Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kingston DCP1000 je SSD pro PCIe s rychlostí až 6800 MB/s

Dnes kdy hromada her má přes 50GB a na steamu má člověk 500 a víc her a hraje občas všechny tak konečně něco pro ty kdo na to mají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3,2 TB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro me k nicemu, neumim bootovat s PCIe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč byste z něčeho takového bootoval? Do takového zařízení nacpete třeba databázový index nebo vědecký dataset.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? To jako Bios nenajde diskový řadič na PCIe? CO je to za divnou desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba nevím jak je to s nepodporou PCIe disků na některých ofiko nepodporovaných deskách, ale zajímavé bylo testování intela 750 na pct, kde to testli i na X79 a consumer chipsetu. No, nechodilo to moc dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus P9X79 WS (Intel X79 Patsburg) s biosem 4802 Intel 750 spolehlivě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na X79 fungoval, ale byl skoro o polovic pomalejší (4k write byl dokonce o víc jak polovic). Takže pokud se to tak chová na každém systému s X79, je pak použití intelu 750 skoro zbytečné (600M r/ 750M w).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očividně disponujete vlastními výsledky a zkušeností, proto se zdržím dalších komentářů a nebudu spouštět ani sadu benchmarků (stejně jsou k ničemu CDI 5.1.2 x64 1GB C: 211/343GiB + 30GiB Seq 1653MB/s / 865MB/s). Vaše rozpačité výsledky chápu s patřičným respektem. Pochopte stejnou měrou osobní spokojenost.

K chování "každém systému s X79" bych musel vyzkoušet disk na dalších sestavách, bohužel nikoho dalšího s X79 neznám. Nechce se mi rozebírat skříň, vyndavat disk a napravovat systém s nastavením jen proto, abych náhodně vyzkoušel chování na ostatních deskách. Asus přidal podporu* jen pro určité desky, prý se u nepodporovaných extrahoval NVMe UEFI z novějších modelů apod. Připouštím, že podpora (obecně) chybí a těžko odhadovat, jak se budou disky chovat na té či oné desce.

* Na seznamu byly desky Sabertooth a Deluxe X79 (bios 4801), o dalších nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte to o fous pomalejší, ale né tak brutálně jak vyšlo na onom pct. Mě osobně disk lítá podobně, jako lidem vylo v testech, tedy o fous více než je ve specifikaci (konkrétně 2361 r/ 999 w).

Pomalost i750 pod X79 se házě na vinu pcie 2.0. Jinak nechci být agresivní a snad i rozpačitý, pouze chci upozornit, že podpora na systému, který tyto disky oficiálně nepodporuje je zřejmě loterie (pokud to někdo neotestoval na dané desce/biosu).

updt: evidentně si kolega o dva posty níže dal větší práci a rozlousknul to. Já kvůli tomu pořídil X99. Ryzen byl v nedohlednu a chtěl jsem vyšší počet pcie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte, ono to možná bude mít příčinu v míře zaplnění disku a jistě se na výsledcích podílí sám operační systém, spuštěné programy např.: Visual Studio, Corel After Shot, poštovní a webový klient, antivirus, .... apod. Nepokládám se za ortodoxního benchmárkaře, proto vám musí stačit "subjektivní" výsledek v běžném provozu. Osobně nepoužívám ani Intel Toolbox, protože ho prostě nepotřebuji a populární CDI jsem stahoval extra kvůli vám. Disk používám a jestli mi chybí nějaké % opravdu neřeším, rozdíl mezi Intel 520 a Intel 750 pocítíte okamžitě.

Generace Ivy Bridge Core i7-4930k byla obdařena 40 linkami PCIe 3.0 a základní deska nese dostatek PCIe slotů napojených na procesor (pozn.: záleží na základní desce). Quadro M2000 spotřebuje 16 linek, další 4 linky náleží externímu USB 3.1 (A + C) řadiči PCIe x4 a zbývajících a další 4 linky náleží disku Intel 750. Stále mohu obsadit dalších 16 linek PCIe 3.0 a nemusím se spoléhat na čipovou sadu Intel X79 (8 linek PCIe 2.0 napojené přes pomalé DMI 2.0). V nedostatku PCIe 3.0 to opravdu nebude.

Nedávno jsem tu psal o motivaci k nákupu nového hardware a sám sebe se ptám, jaký druh motivace by musel výrobce toho či onoho hardware použít, aby mne donutil jít si koupit nový hardware. Přes nové NVMe disky cesta nevede. Paměť mohu navýšit na 64GB (dokoupit dalších 32GB), ale paměť nepotřebuji a výkon procesoru stále dosahuje slušné úrovně. Až budu potřebovat, mohu si dovolit přetaktovat procesor (trefil jsem vynikající křemík) a získat další navýšení. Instrukční sady, ale obávám se, že ani tudy cesta nevede :-) Grafickou kartu jsem měnil nedávno (Quadro M2000 s chladičem Accelero), sestava funguje neslyšně, překypuje výkonem a díky USB 3.1 řadiči disponuje i moderním a rychlým rozhraním.

Zbývá skryté k-u-r-v-í-t-k-o :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já taky neměl bůhvíjaké super podmíky. Hmm, ale měl jsem za to, že X79 (jedno jestli mobo nebo cpu) = pcie 2.0, no alespoň jsem zase o něco moudřejší. Pak je zvláštní, že teda ofiko podpora X79 není (nebo nevím o tom, intel to prezentoval hlavně pro X99).

S výkonem atd., tam se tomu nedivím. Můj upgrade byl hlavně v rámci již skoro 10 let staré platformy, tedy USB 3.0 sic byl, ale pořešen externím řadičem a občas to dělalo psí kusy. Paměti málo, disk malý... a abych tu kupoval věci, které budou za rok pasé, tak jsem to vzal z gruntu. Doufám že to vydrží (o disku moc nepochybuji), spíše se obávám o MB (i když je podle reportu velmi chladná). K OC, kvůli tomu jsem koupil haswell i když byl k dispozici broadwell. Prý se mu moc nahoru nechce a ten ztenčený bustrát (když mám celkem těžký chladič) se mi taky nechtělo riskovat. Výkonu to má i tak dostatek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam není SATA řadič ale nvme a s tím starší desky (ani nevím, zda to je záležitosti BIOSu nebo chipsetu) neumí pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste
http://www.win-raid.com/t2375f25-Guide-NVMe-boot-without-modding-your-UE...
Je to snadné a funguje to bezproblémově i na starých deskách, které o NVMe a UEFI nemají ani ponětí. Pro plný výkon to však chce PCIe 3.0 a dostatek linek (4 pro většinu NVMe disků, 8 pro tento Kingston).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale to vyžaduje mít neustále do USB zastrčenou flešku! Není to řešení, ale spíš látání. Prostě já mám stolní PC s deskou z roku 2011 s ICH7 a vím, že nemá smysl tam nosit nvme technologie z roku 2017. Až budu chtít tento Kingston, budu muset nakoupit novou desku i CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to látání, ale bezproblémově funkční. Zastrčit natrvalo flashku do zadního, nebo interního USB portu není problém. Stačí malá, Clover potřebuje 200 MB oddíl a i ten by pravděpodobně šel zmenšit, takže lze použít starý "odpad", který se na nic jiného nehodí. Může to být i paměťová karta, nebo malý oddíl na SATA disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky to není pro prehistorický hw. Já mám postarší čipset Z77 a tam to s minimální úpravou UEFI šlape v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď ještě dva tři další výrobce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to neco, co nebude atakovat cenovku 100.000,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To musíš počkat na spotřebitelské disky, nebo si vybrat z těch, co už jsou na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.