Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Klasické TV skončí do roku 2035, tvrdí Netflix

K tomu jen tak nedojde. Stejně tak jako nezanikla kvůli kinu divadla, kvůli TV kino, stejně nezanikne TV kvůli Netflixu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To nelze srovnávat. TV udělala z diváků ještě tupější ovce než Apple. Tyhle vymyté mozky se na TV jen tak dívat nepřestanou. A proto v TV vidíme zejména pořady pro vymyté mozky typu sedlák hledá ženu.
TV nemám 3 roky, dívám se online bez reklam na co chci aniž bych čekal rok než to nějaká TV u nás začne vysílat, a je mi krásně. :) Už aby byl Netflix u nás.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby na Netflixu pořady pro tupce nebyly :-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam taky, ale na co se budeš dívat a kdy vybíráš ty a né televize. :) Doslova mě fascinují lidi kteří podřídili svůj život TV programu. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k PVR to nemusí dělat nikdo. Jestliže dnes jsou TV živé z pořadů pro masy, nebude tomu ani u Netlixu jinak, pokud by je měl nahradit. Jako výběrový by byl příliš drahý.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Lidi na ty sracky typu "ulice" na netflixu cucet nebudou protoze si svobodne vyberou co si pusti, to u dnesni TV nejde, bud si pusti ulici nebo ordinaci nebo jinou blbost, na vyber proste neni v TV jsou jen chujoviny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, lidi si prostě opět vyberou Ulici nebo nějaký její ekvivalent. Je nesmysl tvrdit, že čumí na Ulici jen proto, že tam nic jiného není. Jednak to při tom množství programů není pravda a navíc není problém TV vypnout, když se mi program nelíbí.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hloupe zobecnovani :-( ... Ulici si nevyberou lide, ale! - jen nekteri!!! lide. Tak me neurazej jako lida co na ni nekouka!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lzes! Vyber stanic natoz programu je obrovsky!!! Nojooo no nesmys cucet jen na kanaly zadarmo ;-)) ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, Netflix udělá ze všech intelektuály :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

presne tak! Naprogramuji dopredu na tejden dobre porady aby se nejprve posbirali na HDD a pak o weejkendu jen vybirame s mojooo na co budem cucet a ani vse dobre nestihame a reklamy tak preskakujem a na placenych stanicach ani neesoo reklamy :-) Jenze tady breci asi jen socky co koukaj jen na stanice uplne zadarmo...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

TV nerovna se jen Prima nebo Nova... a jen zadarmo... socko ;-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Proč socko? Někdo vráží prachy do TV, jiný třeba do zahrádky a volná TV mu bohatě stačí. Už jen z toho důvodu nemá Netflix šanci běžné TV vytlačit.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

ale jooo at si kazdy vrazi jinam ale brecet ze mi dobre nefoti levnej kompakt nebo ze ze na stanicich zadarmo nic neni a zobecnit to ze kokpakty jsou na prd a tv stanice taky, je hloupe a projev socky co by chtely zadarmo hodne a dobre muziky... Tedy bud je takovej remcal socka nebo hlupak co zobecnuje na zaklade male zkusenosti jen na levnych vecech ci TV kanalech......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych si tak jistý.
Divadla nebo kina se daleko lépe přizpůsobí počtu diváků, po ajťácku by se dalo říct, že mají lepší škálovatelnost.

Prostě dřív bylo kino na každém rohu, dneska mám v okruhu 10 kilometrů od domova dvě, z toho jedno dává asi dva filmy měsíčně.
Totéž divadlo, při menším množství diváků jich jednoduše bude méně.

Jenže klasická televize potřebuje rozsáhlou a drahou infrastrukturu k tomu, aby vůbec mohla fungovat, byť pro minimální množství diváků.
Takže jakmile počet diváků klesne pod nějakou mez, nikdo rozumně uvažující nebude chtít vrážet peníze do údržby té infrastruktury, takže zbývá leda stát, a i ten to časem vzdá.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Rozsáhlou a drahou infrastrukturu :-) Jako by ta internetová nebyla mnohem dražší. Jistě, může se změnit způsob šíření (byť je to vzhledem ke kapacitě nevýhodné), ale to pořád nijak nemění samotnou TV. Rádio se taky nezměnilo přechodem z SV na VKV a dnes na mp3 streamy. Pořád je i na netu spousta stanic, které se chovají jako klasická rádia, bez nějaké interakce.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

prave pro ten vypadek (klasicky v Pa odpo kdy si vas technik vsimne az Po dopo...) nebo vypadky netu doufam, ze alternativne bude vedle teto moznosti , volby, sledovat "TV" i jinak - vzduchem - pozemni nebo satelitni ci kabelovka a nebudu hluchy a slepy po doby vypadku netu!

Vice konkurence jen vitam! Neznamena to automaticky uplny zanik klasickych cest , ale jen at jim dejcha na zada jina alternativa :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A podle TV poradu z roku 1955 jsme v roce 2000 meli mit zakladnu na Marsu.

TV nezanikne dokud nebude mit 100% obyvatel pripojeni na internet na vsech mistech, kde TV chteji sledovat - coz tak nejak nejde. Naprosta evtsina plochy USA navic internetem nikdy pokryta nebude, ale satelit tam funguje bez problemu.

Take je potreba vynechat ty miliony lidi co nechteji internet, ale jen TV a chteji ji mit ve svem mobilnim domu - jak to chce poskytovatel internetu zaridit? V lese na horach vystrcim antenu a koukam, internet samozrejmne zadny.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Google, SpaceX, Samsung, Apple, a asi i dalsi, ti vsichni pracuji na satelitnim internetu v nizsi orbite, tedy stovky a tisice malich "levnych" satelitu par set km na zemi ktere umozni internet doslova kdekoliv a komukoliv na svete, a s dnesnim tempem vyvoje i tohle mozna bude do roku 2035 prekonane

problem vidim spise u verejnopravnich TV kterym je tak nejak fuk jak a prez co funguji, protoze oni maji to sve jiste z pravidelanych poplatku a bohuzel i od lidi kteri nemaji o takovou TV zajem

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímaly podrobnosti, družice na nízké orbitě jsou docela rychlé, takže jen těžko se na to připojí koncová stanice. Kromě toho na nízké orbitě ty družice dlouho nevydrží (brždění atmosférou).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale o technologii příjmu jde až ve druhé řadě, tady jde o to, že už dneska je jasný trend odklonu od klasické lineární TV s pevným programem a nárust nelineárního sledování pořadů kdy koukám na co chci kdy já chci. Je naprosto jasné, že lineární TV jednou umřou (s vyjímkou sportu a možná zpravodajství), je jenom otázka kdy.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde jen o to, aby měli připojení, ale aby za něco stálo. Kdyby dnes přestalo vysílat klasické rádio a v autech by byl jedinou možností net, tak celá mobilní síť lehne už při pár procentech posluchačů. A to jde jen o rádio, ne TV. Každý mluví o možnosti výběru, ale zapomíná na to, že klasické vysílání je mnohem efektivnější.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

netflix tu dnes je, zajtra ale byt nemusi. Toto su cisto spekulacie, je predpoklad, ze do vtedy sa objavi mnozstvo inych technologii o ktorych dnes vobec ani netusime.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak internet je všude tam, kde je mobilní signál. Takže nějakých 99,99% uzemí ČR. O rychlosti nemluvím :) Takže já v tom problém do budoucna nevidím, proč vysílat na nějakých 60ti nosných vlnách televizi, plus na 100+ vlnách rádia a ještě do toho mobilní signál. Když ten by stačil na všechno.
BTW: Dnešní TV vysílání by se, podle mě, vešlo v H.265 i do 3Gčka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevešlo. Navíc zapomínáte na jednu podstatnou věc. Dnešní TV vysílání je broadcast - tedy jeden vysílá, je potřeba jeden datový tok pro všechny. Ne pro každé zařízení zvláštní stream jako u Netflixu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě televize umřela už před 7 lety. Před tím jsem měl potíže spatřit v nabídce něco zajímavého. Pokud jde o nějaký zajímavý film párkrát do roka, tak na to není potřeba TV.

Co se týče té zmíněné krystalky, tak se obávám, že to zabije digitalizace, ale po pravdě nevím co vše zůstane v analogu nebo třeba v AM (ale zase kolik lidí pro to bude nakonec mít přijímač, že).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...
Autor je klasicky pripad člověka typu "ja to nepotrebuji, tak to nepotrebuje nikdo/kdo to pouziva, je debil"
Na TV se divam například na sportovni prenosy, které jinde v rozumne kvalite fakt nejdou sledovat...atd atd, proste takova ta poza "nemam TV a jsem lepsi jak vy co ji mate" je mi k smichu.

Co se tyce vysilani po netu, nikdo nezminil jeden VELMI zasadni aspekt - nutnost mit internet = naklad. Spousta lidi dneska net nemá, pac ho proste nechce/nepotrebuje a nemá zajem platit několik set kc mesicne za něco, co nepotrebuji. Na druhou stranu tihle lide mají proste TV a na Tv se chteji divat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když už jen četete jen nadpisy, tak je čtěte celé! Protože to co ve svém komentáři máte ve závorkách nikde v článku není. Naopak se tam autor "starých médií" mírně zastává. A i v tom nadpisu na konci je: "tvrdí Netfix"...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako to bude o 20 rokov, ale minuly tyzden som kupil 4k tv samsung a zistil som, ze k nej nic viac nepotrebujem, mam netflix k tomu zattoo tv a z nasu ficim cez plex a internetove pripojenie unlimited cez LTE za normalnu cenu.
ALE
Som v zahranici na slovensku neobmedzeny LTE balik nemame
Zattoo tv v bezplatnej verzii ide cez samsung iba v SD:(
Neflix na slovensku iba cez VPN

Hadam pridu tieto moznosti aj k nam:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Netflix mám několik let. Zpočátku nabízel množství filmů a seriálů, mezi nimi i ty divácky úspěšné. V poslední době nabídku vyrazně omezil. Když film běží v televizi, tak ho obvykle dají i do nabídky. Po nějaké době ho zase vyřadí. Není to tak, že by Netflix byl ohromnou knihovnou titulů, ze kterých si člověk vybere, co chce. Spíš je to tak, že místo v televizi v daný čas se člověk na ten film může podívat, kdy se mu to hodí a navíc ve vysokém rozlišení. Béčkových seriálů a filmů je tam spousta.

Nemyslím, že tenhle přístup se do roku 2035 změní. Paušální poplatek bude za béčkové filmy a několik málo divácky zajímavých titulů. Trháky se ale budou platit zvlášť. Nebo je proloží reklamou, která teď v Netflixu není.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně se na konec klasické televize spíš těším, než co jiného.

Infrastruktura blokovaná klasickou televizí (například vysílací frekvence, které teď nelze použít na nic jiného) by se konečně mohla používat na lepší věci.
Na jedné straně „určitá diversita je super“, ale na druhé straně je to neskutečné plýtvání! Představte si dělat třeba elektrifikaci železnice tak, že necháte stávající trať a vedle postavíte novou, elektrickou. Ano, na jedné straně máte diverzitu a kdyby se stala nehoda na elektrické trati, pořád by šlo dojet motorákem. Na druhé straně těžko přehlédnout, že ten dobrý pocit z diverzity má astronomické náklady.

Druhá věc je, že na klasické televizní vysílání se za ty roky nabalila spousta penězovodů a trafik pro různé kamarádíčky.
Nechápu, proč by v demokratické zemi stát měl kontrolovat média. Natož jako u nás, kde vládní strany mají vliv* na pět televizních a čtyři rozhlasové celoplošné kanály a vedle toho má ještě druhá největší politická strana spřátelenou soukromou mediální skupinu.
Což skýtá jednak propagandistické možnosti a jednak hromadu korýtek v různých radách, komisích, dál možnost přerozdělovat granty, dotace, vybírat poplatky, a tak dále.

Toho se politici samozřejmě dobrovolně nevzdají, ale se zánikem klasického vysílání bude další existence toho těžko obhajitelná.

* Technicky státní televizi/rozhlas kontroluje rada volená sněmovnou, kde mají většinu poslanci vládních stran.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je tu technický rozdíl mezi broadcastingem a příjmem streamu po internetu. Ten jeden televizní kanál je sice ucpán jedním multiplexem, ale na jeden TV kanál může čučet třeba milion lidí. Klidne ve FHD. Což je u internetu problém, protože k milionu lidí vede samostatný stream což dost zatěžuje trasy i servery (podle mě dnes technicky nereálné, aby sledovanost TV přešla na internet).

Jinak co se týče společenské (a politicko podnikatelské) fukce TV, tam souhlasím.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně to pořád stojí na tom, že na TV kouká hromada lidí.
Jenže to se mění, doba, kdy oblíbené pořady mívaly přes 2 miliony diváků, je pryč.
Dneska se přes milion dostanou zprávy na Nově, nejsledovanější večerní pořad a to je často všechno.
Pořady mimo hlavní čas jsou většinou v řádu desítek tisíc, nebo dokonce jednotek tisíc diváků.

A ten trend bude určitě pokračovat, protože televize je záležitost hlavně starších generací a ty mladší ji používají v daleko menší míře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jaké lepší věci byste chtěl na těch TV kmitočtech šířit? LTE? To by bylo jen dočasné řešení. Tyto nízké kmitočty se hodí na šíření na větší vzdálenosti, což je pro broadcast OK, ale pro LTE tak jedině pro venkov. Ale ve městech se kapacita na těchto frekvencích rychle vyčerpá, protože nelze mít BTS blízko sebe. Pro zvýšení kapacity je potřeba se přesunout k vyšším kmitočtům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A na vsetky ostatne tituly je tu domaci nas nafutovany s CzT, KAT, TPB:) alebo popcorn time.
Zase na druhej strane v USA funguje netflix DVD na ostatne tituly, keby u nas fungovala pozicovna s mesacnym predplatnym 10EUR za bluray disky, rad si ju zaplatim.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba nechapu, proc je v planu rusit analogovy radio signal a misto neho zavest digitalni..
Vzdyt radia uz jsou v soucasnych multiplexech zastoupeny, tak proc jeste delat extra samostatne digitalni radio.. (teda krome planovaneho zisku z prodeje novych DBA tuneru do aut a domacnosti)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U mne klasicka TV skoncila jiz dnes, same reklamy, tuna homosexualnich relaci, lobby a poradu, proste picovin, v spravach sama hovna, kdyz zapnu telku tak jedine s externim diskem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A kdo si myslíte, že ty pořady pro váš externí disk vyrábí? Opět TV nebo filmové společnosti :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, neni a v nejblissi dobe na to nebude kapacita siti. Pro predstavu, nejrychlejsi propojeni, ktere si muze ISP poridit je 100Gbit/s. To staci na cca 20000 unikatnich streamu slusneho HD nebo mizerneho 4k videa.

20000 streamu, pokud se komplet prejde na VoD (bez broadcastu ve stylu "vysilani" podle programu) znamena ve spicce (vecer za spatneho pocasi) cca mesto cca 80ti velike. Takze ze svetoveho pohledu vetsi vesnice.

Ano tech 100G linek muze mit provider mnoho (kazda jinam v peeringu nebo paralelne), take muze hostovat zdroj streamu aby mel zdroj dat uvnitr.
Ano zkousi se 400G linky, ale potiz je, ze nepujde pouzit soucasna optika a natahnout novou je drahe.
V kazdem pripade je narust pri prechodu na 100% VoD je vyssi, nez je ocekavany narust kapacit v paterich (tvrdim to ja i nejaky vysoky manager Cisca, jmeno si najdete)

Takze pokud zakaznik opravdu bude chtit ciste VoD, tak se musi zmenit mnoho veci a investovat hodne penez. A bude tu silny tlak na placeni za prenos dat a predevsim tlak na trideni dat do skupin. To znamena konec sitove neutrality a z toho nadsen nejsem.

PS: to ze nekdo ma domu 100M nebo dokonce 1G pripojku na tom nic nemeni, problem je v paterich.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak ISP by měl klientovi zajistit konektivitu minimálně rychlost připojení děleno případnou agregací, ne?
Čili pokud bych měl např. 100 Mbit s agregací 1:20 a nebylo těch 5 Mbit na video, porušuje ISP smlouvu.

Mimo to pro ISP to je řešitelné tím, že po cestě zřídí nějakou „cache“ na populární videa, případně bude „videopůjčovnu“ provozovat sám ve své síti, takže nebude tolik konektivity ani potřebovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak. Takto to nefunguje. Zadny provider vam nezarucuje nejakou rychlost.
Napriklad takova ceska O2 mela v cervnu 799 tisic zakazniku na pevnem internetu. Pokud by kazdemu chtela zarucit pouhopouhy 1Mb/s pak soucet je 799Gb/s. A ted si predstavte, ze se cely narod zbrazni, a chce se koukat na nejake "uzasne" video na sluzbe z druheho konce sveta, pro jistotu HTTPS aby nebylo mozne cachovat. Myslite, ze O2 ma takovy !zahranicni! peeting? Ne, spoleha na agregaci, kdy ma predem vypipovano, co vetsina zakazniku potrebuje a snazi se umistit zdroje k sobe.
Co se tyka HTTPS, tak je obrovsky tlak sifrovat vsechno, napriklad proto, aby nikdo cestou nemohl do poskytovaneho obsahu pridat nejkou tu reklamu, ze ktere nema zdroj dat penizek. Takze cachovani je nutne delat ve spolupraci s poskytovatelem, bezne se tak deje napriklad v pripade Youtube. A neni mozne dohodnout se s kazdym poskytovatelem obsahu, jedine ze by na to nekdo mel defakto monopol (coz me desi). A i bez monopolu to ztezuje nastup nove sluzby, ty vzajemne dohody maji nejake garance s nezbytnym dopadem na sitovou neutralitu a dalsi dusledky.
Nerikam, ze to nefunguje, ale ze nikdo neni schopen zarucit v takto velkem meritku kazdou myslitelnou situaci.
Funguje to diky prumerovani na velkem poctu lidi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za info, pridal som si upozornenie do google kalendara.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Průser hned v několika rovinách. Ano, dneska nesmyslné komerční kanály jako Prima, Nova, Barrandov... vysloveně mrví vysílání vkládáním reklam i tam, kde to nikdo nečeká. takže ve výsledku je v podstatě nejrozumnější se jim úplně vyhnout a nechat raději bez útrap běžet plynule ČT24. Na další partii tu je pak opět nesmyslná vlna plochých HD LCD rádoby "IN" panelů (nic jiného vlastně ani dnes nekoupíte). Zvuk takových placatců nestojí ani z části za to co produkuje jakýkoliv low-end CRT turecký Luxtronic z poslední vlny normálních TV s integrovaným digitálním MPEG-2 tunerem, a to bez pardonu. Co pak vlastně zbývá nadšencům, co chtějí něco co má smysl? Inu, zkouší např. projektory, plazmy, a samozřejmě ze zoufalosti i takové věci jako poslední výkřiky do tmy v podobě Philips 9551. Trh s televizemi dnes stojí za prd a to je fakt. Nemá ani smysl chodit do Electroworldu (skomolil jsem to?) a něco tam vybírat. Lidé, raději se zamyslete, jestli vůbec má smysl se někam ještě posunovat v této oblasti. Vždyť kolik českých klasik dostanete jen na blu-ray nosiších například v porovnání s DVD?? A bez zmrvení obrazu??

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

LCD mám starý FullHD od LG a ještě (tehdy už!) IPS a ještě s trubicema s Wide Color (98% Adobe RGB) a tak ksichty zobrazuje přirozené a vystínované plasticky, sice "jen" 50Hz ale s TrueMoution, čili pohyb v obraze je plynulý stejně jako 50Hz prokládaně..., s vynikající deinterlací nerozmazající obraz ani při pohybu, což dlouho konkurence neměla...

A repro? To mám, jako náročnější posluchač, samosebou externí 2x120W (RMS) a Hi-Fi (tuším že od 22Hz do 22kHz :-) +-3dB )

Dnes je výběr horší (zejména LED ubralo barevnej gamut:-( ), to ano, ale za velmi velký prachy se dá kvalita stále koupit (dokonce už i OLED) a navíc mnohem větší než tehdy dostupné jen 42" :-)

Takže nepropadal bych takové skepsi... Jen ty lesklý povrchy mě docela iritují (já mám 42" LG a ještě 60" SHARP s IGZ (hrobový kntrast zejména na vesmír večer, ale horší červená, ksichty namísto hnědé jen růžové... pohyb této 100Hz TM suprovní!) a oba ještě matný a kontrastu ani rozlišovací schopnosti to rozhodně neubírá, ba naopak zejména ve dne!)

Jo a jaký repro má projektor ;-)

A česká klasika je i na Ct1 a Ct2 a jeli , i když méně, ale je!, na komerční TV, není nic jednodužšího si to nejprve "natočit" pomocí PVR na HDD a pak teprve vklidu zkouknout a reklamy přeskakovat ;-) Reklamu má, a docela často, ale i veřejnoprávní! :-( ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže norma pro SD i HD má gamut jako sRGB, tak obrazovka s gamutem AdobeRGB je vcelku na nic. Stejně to TV musí přepočítat, jinak by se na to nedalo dívat. Pokud jde o zobrazení ksichtů, tak to nikdy není problém gamutu (barvy v ksichtu jsou tak málo syté, že je zvládne cokoliv), ale spíš v bitové hloubce panelu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

barvy v ksichtu jsou tak málo syté, že je zvládne cokoliv ??? ... Co syté, ale jemně vystínované a neojebatelné!!! To proto, že jsouli vrata garáže zobrazeny červenější , nebo ujeté do žluta, ti nevadí, neb nevíš jaké byly v reálu, ale na ksichty s ujetýma barvama a nevystínované jemně jsem silně alergickej, neb jakej má být ksich je jaksi každému jasné, dané, typické!!! Proto u ksichtů to ujetí barev a nevystínování je poznat nejvíce!!!

A tu TV mám napojenu i na PC a tam to 10bitové zpracování barev sakra využiju i ocením :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ujetí a vystínování ale nesouvisí s gamutem. Ujetí barev je v podstatě dané jen nastavením, případně LUT, vystínování použitým počtem bitů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.