Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k K Ryzen 7 5800X a Ryzen 9 59x0X bude Far Cry 6 zdarma (i v ČR)

A kdyby to někdo nestihl do 30 ledna tak nemusí zoufat, stačí si zahrát nějaký ze starších dílů Far Cry a komu by chyběl i parkour, tak je tu Dying Light. Mě na tom láká akorát Antón Castillo, ale jestli to bude herně a obsahově jako předešlé díly tak pěkně děkuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude, proč by se Ubisoft snažil? Já FC6 nekoupím ze dvou důvodů - hru zdražili a odstranili češtinu. Já sice angličtině rozumím poměrně slušně, ale přeci jen s českými titulky je to fajn, protože angličtinu nezachytím na 100%. A i když tohle vyhodili, tak hru zdražili. Navíc to bude zase stejný princip jako od dob FC3 - noví záporáci, mapa a lehce poleštěný gameplay - jinak stejná hra. Proto už z principu si to nekoupím.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pry lidi ty genericke ubisofti hry milujou. Bylo mi vysvetleno, ze duvod je ten, ze prave to, ze je to dokola stale to same, dela lidem dobre, protoze uz znaji ty herni techniky a nemusi se ucit nic noveho, proste jenom prijdou a hrajou.
Me se to zda taky debilni a FC4 bylo posledni co jsem hral a dal nezajem, ovsem je to kazdeho volba.

Sere me na tom jina vec, ze mohla AMD prodavat procesory o 200 korun levneji (cena, kterou za to Ubisoftu zaplati) a mohli jsme usetrit.
Nekdo by to mohl napadnout u EU, v EU je to totiz nezakonny postup, ktery zvyhodnuje jednu hru na ukor druhych tim, ze je jako pridana k necemu jinemu zadarmo. Podobne Microsoft musel nabizet i Windows bez vlastniho weboveho prohlizece, je to stejny princip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd nejspíš bundluje hru díky tomu, že i intel bundluje hru, jinak by to nedělali, většinou na začátku nebandlujou hry ani ke GK, jinak situace s MS není stejná, protože jsou to 2 firmy. Dohodli se mezi sebou, že budou spolupracovat za určitých podmínek. Spoustě lidem tohle přijde vhod ať už hru prodají a sníží si cenu procesoru a nebo ideálně by si hru stejně koupili, ale takhle si od procesoru můžou odečíst už dost velkou částku, nevidím na tom nic špatného, jenom mi to přijde trochu divný takhle hned na startu, kor když jsou v situaci kdy tahaj za delší konec

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tim, ze hru lidi prodaji na me nechod. Ja jsem tu kritizoval, ze vyrobci procesoru zbytecne pridavaji chladice a bylo mi tu reseno, ze mam chladic prodat, ze za nej tisicovku dostanu. Nakonec se mi chladic od RyZenu 3800X podarilo prodat, ale za 350 Kc. Samozrejme furt lepsi neco nez nic, ale radeji bych si priste koupil samotny procesor bez jakyhkoli dalsich bundlu, nechci hru, kterou hrat nebudu, nechci chladic, ktery nepouziju. Proste chci jen samotny procesor, predem vyrobcum dekuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vždyť je to rozdíl, chladič je pro funkčnost toho výrobku docela zásadní věc, a chladič si můžeš nechat pro případný prodej nebo smontování levnější sestavy pro známého, chladič nemá cenu víc jak 300,- protože je toho všude dost, jinak amd u ryzenu 5000 nedává chladič na ty výkonnější modely a ještě ho zdražili o 50$ tak si spokojenej?
far cry samozřejmě na začátku můžeš prodat klidně i za litr i za víc, když ubisoft navýšil cenu, záleží jaký budeš mít štěstí, nehledě na to pokud jsi fanoušek far cry a potřebuješ novej procesor tak je to jasná volba a 1500,-Kč je doma
s touhle logikou se můžeš rozčilovat proč výrobci GK dávají svoje chlazení na karty, když si můžeš koupit vodní blok nebo accelero, který je lepší

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pošlu kontakt, hru i chladič si vezmu. Díky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase to tak neprožívejte. :-)
Dnes se prostě spousta lidí drží ověřených značek, chtějí si zase zahrát FC, ale trochu jiný - jiné prostředí, jiní záporáci, jiné peripetie, ale v podstatě stále stejný příběh.
Ostatně takto fungují prakticky všechny RPG napříč značkami a univerzem (fantasy/history/sci-fi/cyberpunk). A když se ovládání jen trochu vymyká zavedeným pořádkům, tak si recenzenti hned neopomenou postěžovat, že "se to ovládá blbě." :-)
Podobně to funguje u Battlefieldů a CoDů, stejně tak CSko je furt stejné.

Tím se UBi nezastávám, FC si nekoupím, jen reaguju na ty stesky... Pokud chcete vodvaz a neotřelá herní řešení, hledejte v indie světě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie 'stesky' boli sice napisane tak ako si aj na ne reagoval, ale myslene boli skor z pohladu pomeru ceny / pridanej hodnoty / opravenych predoslych chyb / vyrieseni predoslych stresujucich hernych problemov.

- generovanie nepriatelov par metrov za chrbtom a to aj v slepej ulicke, ktora bola predtym vycistena (dnesne cpu/ram zvladnu urcite rozumnejsie vzdialenosti).

- hraci nepovazuju za pridanu hodnotu, ked v rovnakom bode hry uzivatel stlaci tlacidlo a vykona sa 1-4 sekundova cool-animacia bez moznosti zmenit jej priebeh (prerusit ju). Doba je +/- rovnaka s rovnakou chybou pocas vsetkych poslednych klonov. A urcite nejde o fyziku a zotrvacnost objektu. Len trapne zmenili animaciu, ktora sa tisic krat v hre opakuje.

- ked za STEALTH prvky si vyrobca klonu predstavuje, ze po zbadani jednym nepriatelom sa okamzite vsetci vrhnu nie na danu poziciu, ale utekaju vkuse za hracom, az kym im neutecie mimo dovolene hranice... dost hlupy stealth (Wildland 2, Breakpoint, FC, ...)

- ked X-krat novsi klon hry ma tie iste zabugovane textury/miesta - kde textury su len krajsie

- ked hladanie cesty AI nepriatelovi robi problemy obist jednoduchu prekazku (co vedeli vyriesit aj v ovela starsich hrach)

- s tym aj suvisi cena, kedze nemuseli kopu zlozitych veci pisat nanovo, nevznikli im zakerne chyby, tak preco pytaju rovnaku cenu ba niekedy si dovolia este zdrazit? Tym sa utoci na moralnu hodnotu. Ryzuju peniaze pre slabu pridanu hodnotu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ten awareness/alert/action mechanismus měl Breakpoint docela pěkný. Snad kormě robotů, kteří byly vševidoucí, vojáci reagovali dle viditelnosti a slyšitelnosti a šlo se jim schovat.

V poslední dvou FC zkušenost spíš horší, ale není to stealth hra.

V AC Origins mě včera stříleli skrz zdi, což je trochu jiný druh problému, ale v Odyssey už respektovali terén a bylo možné nepřátele setřást.

Obecně je hodně vidět, že se vyvíjí engine, cpou do toho člověkoroky práce a postupně se každá další iterace vylepšuje a optimalizuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Breakpoint - su videa, kde hracovi prisla cela mapa vojakov ku schodom a tam ich popravil, cize rovnake chyby ako vo wildlands2. A tych chyb z Wildlands2 tam je neurekom. Vidiet ze to len preskinovali a trochu upravili.
Aj vo Wildlands2 sa dalo skryt, ale urkutne problematicky (1-3 dediny na 10 dedin sa dala urobit stealth na najtazsej obtiaznosti v Coop mode o dvoch hracov). Casto ale nejaky nepriatel aktivoval 'viditelnost' cez zatvorene okno (zabudol, ze je zabite doskami).

FC - nie je stealth hra, ale tie moznosti tam su, no ked sa vyberies tou cestou, tak AI robi to iste ako v tom Wildlands2, Breakpoint. Vidiet ze problematike reagovania nepriatelov venovali minimum casu - hlavne textury, skiny, animacie.

Obecne: vela tychto klonov sa nevyvija. Pretoze v inom engine u starsej hry to uz mali vyriesene a v novom engine sa na to vysrali, radsej to oskinovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Střelba skrz modely je běžný problém většiny her starších 3+ let. Statistiku jsem na to nedělal, ale podvědomě mi to tak přijde. To považuji za větší problém než mazanost AI.

Pokud jde o oblbnutí AIčka, tak ano, asi najdu způsob, jak pathfinding a AI nalákat někam kam potřebuju, pokud se o to budu snažit. Pořád je to jen nějaký algoritmus, který se historicky označuje jako AI, ale ve skutečnosti jde o sadu skriptů, které řeší sadu situací lépe či hůře. Možná s příchodem volné výpočetní kapacity pro AI na GPU se situace změní. Jde ale o komplexní problém a není to jen o detekci, je to hlavně o rozhodování.

Je také otázka, co je chyba a co je prostě výkonový kompromis. Vše je o prostředcích, které hra může využít. Bohužel, PC v tom není tuně etalon, vše musí běžet i na konzolových portech. Zde se blýská na lepší časy, už jen tím, že nové konzole mají obě 8c 16t.

Motivem mého příspěvku bylo, že se tyto prvky mezigeneračně vyvíjejí, což tvrdím na základě toho, že jsem v posledních cca 6 letech hrál od Ubisoftu kde co a mohu to posoudit. jistě, jde o subjektivní hodnocení, ale tak už to u těchto témat bývá.

Pokud jde o cenu hry a používání stále stejného enginu/mapy atd. V tom je prostě ekonomika celého odvětví. Nejvíc stojí vytvořit prostředí, zápletku, vazby. Cokoliv se dá znovupoužít hru zlevňuje. Ubisoft dělá jedny z nejrozsáhlejších světů. Tohle je způsob jak to dělá. Každý může hlasovat peněženkou. Spoustu těch her lze koupit v akcích za zlomek ceny novinky a většina jejich her je hratelná i po letech a pořád vypadá dobře. Znám tedy horší studia, koneckonců třeba slavná Bethesda, že. Nebo EA a jejich engine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako ty, ale ja hram priebezne hry od 92 roku, je to moj konicek a ako subjektivny mi pride tvoj 6 rocny vysek.

Je dost hier, ktore pathfinding a zakladne reakcie AI maju urobene na velmi slusnej urovni bez dopadu na vykon. Je to len o optimalizaciach. Mam vystudovane (aj ked nie na ocenenia) algoritmy a optimalizacie na dopravnych sietach a viem celkom posudit obtiaznost algoritmov. No to co robi Ubisoft poslednych 10 rokov je skor retardacia skor degradacia a nie optimalizacia. No Ubisoft v tom nie je sam.

Vznikol taky trend: vybrat prachy, my vam za to dame novsie textury, skiny, oblecky (za tie si vlastne este priplatite cez mikrotransakcie) a vy nam date vase peniaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já měl FC docela rád a mám doteď koupené všechny díly včetně DLC a odehrané. Nicméně se z toho stává čím dál větší o*eb na nás hráče, takže jsem se zařekl, že už je v tom dál finančně podporovat nebudu. A jelikož nepirátím, tak prostě šestku vynechám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sice v podstatě souhlasím, ale musím podotknout, že to není stejný princip. Jde v podstatě o reklamní kampaň. Navíc nejde o využití monopolního postavení.
Spíš bych to přirovnal k těm soudním přím, kdy nešlo zakoupit PC bez OEM Windows s odečtením ceny za ty Windows. Každopádně tahle akce je časově omezená, takže i podobnost s tímhle kulhá... Jde prostě o reklamní kampaň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ze nejde kupit PC bez windows s odcitanim ceny toho windows, lebo windows na nakladoch vyrobcu PC nestoji 3000kc ako je koncova cena v maloobchode. To je ako keby si chcel vybrat z auta posilnovac riadenia a ziadal odcitat 1000€, lenze vyrobna cena je 200 (vymyslel som si, to je priklad) tak by to asi nesedelo do cenotvorby, ze. Windows imho OEM kupuju bud za pausalne ceny, alebo tak max okolo 10€/270kc, co ti pomoze ked pocitac kupis za 14999 alebo 14729 a potom este za 3000 ktomu win?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se budu opakovat Rede, neb jsem to tu už psal, ale já FC sérii vidím takto:
1 díl - to bylo spíš demo na engine + ukázka kvalitní AI než hra, ale miloval jsem jí
2 díl - Afrika, moc se mi ten díl nelíbil. Co si pamatuju do dneška, bylo budování vztahu s parťáky (které jsi po vzoru RPG nemohl "uspokojit" všechny) a zadání misí, u kterých jsi doslova věděl, že když ti ji zadá někdo "vlevo dole" na mapě, mise se odehraje "vpravo nahoře" (a naopak). Natahování herní doby o 2x cestu přes celou herní mapu...
3 díl - nový čerstvý přístup. Tuším že jde asi nejoblíbenější díl série (obecně). Spousta nových věcí, prima gameplay...
4 díl - to byla z mého pohledu jen "trojka v horách". Chvíli mě bavila, ale nakonec jsem ji ani nedohrál...
5 díl - můj nejoblíbenější. Herní mechaniky už vyšperkované, herní zápletka fajn (pokud tedy vynecháme to, že se děj odehrává v zemi, kde by se *nic takového* prostě stát nemohlo) a psychohrátky na území Faith (+ marschallovo poselství) jsou pro mě jednoznačně topka série...

Rozhodně to nehraju kvůli tomu, že by to "bylo stejný". Tu čtyřku jsem právě kvůli "stejnosti" nedohrál...
A ty bundly fungují kapku jinak. Je dost naivní myslet si, že by ti *kdokoli* dal CPU levněji, pokud by ti k němu nedal hru/software ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tenhle podzim jsem prvně rozehrál a dohrál FC1 (další díly jsem nikdy nehrál) a jakožto hra mi to připadalo jako Crysis co neodpouští chyby. Docela mne překvapila délka a množství obsahu jaký v té době bylo normou. Ne jako dneska, kdy dohrajete kampaň za 3 hodiny. Nechápu proč byste to neoznačoval za hru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsem kdysi četl rozhovory/komentáře (tehdy ještě v papírových magazínech Score/Level), kde tento výtvor CryEngine 1 byl označen jako původně technologické demo, které se zvrtlo v plnou hru. Nakonec o něčem podobném hovoří i Wiki...
https://cs.wikipedia.org/wiki/CryEngine

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké jejich tech-demo si taky pamatuji, několik let před Far-Cry, byl to průlet nad tropickým ostrovem s dinosaury (tuším, že jsem to viděl v Game Page nebo ve Score). Ale pak vycházely pre-view fotky (živě si pamatuji nádhernou ztroskotanou loď v malebném tropickém zálivu) a mělo to společného asi tolik co Flashpoint s projectem Proteus. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nekdo by to mohl napadnout u EU, v EU je to totiz nezakonny postup, ktery zvyhodnuje jednu hru na ukor druhych tim, ze je jako pridana k necemu jinemu zadarmo. Podobne Microsoft musel nabizet i Windows bez vlastniho weboveho prohlizece, je to stejny princip.

Umm, myslim ze v pripade MS+Windows+prohlizec to bylo trochu jine. MS tam totiz daval *vlastni* prohlizec; AMD tady nedava vlastni hru. MS tim bundlovanim prohlizece zvyhodnoval svoji vlastni pozici mezi prohlizeci; AMD ale zadne hry nedela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak "anti-monopolní" zákony se dají naspecifikovat na cokoli a dle jakýkoli potřeb zadavatele. Ale kde není žalobce, tam není soudce a žalobce by z toho moc nezískal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem naopak žádný Far Cry nehrál. Změna přišla až s FC5, který jsem dostal k SSD Samsung zdarma a užil jsem si to. Otevřený živoucí svět v prostředí Americké Montany funguje krásně. A zaporak je správně sektářsky ujetej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom nepochybuji, já hrál vše - FC1, FC2, FC3, FC4, Primal, FC5, New Dawn. A já si pětku taky užil, nicméně je to pořád to obdobné od trojky, a New Dawn? Tak tam už jen totálně vykradli pětku, použili stejnou mapu jen poladili vzhled a prodávali to jako hru za téměř plnou cenu (a gameplay byl pár hodin). Takže po tom, co se rozhodli zdražit a vykopnout češtinu s tím končím, čím dál víc hráče o*ebávají, už je v tom podporovat nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FC1 skvela hra, docela hardcore tezka.
FC2 uz horsi, nektere repetetivni techniky jsem nesnalel, ale furt to slo.
FC3 jsem si docela uzil, ikdyz hra byla repetetivni a spousta ukolu se opakovalo.
FC4 hra byla v podstate FC3 zabalena do jinych textur, dohral jsem, ale nebavilo me to.
FC5 a New Dawn mi stacilo videt na youtube, opet to same jako fc3 s jinou texturou. Hrat uz zadne FC nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FC2 byla otravná neustálým zdlouhavým ježděním a respawnem nepřátel. Nicméně technicky jako hra je mnohem pokročilejší, než další díly, viz:

https://www.youtube.com/watch?v=FCeEvQ68jY8

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze to hodnotime stejne. FC1 skvela, FC2 porad dobre, ale uz o trochu horsi, FC3 jeste malinko horsi, ale porad to slo, FC4 a vys jen jina textura k FC3, odpad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja moc far cry nehral protoze 1ka i dvojka se mi hodne sekali a nešlo to hrát a pak už jsem se k tomu nevrátil, ale je to až neuvěřitelný jaký je v tom rozdíl to hraješ v podstatě jinou hru, samozřejmě ta 5ka potom vypadá jak sterilní bláto, proto mám rád hry od rockstar protože ten smysl pro detail oni mají obrovský

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FC1 - bavila, bylo to v te dobe neco noveho, nejake ty stealth techniky, pekna grafika, pribeh.
FC2 - nechytla me, hlavne ta buzerace s malarii a blbe bugy
FC3 - trojka byla super, nejvetsi pokrok v serii. Dalo to hraci vetsi volnost (napr. "poradne se vybavit" na bosse), a pribeh byl fajn.
FC3: BD - pro cloveka, co vyrostl na americkych Bckach v 90kach to je absolutni bomba, ale chapu, ze to nemusi sedet kazdemu
FC4: Prelestena trojka, super prostredi, super bossove, rad se k tomu vracim, par novych mechanik
FC: Primal - super vec, fantasticke prostredi, nejdriv jsem byl skepticky, ale pak me to nadchlo, byla sranda tohle dohrat a pak se vratit k FC4 a resit majoritu veci lukem a kusi. A ze pouzili mapu z FC4, no a co?
FC4: VotY - Fantasticky datadisk, oproti druhemu (Durgesh), casove limitovanemu.
FC5 - Prelestena trojka/ctverka, ale par prijemnych novinek, super grafika a par stupidnich scenaristickych rozhodnuti, nicmene se k ni casto vracim na hodku dve zalovit kultisty
FC: New Dawn - Hodne povedena vec, nechapu, ze nekdo kritizuje pouziti FC5 mapy, vzdyt se to odehrava na stejnem miste??

Takze na FC6 se tesim - prelestena trojka/ctverka/petka, par novych mechanik a super grafika. Doufam, ze se pouci z chyb z FC5.

a HLAVNE: ja nikdy nekupuji FC hry za plnou cenu po vydani. Vzdycky si pockam na GOTY, kde jsou opravene nejblbejsi bugy, tak sranda-videa na YT se me netykaji.

Steam dava dost casto FC ve sleve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NewDawn byla fajn, já ji koupil ve slevě a hlavně kvůli tomu, abych se dozvěděl, jak to dopadlo. Joseph scénáristicky perfektní. S kámošem jsem hráli co-op na střídačku na dvou mapách a super zábava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až se bude FC odehrávat v Čechách, budu kritizovat absenci češtiny, ale čeština na Rook Island? V Himalájích? V USA??
Hraní anglických her vám může zlepšit angličtinu, stejně jako sledování anglických/amerických filmů s titulky. Anglické titulky jsou pokud vím k dispozici, chápu, že český hráč zvyklý na dabing tohle možná nechápe, ale...

Chápejte, že čeština je minoritní jazyk, na rozdíl od angličtiny, němčiny, španělštiny, ruštiny apod. a asi i vzhledem k prodejům se Ubisoftu nevyplatí vyčleňovat zdroje.
FC série se dá dobře moddovat, tak by komunita fanoušků mohla češtinu spíchnout, pokud jim tolik její absence vadí, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona byla kromě FC1 nějaká další hra série v CZ dabingu? O tom jak to bude u 6 osobně nic nevím, ale titulky jinak měly všechny - origo nebo dodělané.

Ale jinak MstSpider - "Až se bude FC odehrávat v Čechách, budu kritizovat absenci češtiny..." už jsi seřval Vávru za Kingdom Come: Deliverance a zdaleka nejen hlavního hrdinu Henryho? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm KC mě zas tak nezajímá, ale souhlasím, měl tam být český dabing.

Např. sérii Metro hraji v ruštině s českými nebo anglickými titulky (podle nálady). Prostě mi to tam sedí víc.

Tohle mi třeba vadilo na HBO sérii Černobyl, ta angličtina tam trochu rvala uši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hra bude vydaná 18. února 2021, ale kupón je potřeba vyčerpat do 30. ledna 2021

To je dost blbý :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplatniť je ho nutné v predobjednávke hry...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.