Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Socketová Kabini začíná na ~840 Kč

Už včera bolo pozde na nasadenie týchto Jaguarov v platforme socketovej Kabiny.
Ale když neprší alespoň kape a ja som presvedčený, že konečne po dlhej dobe budú tieto low-endy poriadna búrka (bestseller).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je všechno pěkné, konečně.
Ale pořád nechápu, proč AMD vypustila z A řady ECC podporu, když v té G řadě to u stejného procesoru má (BTW, stále jsem nenašel Kabini G embedded desku s ECC, něco v miniITX). A když to Intel zavedl i u nejlevnějších Celeronů a Pentií.
Asi chce AMD opravdu krachnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych si tim jistej nebyl ze to bude nejaky komercni trhak :) btw vysvetli mi nekdo,proc amd meni sockety jak ponozky? :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mozno si myslia, ze toto bol uspech Intelu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše. Když se podíváte na tu desku v úvodu (za předpokladu, že to je AM1 deska, jakože asi ano), tak je zřejmé, že tenhle kousek se zpětně kompatibilní moc udělat nedá. Ta deska totiž nemá vůbec žádný čipset. Všechno je to v tom procáku. A podle mě SoC do socketu, to je hodně zajímavé. V podstatě to, co bývalo dřív výhradně v BGA provedení, takže uživatel byl limitován tím, co osadil výrobce desky, tak teď je s vyměnitelným celým základem.
Tedy on ten AM1 socket není nástupce nějakého předchozího, uvedením AM1 k žádné „změně socketu“ v pravém slova smyslu nedošlo. Tenhle socket je jen nový, pro úplně jinou platformu. Nenahrazuje žádný předchozí. Nahrazuje BGA montáž.
Jen si tak říkám, že bude lehce matoucí, až vyjde jeho nástupce, socket AM2 ;-).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nevidím to lákadlo. Po výkonové stránce budou doslova rozcupovány klasickými procesory za stejnou cenu - tedy A4-4020/Celeron 1820(1000Kč), takže půjde o spotřebu. A v tomto ohledu to bude mířit na stejnou skupinu jako v minulost zocate/atom.
Co se týká socketu, tak dnes už bohužel není upgrade realistický use-case. Než CPU zastará při dnešním hlemýždím tempu vývoje, tak se 3x vymění sockety. Takže z výhod socketu zbývá jen lepší možnost nakombinovat CPU/MOBO. Naopak plně očekávám vyšší cenu, než u BGA řešení (dnes začíná na 1300Kč) - tedy ztráta jednoho z největších lákadel těchto CPU.
Své lidi si to najde, ale žádný "bestseler" v tom nevidím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že to bude ťažké. V low-ende je tiež poriadna tlačenica hlavne DualCore Celeron/Pentium Haswell je fakt cool.
Naozaj lákadlo je hlavne SoC. spotreba a TDP do tých 25W aj pri najvyššom modele QuadCore A6-5350 2.05GHz. Myslím, že AMD A4-4020 dualcore 1CU 3.2GHz @ 3.4GHz Turbo 65W TDP moc neohrozí napr. QuadCore A6-5350 2.05GHz. Výkon odhadujem AMD A4-4020 ako +/- AMD Athlon X2 340 ualcore 1CU 3.2GHz @ 3.6GHz Turbo 65W TDP.

zdroj: http://pclab.pl/art50000-37.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Myslím, že AMD A4-4020 dualcore 1CU 3.2GHz @ 3.4GHz Turbo 65W TDP moc neohrozí napr. QuadCore A6-5350 2.05GHz"
A4-4020 má cenu 1,3GHz Sempronu 3850 a ten překoná i v Cinebench MT (podle frekvence odhaduji výsledky 1,4 vs 1,3 bodu), což je pro 4C Kabini ideální test (snad jediný test, kde se v ipc vyrovná dokonce Steamrolleru + využije všechna jádra, co na něho člověk hodí). Ve všem ostatním na tom bude Kabini relativně hůře. A zvláště v běžných aplikacích na tom IMHO bude Kabini (i A6-5350) hůře než zmíněný richland.

Btw - v čem vidíš výhodu SoC? Já osobně doufám v levnější desku, ale tím to jw asi všechno. Nebo snad něco dalšího?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Výhodu SoC. vidím práve v integrácii/spotreba/TDP. Predstavoval by som si to tak, že najväčší form-factor by bol Mini-ITX a išlo by sa stále nižšie Nano-ITX, Pico-ITX, Mobile-ITX avšak ako vidno okrem Intel NUC a Zotac Zbox Nano a Gigabyte Brix je v consumer SOHO segmente totálna mizéria. Toto je skôr doména Embedded segmentu s BGA.

Inal som zvedavý na tie reálne EU ceny Kabini SoC. Potom budeme múdrejší. US ceny sú totiž v EU mnohdy znetvorené.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.