Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k K Rocket Lake recenzenti dostávají nejvýkonnější vodní chladič od MSI

Opravu, ale opravdu se vubec, ale naprosto vubec nesmeju, natoz abych smichem spadl ze zidle :D

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než doufat, že jste si moc nenatloukl ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Však počkej, příště už bude součástí výbavičky 100kg suchého ledu, a to tě ten smích přejde.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Dalsiu radu budu davat k recenziam spolu s chladiarenskym autom :D

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A dalším blokem Temelína...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to recenzenti taky zkusí změřit se standardním boxovaným chladičem...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To už nejde. Ten hliník by začal tím teplem hořet...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A dát tomu správnej název - Intel Aluminium Lake

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Američani by to asi psali Aluminum Lake (písmenko "i" jim nejspíš zabavil Intel). :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně ne včas a rozhodně jich nebude dost. Ti "recenzenti", které všichni sledují, nebudou riskovat, že jim Intel příště nic nepošle (napadají mě slov jako placená reklama, nátlak a vydírání). Těch pár, kteří si to sami koupí a změří, budou onálepkování jako konspirátoři, Intel hateři a lobby AMD.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Obr, ten si kupuje prodejní vzorky ... že? ;-)

Edit: aby nebyla mýlka, to že si někdo koupí svůj vzorek neznamená, že recenze bude stravitelná pro všechny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel by měl k jeho stylovým krabičkám a horkým destičkám davát dusikové chlazení zdarma.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To bude kouř :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No třeba s lidovým NOCTUA NH-D14 pod 2000Kč. Vyjde ten kus křemíku z throtlu? Totiž úplně prakticky jsem taky uvažoval o 420mm AIO. Nakonec stačilo ke starému chladiči co makal ještě na AM2 objednat adapter od výrobce na AM4, větráky nastavit z 900 ot na 1200 - to je max. a Ryzen 5950X normálně funguje na default bez throtlu. Důležité je, že nebylo třeba utrácet prachy za chlazení, novou skříň, Nový zdroj - aby to utáhl.. atd. Místo toho si člověk mohl koupit pořádně výkonný HW. Vlastně si CPU c CRT2.0 si podtaktovaný na všechny jádra přede 4300Mhz pči 113W a těží Monero na 24 vláken /13khs při 75 stupňů C. To je normální projektovaná teplota. Zbylých 6 vláken kancelářkou zátěž zvládá levou zadní. Jako zrovna při psaní tohoto příspěvku. Takže se ptám, Kdy to Intel UFO bude reálně v prodeji a hlavně kdy bude jako platforma levnější a výkonnější a úspornější než AMD.
Zatím to vypadá, že na Svatýho Dyndy.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to přece nejde, Ryzen 5000 je přece strašně drahý, radši za stejný peníze koupím Intel procesor, navíc k němu ovšem i novej zdroj, novej (vodní) chladič, novou desku, novou licenci Windows...
A když už budu v tom, koupím rovnou i nové (co to podporuje i Intel tak husté!) 3200 RAM a PCIe gen4 SSD! :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kde bylo, kde nebylo, za 7 horami a 7 řekami v údolí zvaném Silocon Valey se zrodil nový potomek rodu Intelů.
I rozhodli se pozvat sudičky k novému potomku, leč při těch změnách ve vedení jaksi opomenuli obeslat všechny. Nu stane se.
A tak stáli kolem potomka 3 sudičky a věštily:
- budeš výkonný
- budeš úsporný
- budeš levný

V tom si to přihasí ona opomenutá sudička vytočená jak ventilátor boxovaného chladiče a praví "Sic nemohu zrušit, co mé sestry věštily, pravím, že nikdá se nesplní více než 2 jejich věštby najednou".

A tak se i stalo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

NBo ty kokos, tak tento vtip nevyšiel. Za prvé, nie je definované koľko je to výkonný, úsporný, levný.
Keď Intel dá dvojnásobný výkon od AMD, bude dvojnásobne lacnejší, tak mi nebude vadiť dvojnásobná spotreba. Alebo sa tu nájde niekto, kto by to odmietol.
Upozorňujem, že som fanúšik AMD, ale nie je to moja modla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne uchladi.
NH-C14 mela take mirne vypouklou nohu (designovy zamer, co nejvetsi tlak uprostred, kde je jadro ?)
Lapovane 5820k@250-300W kontinuelne uchladila bez throttlovani jestli si vzpominam spravne. Plochost heat sprederu CPU dost mizerna. Mam to nekde nafocene jak prosvita svetlo mezi CPU a chladicem a to tak ze hodne.

NH-D14 na tom bude minimalne stejne dobre.
Hodne zalezi na tom jak dobre je odvetrani skrine.
Abych dal ty cisla do kontextu. Primarni cil je nehlucnost, vysoky vykon je mirny kompromis. Taze abych tlacil z CPU poslednich 5% vykonu za cenu hluku a spotreby, to urcite ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

docela ted lituju, ze nebude jeste jedna 14nm generace.. jen pro ty fotky cisteren s tekutym dusikem a logem intel, co by staly recenzentum pred barakama.. (:

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení bez tekutého dusíku - Intel si zřejmě hodně věří!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, toto je pouze zimní verze chladiče, počkejte si na letní verzi...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

O Intel by se mělo začít zajímat protiteroristické oddělení NSA, pokud bude Intel takto dále navyšovat tepelné limity svých CPU ve spojení s hliníkovým chladičem a vodu, jako chladícím médiem, v bezúspěšné snaze dorovnat výkon AMD.

Jak známo tekutý roztavený hliník při kontaktu s vodou reaguje vysoce explozivně a síla exploze 1kg tekutého roztaveného hliníku odpovídá asi 40kg TNT.
Vědci zkoumající dodatečné výbuchy u dvojčat z 11. září tvrdí, že jejich příčinou prý byly roztavené hliníkové části letadel které přišly do styku s vodou z požárem poškozených vodovodních rozvodů dvojčat.
Jednalo by se asi o mimořádný případ, ale úplně vyloučit ho zase nelze.

Takže dobrá rada pro těch několik málo nešťastníků, kteří si přece jen koupí procesor Intel a použije hliníkový chladič, v případě požáru nehasit vodou!
https://www.nu.nl/buitenland/2621877/twin-towers-ingestort-gesmolten-alu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to na opravdu žhavou novinku ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty kterým 100 stupňů nestačí :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

5nm Apple M1 s 15W TDP v MBA mi tu a tam leze s jádry přes 100°C, žádný problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WTF, proč to má tak vysoké teploty? To Apple zase zprasil chlazení? Ne že by to bylo moc překvapivé, ale u 15W čipu bych čekal, že to zvládnou lépe.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to pasivně chlazené a kvůli nějaké certifikaci nebo co to je nemohou dát thermalpady mezi desku a spodní část chasi protože ta nesmí přesáhnout nějakou teplotu aby to bylo označené jako neškodlivé zdraví. Ale dosáhnout těch 100 stupňů, na to je potřeba pustit nějakou konstantní vělkou zátěž. Například SW encoding videa, třeba OBS s x264 tam vyleze za pár minut, když se zapne HW encoding běží stabilndě do 60 stupňů. Hraní her, encoding editovaného videa, rendery... to to snadno vyžene na těch 100. Ale i když to throttluje tak pro cílovou skupinu to není problém, i content creator může proti pročku vydržet i chvíli déle na výsledný export pro YT, stejně při tom dělá něco dalšího a typická skupina je spíše student nebo domácí uživatel a tam ty teploty běhají někde na 40 stupních.

Co to lidi modovali vlastními silami, tak před modem má spodek pod SoC kolem 45° teploty, po namodování to jde na nějakých 54-55°a 56°už je podle nějaké metriky hodnoceno jako zdraví závadné (horký povrch způsobující bolest)

V MBP je aktivní chladič a tam ty teploty drží někde mid 80, preferuje se provozní hluk, ale lze tomu ventilátoru přidat, pokud se někomu líbí jejich zvuk, pak to teplotu ještě víc srazí. Mac Mini drží větrák snad při jakékoli zátěži na základních otáčkách, ale má větší chladič.

Když pomineme o trošku jiný tvar, větší jas displaye, vyšší výdrž na baterii a touchbar (který většina lidí nemá ráda), tak co do výkonu MBP od MBA liší právě to chlazení. MBA při delší zátěži (kolem 10 minut) bude throttlovat, MBP ne... S těmi thermalpady se to v podstatě srovná a už tomu nepomohla ani chladící podložka. Takže i to je další důvod proč Apple nedal ty pady. Levnější air by kanibalizoval prodeje Pročka. Kdyby to bylo moje a ne pronajaté, tak bych to tam vrznul taky. Air jsem bral právě kvůli tomu že je absolutně tichý

Stačí kouknout na YT/google a pohledat Macbook Air M1 thermal mod

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aple uz zase vyrabi pocitace ktery se misto chlazeni smazi. Kolik jim toho driv shorelo a uz to delaji zas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na akej podložke ho máš? Mal som starý NB s poškodeným chladením (teploty často nad 90°C), ale keď som ho dal na Accelero S1 (chladič na GK), teploty šli dole a NB nevypínal (plus bol v chladnej miestnosti). Alebo pod NB dávam niečo, čo NB dvihne nad položku aspoň na 3-4 cm. U MB to nepomôže?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Rocket lake bude tu a tam pod 100°C s papírovým TDP začínajícím 1. a reálným začínajícím 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na workloadu, když tomu naložíš to co tomu M1 v Airu, tak to bude vysoko, když tomu dáš běžnou zátěž, což beru i hraní, tak to bude naprosto v pohodě. Tak jak tak teploty u CPUčka neřeším, pokud se ve stress testu vejde do maxima stanoveného výrobcem, tak víc netřeba řešit protože je to pro drtivou většinu budoucích majitelů nerealistická zátěž. A i throttlující procesor může podávat slušný výkon, viz opět Apple. Normální uživatel to vůbec nepozná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zase demagogie. Hloupý uživatel to nepozná, jen mu ty hry nepoběží tak rychle, jakko v testech od Intelu, a kdyby si koupi AMD, tak mu to půjde mnohem lépe a celkově mnohem levněji, i když CPU je dražší, jelikož i ve hrách ten Intel překročí limity běžného chlazení a bude throtlovat.
Absolutně se to nedá srovnávat s Apple M1, jak prolhaně demagogicky činíš, jelikož Apple neprodává procesory, ale celé sestavy o daném výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Revoluční procesor! Konkurence plýtvá, když se jen snaží odvádět teplo pryč. To u Intelu dali hlavy dohromady a jako první na světě přišli s procesorem s rekuperací tepelné energie. V bloku na procesoru se voda mění v páru, která následně pohání miniaturní parní stroj s dynamem. Steampunk hadr :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pohoda:
- otestuje se s posunutým PL2 na nejlepších deskách + tohle AIO oproti 5800X na vzduchu s pomalými pamětmi, B450 chipsetem atd.
- prohlásí se, že je v single threadu o tolik % rychlejší
- udělá se závěr , že je to "nejvýkonnější herní procesor" za který připlatíte "jen trochu" (je jedno kolik to bude, protože je to subjektivní)
- na tu spotřebu a teplo se napíše něco jako vždycky - že se to v hiendu/gamer PC neřeší a pod.

Takhle budou všichni spokojení - Intel si udrží tvář "konkurenceschopnosti" (o nic jiného nejde), pár modrých přívrženců si to koupí a budou vymýšlet scénáře typu "hraji jen MS flight simulator v tomto konkrétním obskurním rozlišení a pod. bla bla bla..."
zbytek půjde OEM za "výhodných podmínek" (dohody, smlouvy, výhodné pobídky - dle tradic Intelu - rozumíme si)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Líp to vlastně napsat nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trošku depresivní shrnutí, jinak plný souhlas. Tečka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi neexistuje lepsia reklama pre MSI ako uchladit Intel Rocket Lake (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že jako správná ICBM se tato gadget před spuštěním bude plnit tekutým palivem a po stisknutí tlačítka ON se odsune strop pokoje a skříň odletí zpátky do Intelu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jeste by mohli dodat kit k napojeni na rozvod UT, nebo ohrev TV, pak by to bylo dokonale...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja se teda musim priznat, ze me to od Intelu trochu prekvapilo. Cekal bych, ze pouziji poradny chladic, zkusenosti uz s tim maji. https://diit.cz/clanek/5ghz-28jadro-intelu-nebezelo-standardne =D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo co se stane když uteče ta chladicí kapalina z AIO a namoci desku nebo hdd? Je vodivá. Prostě se kvůli tomu bojím.. nebo jsou nějaké nevodive kapaliny? Furt je ro jenom malinkate topení a to občas teče..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slyšels někdy třeba od destilované vodě? Dobře, ta určitou vodivost má, ale zkrátka kapalina se slušnou tepelnou kapacitou a nulovou vodivostí nemusí být nutně kosmická technologie získávaná pouze darováním ledviny na černém trhu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zadna destilovana voda na svete nema taku vodivost, aby pri max. napati 12V, ktore je pritomne na doske, sposobila akykolvek "skrat". ;) Naopak, komplet cele PC je mozne do destilky ponorit a bude to stejne fungovat, ako ponorene v oleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle jde o speciální směsi. Destilku si liješ spíš do custom okruhu, nicméně té kapaliny je v AiO tak 2-3 deci max a ne všechna se v případě leaku dostane ven. Obecně je to nevodivé ale i špína na desce/komponentě může z toho udělat vodivou věc. Katastrofální leaky ale nejsou tak obvyklé i u custom okruhů, často to člověk prostě najde s vystříkanou kapalinou do prostoru a počítač si vesele běží

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by se melo uz spis plnit fritolem. Klasicka voda z toho udela papinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po určité době provozu (což se bude lišit podle kapaliny, aditiv, bloků, fitinků,...) se kapalina bude stávat vodivější a vodivější (kontakt s kovy v okruhu, vznik iontů). Takže ano, není to pro každého.

Na druhou stranu, YOLO. Mě za to to ticho* stojí.

*Custom okruh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No je fakt, že 220W FX-9590 tehdy mám pocit přišel na test se 120mm vodníkem, To je hodně zajímavé, že zde je 360mm. Docela rád bych to osobně otestoval, ale což, v tomhle už nejedu. Karáši?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi "nová doba"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebude to tím, že FX-9590 na 220W byla jeho max. hranice a 11900K bude mít 250W jako běžně?

sem myslel, že ten čínskej leaker neumí napastovat a měl nějakýho shit vodníka
a ono to bude fakt topivý bláto, kdo by to byl řekl :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám potvrzený Rocket Lake od dvou vendorů, ale o nějakém konkrétním kitu nic nevím. Vypadá to zatím na kombinace Z590 deska + nějaké CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kity jsou ke vzorkům přímo od Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, procesor od Intelu je ke vzorkům od MSI. A procesor se tváří jako normální produkční kus. Nemá to ani označení engineering sample.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a proto jsou pod NDA Intelu, nesmějí mluvit o hardwaru Intelu, zatímco o hardwaru MSI mluvit smějí a NDA končí v okamžiku vydání procesoru, ne desky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víš, když dostaneš desku, která už není pod NDA, s procesorem Intelu, který je pod NDA ještě tři týdny, tak to neznamená, že je to testovací kit od Intelu.

Ty si myslíš, já tu ten kit od MSI mám. A mám ho tady na recenzi desky a chladiče, recenzi procesoru se mnou nikdo neřešil. Aspoň zatím ne.

Na recenze desek se s deskou běžně posílá i procesor, protože když dojde bez něj, tak to často není jak otestovat. Každý není Linus, aby mu od Intelu došel procák v hliníkovém kufru.

Ale máš recht, radši se přeptám, jestli počítají i s recenzí procesoru. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže byl v ceně pokud si pamatuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale žil jsem v tom, že tohle je testovací kit od MSI na desku, ne testovací kit od Intelu na procesor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kto bude chcieť OC, ten kúpi len vodný blok, do 1 dierky napojí hadicu z vodovodu a druhú napojí do vane. CPU sa uchladí a ešte bude teplá voda :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no neviem neviem. pri 250W TDP to bude chciet este do vedra trochu ladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S OC budeš nad 250W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ja som dufal ze k tomu na testovanie bude 50 L dusiku, a nejaky ten OC nadstavec.
Tak ono to bude stacit chladit 360mm AIO.
Tentokrat sklamali. Labut to asi nedotiahla do konca

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.