPU + AMD GPU, pak zapnu jednou za půl roku Steam na starém ntb s quadro NVS160M a tam se mi nabídne HW survey, spíš by bylo fajn nějak ručně tu survey vyvolat, klidně z více PC než z jednoho jednou za milion let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autore, autore. To ze tam neni RX480 je jen a jen proto, ze za ten 07/2016 jich tam neni tolik, aby se to zobrazilo jako konkretni karta, je to v others. To same GTX1060. Staci se uz ale podivat na statistiku karet pres jednotlive API - http://store.steampowered.com/hwsurvey/directx/ - ha a uz tam figuruje.

To same s tim zpochybnenim DX8. Pokud by to autor vice sledoval a tento clanek nebyl jen vykrikem do tmy, tak by zjistil, ze to neni tak dlouho, co zmenili asi metodiku zjistovani konkretnich karet, ze mnoho konkretnich typu ac uz byly dlouho na trhu se najednou objevilo ve statistice jakoby nova karta, ale rovnou s velkym procentem zastoupeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čtenáři, čtenáři. Doporučuju nejdříve pořádně číst a teprve potom reagovat.

„To ze tam neni RX480…“

Nikde ve článku jsem netvrdil ani nezmínil, že by tam nebyl Radeon RX 480.

Ke zbytku: vyvracet prostý fakt, že statistika předkládá nereálná čísla co do zastoupení dx8 systémů hypotézou začínající slovem „asi“, není zrovna pádný argument. Na podstatě věci, tedy nereálné hodnotě předkládané statistikou, to ani nic nemění.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Me fascinuje ta schopnost autora oznacit statistiku za spatnou, kdyz zaroven naprosto jasne dokazal, ze jeho vzdelani ve statistice je temer nulove.

Vybral bych hlavne dva body:
1. Kdyz GeForce 3/4 preskoci z 0,4% na 3%, neni to zadna zrada v datech, oba vysledky jsou vzdaleny od skutecneho podilu v ramci standartni statisticke odchylky (ktera u techto pruzkumu byva casto 3% body). Neznamena to, ze by se zvedl pocet lidi s GeForce 3/4, ale ze ve vzorku pro dany mesic se vyskytlo vice lidi ze skupiny, ktera GeForce 3/4 vlastni. Kvuli tomu ta statisticka odchylka existuje, mily pane autore. Vy z toho delate naprosto nespravny zaver. Jedna se o klasicky chybnou logiku u lid neznalych statistiky - tzv. chybu I. typu https://cs.wikipedia.org/wiki/Chyby_typu_I_a_II#Chyba_typu_I

2. To ze vas nebo kohokoliv jineho, koho znate, Steam nevybral do vzorku, neznamena vubec nic. Nelze z toho delat zadne zavery. Kolikrat vas vybrali napr. do pruzkumu preferenci politickych stran? Nebo jakehokoliv jineho? Nejspis jako vetsinu lidi vubec nikdy. Duvod je jasny - neni potreba ptat se vsech, ale pouze statisticky vyznamneho vzorku. Obecne nedava moc smysl zvysovat velikost vzorku (co do poctu ucastniku pruzkumu), pokud jsem jiz dosahl dostatecne presnosti. Delat jakekoliv zavery typu "ja te statistice neverim, protoze se me nikdo neptal" je absurdni. Statistika muze byt velmi presna, aniz by se vas kdokoliv ptal.

Tento clanek mi prijde zcela smesny a za me asi nejblatantnejsi ukazka ztraty soudnosti pana Soucka. Sdilim s kolegy na katedre, urcite se dobre pobavi.

Edit:
Pro pana Tynyta zaradim jeste dalsi bod
3. Tvrdit, ze statistika Steamu je nepravidelna, protoze se vas ptali naposledy pred rokem, je naprosto mimo. Ta statistika je pravidelna, pouze vas za ten rok do vzorku nevybrali. Vzorek ve statistickych pruzkumech je samozrejme nahodny.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

co rikate na fakt ze i ty jedince ktere Steam "zahrnul" do statistiky zahrnul chybne kvuli nekorektni detekci HW ktera se aspon dle dostupnych dat tyka prevazne AMD ?
to mate podobne jako ze se spatne detekuje i nainstalovany prohlizec a pak se z toho dela statistika a oficialni zavery o zastoupeni prohlizecu na trhu ktere jsou stejne zavadejici jako statistika na Steamu :) navic dokud se korektni detekce nebude tykat 100% pristroju na kterych bezi Steam tak se neni o cem bavit to mate jako pruzkumy verejneho mineni a volebnich preferenci ktere jsou taky kolikrat hodne zavadejici a malokdy odrazeji realitu ....ale jsou vetsinou na objednavku a slouzi vetsinou k formovani nazororoveho postoje davu u lidi kteri maji problem si vytvorit vlastni nazor:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mate k nekorektni detekci nejake detaily? A tykala se vetsiny uzivatelu, nebo jen nejakych specifickych konfiguraci, tzn. statisticky nevyznamneho mnozstvi (pravdepodobnejsi moznost)?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba mi steam ukazuje R9 280 s 3GB videopameti jako R9 200 series s 1024MB videopameti. Nemyslim si, ze jde o nejakou raritni kartu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me Steam ukazuje ruzovo-zeleno-modre skritky. Taky dukaz, protoze jsem to napsal na internetu do diskuze ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hm, ja som doteraz viac menej predpokladal, ze nejde o statistiku, ale nejaky viac menej obraz, ako to v skutocnosti je, tj ten co ma steam klienta a suhlasi so zozbieranim udajov, tak sa premietne do vysledku toho prehladu
predsa mi pride jednoduhsie zahrnut vsetky odpovede, nez nejakym klucom vyberat a triedit statisticku vzorku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom divneho, ze Valve nechce kazdy mesic otravovat vsechny uzivatele vyplnovanim statistiky, ale misto toho se pta jen statisticky vyznamneho vzorku? ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak vite, ze ma korektni algorytmus pro "detekci" statisticky vyznamneho vzorku?
Soude podle tech ohlasu tady to tak vubec byt nemusi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Soude podle jakych ohlasu? Proboha pochopite uz, ze kdyz zrovna VAS nevybrali, tak to nic neznamena??? To je vazne jak s malymi detmi uz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pan Siky se vyzná...

Tak mi potom jistě rád vysvětlí, jak je možné, že HWsurvey se může respondent zúčastnit o své vlastní vůli - stačí ten modul ve Steamu prostě ručně spustit. Odpovídá to ještě stále klasickému náhodnému výběru respondentů?

Podobně politické výzkumy: ty se sice dělají v malém, ale na přesně vybraném vzorku respondentů (nikoli zcela náhodně "vyberu" 300 lidí na jedné ulici v jednom městě), aby tento průřezově odpovídal rozdělení obyvatelstva.

A ještě by mě tedy zajímalo, proč Steam nezveřejňuje statistickou odchylku, když to jsou tak vážné statistické dostihy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze jste schopny nastroj pro survey spustit jeste neznamena, ze jeho vystup do statistiky Steam pouzije. Premyslejte trochu, diky.

Politicke vyzkumy se deli do skupin kvuli dalsim sledovanym trendum - tzn. treba ze mladi lide do 30 voli toho, starsi nad 30 treba nekoho jineho, sleduje se jak voli lide podle vzdelani. Proto se dela nejaky predvyber skupin. Ale v ramci tech skupin je to opet nahodne. Steam se ale lidi na jejich presvedceni, vzdelani atd. nepta, neni duvod delat nejake skupiny, proto muze byt vyber zcela nahodny. Jde pouze o zastoupeni hardwaru, bez dalsich rozdeleni.

Na posledni vec se musite zeptat primo Steamu. Treba vam to objasni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D

Tady na jižní Moravě spousta lidí volí KDU-ČSL (což není naopak typické pro třeba střední Čechy), takže výsledky ve stejných věkových skupinách třeba ve Znojmě a Ml. Boleslavi nebudou ani trochu podobné. Homogenita vzorku tedy není garantována ani místopisně, nejen věkově.

A totéž platí i pro HW surveys.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam ale nezajima, jestli lidi ve Znojme maji vic Nvidie nebo Radeony. Steam se na takove veci ani uzivatelu nepta. Proto je homogenita bezpredmetna. Muzete psat kolik ":-D" chcete, ale ze neznate o statistice nic, tim neschovate.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nezname klic, jakym Steam vybira svouji "survey", tak je tahle debata stejne bezpredmetna. Muze ji take vyburat klidne "nahodne", pak ma vypovidajici hodnotu.."nahodnou"..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky klic? ZADNY KLIC NENI POTREBA. Uz to pochopte. Oni nedeli uzivatele podle veku, mista ani politickeho presvedceni. Nepotrebuji tedy zadny klic. Jedine co potrebuji, je zeptat se urciteho procenta uzivatelu, to je vse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nepotrebuji zadny klic :)) Proto mi taky ta statistika vraci co vraci..mozna by jste to mohl zkusit pochopit i naoplatku Vy ;)
On ten problem neni nejspise ani tak ve statistice jako takove, ale na cem ta statistika stavi. Pokud si udela survey grafickych karet ve svem okoli..tak budu mit X krat Intel, 2 x AMD, 2 x NV. Pokud udelame survey na tomoto webu, tak pravdepodobne vyjde prvni Intel, pak AMD..a tak bych mohl pokracovat...problem je v reprezentativnim vzorku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opet pisete naproste nesmysly. Pro jednoduchost to zkusim vysvetlit na prikladech - kdy je statistika naprosto presna? Kdyz jsou ve vzorku veskere prvky mnoziny (zakladni soubor), nad kterou je provadena. Kdy bude presnost nejhorsi? Kdyz jako vzorek vyberu pouze jediny prvek mnoziny. Mezi temito dvema extremy je funkce, ktera popisuje poresnost statistiky na zaklade poctu prvnku ve vrozku v pomeru k poctu prvku v cele mnozine. Muze mit ruzne podoby, ale obecne plati, ze cim vetsi pomer prvku ve vzorku k prvkum v zakladnim souboru, tim presnejsi bude vysledek analyzy (s mensim rozptylem).

Samozrejme, ze pokud se zeptate peti lidi ve svem okoli, bude vysledek vyrazne jiny, nez vysledek globalniho pruzkumu. Jenze to neni chyba ve vyberu v globalnim pruzkumu, ale naopak chyba ve vyberu vaseho vzorku - ten je totiz nereprezentativni, ne naopak. Tohle cele stoji na matematicke statistice a to neni rozhodne zadne mumbo jumbo. Jedna se o sadu vet a zakonitosti, ktere jsou podporeny dukazy. To jsou tvrda fakta. Zpochybnovat je je to same jako tvrdit, ze Zeme je placata. Proto jsem psal, ze je cely tenhle clanek a vetsina komentaru naprosto absurdni.

Bavit se s vami o tomhle tematu zjevne nema cenu. Neni mym ukolem ani zalibou doplnovat vase chybejici vzdelani. Mejte se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že vybírá náhodně. Jak jinak by to měl dělat? Vybere náhodně třeba 10 tis. aktivních uživatelů a těm pošle dotazník. Část ho akceptuje a máme statistiku. Co pořád řešíte s výběrem? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přece podstata sporu. Zda ten "náhodný výběr" reflektuje opravdový statistický vzorek _všech_ uživatelů Steamu. Formulujme hypotézu, že survey nechá proběhnout spíše mladší a hloupější uživatel (kterému je jedno, co na sebe prozradí), v takovém případě je ovšem výsledek statistiky platný pouze pro děti a hlupáky, ale nikoli už všeobecně. Je taková hypotéza pravděpodobná? Myslím, že ano - právě děti a hloupější lidé ochranu soukromí nevnímají jako problém.

Dále tu jsou nesrovnalosti, na které poukázal No-x, tedy výrazné změny v poměrech jednotlivých skupin v čase a z pohledu herních počítačů dosti nesmyslné výsledky, což opět signalizuje, že statistický vzorek nebyl v pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece vy mate asi mensi osobnostni problem, jinak si vase jednani nedokazu vysvetlit. Bavime se tady o podilu AMD a Nvidia grafik. Aby statistika Steamu byla zpochybnitelna na zaklade toho, ze nejaci uzivatele pruzkum odmitaji, musela by existovat korelace mezi temito uzivateli a nejakou znackou ci konkretni grafickou kartou.

Jinymi slovy by treba majitele Nvidii museli nejak statisticky vyznamne casto Steam Survey odmitat (tzn. znatelne vice, nez je v cele skupine bezne) a majitele Radeonu zase stejnym zpusobem vice survey provadet (nebo naopak). Tvrdit ale neco takoveho je naprosty nesmysl hranicici s uvazovanim analfabeta (a zde opravdu neprehanim). Pokud nevite, co je to korelace, doporucuji dostudovat zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Korelace

Vas problem je v tom, ze posuzujete globalni jevy na zaklade lokalnich jevu - tzn. vaseho blizkeho okoli. Jenze to je jedna ze zakladnich chyb u amaterskych pozorovani. Oznacovat na takovem zaklade fakta zjistena globalni statistikou jako "nesmyslne vysledky" je hruba chyba. Ve vasem okoli sice muze byt vetsi pocet Radeonu, nez ukazuji statistiky, ale to nevypovida nic o jejich globalnim zastoupeni, protoze vase lokalni prostredi muze byt ovlivnene - napr. proto, ze Radeony doporucujete znamym, atd. (na cemz neni nic spatneho samozrejme).

A mimochodem, Steam Survey sbira jen data o hardware a nainstalovanem software, nic vic. Statistika je anonymni. V cem by tyto informace mely byt zavadne? Nebo jakym zpusobem by mely byt zneuzitelne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT musím tu souhlasit s lehce arogantním kolegou nade mnou. Tvoje argumentace je stejná, jako kdybych řekl, že plaší a stydlivý občané se neúčastní nějakého průzkumu a proto je celý zpochybnitelný. Dále tvoje hypotéza je skutečně jen nepodložená domněnka a i kdybych ji akceptoval, je skutečně souvislost mezi chytrými/staršími lidmi a vlastnictvím určité značky graf. karet? Jinými slovy snažíš se naznačit, že AMD vlastní chytří a starší lidé odmítající dotazník? :)
Statistika je statistika a Valve má k dispozici slušný vzorek na to aby byla relativně přesná. Ale i já se domnívám, že může docházet k chybě, zejména při detekci karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni arogance. To je spis uz unava a otraveni z nepodlozenych argumentu techto lidi. Vsak to sam vidite. Arogance je spis to, ze si Tynyt mysli, ze kdyz odmita vyplnovat statistiku, tak je "starsi a chytrejsi" :)

A souhlasim, k chybam dochazet muze, ale tezko na tak velkem vzroku vznikne chyba, ktera by zavinila tak vyrazne rozdily mezi Nvidii a AMD, navic dlouhodobe, pricemz vysledky dlouhodobe odpovidaji pruzkumum JPR a Mercury Research.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Formuloval jsem hypotézu. Nenaznačuju vůbec nic. Ale nic taky nesvědčí v neprospěch této hypotézy, a to je celé.

Statistika Valve popírá sebe sama - jinak si nedokážu vysvětlit v článku zmíněný nárůst DX8 systémů o téměř 3 brutální procenta - bavíme se tu o kartách starých více než 15 let, to jsou karty z přelomu tisíciletí! To není o místních poměrech aplikovaných na globál, to je o zcela nesmyslném výsledku. A pokud nesedí toto, proč bych měl věřit tomu zbytku?

Bohužel se pamatuju na doby před rokem 1989 a statisticky perfektní volby s >99% účasti. Bez znalosti reality by nepoučený člověk na základě této statistiky řekl, že to tu bylo skvělé, když všichni chodili k volbám a házeli to komunistům. A Siky by řekl, že ta statistika nelže (což souhlasím), nicméně já tvrdím, že přesto byla od reality vzdálena tak, že více být ani nemohla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tynyte, ja ti rozumim, nicmene siky ti nejspise "vysvetli" , ze 3% jsou v ramci stat. chyby (coz obecne jsou) a tim to bude mi vyreseno ;) To ze to nedava smysl nebude resit :) Vtipne na tom je jeste to..ze vetsina karet nejde ani pres hranici 3% a dokonce ani 5%. takze kdyz to vezmu "ad absurdum", tak vlastne vsechny vysledky jsou v ramci chyby mereni a muzu si tu celou statistiku akorat zaramovat :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za potvrzení. V tom případě je taková statistika úplně k ničemu, protože nepopisuje realitu.

Je to stejné jako dělat výzkum na Prague Pride na téma homosexuality a následně to vztáhnout na celou populaci. Přesné výsledky z nepřesných dat. Už chápu, proč se zašíváte na VŠ. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam Hardware Survey popisuje realitu mezi lidmi, co maji Steam. Nic vic, nic min. Velmi pravdepodobne tam bude korelace mezi "uzivatel Steamu" a "majitel herni grafiky", takze nelze ze Steam statistik usuzovat na podily hardware mimo herni svet. Ale tezko tam bude korelace "uzivatel Steamu, vlastnik Geforce" nebo "uzivatel Steamu, vlastnik Radeonu". Proto popisuje Steam Hardware Survey herni realitu dostatecne spolehlive.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět omyl.
Steam má spousta lidí s běžnými kancl notebooky, kteří na tom hrají casual gamesky. To jsou ti s Intel grafikami, stejně tak platí, že mnoho lidí používá tentýž PC na hraní i zábavu, dokonce se dá i tvrdit, že Steam zcela určitě nepokrývá všechny hráče.

Dále: nikdo netvrdí, že existuje korelace Steam-Radeon nebo Steam-GF. Tady se od začátku probírá to, že ta statistika velmi zřejmě "vychází blbě" pro několik grafik - jedny mají nesmyslně vysoké hodnoty výskytu, jiné nesmyslně nízké.

Je možné, že z pohledu poměru Radeon - Geforce je výsledek +/- OK (už proto, že těch dat je tolik), ale už rozpad těchto kmenových výrobců na jednotlivé modely grafik nesedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste jednou - prectete si, co to je korelace https://cs.wikipedia.org/wiki/Korelace

Korelace ma nejakou miru - tzn. jak moc jeden efekt ovlivnuje druhy. Rika se tomu korelacni koeficient. To znamena, ze Steam nemusi pokryvat vsechny hrace, ale stejne se pro hrace mimo Steam daji do urcite miry delat zavery. Stejne tak muze byt presah mezi mnozinou hracu a casual uzivatelu. Opet v tom neni zadny problem - na interpretaci vysledku Steam survey to nema vliv, da se ale (pri znalosti korelacniho koeficientu) do urcite miry aplikovat i na neherni oblast (zde ale bude slaba korelace, takze opatrne).

Dalsi fundamentalni nedostatek ve vasi logice je vkladani implikac tam, kde zadna neni. I kdyby na krasne byl nejaky problem s detekci starych grafik (Geforce 3/4), neznamena to, ze detekce a statistika novych grafik je jakkoliv ovlivnena.

Vy jste v tehle oblasti ocividne laik. Jak rekl kolega nade mnou, na tom neni nic spatneho, muzete byt treba hvezda v jinem oboru. Ale ted se poustite nekam, kde nemate pevnou pudu pod nohama, bohuzel. A me uz vazne nebavi se tady s vami dohadovat a muset vam predkladat zakladni veci, ktere si navic sam muzete najit na internetu. Dobrou noc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cece,vy v tom mate trosku technicky chaos. jak nemuze byt vztah mezi chybnou detekci 15 let stareho hw a novyn hw? samozrejme ze tam bude nejaka zavislost..nebo si snad myslite, ze vyrobci zacali osazovat tento hw a nebo se spontane vyrojili "repasy" s p3? :)
vzdyt to preci nedava zadny smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ok, kolko ludi to takto robi a vobec o tomto vie ?
2. Ak to robi nejaka skupina, je v nej rozlozenie HW zodpovedajuce celkovemu , alebo mame predpokladat, ze ide priaznivcov niektoreho vyrobcu ovplyvnit statistiku ?
3. Steam takto ziskane data moze naozaj spracovavat uplne inak.
A to najdolezitejsie - statistika Steamu - zavisia od toho nejake zivoty, alebo ide o hracky pre PR a marketing ? Ked teda pripadna par percentna odchylka je taka ultra mega dolezita a je tu snaha spochynit uplne vsetko.
Bodaj by ludia energiu vynakladali aspon na o trochu dolezitejsie veci ako su taketo kraviny a spekulacie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Tak třeba GeForce GT 720M, posledních 5 měsíců:
0.10%
0.10%
0.10%
0.10%
3.94%
Takže vy tvrdíte, že ve skutečnosti je to celou dobu řekněme 0 - 6% a Měření poslední měsíc je úplně stejně
(ne)přesné jako předchozí měsíce?

Pokud vím, tak bezprostředně po volbách se zveřejňují odhady výsledků ze vzorku několika set respondentů (0,1 promile voličů) a tam se uvádí statistická chyba ta 3%.

Kdyby se měsíční průzkumy HW na Steamu týkaly 0,1 promile uživatelů, tak by na ně naprostá většina uživatelů nikdy nenarazila. Ale podle zdejší diskuse je tomu naopak. Navíc v tabulkách Valve rozlišuje nic (
--) a 0,00 %, takže se dají čekat přinejmenším desítky tisíc respondentů měsíčně. Můj odhad je tak 3 - 5% uživatelů. A tam už statistická chyba bude určitě menší (třeba 0,3 %), ne?

Takže ten poslední měsíc je divný a ne že ne. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to u lowendu obecnejsi scenar, muze byt cela rada duvodu (a jejich soubeh). Napriklad to muze souviset s Windows 10. Ja mam doma tri stare PC (dva netbooky a jedno HTPC) se starymi lowend grafikami, ktere jsem dlouho nepoustel. Minuly mesic jsem je pustil jen proto, abych si zajistil bezplatnou licenci na Win 10. To je rekneme jeden z moznych duvodu - tezko usuzovat jak obecny. Ale nesouvisi s novymi grafikami.

Obecne cely clanek je takovy ubreceny pokus nejak obhajit slabsi prodeje novych Radeonu. I v komentarich se snazi fanousci AMD neustale vymyslet duvody, proc tu statistiku zpochybnit. Ale zpochybnovat statistiky pro nove grafiky kvuli tomu, ze u statistik starych grafik vam pripada neco divne, je logicky klam. Duvody vykyvu u GeForce 3/4 s nimi nemuseji mit naprosto nic spolecneho. Muzou a velmi pravdepodobne jsou zpusobeny necim, co se novych grafik vubec netyka. Me a me kolegy tenhle clanek opravdu pobavil a jednomu se starsim datem narozeni vyrazne pripomnel zpochybnovani "zapadnich" statistik v dobe totality.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jste vedle jak ta jedle :) Vubec nemusi jit o zadne mereni pindiku NV vs AMD, ale o princip. To ze mam statisticky nastroj, neni zaruka niceho. Pokud se objevuji vecne (a ty v clanku i prispevcich uvedeny) namitky, je rozumne se nad nimi zamyslet a ne tady prohlasovat, ze kazdy kdo statistiku Steamu zpochybnuje je "statisticky blbec". To je stejne hloupy pohled, jako tvrdit, ze ta statistika nema vubec zadnou hodnotu. Na druhou stranu, pokud jejich algorytmus pro tipovani statistickeho vzorku je chybny, tak si takovou statistiku muzou dat akorat za ramecek a vysledky, ktere z toho produkuji jsou k nicemu. Vzhledem k tomu, ze ani Vy ani nikdo z nas tady nevi, jak statisticky vzorek vybiraji, je zpochybnovani jejich vysledku na miste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V clanku ani v diskuzi ale nezaznely zadne vecne namitky. Jsou to zatim jen smyslenky vychazejici z neznalosti statistiky (treba to o nepravidelnosti statistiky, protoze tynyta do ni vybrali naposledy pred rokem, to je na urovni zaka zakladni skoly). Az na nejakou vecnou namitku narazim, tak ji zvazim. Zatim ale kde nic tu nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ady preci ale vubec nejde o Tynyta nebo nekoho z fora. jde o princip, jakym vybiraji onen vzorek. Statisticky vzorek preci musim volit podle nejakych kriterii. Vzorky pro predvolebni a jim podobne pruzkumy jsou zalozeny na socialnich analyzach, demografickych analyzach a dalsich zkusenostech. proto take mohou mit vypovidajici hodnotu. Jaky podklad ma steam? Pokud nedokazete (jako ze nedokazete ;) ) odpovedet na tuto otazku, tak je preci uplne ireleventni, co nejaky tynyt nebo tombomino nebo siky. Jejich cela analyza muze byt klidne dobra tak pro popisek zachodoveho papiru. Ja netvrdim, ze nutne je, ale klidne budu tvrdit, ze pokud neni znam, jak statisticky vzorek vybiraji, tak je potreba statistiku zpochybnovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vite co udelejte, prihlaste se na nejakou vysokou skolu, kde se dela Pravdepodobnost a statistika alespon na zakladni urovni (a ne, ekonomka kriteriu opravdu nevyhovuje). Chvili to studujte, a pak sem teprve neco piste. Zadny vyber vzorku neni potreba. Je to homogenni skupina, jejiz jedina vlastnost je "uzivatel Steamu". Vubec se nerozlisuje, jestli je uzivatel takovy nebo makovy. Jedinym kriteriem pro presnost statistiky je tak pocet vrozku k poctu vsech uzivatelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych byl ošklivý a vzal vaši poslední větu doslova, tak by mohlo Valve provést velký výběr například z "uživatelů, kteří měli v minulém měsíci nVidii" a vydávat to za průzkum HW "všech uživatelů Steamu", neboť tam také všichni patří... ale hlavně, že bylo hodně vzorků. ;-)

Na výběru tedy záleží, o tom není sporu, ale není potřeba v tom hledat nic zákeřného.
Můžeme předpokládat, že Valve použila prostý náhodný výběr reprezentantů ze všech uživatelů.

Tak prosím zanechme už toho zbytečného osočování, která VŠ má lepší katedru statistiky. .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha je tohle mozne? Zadna kriteria nejsou potreba. Zadne "vyberem vsechny uzivatele, co meli Nvidii" nebo neco podobneho. Tak to nefunguje. Pokud by Valve chtelo Steam statistiku ovlivnit, tak si ta cisla muze rovnou vymyslet, nemusi si vybirat specificke uzivatele. Cozpak vam tak zakladni vec nedochazi?

Samozrejme ze Valve pouzilo nahodny vyber. To tady celou dobu rikam, ale ocividne to nekterym jedincum stale dela problem pochopit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, vy jste snad martan :)) Mozna mate semestr Statistiky (ktery je povinny na kazde ekonomicke fakulte) nebo jich mate vic, ale unika Vam jakakoliv jeho realna aplikace. Pokud mam nahodny vyber, tak vysledky mohou byt take nahodne a je mi u zizali, jak to maji statisticky zpracovano :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já bych neřekl, že je marťan, on je to hlavně teoretik, který nevidí reálný význam. Čistě mechanicky, a po stránce statistiky má pravdu, ale vůbec nechápe, že dělat statistiku na počty úžehů u obyvatel Grónska jaksi postrádá smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto se tomuto oboru rika "Pravdepodobnost a statistika". U statistickych dat se zkouma, jaka je pravdepodobnost, ze je vysledek chybny a jak velka je jeho odchylka od skutecnosti. Statistici maji k dispozici celou skalu nastroju, ktere jim pomahaji urcovat optimalni velikost vzorku (a slozeni, pokud jsou tam nejake dalsi parametry) tak, aby byla pravepodobnost nejake vyznamne chyby (tj. takove, ktera by znehodnotila vysledek) co nejmensi.

Takze ano, ciste teotericky je tam vzdy moznost, ze je vysledek vyznamne spatne (tj. desitky procent rozdilu). Ale pravdepodobnost takoveho jevu muze byt treba 1:1000000000. Uz chapete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy znáte algoritmus výběru statistického vzorků? Az mi dáte odpověď na tuhle otázku, tak má smysl se bavit dále. Vyjma x vět o statistice, ktere si mužů přečíst kdekoliv, jsem se zatím nedozvěděl, proc bych mel věřit tomu, že Ta data jsou správne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc by mela byt spatne? Za mnoho let zpatky jsem nikdy nevidel statistiku nejakeho srovnatelne velkeho subjektu, jako je Valve, ktera by byla nejak zmrsena. Tahle statistika je jeste o to snazsi, ze nejsou zadne dalsi parametry pro jeji vzorky. Tim padem staci nahodny vyber a dost velka skupina vzorku. Pokud si za jeji tvurce nevybrali nejake sotva dostudovane stredoskolaky, tak vam garantuji, ze spatne neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste mě pobavil.

Četl jste někdy články o statistice registrací nových automobilů a jejich tzv. reexportech?
http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/rozhovor-sef-ceskeho-seatu-ales...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevíme, takže nemůžete tvrdit, že je to samozřejmě náhodný výběr. Příklad:
SELECT * FROM SteamUser ORDER BY last_survey_responded LIMIT 10%
- vybírám tentokrát skutečně na celé množině a velký vzorek a snažím se vybírat ty, kteří už dlouho neodpovídali, abych moc často neobtěžoval. Mně osobně to dává do jisté míry smysl. Vám ne?

No a co když se databázista splete a nakliká tam jiný sloupec a vznikne z toho:
SELECT * FROM SteamUser ORDER BY last_month_nvidia DESC LIMIT 10%
A je z toho prakticky totéž, co jsem psal minule.

Ani v jednom případě nejde o náhodný výběr. Dá se čekat, že v prvním případě bude výsledek smysluplný, ve druhém nikoli.

Je to samozřejmě ryzí spekulace, ale nejsme právníci, abysme implicitně předpokládali vždy chování v dobré víře. V ekonomice a marketingu je přece přiohýbání statistik tak časté, poplatné komerčním zájmům subjektů, které můžeme maximálně tušit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze ani "nahodny" vyber nebude stacit. I pokud by nakrasno vybirali "nahodne", coz ve skutecnosti stejne neexistuje, tak se vysledky mohu lisit. Staci vzit jako priklady zeme s ruznou kupni silou. V kazde z nich bude "nahodny" vzorek reprezentovat jine uzivatele, tudiz se vysledky mohou velmi lisit. Atd. atd.. Tudiz zasadni je stale, podle jakeho klice steam vybira, pokud vubec vybira a druha je, jak dokaze "kolerovat" chyby vznikle prave diky jejich vyberu. Akorat, toto nikdo z nas nevi, tudiz jedine co muzeme rict je, ze ta jejich data jsou stejne dobra, jako stejne spatna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde má pravdu siky, že náhodný výběr se má provádět rovnoměrně přes všechny státy (čili je nebude nerozlišovat). Pokud bude ten výběr dostatečně velký, tak se z každého státu vyzobne podobný počet uživatelů a tudíž takové statistiky dopadnou všechny podobně s dostatečnou přesností.

Náhodný výběr přes všechny uživatele je určitě to nejlepší, co může Valve dělat. Ale jak jsem uváděl, jsou legitimní (neobtěžovat často, chybný skript) i méně legitimní důvody (nVidia podplatí Steam aby si vylepšil statistiky, vzrostly akcie a dostal tak šéf větší bonusy :-), proč to tak v reálném světě být nemusí a bohužel často není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino: kašli na to, prostě nevíš jak funguje statistika, třeba zase znáš jiný věci. Nic se neděje. Ale už to raději neřeš, protože píšeš opravdu strašný nesmysly... btw slovo Kolerovat opravdu nic není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto bylo to slovo v uvozovkách.. pokud Teda rikam nesmysly, tak mi řekněte jak vyberete vzorek dat, aby odpovídal celku a nejlepe v nahodnem 'survey' steamu. A rovnou mi k tomu řekněte, jak zaručite, že vzorek používaný steam má vypovídající hodnotu. Pro jednoduchost budu předpokládat, že detekce ho je spravna, byt podle zdejší diskuse evidentne není, což už mohu považovat za dostatečný důkaz toho, že ta statistika je k ničemu.
Nechám se rad poučit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ani nechápu co ti mám přesně vysvětlovat. Steam má 12 mil. userů. Pokud v průměru každý dostane dotazník 1x ročně, tak by to dělalo 1 mil. lidí na měsíční dotazník, když 2/3 lidí akceptuje, máš krásně velký vzorek 666 tis. lidí, které Steam náhodně vybere (příklad, já ta čísla pochopitelně neznám). Co na tom nechápeš, nebo co řešíš?
Pokud je špatná detekce grafik, tak je to jiná věc, která se základními principy statistiky, který tady zpochybňuješ nesouvisí. Ty neustále řešíš nějaký klíč nebo co, což popravdě vůbec nechápu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam ma nekolikanasobne vice uzivatelu nez jen 12 milionu. 12 milionu je bezne denni maximum aktivnich uzivatelu (tzn. tech co se prihlasili a neco si treba zahrali ten den).

Napriklad v roce 2015 to bylo 125 milionu uzivatelu celkenm (ne jen prave aktivnich), viz. https://www.vg247.com/2015/02/24/steam-has-over-125-million-active-users...

To je ale jen tak naokraj. S tim co pisete souhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tím líp. Zdálo se mi to nějak málo. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protoze nechapes, ze statisticky vzorek je klic. pokud neni spravne, tak ti nikdy nemuze vyjit zadna spravna statistika. na to nepotrebujes vysokou skolu, staci selsky rozum. to co tvrdi siky neni pravda. pokud nema korektni vsrupni data, nema cenu se o statistice ani bavit. pocitani pravdepodobnosti je mi tady s prominutim na ho. nahodny vyber vzorku je rizikovy sam o sobe. proto napr. v predvolebnich pruzkumech jsou na to modely, jak vzorek vybirat, ard atd. Siky to tady stavi jako hotovou vec, ze o nic nejde. to je proste hloupost. pokud vybiram nahodne, musi byt vzorek velky, jinak se mohu dostat do velke odchylky. kazda nepresnost ve vstupnich datech mi dale zvysuje nepresnost vysledku. a bla bla.. takhle se da diskutovat do nekonecna. ja tem datum jednoduse moc neverim, proto se nespokojim s prohlasenim jako siky, ze je to v "v pohode".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že se to nedá srovnávat s předvolebním průzkumem, tam je opravdu potřeba klíč. Ale to není tento případ, viz moje odpověď Tynytovi níže. A vzorek pro Steam je masivní. I pokud by to bylo jednou za dva roky v průměru, tak jde o 5 milionů uživatelů kterým je nabídnut měsíční průzkum, naprosto luxusní vzorek, tady o velikosti vzorku nemůže být vůbec pochyb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze vy vite kolika lidi se ta survey tyka a jak casto?
ja to nevim..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se to odvodit, viz výše. Jde o to, že i kdyby to bylo 10x míň, stále je ten vzorek dostatečně velký. Ale, že by v průměru každý dostal nabídku na survey jen 1x za 20 let, to si opravdu nemyslím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vubec nic jste nedvodil. Akorat jste vyfabuloval nejaky "vzorec" z udajneho poctu uzivatelu a tvrdite o nem, ze je "dostatecne" velky. Toto je opravdu statisticky priklad :))
No nic, asi Vam to takhle staci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matemetiku evidentně nezvládáte též.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste dosel k tomuto zaveru mistre statistiku? :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsme u té reality.

Těch X milionů userů se taky může několikrát splasknout, protože mnoho hráčů s hrami obchoduje (ač je to v EULA zakázáno) a pro jednoho fyzického hráče může existovat až několik desítek účtů. Můj synovec má třeba 4 nebo 5 účtů, protože si s kamarády navzájem účty půjčují (a tak se může s jedním PC zúčastnit vícekrát). Dále nepočítáte účty, na kterých je nějaká F2P nebo laciná Valve gameska, jejíž majitel cheatoval a má na tuto hru VACban. Pak jsou tu ti, o kterých jsem psal já - co nikdy žádný survey nevyplňují. A kolik takových lidí je? To NIKDO neví, neví to nejspíše ani samotný Valve - může to být procento, může to být 10%, ale třeba taky 60%. Je to stejné, jako statistiky českých operátorů o počtech SIM karet - podle nich máme VŠICHNI alespoň 2 karty, což je samozřejmě nesmysl; a to se bavíme o naprosto stupidním součtu.

A proto tombomino hledá "klíč", protože ta statistika je zcela zřejmě netriviální a závislá na mnoha parametrech. Ne nadarmo se tu zmiňují volební modely, i tam se pečlivě vybírá vzorek, a přesto jsou leckdy výsledky ne mírně, ale diametrálně odlišné.

P.S: tvůj výpočet mi připomněl Drakeův vzorec pro výpočet počtu planet s výskytem inteligentního života. Už Ludvík Souček pobaveně psal, že podle naturelu a přání počtáře lze dojít ke zcela odlišným výsledkům. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, takhle to prostě není. Že má někdo víc účtů je v této statistice naprosto jedno. Musel by jsi prokázat, že více Steam účtů používá např. více majitelů AMD než majitelů Nvidie. To ale není důvod předpokládat, takže to poměr gk ve statistice nemůže ovlivnit. To stejné platí s lidmi, kteří dotazník nevyplňují. Musel bys prokázat, že ho spíš nevyplňují majitelé jedné značky karet.

Srovnání s volebním modelem jsi mi krásně nahrál, protože právě při předvolebních průzkumech je to opravdu závislé na mnoha faktorech, zejména od místa, času kde se výzkum provádí, takže ano, tam je velmi těžké určit ten správný klíč, kterým výsledky "přepočítat" a dát dohromady. Navíc se pak stejně lidé mohou na poslední chvíli instinktivně rozhodnout jinak, proto jsou výsledky často mimo.

Ale u Steamu jde ale o holá a dobře měřitelná fakta, samozřejmě za předpokladu že detekuje karty správně (což jsem tu částečně zpochybňoval i já sám), takže hledat nějaký klič není potřeba, jednoduše stačí vzorek náhodných uživatelů, pochopitelně čím větší, tím jsou data přesnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc si myslite, ze steam je "jednoduchy" a dobre meritelny? Aby jste toto vubec mohl prohlasit, musel by jste mit jako statisticjy vzorek vsechny uzivatele a sledovat jejich upgrade hw. Funguje takto survey? nefunguje, tudiz vase tvrzeni je chybne. nemate vsechny jako vzorek, tudiz musite zacit vybirat vzorek. vite jak velky je ten vzorek..nevite, vite jakym zpusobem jsou do nej uzivatele vybirani..nevite, vite, zdali jsou nejak osetrena vstupni data vzorku..nevite, atd atd..
Ja osobne v tom az tak zasadni rozdil scprikladem vol. vysledku nevidim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy nechápete to, že Steam je mnohem lépe statisticky zvládnutelný, než volební průzkumy? :) Aha. A bavíme se tu o statistice, ne o údajích všech uživatelů. To jste někde jinde pane, to už by pak nebyla statistika, ale absolutní data.
Už mám pocit, že mě trollíte, takže toho nechám. Nezlobte se, každý má právo na svůj názor, já vám ho neberu. Ale jste zřejmě typ člověka, co se do krve bije za svou "pravdu", i když plácá nesmysly. Pokud vás to téma zajímá, tak si o statistice něco nastudujte, dejte si k tomu i opáčko češtiny, protože "Aby jste", "by jste", "algorytmus" apod. mi trhá oči. Přeji dobrou noc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale Vy jste vubec nepochopil pointu toho, co tady pisu od zacatku. Misto toho mi tady davate rady z Ceskeho jazyka a reknete mi ze placam "nesmysly", aniz by jste uvedl neco konkretniho. Schovavat se za "statistiku" umi s prominutim kazdy blbec.
Hezky den

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl mě varovat hned váš příspěvek na začátku: "Pokud nezname klic, jakym Steam vybira svouji "survey", tak je tahle debata stejne bezpredmetna. Muze ji take vyburat klidne "nahodne", pak ma vypovidajici hodnotu.."nahodnou".."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že se teda u plebiscitů a voleb tak důrazně sleduje, že volič nevolí dva- a vícekrát, když na tom přece vůbec nezáleží? :-)

Znova ale musím připomenout, že nikdo z nás neví, kolik lidí survey odmítá - a podle SW statistik bych řekl, že typický respondent jsou děti/mladiství, alespoň podle toho co mají typicky nainstalováno. A pak je vždy na místě jistá nedůvěra k tomu, zda je výběr opravdu náhodný, nebo ovlivněný zvnějšku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-)

Kde jsem napsal, že mě vybrali naposledy před rokem? Žádost o survey vyskakuje relativně často, vtip je v tom, že já ji ignoruji (a zcela určitě nejsem sám), a to je to, co mě odlišuje od "uživatele steamu účastnícího se survey."

Pokud nevidíte tento stupeň volnosti, možná byste měl vrátit diplom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je nejaky dovod, preco aj ti ostatni ignorujuci by mali mat nejaky konkretny typ HW a bol ich sucasne statisticky vyznamny pocet a teda by to ovplyvnilo vyznamnym sposobom celkove vysledky ?
Nie ?
Dakujem.
Nemam dalsie otazky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny priklad s tym W10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No podle meho skromneho nazoru je Vam uplne putna jestli mate nejake vzdelani ve statistice, pokud neznate metodiku steamu samotneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak HD 8800 delaji vetsinou ovladace Win 10 nebo pokud nejsou naistalovany zpravne.
To ze stoupaji DX 8 karty me ani neudivuje jelikoz mnoho lidi i ja, jsme svou herni grafarnu prodali s ocekavanim co kde bude k mani noveho. Tim jsem se z GTX 970 dostal na GT 8500 a jsem na ni doposud. Jelikoz model ktery chci neni a mezi tim co je jsem se nerozhodnul co koupit.
A jelikoz karty ( nereferencni) jsou nejsou tak je lepsi cekat az se sklady a ceny ustali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo je tam malo AMD.. to je jasny, to musi byt pro diit podezrele :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. potvrzuje každý kvalitář, co hledá šestou sigmu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nie je to jedno ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.