Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Klub výrobců 16Mpix kompaktů se rozrostl o Pentax

Nebylo by lépe místo "16MPx kompakty" používat název "16MPx ksindly"? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ono s tymi megapixelmi to az tak hrozne neni - taky jsem spocatku na to samozrejme nadaval. Zavisi to od firem - napriklad z Canon G7 , G9 ci G10 sa za dobrych svetelnych podminek se to rozliseni zcela jiste vyuzije.
Co se tyce sumu tak moderne odsumovaci postupy u canonu urcite zarucuju ze nedochadza k viditelne degradaci kvality zpusobene kombinaci sumu a velkeho rozliseni. Kdyz napriklad vemu stary Minoltu A200 (cip 2/3, rozliseni 8 megapixelu) a provnam s Canon G9 (cip 1/6.7 a rozliseni 12 megapixelu). Tak hoci preferuji foceni s Minoltou (lepe se s ni pracuje) tak musim rict ze obrazova kvalita je u Canonu G9 nepatrne lepsi (napriek mensimu cipu a vic megapixelum). A to nepocitam ze dodatecne odsumovani v pocitaci je u starich kompaktu nutnosti kym napriklad u modernich canonu obvykle neziskate vubec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidé tu stále žijí v iluzi že méně je lépe. Hubble nám ukázal že i se špatnou optikou jde udělat neuvěřitelná věc úpravou ostatních věcí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

si děláš srandu žejo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Laciné kompakty mě až tak nezajímají, reaguji pouze na to rozhořčení na pixelovou hustotou. V souvislosti s článkem o Sony NEX-7 jste tady projevovali znepokojení, jestli takové rozlišení vůbec pobere optika. Tak jsem si oněch 24 MPix rozdělil v poměru 3:2 a to samé jsem udělal i s ostatními rozlišeními a ty obdélnéky jsem si narýsloval. Překvapilo mě, jak malý rozdíl v ploše je mezi 24 MPix a tolik vzpomínaným rozlišením 16 MPix na snímačích velikosti APS-C. To nemluvím o srovnání 24 a 18 nebo 2O MPix! Jestli ono to žehrání na megapixelovou válku není přehnané. Co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na jakýkoli testovací obrázek - a není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Noiseless at high ISO" bude příštím prodejním kritériem, snad i marketingovým, jestli to marketéři vezmou. Konkrétně bych řekl za nejlepší foťák bude považován ten, který bude umět bez šumu ISO 6400. Případně menší senzory 3200. Případně ještě menší senzory (kapesní kompakty) 1600.
A to i při nízkém rozlišení už od 3MPix, častěji spíše od 6Mpix, viz. Fujifilm.

Novináři tomu mouhou významně pomoci, takže díky za takovýto článek.

V diskusi otevřené před pár dny o vysněných vlastnostech budoucího fullframe na sonyalpharumors.com je "noiseless at high ISO" snad nejdůrazněji požadovanou vlastností lidmi z praxe. Až mě to překvapilo, čekal bych něco jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.