Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konkurence Zenu, Kaby Lake-X a Skylake-X, cílí na srpen

To konečně začíná připomínat konkurenční boje

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych to tak divoce.
Spíš něco jako: Konečně si Intel všiml existence AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No spis se ve spravni rade zacali zajimat o to, aby neprisli o bonusy za nizsi trzby a tim padem pokles ceny akcii, ktere by jim mohlo AMD zpusobit ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to ze si to vsimol intel je chvalyhodne, ale zatial sa nic nepredava okrem "noveho" intelu(uz aj lacne pentium ma HT), ktory o 7 mesiacov bude predavat nieco "nove". teraz vazne uz vsetci cakame ako na spasenie na to amd (RY)ZEN, snad maju kalendar, lebo prvy mesiac v roku 2017 pomaly konci a stale nic. cakat, stale cakat ako na godota...
nestvalo by ma to tak keby som nemal o to zaujem, ale trpezlivost ma tiez svoje limity.nepotrebujem procak za 600e, ale za 250e.
chcem realny test, nie toto varenie z vody!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydržme do konce února. Věřím, že tehdy budou RYZENy v prodeji a moc se na ten okamžik těším...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10/20 procesor bych si nechal libit, opravdu bomba, ovsem je to o cene, nemohu si pro nevydelecne ucely dovolit koupit procesor nad cca. 15.000,-. Takze si asi necham zajit chut a budu doufat, ze 8/16 RyZen ten cenovy pozadavek dokaze. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Z existence čtyřjádrového 112W procesoru Kaby Lake-X v řadě HEDT je pak zřejmé, že je v plánu vyrobit ještě výš taktované čtyřjádro na této architektuře, aby Intel zajistil, že Ryzen bude vnímán spíše jako konkurent čtyřjádrových modelů Intelu než jako konkurent výrazně dražších osmijader řady HEDT"

Pokud si dobre vzpominam na prezentaci, postavilo tam AMD Zen vuci i7 6900K coz je osmijadro na 3.2GHz. Pokud by Intel chtel postavit ctyrjadro jako konkurenci Zenu tak by musel (vicemene) dohnat sve vlastni i7 6900K... to se mi zda dost nepravdepodobne. Na hry kde staci 4 jadra zase uz ma ted neco lepsiho (sam pisete, vyssi turbo) takze mi unika pointa tohodle vymyslu... navic, 112W proti soucasne spotrebe (tusim 85w) jim umozni zvednout takty kolik, 15% max ?

Me bude zajimat cena 8j Zenu oproti 8mi a 10j Intela... na praci potrebuji max jader, na hry mi bohate staci jakekoliv 4jadro uz dnes...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„postavilo tam AMD Zen vuci i7 6900K coz je osmijadro na 3.2GHz“

Ano, ale šlo o test, který vybírala AMD a zároveň o test, který dokáže plně vytížit 16 vláken. V aplikacích, které využijí 1-4 vlákna, bude situace diametrálně odlišná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC Zenu ma byt o 40% viac jak Excavatoru, takze uz iba cca o 10% menej jak u Zenu. Ak k tomu pripocitame vysie frekvencie Intel CPU v single-thread o 10-15% (4,5 GHz Intel vs. 3,8 GHz Zen), ano Zen bude v single-thread stale 25% pod Intelom. Ale furt je to lepsie jak dnes, ked single thread vykon AMD neni mozno ani 1/2 single thread vykonu Intelu, co je uplna katastrofa.

Ovsem v multithread vykone 8C16T Ryzen na 3,4 GHz rozdrti AKYKOLVEK (este raz AKYKOLVEK) 4C8T Ci7 APU Intelu aj na 4,5 GHz aj 7700K, 8700K ci 9700K. Preto Intel pride s 6C12T APU aby to APU mohlo v multithread o cca 10-20% prekonat 8C16T Ryzen, pretoze 8C16T Ryzen o cca 10% v multithread prekona AKEKOLVEK 4C8T APU.

multi-thread suboje tak budu:

medzi 4C8T Ryzen a slabsimi 4C4T APU Intelu
medzi 6C12T Ryzen a najsilnejsimi 4C8T APU Intelu kde AMD bude o 10% viest
medzi 6C12T Ryzen a 6C12T APU Intelu kde Intel bude o 10-20% viest
medzi 8C16T Ryzen a 6C12T APU Intelu kde AMD bude o 10-20% viest
medzi 8C16T Ryzen a 8C16T APU Intelu kde Intel bude o 10-20% viest
medzi 8C16T Ryzen a 10C20T APU Intelu kde Intel bude o 30-35% viest

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt máš extra kvalitní křišťálovou kouli - ale dokud ten procesor PRODUKČNĚ nevyjde, tak výše uvedené jsou ryzí spekulace, které můžou a nemusí být pravda. Z předběžných testů se něco vyvodit dá, ale pravda se ukáže až na produkčních kouscích.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, čtyřjádo na hry... Já jsem chtěl postavit light herní mašinu na Athlonu X4 845 (plus RX470) a pak jsem se trochu zastavil, protože jsem mrknul na nějaké grafy a ještě chvilku počkám na něco lepšího od AMD. Ani ne že bych neměl prachy, nebo že by Intel neexistoval, klidně koupím i5, ale nějak na to nespěchám a prostě chci trochu podpořit konkurenční boj. (To asi Intelu fakt zavařím - už vidím, jak správní rada řeší, proč neprodali o jednu i5ku víc a že se AMD najednou tak daří - haha.)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

rx470 je pro i5 brzda

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíš. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaroslav Crha je pro diit.cz brzda.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

proč myslíš? Brzdím někoho v tom vydávat články o rizenu a vece?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bylo myšleno sarkasticky; chtěl naznačit, že je to hloupost. CPU nepotřebuje ke své činnosti grafickou kartu (s výjimkou specialitek jako bootování Raspberry Pi), tak jí logicky nemůže být ani brzděn.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Soucasna spotreba Kaby lake je 91w a jeji navyseni na 112w moc vyzsi takt neumozni protoze na 4.5GHz uz spotreba jde s kazdym MHz vyrazne nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takze se Intel z donuceni snazi z HEDT socketu udelat dostupnejsi desktopovou platformu ... Asi vazne neni mozne dat do LGA1151 vic jak 4 jadra a nebo maji problem s maximalni TDP.

Jsem zvedavy co budou chtit za LGA2066 desky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HEDT nebude nikdy dostupna platforma nakolik si ji Intel doted cenil nehoraznymi castkami, jako 1200€ za vosmijadro a 2000€ za desetijadro.

Na socket LGA1151 jde jiste udelat a dodat jak sestijadro s iGPU tak vosmijadro bez GPU, vzdyt zobrazena die dnešních procesoru to dokazuje.

LGA2066 by se dala udelat pro-vy-vedenim jak pro Dual, tak Tripple a nejdrazssi QuadChannel, cena by se tedy od 1151 velice nelysila a hlavne procesory pro E/-X platformu maji jadra pajene k IHS, zatimco pro 1151 je tam vtesnana(mezi jadra a IHS) nejaka lacina sediva namisena zmes ktera kadi jadra o 20 stupnu horsi odvedenou teplotou, a za to mam platit 350€? nasrat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ctyrjadra by mel Intel jiz plne prenechat rade Core i3, je panove rok 2017 a Core i5 by mela zastupovat vyhradne nativni sestijadra a Core i7 zas vosmijadra, dale jeste by se Intel mohl placnout vic po hlave a uvest neco na zpusob Core i9/X ktera by mela ve sve nabidce deseti a dvanactijadra.

Reci/kecy o tom ze ctyrjadro nadale staci sou dnes jiz uplne mimo mísu/zcestne jelikoz kdyby zakaznik dostal za cenu dnesniho ctyrjadra sesti nebo dokonce vosmjaderny procesor mel by nejenom vic zasob ve vykonu ale se konecne i nekam posunul a s tim pousmal, jednoduse a primo, ctyrjadro je jiz varene v strednim a stredne vyssim segmentu vic jak 11 let od uvedeni prvniho ctyrjaderneho modelu Core 2 Quad QX6700, jiz 11 let panove, ja si myslim ze je nacase se pohnout dal a to dokonce na dostupne vosmijadra za cenu 550€, sestijadro za 320€, ctyrjadro pak za 200€ kde se jiz dnes Core i5 da dokonce koupit, tak vidite ze se to da, jenom vyrobce musi mit konkurenci a chtit.

Intel mel jiz zdruzit 200 serii cipsetu jak pro stredni/stredne vyssi segment tak pro nove prichodzi -X/HEDT platformu, zbytecne se tak znova budou delit motherboardy rozdilem LGA1151/2066, kdyby se to jiz nedelo, zakaznik by mel vystarano na dlhsi cas, celkove je minimalni rozdil mezi 100/200 serii v roli LGA1151.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O zákazníka jde až na posledním místě :-| Proč by intel nedělal chipsety 2xx řady, když je dělat může a lidi to kupujou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A este mi mi prosim povedz, preco by mal Intel chciet, aby mal zakaznik s jednou platformou vystarane na dlhsi cas? Ved to nie je vzaujeme Intelu a v konecnom dosledku ani v zaujme zakaznika. Intel samozrejme chce, aby zakaznici kupovali nove dosky a CPU, a zakaznik zas chce nove technologie (AM3+ platforma je sice dlhoveka, ale v dnesnom svete bez DDR4, PCI-x 3.0 a pod. nema miesto).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze je to v zajmu zakaznika. V zajmu zakaznika je maximalni vyber, kdyz si sam muze zvolit kdy upgradovat. Samozrejme v zajmu Intelu je aby zakaznik jak debil kupoval furt nove a nove procesory s minimalnimi zmenami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak zakaznik si vzdy moze zvolit, kedy upgradovat. Viem o kvantach ludi, ktori maju Sandy Bridge, a neupgraduju. A nikto ich k upgradu donutit nemoze. Ale zas na druhej strane, aby tu bol nejaky progres, nove platformy prichadzat musia.

Co som sa dival na AMD AM3+ dosky, tak sa drzia este relativne statocne. Da as na nich najist aj USB-C, M.2 port a podobne, ale vsetko je to za cenu pridavnych radicov, ktore navysuju ceny na vyrobu pre partnerov. No a potom su tu veci, s ktorymi sa pohnut neda, ako napr. podpora novsich pamati, alebo novsieho PCI-E slotu. Keby sme to brali takto, ze dlhovekost platformy je hlavny parameter, nechcem si ani len predstavovat, na akych pocitacoch by sme dnes fungovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokos, když přijdeš do hospody, taky jim říkáš, že by měli mít takovou nebo makovou značku piva a kolik by měl stát řízek a jak by měl být velký? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kupodivu se presne takto mnoho lidi v hospode i mimo ni chova :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No chyba ve Vaší logice je ta, že Intel Vámi zmíněné procesory nabízí. Jenže asi nejste ochoten vyndat 15 - 55 kCZK za procesor. Proč by Intel prodával 12 jader za 8 litrů když mu je kupují za 50, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, proč z toho mám takový dojem, že Intel jen ze šuplíku vytáhl plán "B". :-/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady kazdy chce sestijadra, ismijadra, desetijadra a dvacetijadra.

K cemu to ale bude? Na hry?

Direct X 11 hry - a tech je 99% - nedokazi vyuzit vic nez jsou 4 jadra. Co bude delat desetijadro ve hre? 4 jadra pobezi na 100% a zbyvajicich 6 jader se bude poflakovat.

Takze na tom vsichni budou jako majitele dnesnich FX-8300 - lacine osmijadro, kdyz se ve hre pouziva polovina jader, protoze vic zkratka nejde.

Pak se clovek divi, ze FX-8350 ma presne polovicni pocet fps ve hre nez I5-6500.

Nejde o pocet jadr, ale o jejich vykon. Dokud bude existovat Direct X 11, nemaji smysl na hry vic nez 4 jadra.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

„Direct X 11 hry - a tech je 99%“

Irelevantní metrika. Pokud někdo upgraduje, nedělá to kvůli 5+ let starým hrám, které má několikrát dohrané, protože mu na ně stávající hardware stačí, ale kvůli novinkám. Pokud jde o nové áčkové tituly, pak jich nová API využívá zhruba polovina a tento poměr dále poroste v jejich prospěch.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Polovina z čeho? Z těch cca 16 her, z nichž je skutečně DX12 her tak třetina, o Vulkánu nemluvě?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je preci uplne jedno, jestli je jich dnes 5 nebo 15. S takovou logikou jsi mohl zustat na na pentiu 4..
Bud neco technicky a vykonove posunuje veci dopredu a nebo ne. To ze vykon staci/nestaci tady uz bylo..a to primo z huby tehdejsiho CEO AMD Raye..a kam to dotahli s takovym pristupem vi kazdy..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ostatne, 640kb staci pro kazdeho, ze.

Ono tech her co pouzivaji vic jader hned pribude kdyz budou na trhu vicejadrove procesory s mainstream cenou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ja mel v roce 1996 8MB pameti na win95..to jsem byl king :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak uplne neni. DX11 sice zatim dominuje, ale pripravovane hry co opravdu jdou po grafickem zpracovani a tahaji z GPU maximum uz v podstate presly na nove API. Jeste tu bude nekolik her s narocnou grafikou na DX11, ale to je setrvacnost velkych projektu.
Zaroven predpokladam, ze hry bez narocne grafiky jeste leta pojednou na DX11 nebo OpenGL, protoze je to pro vyvojare zatim jednodussi/levnejsi a uzivateli to muze byt naprosto jedno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To ako naznačuješ že dnešne PC hry maju v enginoch pevne zakotvene využivať len 4 jadra a ak ma clovek povedzme 6 jadro tak engine vyloaduje 4 jadra a potom postaví "stenu" a dalsie jadra ignoruje? Tak toto je fakt super vtip. :D :D Jediny dôvod prečo sa dnes povazuje 4 jadrovy procesor za dostatočny je že este hry "nepretekaju" cez jeho výkon takže "stači". Sučasne enginy ktore su napisane pre nove konzoly s mnohojadrovym procesorom vedia využivať viac ako 4 jadra.

FX sem absolutne netahaj porovnavas hrušky s jablkami ak to prirovnavas k Intel CPU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli hraješ indie hry, tak možná. Ale z posledních 10 AAA her co jsem hrál, tak asi polovina měla podporu DX12. Nehledě na to, že většina lidí si při současné situaci kupuje cpu na několik let dopředu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klidne i na 6 let viz i7-2600k v hlavni sestave a to se nebavim o tom ze se pak akorat presune do jine sestavy a pojede dal :)

Rekl bych ze vetsina tech co kupuje to nejvykonejsi na trhu upgraduje v delsich intervalech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto existuje rozumné vysvětlení. Obvykle se počítač nekupuje pro jednu konkrétní činnost, od toho jsou specializované pracovní stanice, ale celou paletu činností, které počítač musí zastat.

Profesně jste programátor, v soukromí nadšený lodní modelář, cestovatel a fotograf. Možná vy ne, ale já ano. Na vysněným modelem strávíte roky práce u počítače, protože plány neexistují. Všechno si musíte navrhnout a nechat vyrobit sám. Od základních vlastností trupu (hydrodynamika, hydrostatika), až po naklápění hlavní v otočných věžích, které chcete řídit na kilometry daleko. Inu zpět k procesorům a jejich vlastnostem. Z větší části budete potřebovat procesor s nejvyšším výkonem jednoho jádra o vysoké frekvenci, protože ani konstrukční CAD software, nedokáže obejít základní princip, ve kterém nelze rozdělit posloupností výpočtů mezi jednotlivá jádra v situacích, kdy nějaký výpočet potřebuje výsledky předchozího výpočtu. Neztratí se ani počet jader, které provádí paralelně s tímto úkonem další, nebo samostatně dokáží využít všech jader (např.: i7-4930k). Fotografický software se dávno naučil pracovat ve více vláknech a dokáže efektivně využívat všechna dostupná vlákna (Adobe trošku kulhá, ale svět není pouze od Adobe a které se nenaučilo ještě skládat panoramata bez chyb). Z části využívá i grafickou kartu. Když započítám i kompilace, protože mikroprocesory a software si musíte napsat sám, v lepším případě koupíte malé kamery a sonar s dobrým api, ale zbytek leží na vás.

Co myslíte, nabízí předpokládané vlastnosti generace Skylake-X správné vlastnosti?

P.S.: Zapomněl jsem pochopitelně na hry. Není čas a chuť. Troufám si tvrdit, že nejsem jediný majitele 6C12T na Diit.cz, který nehraje hry a kterému Skylake-X dává potravu k zamyšlení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Urcite nie si, taktiez mam 5930k @4.5GHz, ale hru som naposledy zapol asi pred pol rokom, na dohranie jedneho scenaria Civilization VI. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moja zena renderuje, a to vyuzije tolko jadier, kolko v PC mam. Preto chcem zakupit 6C/12T procesor, ale v mainstreame, kde nebudem musiet platit premiovu cenu za HEDT platformu.

Nie je vsetko len o hrach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen bude rád, pokud bude konkurovat Sandy Bridge :)

A i tam Intel vyhraje, jelikož Sandy Bridge je levnější.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dva dny tu byl bez tebe takový klid a už jsi tu zase. Předpokládám, že jsi obeznámený se všemi detaily a velmi rád se s námi podělíš (možná bude lepší nechat ho vyřádit zde, než vtrhne i jinam).

P.S.: Bulharská konstanta selhala? Stále jsi nám neobjasnil a nevyčíslil úspory energií, výkon a výhodnost, kterou shledáváš ve výměně počítačů po 1. roce. Jen se připomínám, hodně se těším na kalkulaci. Nebezpečnost zdrojů by chtělo také rozebrat, proč se stávají po roce nebezpečnými. Hodně by mě zajímal Seasonic SS-660XP F3, který výrobce vybavil 7 letou zárukou a co se týče testů, recenzí, do Prime tu dlouho nic lepšího nebylo. Tak v čem tkví nebezpečnost?

http://diit.cz/clanek/zen-vydrzi-4-roky/diskuse

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.