Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kepler od Nvidie odložen na rok 2012

Doufám, že AMD vydá novou generaci do konce roku, aby se grafika vešla ještě do daní :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD vyda novou generaci temer jiste letos, pravdepodobne uz v zari/september.nV nam nejak zacina nabirat vodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vodu nabira spis AMD. TSMC planuje na konci roku uvest technologii TSV (3-D interconnect), coz je de facto konkurence intelacke tri-gate technologie (i kdyz ne uplne). takze pokud AMD vyda cipy jeste v 2011, temer jiste TSV obsahovat nebudou. release novych cipu NVIDIE by nasazeni nove technologie odpovidal. otazkou je, jak to je s touhle technologii v bulk rezimu ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, novy chipy nV bydou trhace asfaltu, to uz zname, ja si ale prece jen pockam na testy a Huangovy eskamoterske vystupy a mavani atrapama budu po drivejsich zkusenostech ignorovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud bude nvidia schopna skalovat vykon ne velikosti cipu, ale pridanim dalsiho layeru, bude to zajimave. otazka je, jestli tohle jde pouzit pro gpu v soucasne podobe

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skalovani vrstvama je o spotrebe a odvodu tepla, TSV na to vubec netporebujes. Je to stejnej duvod, proc nemuzes placnout dva svaby do jednoho pouzdra na sebe jako se to dela u pameti. Ten spodni by se ti roztavil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten horni, pokud "ten spodni" znamena prvni funkcni soubor vrstev na substratu. Prvni vrstva je chlazena samozrejme lepe. Ve skutecnosti by se bez specialni technologie "roztavily" oba soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citujem: "TSMC planuje na konci roku uvest technologii TSV (3-D interconnect)...takze pokud AMD vyda cipy jeste v 2011, temer jiste TSV obsahovat nebudou."
Počkaj, ale to bude chvíľu trvať (pár mesiacov), kým sa začne hromadná výroba, nie? Či si myslíš, že na tom bude TSMC vyrábať hneď? Takže AMD na TSV po pár mesiacoch vydá ďalšiu polgeneráciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je jasne, ze i kdyby se AMD spozdila s timhle nasazenim (stale zduraznuju, pokud to bude pro gpu pouzitelne), casem by to take nasadila. mimochodem, to TSV by mohlo byt jednim z dalsich duvodu, proc by AMD mela delat 28nm GPU stale u TSMC a ne u GF

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSV je zatím v "plenkách a reálné nasazení této technologie se spíše dočkáme až s další generací výrobního procesu, takže ani AMD ani Nvidia z toho u nastupující generace grafik těžit nebudou.

Přidáním dalšího layeru stoupne spotřeba čipu a TDP, které se už tak (dle indicií) jeví stejně hrozivé jako u Fermi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v plenkach rozhodne neni. intel planuje high-volume produkci na konec tohoto roku. a ten nadpis clanku je snad jasny, ne? "TSMC may beat Intel to 3-D chips"

da se predpokladat, ze pokud "muze TSMC porazit intel v uvedeni 3-D chipu", zacnou high-volume produkci take na konci roku. to by odpovidalo vydani novych GPU od nvidie po novem roce ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to víš na základě čeho ? vycucal sis to z prstu ?

Intel vyvíjel/pracoval na 3D technologii 3 roky. U TSMC se nejedná o nic jiného než o "marketingový boj" ve smyslu: "my také dokážeme dělat 3D tranzistory"

Jenže TSMC je v tomto teprve na začátku cesty a k reálné výrobě to má ještě hoodně daleko. Myslet si , že na tom vyjde Kepler je poněkud z říše "vlhkých snů" fanouška Nvidie :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v plenkach jo?

"Chip foundry giant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) could deliver its first semiconductors with 3-D interconnects by the end of 2011, potentially beating Intel Corp. to the punch in offering the first 3-D chips, according to a report circulated Tuesday (July 5) by a Taiwan trade group. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"COULD" deliver . not WILL deliver !!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Around 20nm is when we'll consider 3D devices like Finfets and multi-gate transistors - at 15nm they'll be used for sure."

http://www.electronicsweekly.com/Articles/2011/05/05/51013/tsmc-waiting-...

Sice to plánovali až s 20nm, ale kvůli Nvidii přehodnotili celou strategii a během pár měsíců bez problémů přejdou z původní 2D na 3D a už v lednu budou ve velkém produkovat highendové grafické čipy ve velkém :o))) A zazvonil zvonec a pohádky je konec .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to jsi nepochopil. TSV nejsou multi-gate transistory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chytrému napověz, ... tobě nestačí naznačit :o)

TSV through-silicon vias) a silicon interposers jsou základními kameny pro stavbu čipů na bázi 3D

http://www.i-micronews.com/news/TSMC-may-beat-Intel-world%E2%80%99s-3DIC...

tato technologie je ale používaná pro výrobu pamětí a podobných jednodušších čipů, které se svojí strukturou nedají srovnávat ani přinejmenším s výrobou gafických čipů.

http://www.electroiq.com/articles/ap/2010/10/xilinx-stacked-silicon.html

Takže pokud TSMC může předběhnot v něčem Intel, tak v tom, že představí čip jako je třeba Xilinx Virtex-7 485T FPGA dříve než Intel uvede své 3D based Ivy Bridge. To však nemá s výrobou hig-end grafických čipů nic společného, tak jako každý ví, že když Samsung jako první vyrobí 20nm NAND čipy, že nejde totožný proces použít pro Procesor nebo Grafický čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel 3D transistor slouzi stale ke konstrukci planarnich designu cipu. jinymi slovi: pletes si pojem 3D cip a 3D transistor ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Whow, úplný návrhář čipů...

On-Semi v Rožnově staví nové Design center - SGC a budou přibírat plno návrhářů IO. A o takové odborníky jako ty mají velký zájem. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a budou taky nejaka fakta?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, nejak v tom nevidim souvislost s tim, ze si del42sa plete 3D cipy s 3D transistory ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nám to vysvětli ty odborníku, jaký je rozdíl mezi 3D čipem a 2D čipem (a tím nemám na mysli grafické karty ) abychom si to my neinformovaní už nepletli :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navíc když už tady chceš házet rozumama, tak si přečti po sobě svůj vlastní post, který jsi napsal ve 13:45h :o))

Chip foundry giant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) could deliver its first semiconductors with 3-D interconnects by the end of 2011, potentially beating Intel Corp. to the punch in offering the "FIRST 3-D CHIPS".

takže v čem to TSMC trumfne Intel ??? :o))) v produkci 2D čipů ? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3D transistor - jeho struktura neni planarni
3D chip - sklada se z vice vrstev transistoru

co na tom nechapes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To má být vtip ? :o)) Takže dnešní čipy se neskládají z několika vrstev tranzistorů ??? he he bavíš čím dál tím víc :o)))

To co tu předvádíš je jenom tvoje slovíčkaření,kterým se snažíš zakrýt vlastní neinformovanost.Všechny dnes vyráběné čipy jsou ve své podstatě 3D (s použitím planárních tranzistorů).viz: http://www.geek.com/articles/chips/3d-chips-from-ibm-20070413/
Už jenom z principu,tím že se každý čip skláda z několika vrstev layerů nemůže být "2D".

To co představil Intel, tedy 3D tranzistory (tri gate) a to co chystá TSMC má ve své podstatě jediný cíl a to dosažení větší hustoty tranzistorů při stejné velikosti čipu a snížení proudových ztrát, které se zvětšují s každým novým výrobním procesem.To vše bez přidávání další layerů (vrstev).

Intel tuto technologii nazývá 3D (tri gate) , TSMC "3-D interconnect" a k dosažení této technologie zvýšení hustoty tranzistorů využívá technologie TSV (through-silicon vias) a silicon interposers.

V principu se tedy jedná o stejnou technologii !

Oba výrobci směřují k témuž cíli.Sám tady vykřikuješ, že TSMC přebije Intel a vzápětí si odporuješ tím, když tvrdíš, že vlastně nejde o 3D traznzistory ale o 3D čip.... Trochu logiky by to chtělo v těch argumentech!

ale zpět k podstatě celého vlákna: Překlad do srozumitelné podoby specielně pro Tebe :o)

TSMC BY MOHLA představit podobnou technologii (jako Intel 3D) dříve než Intel stihne uvést na trh své "tri gate" Ivy Bridge. U TSMC se tato 3D technologie využívá pro výrobu pamětí a programovatelných hradel, to ale zároveň automaticky NEZNAMENÁ, že s touto technologií lze stavět grafické čipy nebo procesory v dohledné době. Tedy na 28nm výrobním procesu, protože vyrábět paměťový čipy a procesory není totéž.

Suma Sumáru: Nvidia Kepler nebude postavena na 3D interconnect technologii, protože ta bude pro výrobu grafických čipů a procesorů připravena nejdříve na 20nm technologii a ve velkém se začne používat až s nástupem 15nm výrobního procesu. Viz předchozí posty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jezis ty si natvrdlej

vic layeru materialnu SE NEROVNA vic layeru tranzistoru

...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ta tvoje demagogie je až neskutečná :o)) víc layerů neznamená více tranzistorů ? :o))) Jak už někdo napsal, přihlas se do Rožnova, tam ty tvé "rozumy" určitě ocení :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, moje bývalá učitelka základů elektroniky na střední by z tebe neměla moc velkou radost :-) A že jsme to brali v prváku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to te nenaucila, ze se polovodicovy transistor sklada z nekolika vrstev materialu? LOL

tak si dopln vzdelani

http://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_chip#Manufacturing

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až si doplníš angličtinu (je layer to samé co vrstva? a nebo ne? ;-) ), ta se s tebou teprve začnu bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co tvoje neznalost anglictiny ma spolecneho s tim, ze te ucitelka na stredni nenaucila, ze se transistor sklada z vice vrstev materialu? je jedno, jestli to je pojmenovane cesky nebo anglicky. pointa je stale stejna :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen-Hsun prohlásil, že 28nm bulk(!) proces je mu příliš drahý a riskantní. A ty očekáváš, že technologie, která bude ještě dražší a riskantnější, pro něj bude to pravé? Výrobci grafických čipů vždycky vybírají to, co je pro ně nejlevnější. Klidně by mohli vyrábět na SOI, 32nm SOI je k dispozici, SOI oproti bulk umožňuje v průměru o 10-15% vyšší frekvence, čipy by byly menší než na 40nm... Proč to nedělají? Protože se to i přes ty všechny výhody stále nevyplatí. A hlavně se všechny novinky vždycky nejdříve zkouší na menších čipech, nikolik na klíčových produktech. Ať to bylo zavedení low-k nebo x-chip, všechno se to zkoušelo na mainstreamu a low-endu, kde výrobce nic neriskoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ať to bylo zavedení low-k nebo x-chip, všechno se to zkoušelo na mainstreamu a low-endu, kde výrobce nic neriskoval."

ty si asi delas uz srandu. v mainstreamu, ktereho se proda uplne nejvice ze vseho, vyrobce nic neriskuje? snad uz je ted ten tvuj absurdistan videt. dalsi tvuj omyl. zkouselo se to na entry levelu. zajimalo by me, proc jsi si jisty, ze se nejaky entry level cip s novou technologii neukaze. je na to stale jeste minimalne pul roku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, multi-layer produkce neni drazsi, ale levnejsi. lze tak postavit co do plochy mensi cipy. u GPU jsou jednotlive cores a bloky cores jako stavebnice. je daleko snazsi stavet na sebe takovehle unifikovane bloky, nez menit cely design, jak by to bylo nutne u cpu. to je selsky rozum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před chvílí jsem ti napsal, že i s použitím 32nm SOI procesu lze dostat na wafer víc čipů, než na 40nm bulk a přesto stále vychází dráž. Cena waferu není konstantní. Za každý typ procesu si výrobce účtuje jinak. I běžný SOI proces je oproti bulk o tolik dražší, že se pro velká GPU nevyplatí. Myslíš, že TSV jako novinka bude levnější než SOI proces, na kterém se léta vyrábějí veškeré procesory? Nebo levnější, než 28nm bulk, který je Jen-Hsunovi pořád příliš drahý? Těžko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud udelas multi-layer design, tak usetris dost vyrazne vic, nez pri prechodu z 40nm na 32nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to říká člověk, který tvrdí o pár postů výše, že multilayer nezvyšuje počet tranzistorů :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stale si pletes vice vrstev materialu s vice vrstvami transistoru

http://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_chip#Manufacturing

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne já si to nepletu, to jen ty se kroutíš jak had a vnucujuš mi tvoje myšlenky :o)

meleš tady jak Nvidia ušetří, když použijou multilayer a přitom tvrdíš, že se tím nezvýší hustota tranzistorů. Takže na čem ta Nvidie prosím tě ušetří ? Když použitím multilayeru nezvýší hustotu tranzistorů a počet zůstane stejný ve srovnání s přechodem na nižší výrobní proces ??? To mi zkus vysvětlit místo trapnejch odkazů na wikipedii :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kde tvrdim, ze se nezvysi hustota transistoru? to sis vymyslel :D zvyseni hustoty transistoru je premisou TSV, jestli ti to nahodou neuniklo .. :DDDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes 12:29h
Cituji : "vic layeru materialnu SE NEROVNA vic layeru tranzistoru"

dnes 15:16h
"TSV je premisou zvýšení hustoty tranzistorů"

včera 10:33h
"TSMC planuje na konci roku uvest technologii TSV (3-D interconnect), coz je de facto konkurence intelacke tri-gate technologie"

včera 14:16h
"ale to jsi nepochopil. TSV nejsou multi-gate transistory "

atd.

Samozřejmě tady budeš furt kličkovat a vykrucovat se, že jsi něco neříkal nebo nepsal.

mám k tomu něco přímo pro tebe: http://schizofrenie.komplexne.cz/

Podstata tvého příspěvku je (když to zhrnu), že dle tebe Nvidia odložila vydání Kepleru kvůli tomu, že TSMC MOŽNÁ uvede 3D interconnect dříve než Intel a že Kepler bude (dle tebe) postaven na této technologii což je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už o něčem mluvíš a chceš někoho kritizovat, ujisti se nejdřív, že o tom víš víc než on. Možná si to neuvědomuješ, ale to tvoje neustálé plácání nesmyslů a poučování lidí, kteří o problematice vědí mnohem víc, než ty, působí fakt trapně.

Low-k se testovalo na čipu RV360. To bylo totéž jako RV350 (který byl už půl roku na trhu) jen s implementací low-k. Neriskovalo se nic. Stejně tak x-chip, který se testoval při přechodu na 110nm proces, což byly kopie 130nm čipů. Kdyby nevyšly, opět by se nestalo nic, pouze by se dál vyráběly na 130nm. To je nezbezpečnější možná cesta, při které se nic neriskuje.
Začít s riskantní výrobou u 400-500mm² čipu a to ještě zároveň s úplně novým procesem bez jakéhokoli záložního plánu, to je sebevražda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když už o něčem mluvíš a chceš někoho kritizovat, ujisti se nejdřív, že o tom víš víc než on."
ditto

cely clanek je o nvidii. to uz jsi, jako jeho autor, zapomnel? na cem zkousela nvidia prechod na 40nm? to uz jsi taky zapomnel? :D

kazdopadne na tuhle otazku se asi odpovedi nedockam, co?

"zajimalo by me, proc jsi si jisty, ze se nejaky entry level cip s novou technologii neukaze. je na to stale jeste minimalne pul roku "

budes se stale kroutit jako cerv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mrnavouckej priklad, mrkni na HD 4770 (coz je vyssi low-end nebo nizsi mainstream) a v rade HD 4xxx je to prvni vlastovka na 40nm procesu, proc asi??? protoze jadro je malinky a potencionalnich zmetku muze byt minimum. Nehlede na to kdyby to, jak pise no-x, se nejak podelalo tak za 4770 bylo dost nahrad a pokud by se na trh nedostala tak se nic nedeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co sem porad cpete AMD? jedna se o nvidii. a nvidia zkousela prechod na 40nm na entry-level grafikach. proc by to mela delat jinak?

soucek na tu otazku, proc si je tak jisty, ze se zadny entry level cip s novou technologii neobjevi, asi nikdy neodpovi. nehodi se mu to. radsi muj post downratne, aby byl schovany :D i win

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je podle me spis blabol. AMD ma u TSMC podobny podminky jako nV, takze pokud neni TSV vzdusnej zamek, tak na pouziti TSV pracujou uplne stejne. Pozdejsi nasazeni TSV o par mesicu by jim nova generace grafik letosni Vanoce mohla dobre kompenzovat. Pokud nV k Vanocum nic nepredstavi, tak ji AMD vezme dalsi podil na trhu.

Pak je ovsem otazka jestli to nV nejak moc trapi, protoze se v posledni dobe hodne zameruje na HPC a GPGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nV uz na trhu moc velky podil nezustal, po tom co prisla postupne o chipsety a nyni postoupila AMD i vyrobu lowend GPU.Pristi rok po prichodu trinity se jeste zmensi takze bude asi na miste se zamyslet, jestli se ji bude jeste dal vyplacet vyhazovat stovky milionu za vyvoj GPU pro x86 a neinvestovat je radeji nekam jinam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase blabol. Nvidii staci i jen mobilni segment a profi gpgpu (Tesla). A nemyslim, ze se nvidia (a amd taky) musi obavat upadku trhu lowend grafik, nejen vzhledem k minimalnimu podilu amd systemu na trhu. Majoritni cast trhu ma a bude mit herni vykon stale nepouzitelny, takze odbyt tu bude, pouze se nepatrne posune cenove a vykonove spektrum diskretnich grafik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakej mobilni segment, tam je vytlacuje AMD a intel s APU.Profi segment ma, ale tam AMD taky posiluje a nevim jestli tech par kusu co proda se ji vyplati,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

achjo. mobilym, tablety, tegra, nezname??
V profi segmentu ma amd akorat upadajici Firepro, ktere dojizdi na nedostatek podpory, zatimco nvidia tezi z profi aplikaci s podporou cudy.
A o tom vytlacovani tzv. APU - jak jsem rekl, obema vyrobcum staci posunout behem nasledujicih let portfolio grafik o jednu cenovou tridu niz a slavna "apu" jsou zase na chvostu.
Nehlede k faktu, ze zatim se zadne skutecne vytlacovani nekona, to bude trvat leta. Je treba si uvedomit, ze integrovane grafarny intelu a amd uz dlouhe roky (z hlediska zakaznika je uplne jedno jestli jsou v chipsetu nebo cpu), a nejak zvlast se to neprojevilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pán asi nečte zprávy o nízkospotřebových x86 APU:
http://www.diit.cz/clanek/amd-miri-do-tabletu-chysta-ulp-fusion/38452/
Intel jede ve stejném duchu. O tom, že Arm prohraje do roka nebo do dvou tablety již tedy nemůže být pochyb, x86 je obsadí hned co vyjdou Win 8 (přestane být problém ovládání), Tegře a Armu obecně tedy zůstanou jen mobily jak píšete, které "přijdou na řadu" o další rok až dva později. Tak jako tak, zůstane do 4-5 let Nv jen ten hiend. Je to smutné, na druhou stranu Intel se pochlapí v grafikách a stane se konkurencí. Intel a AMD tak spolu budou soutěžit v APU, zatímco v hiendu bude probíhat souboj AMD a Nv. A o hiend se netřeba bát, APU se nedostane do absolutního hiendu dřív jak za 10let, takže Nv má ještě nějaký ten život před sebou, takže nemít x86 licenci neznamená okamžitou smrt, spíše velmi pomalou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) APU v highendu? Ani za 30 let. To je proti fyzikálním zákonům.
2) APU budou vždy prohrávat i proti grafikám jako GTS 450, tudíž nvidia z mainstreamu nezmizí.

Máme tady nejsilnější integrovanou grafiku od AMD, kterou pořád poráží karty za 1500Kč a to smysluplným rozdílem fps - mít 28fps nebo 35fps je obrovský rozdíl. Proč ten optimismus vůči APU? Nástupce HD 6450 na 28nm bude mít taky větší výkon nebo si někdo myslí, že díky APU zamrzne lowend? Řekl bych že spíš přitlačí na pilu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych, Mirku, až tak nesouhlasil. V okamžiku, kdy se změní zaběhlé postupy, kdy se data nejprve zpracují v CPU a následně odešlou přes sběrnici do GPU - tedy nastoupí něco jako "nesymetrická" UMA reprezentováná APU, je třeba přizpůsobit i tyto postupy. Prosté přenesení samozřejmě nebude efektivní. Netřeba připomínat, že jakýsi předobraz "diskrétního" APU tu již kdysi byl - v dobách 16-bitů měly Amigy něco velmi podobného (samozřejmě se dnes jedná už o překonané řešení) a dosahovaly tím velmi zajímavých výsledků - ale za použití diametrálně rozdílných přístupů k reprezentaci a zpracování dat, ale i k programování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

desktopove APU je predrazene a nezivotaschopne (se soucasnymi cenami). uvidime, jak na tom budou notebookova APU - to se teprve uvidi, ale naslapnuto maji celkem rozumne. kazdopadne zase prehanis. sejmout nvidii si s borowitzem prejete uz par let a porad jsou to jen reci. nvidia je stale na absolutnim high-endu a financne se ji dari perfektne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"desktopove APU je predrazene a nezivotaschopne (se soucasnymi cenami)"
nevím proč mi tu říkáš něco, s čím sám souhlasím (viz můj příspěvek dole), asi se rád posloucháš ;-)
"nvidia je stale na absolutnim high-endu a financne se ji dari perfektne"
jak to souvisí s mým příspěvkem ohledně Tegry? Jak tahle věta souvisí s tím co bude za 10let? Opět nečteš co píšu, jak je zvykem. Ale musím tě pochválit, ještě nejsi takový blázen jako Mireček, který přesně ví, co bude (nebude) za 30 let

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že předpovídat na 30 let je odvážné, ale za současné situace jsem pravdě blíž než ty s těma 10 léty. DDR4 jsou už navržené a všichni víme, že to nic extra nebude(kde v té době budou GDDR5?). Co přináší vícekanálové řadiče v CPU víme také. Že jsou grafiky extrémně závislé na paměťové propustnosti je fakt. Že GPU zabírá plochu na křemíku, která je při ladění nového procesu kritická...taky fakt. Vyzařované teplo atd. I kdyby za 11 let přišel grafen tak nějak nevidím APU v highendu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak jak pises

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak takhle jsem se dlouho nezasmal, koukam ze v tom mas jasno :) Takovych prognoz jsem uz slysel :) To ze nova wokna pobezi na armu urcite neznamena nic ze....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neznamená, nejde totiž o okna, ale o kompatibilitu s x86, zas další co nechápe, že instrukční sada a logo Win není totéž. Schválně si zkus na Winech pro Itanium zahrát svoje x86 hry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebojim se o to, ze na Win8 bude malo aplikaci. Na WinMob je aplikaci taky dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to možná ano, na základnu x86 aplikací ale nemá nic s tím snad všichni souhlasí. A pokud si můžu vybrat, proč si nevybrat raději platformu, na kterou je aplikací nejvíce?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. Huang prohlásil, že aby 28nm tegra mohla být na trhu do konce roku 2011, musely by se v březnu začít vyrábět wafery (tj. 10 měsíců). Takže pokud by Nvidia čekala na TSV, dostal by se Kepler na trh nejdřív na podzim příštího roku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pokud tu technologii ladi TSMC s NVIDII uz od leta (aniz by jej uvedli), nesmysl to neni ani v nejmensim. pro AMD by to byla rana

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Shang-Yi Chiang, senior vice president for R&D at TSMC, was quoted in the TAITRA report saying TSMC has been working closely with chip packagers and providers of design auto software to commercialize 3-D chip technology."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pokud tu technologii ladi TSMC s AMD uz od leta (aniz by jej uvedli), nesmysl to neni ani v nejmensim. pro NVIDII by to byla rana"
Tak asi takovou hodnotu má tvůj příspěvek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, vyjmenoval jsi tady nejake me posty, ale zadny z nich nerika NIKDE ani trochu, ze by se nemela zvysovat hustota transistoru

proste absolutne netusis, jaky je rozdil mezi vice vrstvami materialu a vice vrstvami transistoru. to je pointa :D

a kdyz tvrdis, ze jsem neco rekl a pak tam das nekolik veci, ktere absolutne neobsahuji to, co jsi tvrdil, ze jsem rekl, vykouzli to na me tvari usmev. je mi jasne, jak hloupe sis musel pripadat, kdyz jsi to postoval ve snaze zamaskovat svoji totalni neznalost :DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli to nahodou nema neco spolecneho s timhle:

http://www.eetimes.com/electronics-news/4217553/Report--TSMC-may-beat-In...

nezapominejte, ze TSMC a NVIDIA jsou docela velci kamosi. nasazeni tehle technologie by davalo smysl te agresivni roadmape vykon/spotreba, kterou NVIDIA ukazala

a btw - ten launch by mel byt skutecne v Q1 2012 a ne az na prelomu Q1/Q2. v Q1 by mela prijit flagship karta, Q1/Q2 pak mainstream

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Nvidia byla shopná dostat Kepler na trh v lednu, neměnila by kvůli tomu dvakrát roadmapu. Naopak by se snažila přesvědčit zákazníky, že je vydání na spadnutí (jako s Fermi), aby nekupovali konkurenční produkty. Únor je téměř nereálnej, protože jsou oslavy čínskýho novýho roku (prakticky měsíc číňani nedělaj) a březen je přelom Q1/Q2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDII nic ale nevadi. pokud AMD vyda novou generaci kolem vanoc, NVIDII staci aby zacala PR masaz az v te dobe. trochu moc fantazirujes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha to jako vůbec není problém nemít na trhu novou řadu zatímco konkurence ji má (viz řada 5xxx od AMD). Lidé asi raději nakupují od konkurence tu starší. Řekl bych, že tady fantazíruje někdo jiný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou hodně divoké teorie. Pokud by výrobce plánoval přesvědčit zákazníky, že daný produkt vyjde v roce 2011, asi těžko by začal oficiálním oznámením o odkladu na rok 2012. Trochu logiky prosím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

logiky? co je nelogickeho na tom, kdyz po vydani novych grafik amd na vanoce nvidia rekne: hele, my vydavame grafiky za mesic. pockejte si.

ty jsi v clanku nekolikrat expresivne napsal "nvidia odklada kepler o rok". ze to je ale de facto jen o mesic az dva (i kdyz hranici roku to prekroci), to uz ututlavas a bagatelizujes. vazne kvalitni novinarska uroven +1!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě jsem ve článku ani jednou nenpasal, že Nvidia odkládá Kepler o rok :-) Napsal jsem, že Kepler a Maxwell posunula v roadpamě o rok. Což je přesně to, co udělala. V roadpamě není ani čárka o nějakém měsíci nebo dvou a jestli tam něco takového vidíš, doporučuju včas vyhledat pomoc odborníka ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, skoda ze jsem si ten clanek na zacatku neulozil .. O.o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne me downratnete s vasimi mod powers jeste vic. na prispevku kde jsem mel +3 behem 5 vterin najednou -3? 1337 admin powazz. priste to aspon delejte pomalu a po jednom

LOL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tě zklamu, ale administrátorské pravomoci nemám. Ani si nevybavuju, že bych kdy u tvých postů viděl takové pozitivní hodnocení. Slušná schýza :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja ni necekal, ze bys rek "jasne, udelal sem to"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vážně věříš, že kvůli tobě někdo mění obsah článku a tvoje posty, tak si vážně zajdi na psychitatrii. Článek si vidělo několik tisíc lidí, část je ho zkopírovaná na desítkách novinkových serverů, řada lidí ho může mít nacachovanej v rss čtečce nebo zazálohovanej a ty si fakt myslíš, že ho kvůli tobě někdo edituje? O co ti prosím tě jde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano. a o co jde tobe? stejne si o tve nezaujatosti po konci lonskeho roku a nekolika cholerickych forum postech uz nikdo iluze nedela :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se priznam, obcas maji tvoje posty hlavu a patu, vychazeji nejak logicky, ale v tento cas jsem ti proste musel dat hromadu minusu, i kdyz tomu tak vzdy neni. Jo a mmj. koikrat se me stalo ze jsem si odskocil a nekomu pak dal plus nebo minus a zmena z -2 skocila na +4 na tom proste neni nic zvlastniho, zalezi kdo zrovna cte a znamkuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozumim ti. ale kdybys vedel, jak soucek naprosto neuveritelne a cholericky reagoval na moje prispevky na jinych forech (pod jinym nickem), mozna by ti to neprislo az zas tak nepravdepodobne

kazdopadne zpatky k tematu. fakt rad bych vedel, proc mi porad cpe priklady, na cem testovalo nove procesy AMD, kdyz se tady jedna o NVIDII .. a pak si z toho dovoli delat zavery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

víš, že ti pan doktor říkal, že ten prozac máš brát pravidelně a tys ho dnes ráno zase vynechal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč lžeš, trolle?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja lzu? videl jsem to na vlastni oci. me je uplne fuk, co si lidi mysli. me staci, ze vi, ze jsem si toho vsimnul ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, viděl na vlastní oči. Já třeba vidím občas růžové myšky, ale musím mít minimálně 2‰.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D tak to je brzo, ja je nespozoruju ani pri ctyrech a jak me to stve :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl prohlášení někoho z TSMC o Intelovských 3D-based tranzistorech a nijak pozitivní to nebylo. No a teď se dočtu, že i TSMC bude mít svoje déčka.

To co se určitě nestane je vydání nové architektury GCN na 40nm.

Offtopic: Jsem jediný komu přijdou ceny základních desek pro FM1 absurdní? AMD má buď sebevražedné sklony nebo si nechce ukrajovat z trhu dedikovaných grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

take jsem na to koukal. dostanes lepsi vykon nez APU za stejnou ceny jako APU, pokud zvolis cestu Athlon II X4 + low-eng gpu nebo H61 MB + i3-2100 + low-end gpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi se budeš divit ale musím souhlasit, APU by mělo trošičku zlevnit, ale je to dáno cenou A75 chipsetu + tím, že je "in" - GPU v tomto případě doslova :-D. Za současných cen má smysl jen kvůli spotřebě a velikosti (mini-ITX case kde se nevleze ani jediná karta), ale i to se počítá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak update ceny trochu:
Cena A8 je na amazonu 140$ tj. 2400,-kč
http://www.amazon.com/AMD-A8-3850-Graphics-Quad-Core-Processor/dp/B0055Z...
První nástřel od czechcomputeru je 2810,- kč
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=93979
reálně se to bude prodávat tak za +- 2700,-kč
Nejlevnější čtyřjádrový athlon II je přes 2000,- kč
Dedikovaná grafika stejného výkonu jako ta v APU by musela stát méně než 700,- kč aby APU bylo skutečně předražené.
Situace s Core : i3 2100 stojí 2300-2400,-. Z toho mi plyne ať počítám jak počítám, že na to isté CPU+GPU jaké je v apu nemá cenově žádné dedikované řešení. Schválně mi zkus cenově srovnatelné řešení najít

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zapominas na ceny desek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty už jsi viděl prodávat něco drahého s A55 chipsetem od někoho jiného než Asusu nebo Gigabyte fakt jo? Hoď link

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc zrovna A55 jsou snad dalsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"proc zrovna A55 jsou snad dalsi"
Jak další? Jaký další chipset pro APU prosímvás existuje než A75 & A55? Aha vy ani nevíte co A55 je, to je prosím nižší řada chipsetu pro Llano, tedy bude i levnější. Všechny FM1 desky na trhu ale zatím staví jen na dražším A75, proto se tu snažím celou dobu říct, že ceny FM1 desek půjdou dolů s levnějším chipsetem. Vy ani nevíte o čem je řeč a hned mi cpete mínusy, to je opravdu "kvalitní" diskuze s takovým člověkem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, je potreba pocitat komplet i s deskou. Vetsinou low-end zakladovka (ne APU) je levnejsi pokud obsahuje i integrovanou grafiku a s toho je potreba vychazet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste jak zaseknutá míchačka. Mám pocit, že už jsem nejméně 100x psal, že všechny desky na trhu jsou jen od Asusu a Gigabytu, hodně z nich má různé ultra durable blbinky nebo 3xpci-e x16 sloty. Vy takové desky dáváte za příklad ceny desky pro Llano. Záměrně ignorujete fakt, že na trhu nejsou zatím desky levnějších výrobců a hlavně úplně ignorujete příchod levnějšího A55 chipsetu. Nelze tedy ve vašem případě hovořit o ničem jiném než o zaujatosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přišly mi taky absurdní, je třeba si ale uvědomit, že A75 chipset má být hiend, v budoucnu do těch desek půjdou hiendové bulldozery, dnes je ten chipset ale skutečně absurdní. Pro současná Llana bych kupoval jen A55, který se ještě neprodává, pochopitelně bude levnější

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že tam narvou 8core bulldozer a ještě gpu část s chipsetem a to vše na 32nm? Nevěřím. Na 2012 je naplánováno nějaké FMx, které je i bez GPU (Corona-Comodo) i s integrovaným DX11 jádrem (Virgo-Trinity).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tak těžké představit si, že by mohl být bulldozer bez grafiky do FM1? Koukám že asi ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není, ale samo AMD nenapsalo FM1, ale FMx, tudíž jsem nedůvěřivý z hlediska kompatibility s tím co je dnes na trhu. Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moje řeč, uvidíme ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jako že AMD udělá nový socket, teď do něj vydají Llano a pak s ním skončí a bude nějaký jiný FM? AMD se vyznačuje nejdelšími životnostmi socketu, podívejte se na updaty biosu některých starých desek s Nvidia! chipsety - i ty budou podporovat bulldozer! Nepoužitelnost právě vydaného FM1 socketu s budoucími CPU je tedy silně nepravděpodobná. Není snad pravděpodobnější že tu s náma bude déle nový socket než starý? Nic lepšího si proti Llanu (že jeho právě nový socket skončí) vymyslet neumíte? Tenhle váš pokus byl opravdu ehm slabší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci, tak si roztrhejte občanky a dejte pokoj :D Uvidíme, co z toho vyleze (ale grafiku do daní bych chtěl ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

plusko za ty dane :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neh zije grafika (aj procaky) AMD, to by nv musela vykonat nejaky zazrak :) aby som o nv mal opat zaujem. Comu vobec neverim. Dufam ze amd sa podari udrzat rychly krok v navysovani vykonov, lebo grafika PC je stale na slabej urovni, a zaostava za realnymi poziadavkami doby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD najskôr na 28nm vydá malý šváb, tak ako to zvykne robievať.

Naopak Nvidia opäť pôjde do veľkého hovada, tak sa ani netreba čudovať, že AMD sa skôr podarí "vyrobiť" grafiky nakoľko na tých malých tam nebude toľko zmätkov a odpadu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.