Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kindle Touch odemčen pomocí (ne)obyčejné MPtrojky

Tu sa da len dodat ze absolutna vyladenost a dokonalost milionov riadkov kodu nejakeho OS je NP-uplny problem. Matematici tomu hovoria problem splnitelnosti. Preto ziadny OS dnes nemoze byt uplne dokonaly a vyladeny, bude existovat e-haved (virusy, cerviky, trojany, mallware ...), budu existovat millestone verzie, alfa verzie, beta verzie, RC verzie, RTM verzie, Service Packy, Patche, Updaty a tisicove armady testerov ... Ide len o to kto vsetko na ten kod sustredi pozornost :)

Ach kde je era kvantovych pocitacov. Svet by sa tak zmenil (aj cela dnesna kryptografia a asymetricke RSA by bolo v kybli). Stale tu mame von Neumanov koncept a Boolovu algebru a kremikovych deterministickych pablbov :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... no a samozrejme budu existovat aj diery (softverove :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokojne mozem hodnotenie aj -200. Nic to nezmeni na tom, ze aj taka hra ako "Hanoiske veze" je NP-uplny problem, kedze kazdy dalsi blok zvysuje MINIMALNY pocet tahov na 2-nasobok. Svina exponencialna funckia y = 2^x ... ale ako hovorim, pokojne mozem mat aj -200, na faktocj to nic nezmeni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, me pripada ze vyladenost OS je ekvivalentni problemu zastaveni coz je jeste horsi. Jako NP-uplny problem to muzes resit pouze v pripade, ze ladis pro konkretni (maximalni) velikost pameti - a dana velikost je pak v seznamu toho ceho je to polynom (kazdy bit zdvojnasobuje narocnost "testovani").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky teoreticky informatik by o tom mohol napisat pekny popularizacny clanocek. Ak je to tak, absolutna dokonalost a vyladenost OS je problem neriesitelny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv neresitelny, pouze algoritmicky neresitelny. Je mozne vytvorit operacni system, ktery bude mit dukaz formalni spravnosti - ale znamena to, ze napises kod, pak na nej napochoduji zivy vysokoskolsky vzdelani matematici a zacnou delat diplomky na tema "tahle funkce systemu funguje". Pravdepodobne tak prumerne stranka diplomky na radek kodu. Napriklad EAL7 tohle vyzaduje. Jeden mikrokernel to pry ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufnul bych si říct, že operační systém určitě v JavaScriptu a HTML není, maximálně tak jeho GUI. Procesor totiž ani JavaScript ani HTML spouštět neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě jádro a nejbližší balast takový asi nebude, ale jinak se dneska programuje tak moc v high-level, až to není hezké. Pak je taky samozřejmě otázka, co se dá vlastně dneska představit pod pojmem "operační systém", protože třeba ty uživatelské aplikace mohou klidně být v HTML5+JS, přičemž někdo za operační systém považuje všechno, co je součástí toho produktu pod daným označením prodávaného. V případě Windows by se tedy do OS počítal i průzkumník, kalkulačka, firewall a snad i ten Internet Explorer. U mě má naopak pojem "operační systém" podstatně omezenější význam, ale já jsem trošku starší a už taky poněkud zkorodovaná konzervička ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pod "nejbližší balast" započítáte i ovladače a nějaký JIT kompiler JS tak zcela určitě. Osobně bych to viděl tak, že to bude fungovat ala webOS - normální Linux vespod, nad tím GUI a pak až nějaké to javascriptové API. Jinak by to používat příliš nešlo, nedokážu si představit něco víc low-levelového než je facebookový klient, jak to spokojeně běží v JS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina firefoxu bezi v JS, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je celkem hezky, ale uplne dokonaly to bude, az tim brejknutim pujde udelat to, abych nemusel prekonvertovavat soubory a mohl tam rovnou nahravat .doc, .rtf a .pdb. To bude teprv zuuzo!
Mam Kindle Touch teprve par dni a krome toho omezeni formatu, ktere je schopen zobrazit, je to skvely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ho jailbreakni a pouzij nejakou alternativni ctecku (software).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za tento článek.
- Velmi oceňuji ZIP balíček!
- Spousta serverů napíše jen, Kindle byl breaknut, iPhone byl breaknut, 13ti letá školačka se nechala fotit nahá, Windows má díru, úředník omylem zveřejnil osobní data atd. To všechno jsou tvrzení na úrovni "Kámen padá na zem".
- Důležité je uvést zdroj, případně příklad a soubory. Protože informace se na internetu hodně rychle ztrácí :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc... skvele jsem se pobavil pri cteni informace o foceni 13lete skolacky.

Uplne mi to pripomnelo pasaz z filmu "Pripoutejte, se prosim!"
Jak na obrazovce rotuji noviny, pak se zastavi a palcovy titulek hlasa
- letadlo leti bez pilota
- xxx pasazeru v ohrozeni
- katastrofa
- a dalsi a dalsi

a na konci pak
- Chlapecek zavreny v lednicce si ukousl vlastni chodidlo.

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u zpravy o 13lete skolacce se bez fotek obejdu, ale u zprav na tema "celebrita ma prusvih, byly objeveny jeji eroticke fotografie" bych ty fotky cekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocenuji kvalitu tohoto reseni. To je proste nadhera!

Je za tim spousta prace a tedy IMHO mimoradne uspokojeni, ale ten luxus, elegance a uzivatelska privetivost ;-) To nema chybu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu to správně, že to něco na způsob "SQL Injection"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi vzdáleně. V tomhle případě někde přeteče zásobník/vyhrazený prostor pro proměnnou, takže data toho MP3 tagu se zapíší někam kam by se programátor sám nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.