Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kingston UV400: SSD s TLC čipy a nízkou cenou

K tej dvojročnej záruke. Dá sa vôbec vyreklamovať to že som prekročil počet prepisov už v prvom roku ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se Vám to podaří, tak dejte vědět, taky by se mi hodilo, kdybych si mohl koupit rohlík, sníst ho a pak ho vyreklamovat kvůli tomu, že je snědený :-) .

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jenže rohlík je spotřební zboží a nemá ze zákona 2letou záruční lhůtu...
Jediné co by se mohl prodejce bránit je že by tvrdil že ten disk nebyl spráně používán.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Spotřební zboží může mít 2letou záruku. Spotřební zboží je cokoliv co se opotřebovává a pravidelně znovu nakupuje, to myslím zahrnuje i PC včetně komponent.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Spotřební zboží je pojem, který se používá v různých oborech zabývajících se obchodem. Obecný význam tohoto pojmu není ostře vymezen, typicky pojem zahrnuje zejména menší věci, které se rychle spotřebovávají nebo opotřebovávají a pravidelně znovu nakupují, zejména potraviny, oděvy, osobní hygienické potřeby atd., tedy v užším smyslu zboží krátkodobé spotřeby."
Myslím že většina lidí pochopí že se tim nemyslí zboží obecně....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí taky pochopí, že když výrobce deklaruje určité vlastnosti výrobku, tak potom můžete reklamovat pouze to, že výrobek tyto vlastnosti nesplňuje.

SSD je spotřební zboží z podstaty použité technologie, stejně jako třeba pneumatiky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne není...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Záruka neznamená, že 2 roky od zakoupení má výrobce povinnost řešit jakýkoliv problém.

Během záruční doby výrobce ručí za SKRYTÉ VADY, které zboží mělo už v okamžiku prodeje.
Fakt, že se výrobek prostě intenzivním používáním opotřeboval, není skrytá vada.
Čili pokud výrobce udává maximální počet přepisů a uživatel SSD „upřepisuje k smrti“, nevidím důvod SSD vyměnit.

Nicméně pro běžného uživatele to je spíš akademická debata, protože jednak se běžný uživatel v době záruky k tomu množství zapsaných dat ani nepřiblíží a jednak to vypadá, že ty disky stejně vydrží ještě podstatně víc přepisů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, ručí taky za konstrukční vady. A pokud výrobek nevydrží ani ty 2 roky pak se to v poho dá považovat za konstrukční vadu. Těžko se to dá okecat nesprávným používáním, když jiné disky totéž přežijí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, zda ten koment je otazka nebo spis satiricka poznamka, ale samozrejme neda. Bunky dnesnich SSD jsou navic po dobu zivotnosti (pocet prepisu) pomerne spolehlive, takze v podstate zaruka rika akorat to, jak az moc vyrobce veri radici, jak dlouho bude zit.
Osobne volim stredni cestu, ani ne levny Kingston ani ne drahy Samsung 850 Pro (mimochodem ale naprosto skvele SSD), kupuju stredni kvalitu i cenu Crucial MX, Samsung 850 EVO, pripadne Crucial BX, Transcend 370, Sandisk Ultra II.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

850EVO není dobrá volba, za tu cenu existuje spousta lepších disků, třeba KC400, která je výkonem a životností srovnatelná (spíš lepší) než 850 Pro, přitom za cenu 850 EVO

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bude to stejny pripad jako zarovka... neboli veci maji 2 letou zaruku pokud tam neni dana zivotnost opotrebenim (nevim jak to spravne napsat) mozna lepsi prirovnani je pneumatika? Kdyz se vam treba roztrha (pri normalnim pouziti) tak vam ji vyreklamuji :) ale pokud ji sjedete na draty driv nez za dva roky tak vam ji nikdo nevyreklamuje :)

V zakone jsem cetl neco o "beznem pouziti" nebo "bezne opotrebeni" a vyznelo to tak ze nikdo nemuze cekat dvouletou zaruku na vec ktera ze sve podstaty nemusi 2 roky vydrzet.

Ale mozna se tady najde nekdo fundovany :) kdo odpovi presne

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

plánovaná životnost

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesněji "Záruční inženýrství". ☺

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě lepší. To se fakt používá? To za nás nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano prvni velky skandal vznikl pomalu o generaci pozdeji kdy praskla tajna dohoda mezi vyrobci zarovek z roku 1924 kdy se zavazali snizit zivotnost zarovky a za nedodrzeni stanovenych podminek byli stanovene i krute pokuty kazda firma mela specialni vyvojove oddeleni ktere melo na starosti aby se zivotnost zarovky drzela v danych mezich ....a tzv. planovane zastaravani se tyka nejen veskere elektrotechniky ale i obleceni aj. asi nemusim vysvetlovat jaky to ma dopad na ekologii ....hlavni je preci konzum :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli ten terminus technikus. Plánovaná životnost, plánované zastarávání se běžně používá a vyučuje, ale na "záruční inženýrství" tolik odkazů není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dá pokud překročíte životnost v prvním půlroce. v takovém případě je to dle zákona výrobní vada.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neda, v zakone je myslim formulace ve smyslu "Vada do pul roku se povazuje za vadu pri zakoupeni, pokud se neprokaze opak.". Pokud budes reklamovat SSD, ktere hlasi zapsanych xxxTB dat, tak by to jako dukaz, ze nejde o vadu existujici uz pri zakoupeni mohlo stacit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše nedá. Běžné provozní opotřebení reklamovat nelze i když je v rámci záruční doby. Výrobce deklaruje mimima která to má vydržet a tím je to dané - berte nebo nechte být. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

žiadna sláva, tento krát ma kingstone sklamal..
Na heureke je SanDisk Plus 120GB 3 rocna zaruka od 1009Kč s DPH a predsa sandisk nieje kingstone:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ma pravdu, sandisk nieje kingstone, sandisk je western digital :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Teď už to tam není, ale skoro bych přísahal, že když jsem se do těch datasheetů UV400 a V300 díval v době, kdy mi tiskovka Kingstonu o UV400 přistála ve schránce, měly stejné hodnoty TBW per kapacita. Teď už to tak není. UV400 má 50, 100 a 200 TB pro 120, 240 a 480GB a V300 má pro tytéž kapacity TBW 64, 128 a 256 TB, tzn. UV400 by měl vydržet o necelých 22 % méně.

Jinak jestli chcete od Kingstonu něco trvanlivějšího, tak HyperX Savage má hodnoty 113, 306 a 416 tera a HyperX Furry dokonce 354, 641 a 750 tera.

A čistě pro zajímavost starý V+200 měl hodnoty 96, 192 a 384 TB (pro 120, 240 a 480GB).

Jako jo, jde to dolů, ale ještě jsem nepotkal SSDčko, který by u běžnýho spotřebitele umřelo na přepisy. Výjimečně lze narazit na někoho, komu SMART hlásí, že životnost už není 100% ;-).

Jinak kacířská myšlenka mi napovídá, že s tím, jak se výdrž nových SSD neustále snižuje, to vypadá, že jednoho dne umřou všechna SSDčka naráz - nová i stará - protože to se akorát tak ta životnost sejde ;).

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Pre zaujimavost moj MacBook Air 2012, zivostnost cca 90%.

Kolega neprezieravo kupil Macbook Air tusim 2010,s 2GB Ram, SSDcko stale swapuje, tam ukazuje SSD zivostnost okolo 60%.

Moje developerske PC, zapnute 16 mesiacov 24/7, Sandisk Extreme Pro 240 GB, ukazuje 99%, 6 TB zapisanych dat. cca 700TB tbw? V spec udava sandisk iba >80TBW

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé hodnoty má KC400, V300 je imo lepší volba než UV400, navíc V300 lze koupit třeba na Alfě levněji než v Alze...nebo Softcom je levný.

Velký s.h.i.t je EVO 850 od Samsungu, to už raději ten Transcend 370S.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebude ta velka hodnota u Fury souviset s tim, ze je tam Sandforce radic, ktery komprimuje data? Kdyz tam tedy budes celou dobu zapisovat jen same nuly, tak vydrzi neuveritelne moc, kdyz zkomprimovana data, tak to zas bude slabota. A to cislo udavane vyrobcem bude nekde mezi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to neznamená, že se skončilo s výrobou V300, a že cena V300 půjde i tak pořád dolů. Stále by se mi líbilo oněch 999 Kč namísto dnešních <1200 za 120 GB variantu V300.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, k té větě v článku:

„Nenechte se zmást spoustou článků na českém internetu, který hlásá, že 120GB model stojí pod tisícovku.“

Tuhle informaci mají weby doličné přímo z tiskové zprávy, kterou novinářům zaslalo mediální zastoupení Kingstonu. Cituji předmět zprávy:

„Kingston Digital představuje SSD disk UV400 – první 120 GB SSD pod 1000 Kč“

Jen aby bylo jasno ;).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, pěkný podraz od Kingstonu, když dealerská cena s poplatky a s daní je kolem 1000-1050 ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže dnes je UV400 na Alze za 999 Kč. A bohužel V300 opět stouplo na 1199 Kč. Špatný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu najít pořádný test toho disku, hromada kokotin po celým netu i tady.

Našel jsem jen toto http://www.legitreviews.com/kingston-uv400-480gb-tlc-ssd-review_182149/7
...jednu stránku jednoho testu, kde to padá na 165MB/s při zápisu 8GB. To není špatný. Životnost udávaná vyšší než samsung 850evo, kterej má na sobě 4 vrstvy toho TLC hnusu, toto je (bohužel pro rychlost) naštěstí stále planární. Navíc to má stejný čipy jak OCZ Trion (Toshiba 15nm ), kterej jen upravou firmwaru udělal z Trionu 100 Trion 150 (a to jsou právě ta čísla, kam jim to padalo po zaplnění SLC cash). Za ty prachy jako disk na čtení... Že bych nějak kompiloval 4 GB projekty jsem si nevšiml.... 1500 za 240GB (2GB SLC)... nekup to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.