Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kaktusy se množí

(Ne)Lze přehrát na PC
Počet vadných CD (ACD) (to jsou ta s Cactus Data Shieldem) na trhu je skutečně již docela značný. Po první "odvážné" firmě Sony Music se parádně a nebojácně "rozjela" s kaktusy i firma Monitor EMI. Na rozdíl od Sony, jejíž ACD jsou skutečně hodně jedovaté, Monitor-EMI má ACD trochu "slušnější"...

Počet vadných CD (ACD) (to jsou ta s Cactus Data Shieldem) na trhu je skutečně již docela značný. Po první "odvážné" firmě Sony Music se parádně a nebojácně "rozjela" s kaktusy i firma Monitor EMI. Na rozdíl od Sony, jejíž ACD jsou skutečně hodně jedovaté, Monitor-EMI má ACD trochu "slušnější". Když jsem porovnával ACD těchto značek, všiml jsem si, že ACD firmy Monitor-EMI jdou přečíst ve více mechanikách, a v těch, které sice Sony-Music četly, ale měly tam mnoho smetí okolo, takže udělat funkční CD dalo trošku více práce, jsou desky od Monitoru zcela bezproblémové. Dokonce mechanika Plextor PX-W4012TA, která na Sony desky musí mít zaškrtnuto Single Session a jinak se nechytá, ACD od Monitoru čte bez problémů i bez zaškrtnutí tohoto políčka.

Na ČT1 byla v Událostech reportáž o tom, že vydavatelé chtějí ustoupit od kaktusu. Ne proto, že by jim vadilo, že poškozují spotřebitele, ale proto, že jim lidi ty jejich zmetky vracejí. Nežli by vydavatelé pochopili, že kopírování CD způsobují hlavně nehorázné ceny originálních CD (proč CD stojí dvakrát tolik co kazeta, když kazeta je určitě výrobně náročnější?), zkouší poškozováním technických vlastností desek a nedodržováním podmínek ochranné známky CD-DA (Compact Disc - Digital Audio) udržet nehorázné ceny na současné úrovni, případně je ještě zvyšovat.

Já sám si kupuji hodně CD, ale skutečně rozhoduje cena. Pokud CD stojí do 200,- a líbí se mi, není o čem uvažovat (povedlo se mi koupit za 99,- CD Luboše Pospíšila či pohádky Jana Wericha za 149,-). Pokud mám dát za CD více jak 300,- už se hodně a hodně rozmýšlím a kupuji pouze vzácně. A tak je docela dobře, že zákazníci pochopili, že ACD se dají jako vadné vrátit. Proč kupovat za nehorázné peníze zmetek? Prostě mi to doma na mém přehrávači nehraje. Nechci to. Máte tuto desku dobrou? Ne? Tak si tenhle aušus nechte a dejte mi jiné CD, které je v pořádku, nebo vraťte peníze. Zkusil jsem si to s deskou KLEOPATRA a šlo to. Takže kdybych si ji chtěl nahrát, v obchodě si ji pouze "půjčím" a druhý den vrátím jako nefunkční. Jak se říká - kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. S dobrou deskou toto udělat nelze. A navíc - při současné ceně desek se náklady na vypalovačku, která tyto zmetky čte, vrátí po deseti ACDéčkách zpět. Jestlipak si toto páni kaktusáři uvědomují?

Pokud se mi dostane nějaké ACD do ruky (většinou od nějakého zoufalce, kterému doma nehraje nebo si chce udělat kopii do auta a nechce se mu tam dávat velice drahý originál), zkusím ho na počítači digitálně přečíst. Zatím to vždy šlo a funkční CD i s CD-Textem, které má tím pádem podstatně lepší vlastnosti, než vadný originál, bych mohl prostě a jednoduše vytvořit a dodat tedy zoufalému zákazníkovi to, co vydavatel dodat nechce: fungující CD.

Pokud vydavatelé opravdu přestanou vydávat ACD, asi se všem, včetně jim, uleví. A pokud by jim nějaký středně vzdělaný ekonom vysvětlil vztah ceny a poptávky, možná, že by přestali prodělávat a přišli by na to, že se o výdělky připravují sami. Vždyť mají monopol! Pokud totiž Sony Music například vydá vadného Těžkýho Pokondra za 450,-, nikdo jiný nemůže tuto desku vydat. A tak se kaktusáři snaží zachránit si vysoké ceny na trhu zákony nebo poškozováním technických vlastností desek, místo aby zlevnili. Opravdu jste, pánové kaktusáři, přesvědčeni, že desku za třetinu ceny nekoupí více jak třikrát tolik zákazníků?

Diskuse ke článku Kaktusy se množí

Žádné komentáře.