Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kingston SSDNow V300 s 19nm NAND flash čipy přicházejí

Z jakého důvodu by měla morální životnost SSD disku být cca. 5 let? Pokud koupím třeba 128G nebo 256G, tak nevidím důvod, proč by jako systémový nemohl vydržet klidně 10 nebo víc roků.

Když vemu windosws, tak se od vist velikost nijak zásadně nemění, aplikace už taky moc nerostou a rychlost dnešních SSD je dostatečná abych musel co 5 let kupovat novější a rychlejší. Navíc jsou stále lidi, kterým je pořád jedno, jestli se aplikace spustí hned nebo za 5 vteřin (třeba já). Takže kdybych si koupil SSD (až když bude pod 2 litry za minimálně 128G, spíš těch 256), tak reálně budu očekávat jeho životnost minimálně právě těch 10+ roků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HW, ani zadna vec nemuze moralne degenerovat, protoze zadnou moralku nema.Nevim kde se vzal tento vyrazovy paskvil, vztahovat veci k moralce.Pokud nekteri autori vi vubec co tim mysli, o cemz uprime pochybuju, tak bych moralni upadek chapal asi ke vztahu k uzivatelum, ktery musi mit stale posledni vystrelek mody, takze neco jako frikulinstvi.Bezneho uzivatele nic takoveho pochopitelne nezajima, pokud mu vyrobek dobre slouzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Morálne zastaraná vec je stav kedy zariadenie je síce stále funkčné, ale je už nemoderné, pomalé. Typicky PC. Z morálkou ako myslíš ty to nemá nič spoločné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Morální životnost je v celku běžným pojmem. Většinou udává "zastaralost" nikoliv expiraci.
Příkladem může být řekněme 6 let starý, nicméně stále funkční počítač, který je však svým poměrem výkonu k současným novým počítačům "morálně zastaralý".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Morální zastarávání, morální životnost... stroj neustále funguje ale v ekosystému se jeví jako zastaralý, nesplňuje současné standardy, není na úrovni současné modernosti...

Jinak je to běžný termín, etymologii neznám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Archvile, webwalker, mamlasos1: zastaralosť PC beriem. Ale čo to má spoločné s morálkou? To akože starý PC je nemorálny? A na toto myslím borowitz poukazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Termín "morální zastaralost" je zcela a naprosto běžným termínem. Používaným třeba i v účetnictví v souvislosti odepisování hmotného investičního majetku (konkrétně třeba právě u výpočetní techniky).
Nicméně si myslím, že se tady už moc plácáme v nevěcných nesmyslech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si ten termín nevymyslel.

Jinak viz tento hento:
http://obchodnimodely.blogspot.cz/2012/06/moralni-zastaravani-podstata-p...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto velké SSD rozhodně nekupuji jen kvůli OS. Typicky ho strčím do notebooku a díky menší kapacitě ho bez problémů ho zaplním až po okraj. Tam samozřejmě chci, aby sloužil po celou dobu života noťasu, což se mi s touhle srágorou zcela jistě nepovede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. I moje zkušenost je taková, že do 128GB jde o typicky "zaflákaný" disk, kde je průměrně do 10GB volného místa. A k tomu ještě jeden poznatek - většina obsahu disku se nemění, to spíše se neustále mění několik souborů (typicky soubory databáze poštovního klienta, něco málo dokumentů a pak hibernační soubor, případně swap.) Zbytek jsou "tempy a cache", které vznikají a zanikají.

A osobně bych se těch jen 546 zápisů i bál.

Z mého pohledu jsou 19nm SSD vhodné až od řekněme 256GB velkých disků, kde lze už statisticky předpovědět, že bude docházet k rovnoměrnému opotřebení (resp. kde bude dostatek volných buněk). Idea 64GB nebo dokonce 32GB SSD na 19nm technologii mi připadne hodně nemístná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čo také log event alebo temporary súbory, ktoré Windows alebo aplikácie vytvárajú resp. prepisujú každodenne aj desiatky možno až stovky krát? Na toto akosi autor pozabudol... Áno, ich veľkost je síce omnoho menšia ako inštalačky Windows resp. 10-dňové aktualizačné balíčky ale celkový objem dát, ktorý nimi pretečie už podľa mňa zahýbe tou odhadovanou životnosťou v celkom slušnej miere!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to se stará Wear levelling na tom SSD. Pokud je kvalitní, tak to vydrží i logy, cache soubory a podobné, protože to postupně rozprostře po celém disku a občas vymění málo používané obsazené sektory za ty více použité. Flash má o několik řádů větší bloky, po kterých se může mazat než bloky po kterých se může zapisovat. Kvalitní firmware by tak měl seskupovat malé zápisy dohromady a smazat celý blok sektorů až když jsou všechny využity (všude rovnoměrně zapsáno). Jak to funguje doopravdy samozřejmě ví jen výrobci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo jak by takový opožděný sdružovací zápis reagoval na případný výpadek napájení, předpokládám ztrátu dat s následnou nekonzistencí dat na disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí ta varianta 60GB na OS? Win 7. PC se snažím držet laděný na dobrý výkon, má význam kupovat tento model nebo šáhnout po drazší variantě?

Využití - office práce, nové hry.
Díky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Staci, ale je potreba se trochu drzet zpatky. Ja mam nainstalovany win7 + vsechny programy, coz dela cca 40GB (bez swapu a hibernace). Je to tak na hranici pouzitelnosti. Hry musim instalovat na HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mám v práci 60GB kingston, W7 x64, pracovní cdr, ps, ai, kancl balík a takové ty nutné věci... na nějaké data a podobně kromě toho co tahám přes síť mám ještě klasický plotňák z předchozího pc... volného to teď hlásí 13GB takže dle mého názoru, pokud na hry, tak minimálně 120GB verze, optimálně ještě větší (podle toho jaké a kolik her že, mě osobně teď doma steam žere odhadem 150+ GB...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já dodám, že na 128GB SSD (V100 kingston) testujeme hry. jsou tam akorát win7, několik her a zbytek jako optimální rezerva (pro případná data atd). zkrátka s dnešními 5-15GB hrami je prostě na levných ssd těsno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A hele, kurvítko povýšené na základní vlastnost výrobku :-D
Tohle bych byl ochoten koupit řekněme tak za max 1500Kč sDPH/256GB verzi, je totiž jasné že to má načasovanou životnost na zdechnutí těsně po záruce, taková spotřební elektronika to je. A vlastně to ani nepotřebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. Kto bude na 120GB alebo 24GB disk instalovat len OS.

"pročež je vhodné nechat co nejvíce volného místa pro to, aby na něm mohlo SSD rovnoměrně rozkládat nově zapisovaná data" Kupim si disk a necham ho prazdny. Toto je podla autora zmysluplne vyzuzitie disku? Ak si kupim SSD, tak ho chcem normalne vyuzivat a vyuzivat jeho vlastnosti (rychlost, spotrebu, "hlucnost").

Niesom tak bohaty aby som si mohol dovolit kupovat taketo veci. Pre mna PC nieje spotrebny material. Pero, toaletak, voda je pre mna spotrebny material ale PC vyuzivam a nie spotrebovavam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, ty ho sice nespotřebováváš, ale všichni vvýrobci by byli rádi kdyby ano, že, každý rok nové pc to je přece jejich plán.... kurňa taky Vás ten kapitalismus v některých věcech sere?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SSD by mělo na přehazování sektorů po disku stačit jen trochu místa, na to má hlavně RAM cache. Zaplněné místo nutně neznamená, že se nemůže občas prohodit s jinými daty, aby se disku vyrovnal počet zápisů do každého sektoru.

"Niesom tak bohaty aby som si mohol dovolit kupovat taketo veci. Pre mna PC nieje spotrebny material."

Právě proto se vyplatí koupě kvalitního a testy prověřeného SSD a ne brát jen to nejlevnější co najdu v eshopu. Svoje první SSD jsem koupil přes CZC na objednávku, protože ho vůbec neměli v nabídce a tehdy ani nebyl určen pro náš trh. Poměr výkon/cena a hlavně kvalitní řadič Marvell místo tehdy všudypřítomných Sandforce, které výrazně zaostávaly v případě nekomprimovatelných dat, se vyplatil a nákupu dodnes nelituji. Naopak, je to nejlepší upgrade za posledních pár let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SSD budou spolehlivé leda až nastoupí memristory. Zatím mi to silně připomíná dobu analogových médií (páskové kazety s dropouty a stárnutím urychleným běžným používáním).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když čtu tvé komentáře, nemohu se zbavit pocitu, žes SSD nikdy nepoužíval a jen si snažíš falešně odůvodnit, proč ho nemáš.

Pro drtivou většinu lidí, co měli možnost pracovat s nějakým novějším SSD, už není cesty zpět. Jak je to možné, když je SSD tak špatné? Že by byli všichni úplní blbci? Ale no tak... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jistě ne, ale i toto přehození je v podstatě zápis a představa toho, že každý týden opotřebováváš jinou část je sice hezká, ale už to není ona celkem idylická představa aktualizace OS s pár desítkami zápisů na jedno KBčko - klasické Windows totiž na disku "kutí" neustále..

A realita je neúprosná, reklamovaných SSD jsem viděl už docela hodně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

500 P/E cyklů je teda dost málo. 25 nm SSD mají obvykle 3000 (aspoň ty lepší), 34 nm pak 5000.

Pak záleží na Write Amplification, což závisí na řadiči, zaplnění disku a typu zatížení. Ideální životnost předpokládá přepis souvislým množstvím dat, což samozřejmě v praxi neplatí. Naštěstí většina SSD vydrží ještě celkem dlouho po té, co MWI klesne na 0, respektive vyčerpá svoje stanovené P/E.

Tohle je sice extrém a test jednoho konrétního kusu, ale takový Samsung 830 256 GB zvládnul ještě v přijatelném stavu zapsání celých 5 PiB a vadné (přesunuté) sektory začly hromadně narůstat až po nějakých 20000 P/E cyklech: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endu...

SSD je jedna z věcí, co se vyplatí vybírat podle kvality a ne ceny, dobrý typ nakonec třeba vydrží víc než dvě nejlevnější SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bacha na to - není to 500P/E cyklů, ale přes 500 kompletních přepsání disku včetně Write amplification. Tzn je to cca 1500 P/E cyklů. A to je vždy jen velice konzervativní odhad výrobce. Ostatně na Extreme systems najdeš disky, které svou deklarovanou životnost přesáhly i 6x a stále jedou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem než jsem dočetl celé. každopádně první věta stále platí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Argumentace jedním konkrétním kusem je ovšem poněkud zavádějící.. Jinak ovšem souhlas. SSD se nevyplatí kupovat to nejlevnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak porovnávám tu tabulku, tak koupí V300 místo V+200 dostanu za stejnou cenu tyto úžasné výhody:
- nižší rychlost sekvenčního čtení i zápisu
- nižší životnost
- vyšší spotřebu v klidu
Ale budu "in" a to se vyplatí!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+výrobce víc vydělá (víc čipů na waferu=výrobně levnější, a to se vyplatí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Typická != maximální; spotřeba bude zcela určitě nižší. Občas se vyplatí přečíst si článek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje průměrná rychlost zápisu je cca 0.3 GB/h. Vyčteno a vypočítáno ze SMART údajů mého Pyra.

SSD mám v pracovním notebooku rok. Běžně používám celý systém, kopíruji soubory, kompiluje haldu zdrojových kódů vyvíjených aplikací, provozuju dva virtuální stroje a dokonce na to SSD i swapuju. I když ten swap zase tak vytížený není, většinou stačí moje 4GB RAM. Systémová i home partišna jsou pro jistotu mountovány s noatime. Na velké soubory a zálohy používám externí disk.

Takže by mi ty garantované Terabyty stačily asi na docela dlouho. U SSD mám spíš strach, jestli neodejdou zčistajasna bez varování. Ale to se může stát i normálního disku, takže bez zálohy ani rána tak jako tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.