Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kde jsou 4 miliony prodaných grafik Intel Arc?

Ale no tak, už léta se přece ví, že Steam HW survey nelze ze statistického hlediska brát vážně. Už jen proto, že není znám algorytmus výběru vzorků, jejich počet, směrodatná odchylka ani hladina spolehlivosti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nešel brát vážně? Pokud by měli vzorek příliš malý nebo metodiku špatně, tak jim každý měsíc bude žebříček tolik haprovat, že se to zdiskredituje samo. Tahle statistika je určená hlavně pro vývojáře her, aby měli nějakou představu o tom jak moc optimalizovat svoje tituly na nějaký průměrný GPU, protože by se mohlo zdát že polaris nebo pascal už je v propadlišti dějin. Tahle statistika ti neukáže trendy nebo nástup nové generace grafik, ale na jaře by tam arc měl být určitě, možná je stále v 10% other stejně jako Ada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" měli vzorek příliš malý nebo metodiku špatně, tak jim každý měsíc bude žebříček tolik haprovat, "
.. a na to jste prisel jak?
Vy si nepamatujete toblegracninprihodu, jak se v cinskych kavarnach neco zmenilo a s survey to zatraslo tao, ze to pak ruco upravovali?
Je to par let nazoatek.
Prvninprispevek je naprosto pravdivy. Survey statistiku nelze brat moc vazne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ba naopak, to potvrzuje, že ta statistika je živější než se zdá :)

já nerozporuju, že ta statistika je bůchví jak pružná jak týdenní prodeje na mind factory, jak jsem psal, dokládá nějakou skladbu grafik napříč 150mil uživatelů steamu v průbhu času, ani Ada se nedostala do top 100 takže visí někde dole v 10% others, ale jak prodeje rostou v průběhu času a lidi grafiky mění, měly by se tam objevit dřív nebo později obě jak arc tak Ada, bude zajímavý sledovat kdo 1. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ba naopak, to potvrzuje, že ta statistika je živější než se zdá :)"
.. jenomze vy nevite jestli je "ziva" dobre nebo blbe :))
Asi je zbytecny to dale rozebirat, ale bez toho, aniz by jste vedel, jak jsou ty data posbirane a jak jsou dal aproximovany do tech vysledku co vidime, je ta statistika opravdu jen pro zbezne info. Nic vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám několik počítačů, kde pravidelně pouštím Steam, ale na některých jsem Survey neviděl delší dobu no a pak na mně vyskočí třeba na mém starém ThinkPadu W530, když tam jednou za rok nahodím Steam :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono je to jedno, prumernemu hraci je mezi 12 a 25 s 1060kou hrajici fortnite tam lezi nejvetsi hracska zakladna coz statistika ukazuje

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v prvom komente pises o hw survey: Proč by nešel brát vážně?
v poslednom komente pises o hw survey: ono je to jedno

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano je to jedno, ze ze 150 mil. uzivatelu se to par uzivatelum chova podle nich divne, protoze jak tady padlo spravne nezname metodiku vyberu vzorku
je dulezity co z toho dostanes a to si myslim ze to plni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

[deleted]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, než budeš cokoli kecat, pročti si (a zkus pochopit) nějaké materiály o základu statistiky. Stačí zadat do googlu, jeden zdroj je třeba zde: https://geography.upol.cz/soubory/studium/e-ucebnice/978-80-244-3842-9.pdf

Statistika je o odhadu vlastností celku na základě mnohem menšího odebraného vzorku. Pokud někde mluvíš o průměru, musíš brát v potaz i směrodatné odchylky a ty Valve prostě neuvádí.
Největší problém Steam HW survey je, že nezveřejňuje metodu výběru vzorků, tím pádem není jasné k jak moc shromážděná data odpovídají skutečnosti. Za necelých 20 let jeho existence se objevila řada zpráv o podivném způsobu sběru základních dat.
Kdyby data byla posbírána povinně z každého PC, kde je steam instalován bylo by to něco jiného. Tím pádem by byla známa velikost vzorku a její vztah k realitě.
Jenže ta je jiná - nejenže nevíme kolika lidem survey vyskočí, my ani nevíme, zda náhodou survey není zaujatá, není ani známo, jestli třeba nevyskočí na přístrojích typu steamdeck, nebo laptopech s vícero grafickými kartami. A to je jen několik příkladů věcí, které statistiku zkreslují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bych tipnul, že leží ve skladech Dellu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Supr odpověď, takže jsou v prDELLi... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam sú platy zamestnancov Intelu

Intel Cuts Pay For Employees To Keep Their Quarterly Dividend
Dylan Patel
11 hr ago

All employees below Principal Engineer, grades 7 to 11, will get a 5% cut, 10% cuts will be instituted for VPs, and the executive leadership team will take a 15% cut, with Pat Gelsinger taking a 25% cut.
https://www.semianalysis.com/p/intel-cuts-pay-for-employees-to-keep?utm_...

Naopak AMD také problém nemá a lej 5 mld. USD ročne do vývoja
What Awaits Advanced Micro Devices (AMD) in Q4 Earnings?

Zacks Equity Research
Mon, January 30, 2023 at 2:46 PM GMT+1

The company expects fourth-quarter revenues to be $5.5 billion (+/-$300 million), which indicates year-over-year growth of 14%, flat sequentially.

The Zacks Consensus Estimate for revenues is pegged at $5.51 billion, suggesting growth of 14.22% from the year-ago quarter’s reported figure.
https://finance.yahoo.com/news/awaits-advanced-micro-devices-amd-1346013...

Adjusted fourth-quarter revenue rose 16% to $5.60 billion. Analysts on average were expecting revenue of $5.50 billion, according to Refinitiv data.
https://finance.yahoo.com/news/1-amd-forecasts-first-quarter-212136437.html

https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1115/amd-reports-fo...

a to ešte v roku 2016 mali obrat 4,6 mld. USD/rok
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/revenue

Potom je samozrejmé, že finančná skupina Black Rock prekročila 5% podiel v AMD a má 7,5%
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0001306550-23-005059/us0079031078...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě v tom žebříčku Amazonu překvapila na 10. místě AMD RX 580 (v aktuálním žebříčku je dokonce 6. nejprodávanější !!!). Já myslel, že tyhle grafiky se už řadu let nevyrábí jen se doprodávaly zásoby. V Čechách se nová koupit nedá (nemá ji Alza, CZC ani na Heuréce není), přitom Amazon jich má mraky (s cenou kolem 130$ ~ 3000kč + poštovný, nejlevnější za 100$ ~ 2300kč + poštovný). U nás se v bazarech prodávají za 2500kč - 3000kč, čili přesně v tomhle rozmezí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se mylim, ale mam pocit, ze pres amazon se nemusi prodavat jen nove zbozi, ale treba i repasovane, nebo bazarove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale kdo by o ně dneska stál... Nejlepší z celé větve Polaris byl RX 590 v provedení Nitro. Tam už i chování chlazení bylo kultivované a celkově výkon byl blízko 1070 od NV. Celkově to byl ale těžký porod - od naprostého nedodělku RX 480 přes ucházející RX 580 po "plnou verzi" RX 590. Ani ta nebyla dokonalá, scházel lepší takt VRAM, standartních 8Ghz bylo málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co Cinske nebo Indicke korporati pocitace?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že to není možně, ale jaký to dává smysl? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ty by nebyly ani v Amazon statistice ani v Steam statistice a ani v MindFactory statistice a dost mozna vubec nikde. A na otazku proc by proboha korporatni komp mel mit takovouhle grafiku je odpoved: protoze maji nasmlouvane s dodavatelem kompy a ten tam tyhle grafiky chte nechte proste nacpal, protoze i on je mel nejspis nasmlouvane s nekym nad nim (primo Intel, nebo dlasi dodavatel).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, to je blbost.. kancl sestavy jedou na integrovanejch grafikach.. tam vyrobce nema duvod cpat nic navic, protoze by sam sebe pripravoval o prachy.. sestava s grafikou se neprodrazi jenom grafikou ale je treba navic vykonejsi zdroj.. dneska se kancl sestavy cpou do malejch skrini, protoze se setri i na plechu, takze by se to prodrazilo jeste o skrin.. proc by to vyrobce delal? ze svyho by to urcite platit nechtel a s drazsi nabidkou by se neprocpal vyberkem..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Makes sense

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Intel těma 4miliony asi myslí množství GPU čipů které vyrobili u tsmc.. samozřejmě že s opravdovými prodejní celých karet to nemá nic společného.

Každopádně grafiky Arc by měly jít s cenou dolů.. přece jen nemůžou jako nováček v GPU trhu chtít stejnou částku za daný výkon jako již mnoho let zaběhnutá Nvidia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď oni nechcú rovnakú čiastku za daný výkon, oni chcú rovnakú čiastku za oveľa nižší výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3060 má podobný výkon a cena podobná, ale v SW podpoře a stabilitě je propastný rozdíl teda

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je klidně možné, že ty čipy vyrobené jsou, ale hnijí v nějakém skladě. Protože proč dělat kartu s tímhle čipem, když za podobnou cenu v ní můžu mít lepší čip - třeba stejně výkonný, ale 100x lepší softwarová podpora. A s cenou karet jít níž nemůžou, protože proč by část ztráty nesl výrobce karty? Nebo bude Intel dávat ten čip zadarmo? Ten výrobce karty tam může dát za stejnou cenu jiný čip a kartu prodá za plnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem Arc v tabulce od Steamu našel.
Poslední řádek: Other 10,11% +0,01%
Jestli se „ostatní“ karty zvedli o 0,01%, tak to skoro určitě mají na svědomí Arc grafiky.
Takže jich je odhadem 0,01% na trhu. Může to být i víc, můžou nahrazovat odpadlíky.
Ale víc než 0,15% jich nebude. Viz poslední řádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je tu segment koncových firemních zákazníků, kteří kupují OEM, ale nefigurují ve statistikách Steamu. V ofisu si asi hrát nebudou, ale Intel grafiku by mohli mít třeba na "kadění" (CAD) či jiné 3D opičárny... Někdo by asi preferoval nVidii, ale nikdy nevíš, kde se nahoře kdo s kým skamarádí a koupí mimo spec zespoda od "lopat".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Leží u Intelu na skladu protože je nikdo nechtěl tak je koupil sám Intel. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že Intel prodal 4M grafik ještě nic neznamená
Intel sice mohl prodat 4M GPU, ale hotových grafik od partnerů bude jen málo, viz statistiky prodeje.
A je otázkou kde je ten zbytek,
Myslím si že leží ve skladech výrobců ať už samotné nezakomponované GPU nebo hotové grafiky nachystané k expedici do meziskladu po celém světě, přikláním se spíš k té první variantě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde je AMD se svými desetinovými prodeji oproti NVidii :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.