Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kaby Lake naplňuje očekávání, chová se jako přetaktovaný Skylake

Intel nema kam spechat, sance, ze se Zen dotahne na i7-7700K je myslim nulova a tak co by se snazili, ale je to pro uzivatele blby, protoze treba me by se nejaky nativni 6-8 jadro s podporou hyperthreadingu hodilo na enkodovani videa. :-/

Jinak teda k i7-6700 absolutne nemam duvod jakykoli upgrade, dokud nebude vic tech jader.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sance, ze se Zen dotahne na i7-7700K je myslim nulova ... Clovece nevedoma, nestastna ty sa spamataj ... co mas na mysli? Ked IPC tak ano. Zen ma mat IPC na urovni SandyB, teda cca 20-22% pod sucasnymi APU Intelu. Aj u Intelu ale to IPC stupa uz len kozmeticky. A vzdy je lepsie byt na urovni 100% IPC SandyB ako 60% IPC SandyB ako dnes. To je jednoznacne pokrok.

Pokial mas na mysli kumulativny vykon celeho CPU, tak ani len netusis jak velmi sa mylis, pretoze 8C/16T Zen na 3,2 GHz (pri 20% mensom IPC) totalne prevalcuje a rozdrti kumulativny vykon vsetkych jadier/vlakien Ci7 7700K na 4,2 ci 4,5 GHz, to je jedno. Superenie bude prebiehat medzi 8C/16T Zenom a 6C/12T Ci7 CoffeeLake pretoze to su porovnatelni superi alebo medzi 6C/12T Zenom a 4C/8C APU Intelu. Intelovske APU budu mat o 20-30% vyssie frekvencie + k tomu o 20% vyssie IPC, Zen ale zasa bude mat o 50% vyssi pocet jadier/vlakien (6 vs. 4). Uz si to pochopil?

Otazocka: co si asi tak myslis, preco Intel planuje vyrabat 6C/12T APU CofeeLake, ked doteraz boli APU Intelu VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY iba 4C/8T?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o APU nikde nic nepisu a vubec me nezajima, ja stejne pouzivam diskretni grafiku. Me zajima CPU a jestli Zen 8C prevalcuje v celkovem vykonu i7-7700K, tak budu jen rad. Ale vidim to tak, ze je to maximalne tvuj vlhky sen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elementarna matematika nam asi vela nehovori ze? Preco by 8C/16T Zen nemal prekonat 4C/8C Ci7 7700K na 4,2 GHz v kumulativnom vykone vsetkych jadier? To ten Zen pojde na 2,5 GHz pri plnom zatazeni alebo jakoze co ????????????????

IPC Zenu nizsie o 22%, frekvencia nizsia o 31% (4,2/3,2), ALE pocet jadier aj vlakien vyssi o 100%. Este urobime predpoklad, ze Zen bude rovnako efektivne vyuzivat HT a skalovat vykon s pribudajucimi jadrami. Potom to mame: ((1/1,22)/1,31)*2 = 1,25 !!!!!! Takze 8C/16T Zen na 3,2 GHz by mal byt o 25% vykonnejsi jak 4C/8T Ci7 7700K na 4,2 GHz pri plnom zatazeni vsetkyhc jadier za predpokladu IPC nizsieho o 22%.

Elementarna matematika nam asi vela nehovori ze? Opakujem otazku: preco Intel chysta 6C/12T APU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Elementární matematika zas není tak úplně přesná, protože s nárustem počtu jader neškáluje výkon lineárně, s každým přidaným jádrem narůstá režie spojená s řízením přidělobvání procesů na jádra (pomíjím to, že softy nemají nekonečně paralelních vláken, což taky může být problém)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Elementární matematika zas není tak úplně přesná, protože s nárustem počtu jader neškáluje výkon lineárně, s každým přidaným jádrem narůstá režie spojená s řízením přidělobvání procesů na jádra"

A oproti tomu zase působí vliv větší celkové sady registrů a větší celkové šířky pásma nesdílených L1 cache bloků. (A s tou režií to u dobře navržených runtimů vůbec nemusí být tak hrozné, jak tady zřejmě naznačujete.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovsem ty elementarni matematiku :-) zapominas na elementarni fyziku jakoze to nefunguje linearne nebo ze AMD nemuselo dokonale okopcit jadro Intelu a nemusi to mit na jedno jadro stejnej vykon (stejnou ucinnost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja neriesim ze vykon pri paralelnom spracovani nerastie linerane a ze aj soft ktory vyuziva napr. 8 jadier (jadier nie vlakien) zvysi vykon iba napr. 6,5x-7x a nie 7,99x. A pri 16 jadrach vy to bolo iba napr. 12x-13x a nie 15,99x.

Ale to ja neriesim. To ale nic nemeni na fakte, ze komulativny vykon vsetkych jadier by bol/bude taky aky bude ... Napr. pustim 1-vlaknovu ulohu 16-krat na 8C16T Zene a 4C8T Ci7 a ci sa to niekomu paci alebo nie, tak proste ten Zen urobi o 25% viac prace/vypoctov. To ze by robil 16x to iste (kazde vlakno to iste) je druha vec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je správná připomínka a poslední dílek skládačky. Ale v reálu to bude vypadat asi tak, že dnešní FX je zastropovaný v hrách řekněme na 90 fps, zatímco intel hází 126 fps. 90 + 40 % je shodou okolností 126 fps. Takže tento problém máme z krku a pak přichází další výhody, že u hraní můžeš streamovat, dívat se na svůj stream, mít TS, teamviewer, puštěný zaFlashovaný Spotify nebo zakokocený youtube... a tam by teoreticky "drtivá" převaha počtu jader mohla být i výhoda. Pochopitelně záleží, jak tam implementují AVX 256 - 512 a jak rychlé RAMky to dokáže použít. Kolik bude režie na multicore je sice taky otázka, ale dovolím si tvrdit, že při nesouvisejících činnostech to nebude až takový problém. Problém bude, pokud hra (spíš nějaká budoucí) bude podporovat 4 vlákna a AMD to nebude moci efektivně rozkrájet na více jader - jedinou úlohu. Pak ta hra možná bude throttlovat, ale stále zbude dost (a více než u menšího počtu jader) výkonu na ostatní činnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by AMD zkopirovalo jadra intelu, tak by melo zcela jiste vyssi IPC nez mit bude a zcela jiste by se dockalo zakazu prodeje. Nesrovnavejme AMD s Cinou. AMD pouziva SMT uplne jinak nez intel, tech informaci moc neni, ale ty rozdily jsou tam zasadni. SMT navic neni technologie intelu, intel proste pouziva svoji implementaci a AMD bude pouzivat svoji.
Ten odstup od CMT je logickej, AMD si tezko muze dovolit prosazovani nekompatibilni technologie CMT, coz neznamena, ze by CMT byla horsi (spis naopak), ale s jejich podilem by bylo zbytecny ji nadale prosazovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jaké bude nasazení... ve hrách vyhraje Intel a v programech, kde se ty jádra využijí bude mít navrch ZEN.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I hry mohou a do budoucna asi budou pouzivat paralelni zpracovani, takze i ve hrach muze byt vyhoda mit vic jader.

O to tu prave bezi, jestli bude mit ten Zen pri vyuziti vsech jader navrch. Nebo-li o kolik je Intel vykonejsi na jedno jadro a jestli bude o tolik vykonejsi, ze i pri mene jadrech tech Zen predezene. To uvidime az Zen vyjde. Ja moc neverim, ze Zen bude o tolik vykonejsi, kez bych se mylil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TomsHardwaere se dalo dřív věřit, ale teď tady čtu, že ani nedokážou správně nastavit parametry procesoru a pak teprve měřit jeho výkon? Testovali novinkový procesor a ani jej nedokážou správně nastavit a ohání se tím že to BIOS nezvládne? Co to je za demmenci? Jasně, že když ten procesor BIOS nezná tak neví co má nastavit. Pak absolutně nedává takový test smysl a to že ho zrovna udělal Tomshardware je pro mě ještě víc zárážející. Ach jo svět jde fakt do zadele.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejně jako s vámi, umíte psát, dokonce používat diakritiku, ale že byste někdy napsal něco smysluplného se říci nedá.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

pane chytrej, vy něco testujete když víte že to je špatně nastavené? Ani se nedivím,že vám normální věci přijdou nesmysluplné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim so Stealth Ftelf. Pises tu kvanta prispevkov (akoby ta za nich platili) ale ich hodnota je velmi nizka.

V clanku bolo jasne napisane, ze mali dosku a BIOS s podporu pre dany CPU. Problem bol, ze doska nenastavila spravne napetie. To ale nieje dovod aby ho neotestovali.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

LŽEŠ! V celém článku není o tom ani zmínka, jen na konci se dokonce píše, že aktualizace BIOSu teprve přídje!!! Takže lžete milej pane a pluska VÁM nepomůžou. Sračky psát umíte to ano, ale vaše LŽI dokazují, že já píšu PRAVDU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prestaň už prosím robiť zo seba totálneho chumaja, hneď druhá veta v odstavci o testovaní znie: "I přes testování na desce s nejnovějším BIOSem, který má Kaby Lake podporovat, ale narazila na nezvyklé chování."
Takže áno, mali dosku s BIOSom, ktorý podľa špecifikácií mal plne podporovať nový CPU z rodiny Kaby Lake, ale zjavne ešte obsahuje nejaké muchy ohľadom nastavenia prevádzkových parametrov daného CPU...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jediná deska která jej má v základu podporovat je Z270!!!
Na konci se píše: "Je však předčasné dělat závěry, za měsíc ještě může výrobce připravit aktualizace BIOSu i mikrokódu, aby se takty i napětí nastavovaly korektně."

TAKŽE "MĚLA" a "MUSÍ" je zde zcela na místě a vaše slovíčkaření je jen LEŽ.... JE TO O VÝROBCI základení desky a né věcí INTELU....

=== zkráceno redakcí, příště bez urážek ===

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Redakci se omlouvám, ale prostě nechápu jak někdo může vadu základní desky svádět na procesor!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co to pořád mele ten hodný chlapec? )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stealth Ftelf: ta sedla :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale minula se účinkem když je založena na LŽI. hahahaha jožine.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsi naopak potvrdil to, že je to pravda. :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je pravda, že ti co se do mě navážejí jsou lháři.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto máš i na PCT u newsky o 7700K 2 x plus a 45 x mínus. Máš recht Jardo, je to spiknutí proti tobě, všichni lžou a nechápou, jaký jsi vizionář. :o))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

..doporucuji si otevrit i original ktery taktez vyvraci vas puvodni prispevek ktery odstartoval toto vlakno kde nesmyslne ocernujete druhe :) ale ve vasem vnitrnim vesmiru jste ten nej.... :) my vam to brat nebudeme ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proč bych měl otvírat originál? Prostě je jasné že se tady snažíte očernit intel protože hned vedle po pár hodinách je vychválenej Bristol... to je do očí bijící.
Co je na pct. je mi u zadele... horší je že dětičky chodí i sem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-D Ty seš neskutečnej. Hrozně moc bych chtěl vidět, co jsi zač v reálu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vsak tam ma i svou fotku akorat si tam pridelal napis "le genius" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

genius je mé prostřední příjmení

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prostřední bývá jen jméno ty LeVoe, pokud teda nemáš dva tatínky, což asi spíš vypadá, že jo ))) příjmení je vždy poslední, i když jsou dvě a s pomlčkou

*chtěl jsem napsat Lidiot, ale višjak, nestojím o mínuska, ještě by se ukázala pravda ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidiš a já to prostřední spíš tipoval na Ciwe... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novej procesor potřebuju jako sůl, ale počkám si, co předvede ZEN, pak se uvidí. Oproti výše uvedeným komentářům je mi úplně jedno, jestli ZEN překoná nebo nepřekoná top model intelu. Pro mě je důležité, jestli za svých X peněz někde v mainstreamu dostanu Y výkonu nebo Y+1 výkonu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel Kabylake je do nebe volajici pitomost plynouci ze slabe konkurence protistrany:

-znova 4 jadra(jiz zavedene "povinne" 10 let od nastupu modelu Core 2 Quad QX6700)
-jadra nepajene k IHS, natrete lacinou paštikovou hmotou
-predpokladam znova o 1/3 opileny zakladovy substrat, to budou procesory praskat
-ultra exklusivni 4K iGPU k nicemu, stacila by HD a volne misto nahradit 2 p.jadry navic
-bude drahsi jak Skylake(umele)
-rozdil v IPC je rovna nula, Kabylake Skylake predci jenom kuli vyssim taktum a rychlejsimu spinani taktu
-Kabylake neni podporovan operacnim systemem Windows 7, jenom vyhradne 8.1 a 10 nasilu

Kdyz zoberu Core i7-4790K alias Haswell-Rehresh alebo jinak znamy jako Devils Canyon a porovnam ho s nejvyssim modelem modelem Kabylake, je 4790K stejne vykonny jak 7700K, rozdil v iGPU muzu srat.

Zas neni duvod na upgrade z modelu Core i5-2600K, Core i7-2600/2700K, rada IvyBridge, Haswell, Devils Canyon, Intel si tym ze neuvedl Kabylake jako cenove pripustny 6-jaderny model za 450€ podpilil pod sebou vetev, nik mu to proste nebude kupovat a s timi ULV modely Core i3, i5 a i7 ktery zmrsil na dvoujadro si v mobilnim segmentu muze nasrat!

Prosim necht ma Zen rovne IPC jako IvyBridge, hned bude Intel zlevnovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíš mi z duše. Jen pozor na spojení "Kabylake neni podporovan operacnim systemem Windows 7, jenom vyhradne 8.1 a 10 nasilu", protože je možné, že ti, tak jako minule mně, někteří začnou vysvětlovat jak na něm Sedmičky pojedou a to že nevyužíjí některé jeho fičury je přece úplně fuk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jak te to vlastně s tou ne/podporou Skylake ve Win7?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mluví se o nepodpoře šetřících funkcí a jmenovitě o SpeedShiftu v jeho nové inkarnaci. KabyLake a další, co přijdou po něm budou SoC se stále větší integrací (USB3.1, Wifi atd.) Tyto SoC, aby fungovaly budou potřebovat nějaké prostředí. Pokud jej nebudou mít, bude fungovat jádro, ale okolní sytémy ne. Proto jsem psal, že Kaby pojede na Sedmičkách, ale nebude plně využitý. Je na MS, protože je to jejich systém, aby to prostředí vytvořili, ale to nebudou dělat u starého systému, jímž nepochybně Sedmičky jsou. Psal jsem i minule, že je to podobné jako s podporu AVX ve Windows. Pokud by MS nevytvořil patřičná rozšíření v systému, CPU by fungoval, ale bez možnosti AVX využívat.
Skylake - Speedshift.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 jader dostane Coffe Lake v druhe pulce 2017, ale je mozne, ze to bude pouze notebookovy procesor s GT4e GPU a vubec se nedostane do desktopu. Predpokladam, ze vymysleny tak, aby vykonem CPU vyrazne prekonal Raven Ridge APU od AMD a tim upozadil vykon GPU, ktere bude mit AMD skoro jiste lepsi nez Intel. Pred nejakou dobou jsem nekde videl informaci o tom, ze do LGA115x v podstate neni mozne dat vic jak 4 jadra bez ztraty nekterych moznosti rizeni spotreby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Lake je v plánu až na Q2 2018.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou veci, ja jsem zil v presvedceni, ze tou dobou ma uz vychazet Icelake s novou architekturou. Takze bezu zpet, kdo vi jestli sam Intel vi co bude prodavat v roce 2018 presne za CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Waffere jediná výtka, to iGPU je tam i na výpočty, takže je to další akcelerátor některých situací (browser, pdf, cojávim... OpenCL), aniž by systém musel probouzet spícího molocha se zbytečně moc Stream procesorama a ještě to posílat z cache do RAM, tam si to za 30 taktů nebo kolik načte přes PCIe grafika, zpracuje, slavnostně pošle zpět, CPU dokončí render stránky, pošle grafice atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smutne je ze Zen 8C 16T v hernom nasadeni moze prekonat I7 7700K len v pripade ze dosiahne totožne IPC a bude ho mozne pretaktovat na rovnaku frekvenciu(ignorujem dalsie aspekty ako frekvencia ram a podobne). A toto je nepravdepodobne... Reakcia Intelu na Zen je prave tento trapas ala Kaby Lake s vymaxovanými frekvenciami uz od výroby.

Pri recenziach ktore testuju procesory primarne na deafult frekvenciach vyjde v herných testoch Zen ako totalny prepadak a Intel bude mat radosť z titulu najlepsi CPU na hranie. Kazdopadne maximalne bezne dozahovane OC frekvencie Zen procesorov budu asi najdôlezitejsim faktorom ktory ma zaujima teda hned po IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to vyladěnej SkyLake, co se čertíš? Proč by to měl být trapas? Trapas je pořád nevydaný Zen, Vega a nevyladěnej Polaris.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me teda hlavne prijde divne, proc pri nepatrnem snizeni taktu a napeti, klesla spotreba v idle o rovnou tretinu ... podle me je to uplne blba deska, jelikoz i se skylakem asi nepracuje spravne. Skylake v idle zere do 2W, tak asi tezko muze (byt u kabylaku) jen tak klesnou spotreba o 12W:) Oba musi v idle zrat uplne stejne, cili oscilovat okolo nuly.
Je mozne, ze deska, pameti, SSD, neefektivita zdroje da cirka kolem tech 20W, takze v idlu je mozne, ze udaj 24W je spravny. A tech 36W je patrne dano proste obecne spatnym biosem te desky, kdyz se neuplatnuji nejake usporne stavy atd .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.