Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kdy Microsoft skoncuje s 32bitovými OS?

Vlastní zkušenost se 64 bity: mám poslední měsíc nově 64 bitové Visty Ultimate ENG a zatím si je nemůžu vynachválit - 8 GB RAM, 2.4 C2D a 500 GB HDD. Musím říct, že je to opravdu o něčem jiném. Nemyslím ty omalovánky navrch, ale to podstatné uvnitř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To X22:
Nenech se zmast uvedom si ze HW naroky jsou vic jak 3 x takove oproti XPcku( uz jen ta pamet ;-). Takze jestli mas dojem vetsi sviznosti jako ma vetsina uzivatelu tak je to spis timhle nez nejakou extra prepracovanosti ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v těch 64bitech fungují všechny běžné aplikace nebo je tam pořád problém s kompatibilitou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64bit a diky tomu konecne vyuzit vice jak 3GB pameti to je to jediny duvod proc prejit na Visty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: X-22
Vacsina aplikacii je v 32-bitovom kode, hry tak isto tak v com je to ine? V tom ze musis mat kernel pre 32-bit aj 64-bit alebo v alokovani pamate zvlast pre 32-bitovy system a zvlast pre 64-bitovy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pametove naroky? Kcemu me bude mit PC s 8GB RAM kdyz je ten pocitac nebude vyuzivat? Jen at si system vezme co nejvic RAMek kdyz je neviuzivam aspon pak bude prace s pocitacem odost sviznejsi nez ted. Samozrejme kdyz si zapnu nejakej program kterej je na pamet narocnej tak system musi tu pamet uvolnit. A ze je Vista 3X narocnejsi nej XPcka? Tak se podivej kolikrat sou vykonejsi pocitace nez byli v dobe kdy se XPcka obevily na trhu a pak neco provnavej. Stejne se nadavalo na XPcka kdyz vysli ze sou moc narocny oproti W98 a W2000 a dneska? ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 tom264:
problémy s kompatibilitou aplikací téměř žádný nebyly. Jenom jsou potřeba speciální ovladače a ty někdy chběly. Ale teď už na všechen novější hw jsou taky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2NeomeN: Jenze ono je to vyuzivani pameti a "vyuzivani pameti". Opravdu nepotrebuju OS, ktery sezere GB jen pro sebe a svoje omalovanky, a specialne na serveru nepotrebuju omalovanky vubec. Jo pokud se ramka vyuziva jako cache a samozrejme uvolnuje kdyz je treba, pokud by byl system (a aplikace) schopen chodu bez imbecilne zapnuteho swapu ... coze, ze takovy OS existuje ?, jiste, ale ne od M$ ze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Torx:
Nikoliv. kernel staci jeden. A to 64 bitovy. Nikdy nemuzes mit vice jak jeden kernel. "Jedine" co potrebujete jsou 32 bitove knihovny. A vcem je to jine. No krome te vetsi pameti, muzete pouzivat i 64 bitove registry, takze veskere operace s registry (a ze jich je) se idealne zrychli az dvakrat. V praxi to znamena 10 az 30 % zrychleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho že 32bit nemuže využít víc jak 4GB paměti,po odečtení paměti kterou si namapuje HW muže podle množství zařízení a jejich velikosti paměti zustat ze 4GB pouze 3,je problém taky v tom,že jeden proces nemuže využít víc jak 2GB RAM a to už je i dnes problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2borowitz: To je ciste problem windowsi a tak jako tak je ti 64bit OS naprd, kdyz aplikace jede v 32bit a pocita s tim omezenim => neziskas nic, snad krom moznosti takovych aplikaci spustit vic.

64bit u M$ je predevsim problem ovladacu, coz by se sice dalo vylozit jako problem dodavatelu HW, ale s OS to velmi souvisi. Tudiz 64bit OS nema sanci dokud pod nim nebude korektne fungovat HW a protoze jsou to spojeny nadoby, tak to u M$ vidim tak nejdriv za 10let.

BTW: Pouzivam 64bit 2k3 na serverech a jsou s tim obcas potize (nektery aplikace nechteji fungovat korektne), pouzivam taky 64bit Gentoo a kupodivu bez potizi (jak srv, dak desktop). Nekde udelali soudruzi z M$ asi chybu, kdyz ten SW zadarmo "vyvyjeny par pubertaky" je na tom lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, přešel jsem na 64 bit Vista Ultimate CZE a žádnej problém. Zatím 4 GB / 1066 MHz. Systém je i po "naplnění" svižný, zatím nic nepadlo, většinu driverů jsem použil přímo ze systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brr:Problém ovladačů sice je,ale jen proto,že výrobce je nemá podepsaný a tutíž nejdou na 64bit nainstalovat.Před SP1 to šlo obejít,ale v SP1 to MS znemožnil.Jestli je už nějaká metoda jak to obejít v SP1 nevím,pokud se to někomu nechce zakazovat při každým startu woken.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miroslav Suchy: Opravte mě, pokud se pletu, ale:
1) 64bitové registry je možné využívat bez ohledu na to, "kolikabitový" je operační systém.
2) Použití 64bitových registrů rozhodně nezrychlí "veškeré operace s registry až dvakrát", a to ani v ideálním případě. V ideálním případě se zrychlí některé operace mezi registry - ty, které potřebují pracovat s více než 32bitovými argumenty a dosud se kvůli tomu musely dělit na několik postupných kroků. Takových situací ovšem v reálné praxi moc není a potřeba udržovat zpětnou kompatibilitu je dále snižuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna otazka jde na intel E2180 nainstalovat 64 bit system ?
virtualizovat 64 bit system ve vmware nejde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64bit registr jde pouzit jako dva 32bitove....pokud ale CPU bezi v 32bitech, tak 64bit rozsireni neni dostupne....takze na 64bitech mas k dispozici 2x tolik 32bit registru
- jen si nejsem jist jak je to s tim 64bit jadrem vs. 32bit aplikace

virtualizace 64bit pod 32bit OS pokud vim nejde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se zatím pod 64bit Vistama nepodařilo rozběhat žádnou TV kartu a to i s originál ovladači pro daný OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NeomeN: " Jen at si system vezme co nejvic RAMek kdyz je neviuzivam aspon pak bude prace s pocitacem odost sviznejsi nez ted" - odhlédnu-li od pravopisných hrubek, tak ten, kdo napíše "co nejvíc RAMek" nemá o počítačích ani šajnu. A k tvým názorům XP vs. Vista: XPčka v porovnání s Win98 nabídly opravdu hodně, překročily několikrát Rubikon. V porovnání s Win2000 pak XP byly finální produkt, nikoliv nedodělek, jako byly Win2000 nebo je dneska Vista. Navíc Vista dospěla v obtěžování uživatele a ztěžování práce do dalšího levelu a já odmítám tuto "gamesku", kde si vývojáři a jejich OS myslí, že jsou chytřejší než já, hrát.
 
_pepak: přesně tak to je. Navíc 64b OS má daleko větší režii, při context switch musí "uklidit" daleko větší objemy dat atd. atp. Mé zkušenosti jsou takové, že 64b systémy jsou cca o 10% pomalejší než 32b (což ale vyvažují možností bezproblémové práce s velkými objemy dat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som po radikalnom upgrade mojho PC 4-5 rokov stareho (WinXP) vsadil na Vista 64... System chodi, je rychly (i s 2 GB RAM), ale niektory moj starsi kupeny soft na XP je zial nepouzitelny... napr. firewall ZoneAlarm Pro alebo Adobe Photoshop Elements - proste 64bit verzie nie su (zatial)- Alebo tiez HW driver Logitech pre klavesnicu+mys (obcas vypadne) a scanner HP (vobec sa neda pouzit s Visou 64). Keby som si ten soft nekupoval, kaslem nan, nahodim tam iny porovnatelny soft, takto ma to (trochu) mrzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78 :Mám starej Winfast 2000XP a jede s novýma driverama dobře.Mají sice svoje muchy,ale to se nelze divit u takové staré kraksny se už nikdo z driverama drbat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To NeomeN:
Jako sorry, ale pokud bude onen výkonnější počítač s modernějším OS stejně pomalý jako starší počítač se starším OS, tak je někde chyba. Se mi vybavuje legendární věta "Máme čím dál tím výkonnější procesory, čím dál více paměti, čím dál rychlejší disky ... tak proč se ten *** Word spouští pořád stejně pomalu?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: Imho je otazka nakolik je to nevyladenosti novejsiho kodu/prekladacu. Faktoru, co to ovlivnuji, je tam vic a pusobi obema smery, asi bude dost zalezet pripad od pripadu, ktery prevazi, rozhodne z toho nektere aplikace dokazi hodne vytezit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy skoncuje Mrkvosoft s os? ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lcask: Pokud se nepletu, tak licence Vist jsou záměnné. Vím, že MS dokonce nabízel zaslání 64-bitových médií za symbolický poplatek po ověření 32-bitového klíče. Předpokládám, že pokud si seženeš 32-bitové Visty (nějak), tak nebudeš mít s aktivací žádný problém.

Sám běžím na Windows Vista Business x64 (s 4 GB RAM) a nemám v podstatě žádný problém (drobnosti typu PDF IFilter).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tomu rozumím dobře, tak v současnosti prakticky všechny prodávané procesory Intel a AMD mají podporu 64bit a lze na nich tedy provozovat 32 i 64bit OS/SW. Jediný problém s 64bit OS má některý HW (nejsou ovladače) a některý SW, který je 32bit. Jest tak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Damel: jop. Takze situace je takova, ze kazdy novejsi komp ma 64bit CPU a na vetsine z nich se ho kus flaka, protoze 32bit windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

webx: Zrovna jsem se chystal napsat to samé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 32-bit system a omezeni 4GB pamate: DOS byl 16-bitovy system, mel by tedy byt schopen adresovat pouhych 2^16=64kB pameti. Jenze proc vsude pisi, ze zakladni pamet v DOS-u ma 640kB? A proc Velky Vizionar rekl: "640kB musi stacit kazdemu"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DOS byl sice 16-bitový, ale tam se na adresování používala 2 šestnáctibitové registry segment a offset. Segment adresoval každých 16 bytů a offset pak posuv od toho segment. Když si to pak spočteš, tak ti vyjde 1MB, přičemž paměť 640kB - 1MB se používala na adresování dalších zařízení (videopaměť, bios atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju Vista 64x přes rok a zatím nenastal jediný zádrhel - vše funguje svižně, bez jediného pádu - používám náročné aplikace pro střih videa, tvorbu grafiky a hudby, troufám si tedy tvrdit, že jsem systém otestoval na hranici jeho možností - jakmile začnou vycházet programy nativně pro 64x platformu (Adobe CS3..) nezbyde než hodit hrst hlíny na starou dobrou dvaatřicítku a oddat se vzpomínkám. Firma, která ještě dnes odmítá vyvíjet 64x bitové ovladače, je odsouzena k spravedlivému krachu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: ohledne nepodepsanych driveru pro Vista x64 SP1 je tu ReadyDriver Plus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jestli má 64-bitový OS vliv na bezpečnost PC.Udělal jsem jednotýdení test.Nechal jsem jednu stanici s XP (32-bit) a jednu stanici s Vista (64-bit) bez jakýkoliv ochrany volně v síti.Na obou stanicích se pracovalo, brouzdalo po netu a používali se e-maily.Jenomže na Vistách jsem měl jen pár kousků "nebezpečnýho" adwaru, kdežto na XP se to neobešlo jen s adwarem (bylo ho tam docela dost),ale i s virama. Takže teď nevím, jestli je to samotnejma Vistama, nebo 64-bitama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brr >> ad Gentoo. Sa trocha zamysli, preco je na Linuxe bezproblemova podpora 64b? Lebo takmer vsetok SW ma pristupne zdrojaky. Tie staci zobrat a skompilovat, ak nieco nefunguje, je mozne chybu v zdrojakoch opravit.

Ale ak na Win64b krachuje napr. Photoshop alebo nejaky CAD, nikto nema sancu chybu opravit, kym sa do toho nepusti samotny vyvojar.

Chyba MS to nie. Ich jedina chyba je vypustenie Visty v 32b.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apes >> vo Viste nepracujes pod admin uctom!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza748:To vypadá dobře,dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX: jak se to vezme :) na záčátku, když jsem Viusty pořídil, tak mě dost iritovalo všechno to otravování a tak jsem všechno povipínal, uživatel je ve skupině administrators.Vím že to není vůči bezpečnosti to pravý ořechový :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 _pepak & Q:

s temi registry je to trosku jinak: v 32b modu se nic nemeni, v 64b modu jsou registry 64bitove a je jich 16 misto 8 (jak GPR tak SSE). Hlavni zrychleni u beznych programu dela prave ten vetsi pocet registru, ale program musi byt prelozen jako 64b, aby je vyuzil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2NOX: Pro 64bit musis, aby to melo smysl, provest i upravy programu, neni to jen o kompilaci. A poukazuji predevsim na to, ze firmy inkasujici miliardy $ za svuj SW nejsou schopny jej poupravit tak, aby v 64bit fungoval jak ma.

Nemluve o tom, ze kdyz prodavam OS, tak poskytnu poradnout podporu vyvojarum ovladacu a predevsim, umoznim pouzivat i ovladace pro starsi verzi OS. Vis co je to NIDSwrapper ? To je takova ta vec, ktera umoznuje v tuxovi pouzit binarky widlowsich ovladacu a, kupodivu, to i vetsinou funguje. Ne ze by se to vyvojarum libilo, ono se to nelibi vetsinou ani uzivatelum, ale ta moznost tu je. Procpak asi tak nejde pouzit ve Vistach ovladace z XP ? (teda ono to v nekterych pripadech jde taky, ale ... ). A procpak nejde pouzit v 64bit win 32bit ovladace ? Netvrdim ze by takovy reseni melo poskytovat nejaky uzasny vykon, ale melo by byt funkcni.

BTW: V jedny diskusi na zive se autor clanku rozplyva nad tim, jak je Vista uzivatelsky bezproblemova. Nj, to bude asi ten duvod, proc Dell a podobni prodejci dodavaji zelezo s predinstalovanyma XP (samo z cenovych duvodu je do downgrade Vist). Abych rek pravdu, neznam zadnou firmu s 10+ PC, kde by fungovali na Vistach. Sam je nainstaleny mam, prave proto, abych vedel co vsechno nefunguje, a po tom co sem je 3 dny uvadel do pouzitelnyho stavu a pri predstave toto absolvovat cca 100x ... lol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brr :Hm,tři dny do použitelnýho stavu,snad 3 hodiny a spíš míň.Narozdíl od XP nemusí člověk přehrabávat desítky,spíš stovky CD po šuplících a hledat ten kterej driver k tomu kterýmu device.Vista je buď nainstaluje,případně stáhne z netu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borovitz: ale vždyť ho nech, ať si trpí - my ostatní oceníme vývoj, no ne? :)

brr: odpověď na tvou otázku je prostá: stabilita - kdejaký linuxový vemeno by si tímto způsobem bastlilo svoje ovladače, a pak by diskuse zasíralo nářky, jak mu ty Visty blbě chodí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to  brr: Dobře napsaný program stačí opravdu jen vzít a zkompilovat (teda aspoň psaný v c), pokud nemá vazby na něakou 32b knihovnu.K ovladačům, 2 hlavní problémy - 64b program nemůže použít 32b volání, a druhý problém je v adresaci, pokud přepne cpu do 64 módu, změní se fyzické adresy, 32b driver těžko bude pracovat s 64b adresací.A řešit to něakou mezivrstvou - fuj, to bysme se vrátili stabilitou do dob win 98.Navíc je to zbytečné, ovladače na normální hw jsou, a na co nejsou, je většinou neschopnost/neochota výrobce nechat je podepsat.Např. oblíbené konvertory USB/232 od prolific... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K problemu, ze je malo 64bit programu jen poznamka: Neni to tak jednoduche jak by se zdalo - krom toho, ze musite psat v necem, co umi kompilovat do 64bitu (cili asi MSVS2008 Pro), tak musite take otestovat zda vam dobre slape nejen vas kod, ale take kod tretich stran, ktery pouzivate. OpenSource ma v tomto samozrejme obrovskou vyhodu, a tak je pravdepodobne, ze co si zamanete, to si prelozite. Na win platforme, ale jeste porad nehraje MSVS prim (natoz MSVS2008PRO), takze to bude jeste beh na sakra dlouhou trat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2borowitz: Jasne, 3 hodiny je sotva na instalaci, dalsi hodiny hledas po netu, cim to, ze M$ SW jmenem SQL management studio komunikuje po gigovy siti rychlosti modemu (M$ prece vi nejlip, jak ma vypadat sitovy stack, BSD to je smejd, ktery jen funguje, tak udelame neco uzasne optimalniho, co bude pri prehravani MP3 delat z gigove site modem - nevyreseno ani v SP1), dalsi hodiny vypinanim vsemoznych nasiracich features, pak resis, proc ti nefuguji scripty z domeny, ktery na XP funguji vpohode, pak resis, proc se ti utlouk chova jinak nez na XP ... Podotykam, ze 90% potizi se tyka SW jedineho dodavatele = M$.

Tech zbyvajicich 10% jsou firemni aplikace, ktere nekdy funguji, nekdy ne, nekdy se divne chovaji (presto ze v XP jedou vpohode) ...

Ja si stemi vecmi samo nejak poradim, proto sem si taky ty Visty instaloval, abych vyhodnotil, zda se to ve firme nasadit da nebo ne. Vysledek je jasny, neda, protoze i kdybych pominul veskere SW problemy, asi tezko vysvetlim vedeni firmy, ze abychom mohli mit ty nove uzasne omalovanky, ktere neprinesou zhola nic produktivite prace, tak pokud chci, aby vse zustalo pri starem, potrebuju 3M na novy HW. Firemni aplikace - predevsim ERP - jsou totiz na Vistach minimalne o 50% pomalejsi.

2r23: To si muzes dovolit u aplikaci, jejihz funkcnost spociva ve scitani 1+1. Obecne nemas spravnou funkcnost zajistenou pri zadne zmene kompilatoru, natoz pri zmene z 32 na 64bit. Proc myslis ze ma trebas kernel doporucenou verzi gcc. Ne ze by to s jinou neslo, ale muzou se vyskytnout potize (trebas jiny nakladani s float, a uz se ti nekde neco bude pocitat blbe).

Jinak doporucuju vsem, otevrete si ve Vistach dialog pro pridani noveho pisma. Coto ? Dejavu ? Win 3.1 ? Ale ne, M$ preci napsal cely system od nuly, nebo ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Damel, Shinigami:
všechny procesory ne, např. řada T2xxx v noteboocích je 32bit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2_pepak:
1) Ne, protože když OS není v 64bit režimu, tak program se nemá do 64bit jak dostat (přepnutí módu i bez OS by bylo docela hardcore).
2) Ano, zhruba tak se to dá říct. Ještě bych dodal, že registrů je dvojnásobek, což ale v praxi také ani zdaleka nepřináší dvojnásobek výkonu, protože v reálu procesor beztak s těmito registry nepracuje, ale má tzv. hardwarový remapping registrů. Tím, že jich programátor uvidí víc, se nijak nemění počet hardwarových registrů, takže nárůst výkonu může být pouze v situaci, kdy by menší počet registrů vedl k dekodérem instrukcí nerozeznané nezávislosti dat anebo by se muselo příliš operovat s POP/PUSH instrukcemi a tyto operace by přinášely přílišné zpomalení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco sa radsej nestazujete ze Microsoft nedodal k novym 32-bitovym osobnym pocitacom 32-bitovy operacny system v roku 1987? Ano, bolo to vtedy, presne vtedy, PS/2 model 80. Odvtedy sa ich predalo vela kusov, a ich prvy z vacsej casti prevazne 32-bitovy system? 1995? (V podobe Windows95?) Strach a hroza pomysliet nad tou rychlostou vyvoja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... jen tak pro pamětníky - pokud vím, tak Windows NT pro Alpha servery byl taky 64-bit, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš nebyly. Alpha určitě měla nějaký 32bitový mód. Aha, tak koukám, a 32bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: Me teda Visty prave totalne zklamaly ovladacema, nic v sobe nemaj, nenajdou me veci, ktery se s XP chytnou hned.

Navic me totalne otravilo, ze mi po instalaci neudelali boot nabidku kdyz mam na druhym disku jiny Windows, jak sem byl zvyklej. Drbal jsem jsem se s tim dva dny, nez se mi to podarilo tam dostat. Utrpeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Eagle:

S temi registry jste nepoucitelny :). Argument, ze vetsi pocet registru nic moc neprinasi, je trosku mimo. Procesor sice ma mnohem vic HW registru, ty ale slouzi pouze pro OoO zpracovani. Scheduler nedokaze odstranit prebytecne instrukce, ktere vznikaji kvuli nedostatku registru (a nejsou to jenom POP / PUSH). Rucne optimalizovany kod je vetsinou mnohem delsi v 32b modu, nez 64b (prave kvuli malemu poctu registru) a casto je nutne pouzit i jiny algoritmus (pomalejsi), ktery nepracuje s tolika registry soucasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xR: S tim "mnohem delsi" zase prehanite, ono vetsina kodu tolik registru nepotrebuje ... ale je pravda ze kdyz ano, je dopad na vykon katastrofalni (at uz to je zmena algoritmu, push/pop instrukce nebo ukladani do pameti).

Eagle_not_registered: Jedina cesta, jak se program muze dostat do "lepsiho" modu je prevzit cast cinnosti operacniho systemu. U 32bit->64bit to bez bezpecnostni diry v jadru nejde, ale jeste v dobach DOSu byly programy ktere prepnuli procesor do 32bitoveho chraneneho modu a nechali DOS bezet jako aplikaci pod sebou ... dneska by podobny trik slo pravdepodobne udelat s hypervisorem.

BTW, registru neni dvojnasobek, ale jeste vic. Celociselnych registru je totiz 16 misto 8, jenze dva z nich se nedaji pocitat (krome rucne psaneho kodu) protoze se pouzivaji pro zasobnik (ESP hardwarove, EBP ve vsech beznych prekladacich pro lokalni promenne ve funkci) takze realne je to 14 misto 6, v dynamickych knihovnach pak 13 misto 5 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 hkmaly:

Jo, mozna s tim "mnohem delsi kod" jsem to trosku prehnal. Spis jsem chtel rict pomalejsi. Nejvetsi rozdily jsou asi u SSE a nezarovnanych dat, kde je nutne pouzit loop unrolling a soucasne omezit pristup k pameti na 1 cteni a 1 zapis, takze SSE4-7 padnou na zazalohovani dat (vzhledem k destruktivni 2-operandove syntaxi), takze zbyvaji jen 4 registry pro vypocty...

Jinak s temi ESP a EBP je zajimavy paradox, ze kdyz dojdou registry, tak je nejlepsi pouzit zasobnik, ale ten sam pro sebe potrebuje jeden registr a v pripade SSE dva (kvuli zarovnani), takze vznika deadlock :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumím si představit kód který registry "moc nepotřebuje" registry jsou základem CPU a potřebuje je opravdu HODNĚ :) Nicméně je pravda, že SW optimalizovaného pro 64bitů je málo. Ovladače už dnes nejsou takový problém, jako spíš to, že přechod na 64bit nic nepřináší, kromě občasných problémů s kompatibilitou. Jediný smysl to má pro servery s větší pamětí, kde bych 32bitů rozhodně nenasazoval. Na deskopech je ještě čas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil vyčerpávající info o registrech. Nejde totiž jen o ně. CPU v 64módu pracuje přirozeně s 64b čili delší adresou. Adresa se při volání přerušení šíří po sběrnici. K jejímu přenesení je třeba více strojového času, což u nativně 32bitových programů mírně snižuje výkonnost. Ve hrách jsou kupříkladu rozdíly v řádu několika FPS. Malé, ale jsou.
Jinak 64bit systém používá pro 32bit SW emulátor, který kupodivu docela funguje (osobně bych čekal mnohem větší havárii). Je to poznat ze správce úloh, kde jsou 32 aplikace označeny hvězdičkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Softwarovy emulator pro 32bit kod se pouziva pouze na platforme IA64 (Itanium), na AMD64 (x64) rozhodne ne.
 
hkmaly: K cemu ze by mel byt vyhrazen dalsi registr v DLLkach? To zni jako nejaka Linuxovina :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

joey: a nebo se nizkourovnovemu kodu vyhnout a pouzit neco jako Java a pak staci misto rekompilace vseho vymenit runtime;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

joooo 64XPsp2 mam a je to parada oproti zbrzdenejm vistam a je to subjektivne rychlejsi nez 32XP. Ovladace dostupny na vetsinu veci...pracuje to plne Q6600 a 8GBram. Pro me zatim nejstabilnejsi a nejvykonejsi desktopovy MS os.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cvvcdvdsdsds: a toho SW  v nich nejede :-/ XPx64 mně osobně velmi zklamaly, ani ne ten systém samotný, jako spíš naprostá neschopnost dodavatelů SW vyrobit funkční SW, který by běžel pod tímto systémem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alexi: Nerekl jsem "registry moc nepotrebuje" ale "tolik registru nepotrebuje" ... spousta kodu (takova ta hromada co je ji v programu 90% ale pri behu zabere jen 5% casu) si proste s temi 5 registry vystaci, at uz proto ze neni optimalizovana nebo proto ze je algoritmicky jednoducha ...

Pan Jogurt: Na AMD64 bezi pod 64bitovym OS 32bitove aplikace nativne. Pouze 16bitove by bylo treba emulovat.

IG: No znam to z linuxu, ale vychazi to obecne z potreb position-independent kodu, tedy kodu ktery funguje bez ohledu na to kde v pameti je nahran. Zda se, ze windowsi DLL to skutecne nevyuzivaji a pokud neni misto na fixed adrese nahravaji se do pameti vicekrat ... http://en.wikipedia.org/wiki/Position-independent_code#Windows_DLLs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plne a jenom 64 bitovy OS hned tak nebude, protoze na nej proste nejsou aplikace. Tou nejdulezitejsi (pro MS) je samozrejme Office, ktery je stale jen a pouze v 32bit. vydani. Ale je zde x64 Vista, ktera je stabilnejsi a rychlesi nez 32 bit verze. Sam ji mohu plne doporucit, a to i naruzivim hracum (napr. zadny problem se zprovoznenim volantu a pod.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pcmaker: Já vím, že jsi to myslel jinak, ale teď se tu řežu smíchy při představě, jak PR oddělení MS vydává tiskovou zprávu:

"Můžete vklidu přejít na náš nový 64 bitový operační systém, volant funguje" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> TyNyT:
No, já jedu na x64 XP už nějaký ten pátek a spíše bych řekl, že je jen velmi malé množství aplikací, s nimiž jsou pod tím problémy. Např. taková prkotina, že když nainstaluju od Logitechu k myši x64 SetPoint, tak prostě zaboha nerozběhám e-mail tlačítko na myši, zatímco bez toho softu, anebo i s ním, ale ve 32bitové verzi pod 32bit. Windows to chodí (částečně, rozblikat se mi ho nepovedlo nikdy, asi je to tím, že mám Thunderbird a ne Utlouk ;).
Vlastně si nevzpomínám na žádnou další, kterou bych měl problém rozběhat. A to mám seznam "Add/Remove programs" tak na tři scrolly dolu (pravda, něco z toho jsou duplicity různých verzí, ale i tak...).
Osobně považuji WinXP x64 (SP2) za velice, velice slušnou alternativu k WinVista x64. Nejsrandovnější je na nich fakt, že na XP x64 lze downgradovat i z WinVista 32bit (což je můž případ). Osobně to spíše nazývám upgrade, ale prý je to downgrade (pochopitelně legální).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.