Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kingston odpovídal na vaše dotazy týkající se SSD

Zase su to PR reci bez vecsej informacnej hodnoty. jednie ake take info bolo o planovanych a neplanovanych produktoch a technologiach.

"Jakmile SSD dosáhne limitu vyčerpanosti, přepne se do režimu „pouze pro čtení“. Data budou stále přístupná."

To urcite. So zvysujucim poctom prepisov klesa Data Retention. Vsetko to zalezi od viacerych faktorov. Data retention po vycerpani prepisov moze byt velmi kratka(v rozsahu niekolkych dni).
So snizujucim vyrobnym procesom klesa aj data retention.

ECC nevyvazi zivotnost pri mensom vyrobnom procese ale chybovost. Zivotnost vylepsi komprimacia a vecsi spare.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste nečetl dost pozorně, já tam našel spoustu informací. A pokud tam není to, co jste chtěl vědět, mohl jste se zeptat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se třeba zeptal a nedozvěděl jsem se také nic.

Já: Čipy jakého výrobce/výrobců Kingston používá ve svých SSD a kde se to jako zákazník mohu dozvědět (aniž bych musel SSD rozebrat a přijít o záruku)?

Kingston: Jelikož jsme výrobcem „třetí strany“, nemusí být naše produkty nutně tvořeny ze stále stejných komponent. Máme nicméně velmi silné vztahy s několika renomovanými světovými NAND výrobci, po nichž můžeme žádat více flexibility, než je obvyklé, i tak můžeme pokaždé vyrábět produkty vysoké kvality.

Pro mě je stěžejní znát, jaké čipy používají v SSD, protože světe div se mám na SSD data o která nehodlám přijít.

Řeči typu "Vezmeme-li v potaz reputaci Kingstonu nabízejícího fantastické kvalitní produkty" jsou skutečně pouze snůškou PR. Je dobře známo, že Kingston pod náporem Samsungu, Intelu a Crucialu těžce ztrácí půdu pod nohama a tak valí obrovské prachy do marketingu, dělá jednorázové "podraž-cenu" akce s velkými eshopy a platí si články.

V jednom pro mě mají plus, jak uvádí: Jelikož jsme výrobcem „třetí strany“...děkuji to mi stačí, nemám zájem ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já si rád vyberu SSD od „výrobce třetí strany“, když budu vědět, že produkty tohoto výrobce jsou poskládány tak, že se podle statistik serou naprosto minimálně ;). Ale jinak souhlas, ta odpověď byla jasně vyhýbavá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyhýbavá, ale jasná: Koupíme, co je zrovna levně na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když zajistí, aby se to nepotento, proč ne, já taky rád optimalizuju náklady, to je asi normální ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde ty odpovědi byly vyloženě na úrovni marketingu a ne na úrovni poskytnutí technických informací, bohužel... Osobně kdybych si kupoval SSD, tak bych s největší pravděpodobností šel do něčeho od Intelu nebo od Samsungu, minimálně co vím, tak u toho Intelu jsem se všude setkal jen s kladným hodnocením (výkon tolik neřeším, hlavně kvalitu/životnost, pořád to oproti HDD bude nebe a dudy).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otazku ohledem vycerpanosti jsem se ptal prave ja a mne tahle odpoved bohate staci, protoze presne tohle jsem chtel vedet.
Znamemu odesla USB flashka a data v ni take takze takhle aspon clovek vi na cem je...
Pravda, ze na takovej disk nenecham data ktera jsou dulezita ale treba nejaku hudbu a je mi jedno jestli pak casem zopar skladeb nepujde prehrat kdyz tam mam tisice a tisice dalsich...
Sice je nepujde nahradit novima ale aspon si muzu pustet dalsi, takze vyuziti disku zustane i nadale i kdyz neni pouzitelnej pro zapis...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S „obyčejnýma USB fleškama“ je to těžký. Tam není kolikrát ani ochrana toho, zda se data zapíšou správně. Kolikrát se mi stalo, že zapsaná data byla hned po bezprostřední kontrole poškozená. A jinak než kontrolou na to nepřijdete, ono to nehodí žádnou chybu, nic, jen prostě nějaká data neulpí ve flash buňkách, jak by měla, a dozvíte se to často, až když je pozdě ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, děkuji za zprostředkování odpovědi ohledně rámečku na 3.5"
Jde o velmi cennou informaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den, potykam se se stejnym problemem. V serverech, kde je bay 5,25", pouzivam suplik na 4 SSD. Supermicro ma redukci do 3,5" hotswap supliku na 2,5" za necele 300Kc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodne, umim si predstavit nasazeni SSD ve stavajicich diskovych polich. To zrychleni by vyresilo hromadu problemu napriklad ve stredne velkych firmach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam SSD na SQL, ciste jako pole. Zkousel jsem to i v rezimu SSD cache, ale ciste ve srovnani se SAS disky ty vysledky nebyly az tak dobre. Urcite to hodne zalezi na aplikaci, ne vzdy se dockate optimistickych superzrychleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cem to tedy vazne? Rychlosti cteni i zapisu i pristupu jsou prece nasobny u SSD...kde je problem? Co to bylo za DB? Pod jakym OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slabe I/O a nahodne pristupy, jak to zdefragmentuje data, cte se kupa balastu a zapis je katastrofa.

Jedna firma chtel dat malou DB na SSD, jen pro cteni, zmena 1x denne, byla ale vetsi, nez mohl unes server RAM ... rekl jsem jim, ze zadny SSD nebude vyhovovat, jen nektere do PCIe ... neverili, koupili a vratili se zpet k FC poli ;-))

Brutalni zpozdeni proti obyc IBM DS4x00 ... ja mam doma SSD a zadne zrychleni nepozoruji ;-)) ... jo OS ma v na normalnich discich v RAID1 a data v RAID5, pri cteni pro OS ctu samozrejme z obou disku naraz, coz slusne zrychli ... a mam 500GB ... 2x 500GB je mnohem levnejsi, nez to same v SSD a spolehlivost je nekde uplne, ale uplne a opravu uplne v jine galaxii jinde ;-))
No a data na 4x 1TB ... + zaloha na home made NAS, kde je ten SSD na OS, protoze byl levny ;-))) vzal jsem 64GB, mensi uz nebyl ;-)) ... data samozrejme na klasikach pro 24/7 ... nejsem sebevrah.

Treba NetApp dava spickove SSD disky do RAID, ale nepouziva to nadata, ty by tam nikdy nedal, pouziva to jako cache pro cteni, teak ano, zapusje tam, ale kdyz to vse spadne naraz, coz spadne, tak ma ostra data jeste v jinem aggreagtu (a zde i plexu) na klasickach ;-))

RAID na SSD je skvela vec, protoze vam to pak cele lehne naraz ;-))
je to skoro stejne skvely napad, jako think provisoning, kdy je jen otazkou casu, kdy nahle vzrostou datat, o vikendu a vse pujde nahubu ... manageri jsou zkazou lidstva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je trosku paty pres devaty...

1. Co to znamena "jak to zdefragmentuje data"? Kdyztak fragmentuje a ne zdefragmentuje, ne? Navic na SSD se fragmentace vubec neresi, vzdyt tomu je uplne jedno odkud se data ctou, neni tam hlava kterou by zdrzovalo cist bloky z ruznych casti disku.

2. Slabe I/O??? Urcite to byly SSD? Vzdyt i ty nejlevnejsi maji nasobne vyssi rychlosti i mnozstvi pristupu a odezev nez klasicky disky.

3. Jak se muze cist kupa balastu? Jakyho balastu? Jakoze pro precteni nejakyho byte je potreba precist celou page(viz formatovani SSD)? Porad je ta rychlost nasobne vyssi nez klasickej disk.

4. Zapis katastrofa??? To samy co v bode vyse - ukaz testy, jinak se tomu neda verit.

Nez to budeme rozebirat dal, tak se zeptam...nebylo to proste jenom uplne blbe nakonfigurovany, kdyz se to projevovalo takhle? Protoze tomu se fakt tezko veri. Sam mam SSD a je to fakt mnohem rychlejsi nez dva disky v RAID0. Viz testy co tu kluci delali s tim Intelem - pokud neni zaplnenej, tak je to rychla bestie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji v prvni rade koupit poradny radic, treba Adaptec ma 7.radu radicu, 71605Q - s MaxCache (popr LSI s CacheCade), pokud pouzijete dve (nejlepe 3 SSDcka) do Raid 1e a date je jako cache disky pro Read i Write ke klasickemu diskovemu poli treba v RAID5, tak uvidite ten kalup i s hodne velkyma databazema...I jedno SSD ktere date jako cache pro cteni z pole je sakra hodne znat...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem to s timto Adaptecem 8xSAS 15K6 v RAID 10 a k tomu 4xSSD v MaxCache, vysledek nicmoc, tj. ocekavani bylo vyse. Samostatne 8xSSD v RAID 10. Pri testech jsem zkousel i varianu 8xSSD v RAID 0, ale take mne to nenadchlo. Problem je urcite v nasi aplikaci, respektive ve slozitosti struktury tabulek databaze a vyberu, ale tam bohuzel nyni nemuzeme udelat zadne zmeny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste jsem zapomnel,kvuli.“sesrani“ se :) je se na ssd pole pouziva prave raid 1e,standartne radic ani nepovoli cache pro zapis,kdyz je tam jen jedno ssdcko,protoze kdyby lehlo,tak to lehne cely... pole mi bezi na 3x128gb Kingston hyp.X 3K a naprosto spolehlive a hlavne je to fakt fofr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaka aplikace/OS vam na tom bezi? Jak mate rozdeleny disk, pripadne mate pro OS disky zvlast?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, ma ten server PCIexpress 3.0? Mohlo by to ten radic dost podstatne brzdit...
Na jedne takovehle konfiguraci mi bezi VMware ESXi a na tom velke SQLko, Exchange, Blackberry server a celkem dost dalsi haveti...a v diskove fronte nezustava nic, co by se nestihalo zapsat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to na PCIe 3.0. O rychlost zapisu nejde, mame majoritni cteni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

v tehlech konfiguracich uz se nejak markantne nemeni rychlost cteni oproti zapisu...Zkusil bych to s tema SSD jako cache a nechat to chvili bezet, radici chvili trva, nez si naladuje na SSDcka to,co se cte nejcasteji...Co na tom u vas bezi? popr. jak je aplikace narocna na pamet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SQL server, IIS, drobne aplikace. Je pravda, ze jsem SSD v rezimu MaxCache testoval kratce, parkrat jsem udelal dotazy napric celou databazi, ale kesovani znat nebylo i kdyz cela databaze se vejde do SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je prave to,ze to radice nehazej na ssdcka po jednom,druhym cteni,ale nez se srovna,tak to v plnem provozu muze trvat tyden i dyl... melo by to uchodit uplne bez problemu,pohybuju se cteni/zapis kolem realnych 1.5GB/s...to je problem i pro 8 gigabitovych sitovek v teamingu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v teamu vetsinou 6 portu - 2 na desce a 4 na pridavne karte. Vychazi to akorat. Skoda, ze teaming neumoznuje rychlost nad 1Gb mezi 2 zarizenimi. Vyzkousim cache trochu delsi dobu, treba se to zlepsi. Diky za tip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umoznuje :) treba na HP serveru pokud bezi nativne system a ne pres virtualizaci,tak jsou utility primo k ovladacum,udelaji dalsi virtualni sitovku a kdyz mas napr.2 v teamu,tak sitovka pise 2Gbit a maka to tak,mam to i na zalohovacim serveru a na pasky to tlaci i 190MB/s z jednoho serveru :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo a bacha na ES (environmental storage) disky od Seagatu... 500GB,750GB i 1TB jdou hodne casto do kytek a neznam duvod proc...hezka zaruka 5 let,ale uz mi v jednom SANu odesly dva naraz,a teplo jim nebylo,29 stupnu na disku...
zda se mi,ze daleko vic vydrzi obycejna consumer serie,mam 8x1.5TB a ty ssd na cache a maka to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tabulku výdrže v týdnech v závislosti na teplotě vůbec nechápu. Čím vyšší teplota skladování, tím menší výdrž - to dává smysl. Ale čím vyšší provozní teplota, tím DELŠÍ výdrž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to tak, že tu tabulku taky moc nechápu, ale lepší jsem nenašel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne, je mi asi jedno jaky vyrobce chipu tam je (Hynix, Elpida, Samsung, apod.) kdyz mi za kvalitu ruci Kingston :-)
Je to podobne jako kdyz si clovek chce koupit Wolkswagen Golf, je jedno jestli pochazi z Ruska nebo Slovenska, stejne se proda v Nemecku kdyz nemaji vlastni kapacity...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to prave jedno deni, kdo s vyzna v ojetinach, ten vi ;-))
No a zabrusme k fordum, klasika, 2 vyrobci vstrikovani, jedno se mezi 80 -120.000 km zadrhne a druhe drzi ... NE NENI TO JEDNO ... nebo IBM disky z Madarska ... taky to nebylo jedno, kdyz se mam drzet IT a disku ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, já co jsem se zeptal to jsem se dozvěděl, ale co za řadiče jsou Phison, to opravdu netušim... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já znám Phison jako dodavatele levných převodníků z flash na USB, tyhle řadiče se často používají ve fleškách a jsou poměrně jednoduchý. V SSD jsem to ještě neviděl, byť to snad i existuje, a jaké s tím jsou zkušenosti, to už vůbec nemám šajnu. Takže se budu muset nechat překvapit :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na anandtechu jakési tu neznámé ssd nedávno s phisonem testovali a co jsem tak vyčetl, dřív to bylo v nějakém crucialu... no ale jak to bude s tím kingstonem ukáže až přímo jeho recenze ;-)
http://www.anandtech.com/show/6809/mydigitalssd-bp4-25-msata-240gb-review

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 2 SSD Verbatim s radicem Phison, asi 2 tydny jsem si dopisoval se supportem Verbatimu, protoze s disky byl problem, pak mi poslali utilitu na upgrade FW. Konkretne ten typ je lowcost, rychlost ve srovnani se SF nic moc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak treba jsme se dozvedeli o budouci generaci radicu Phison aniz by se nekde momentalne prodavali :-) takze jsme vlastne bohatsi o info od kohokoliv jinyho :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jo prodávali, jen ne u nás, viz moje reakce na wifta....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>>Jakmile SSD dosáhne limitu vyčerpanosti, přepne se do režimu „pouze pro čtení“. Data budou stále přístupná.<<

Ha! No to bych chtěl teda vidět. Ve všech testech výdrže co sem viděl se ještě nikdy nestalo, že by se SSD přeplo do read-only režimu, všechny prostě jeli a pak najednou bum a byly mrtvý. Žádná částečná čitelnost nebo tak, ale komplet mrtvý/nečitelný. Nevydolujete z nich už ani bit, většinou už je pak ani nedetekuje bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD stoji vsechny +/- stejne, tak jsem vzal Intel, protoze jsou the best, kdyz vetsinu tech. vymyslel intel ;-))

... vi ze kazde SSD je shit a ze na tom mam mit jen OS a zadna data, OS zalohovany a smitec, tmp v RAM, /var moc nepretezovat a hlavne ho mit porad prazdny, pak i vydrzi, pokud se sam neodvari elektricky ;-)
... a misto SWAP kupa RAM, je levna ;-)) ... takze mam v nasu 8GB ... vlastne by mu stacil 1GB .. ale co, treba jednou prejdu na nejaky slozity FS ;-)) misto spolehlive ext4 ... az zacnou fungovat a nebudou se hroutit ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, každé ssd je shit, běžně se SSD odvařují elektricky, máš pro svá tvrzení jistě odkazy na spoustu případů, které to potvrzují… No, věř si, čemu chceš, mně rukama prošlo tolik SSD, že kdyby to měly být pevné disky, už jsem na nějaký vadný narazil. Na SSD, co by se nějak pokazil, jsem ještě nenarazil. Takže SSD používám, když chci rychlost, HDD používám, když chci spoustu místa (zatím se s ohledem na cenu za kapacitu obojí neslučuje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel problemy s SSD kvuli starsimu FW. Byly to Verbatimy s radici Phison, po aktualizaci vse OK. Jeste jsem mel problem s jednim OCZ, ktery mi obcas vypadaval z RAIDu a nakonec kontroler poslal SMART warning, tak jsem to cele vymenil. Pomohla pak obnova FW, takze ja osobne v tom vidim asi nejvetsi slabinu SSD disku - velka zavislost na kvalite FW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Učil jsi se matematiku základní školy? Jistě si sám spočítáš, kolik dat si zapíšeš na své SSD a vyléčíš z demagogie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s WIFT-em, kdyz chci rychlost tak sahnu po SSD, kdyz chci kapacitu tak sahnu po plotnovem HDD.
Taky jsem mel 2x klasicky HDD v raid0 protoze jsem potreboval rychlost avsak jedno SSD prekonalo raid0 nekolikanasobne.
Pak jsem vyzkousel 2x SSD v raid0 ale tam jsem zadnou realnu zmenu v rychlosti nezaznamenal, ovsem v benchmarku jsem mel rychlosti kolem 900-1000MB/s.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.