Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak to bude s kompatibilitou čipsetů Intel Z370 a Z390 (zatím je omezená)

Podľa mňa je to dosť nepravdepodobné. Intel už roky razí cestu: nový procesor = nová doska. Aký dôvod by mal, aby starší procesor pasoval do novej dosky ? Malá nádej je tu len preto že majú rovnaký socket.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, vlastnim podle tebe "stary" ctyrjaderny Skylake za 420€ a odejde mi po 3 letech fošna, tak si pobezim koupit novou Z370 inu Z270 uz v prodeji nebude a nebo jenom shit a hledme ono mi to nejede, musim si koupit i novy procesor, nebo mam zajem o inteli mainstream 8-jadro a koupil sem predtim fošnu Z370 za 280€ a procesor Coffe Lake za 420€, koupim si lahodne Ice Lake a koukam jako debil ze to doma nejede, no musim si pro ten bajeny Intel koupit zas novou desku, fakt dobre kurvení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podělávají tě posledních 10 let, tak teď nebreč.
Mam 4 jádro Ivy Bridge a také nebrečím že poslední ovladače na grafickou kartu jsou staré roky a rozhodně se nedá říct, že by ten ovladač byl stabilní. Taková je holt doba :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň to není Sandy B., tam je to ještě horší :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď, když sis uvědomil, co Intel dělá, tak bys ještě mohl upravit svá budoucí rozhodnutí.. Příště si kup AMD a máš vystaráno ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je normálka, to stejné nastalo u socketu 1366, 1156, 1155, 2011(v1) - nejsou žádné desky. A teď skoro i 1150 (zkuste najít Z97 desku; alza má jen jeden model 1150 boardu skladem a to s H81) a vlastně i na tu 1151 už se nedá sehnat deska s DDR3.
Zajímavé je, že obyčejné desky na LGA775 se koupit dají, stejně jako donedávna alza listovala asrock na sc478 :-)
Jo holt desky, které podporují morálně zastaralá CPU pořád máme, ale nepokoušejte se provozovat core-i procesory první, druhé, třetí nebo čtvrté generace. Je fakt, že do téhle doby nám ten intel aspoň piny na patici ubíral nebo přidával, teď už se neobtěžuje ani s tím a v rámci šetření nákladů pojede stále 1151 pinů nejspíš mezi sebou nekompatibilních.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel... firma která vyrobila chipset P965 se nám nějak zvrhla... :((

P965 - Pentium 4 + Extreme, Celeron, Celeron D, Celeron Dual Core, Pentium Dual Core, Pentium D, Core 2 Duo + Extreme, Core 2 Quad...
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/P965_Express.html

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A přitom pro to nové i3-7360X by to mohlo pořád ještě stačit, X299 netřeba. :]

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což čipset to třeba podporoval, třeba ASRock měl fošny s čipsetem 865, slotem AGP a DDR pamětí, na kterých jdou (některé) C2D a C2Q.

Ale desky LGA se stejně musely kupovat nové. S prvníma deskama nefungovaly dvoujádra (a možná), s tou druhou generací zase nefungovalo Core 2. 45nm Core 2 už nevím.
Takže kompatibilita čipsetu a socketu byla prd platná, když člověk stejně musel koupit novou desku vydanou až poté, co se CPU začalo prodávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PII - PIII → 3 různý sockety a jeden slot

P4 → socket 423 s dobou života pod rok, následně změněno na 478

Vzájemně nekompatibilní pinout 478:
Pentium III-M → mPGA478A
P4 netburst → mPGA478B
core,core2 (socket M) → mPGA478MT
core 2 (socket P) → mPGA478MN
+ BGA verze se stejným formátem ale nejspíš s jiným pinoutem
+ prej C2Q nejely v některých socket P deskách (možná BIOS, možná pozměněný pinout)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z170 - Skylake
Z270 - Kaby Lake
Z370 - Coffee Lake 6 jader
Z390 - Coffee Lake 8 jader
Z470 nebo Z490 - Ice Lake ...

Zase dostanu minusy kvuli problemu, ktery jako obvykle vidi jen priznivci AMD. Ja opravdu nechapu, proc porad priznivci AMD resi Intel, kdyz je vubec nemusi zajimat, protoze mate RyZen a TRipper na vlastnich cipsetech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mam H170 Skylake, vidim to tak, ze pujdu do Z390 Coffee Lake nebo mozna i pockam na Ice Lake, absolutne nemam problem s koupi CPU + deska.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To máš uživatel od uživatele. Já mám Z170+Skylake a uvažoval jsem o šestijádru. Ale počkám a nakupovat nebudu. Desku mám v záruce, vybavená je podle mých potřeb a tedy není důvod za ní znova utrácet. Až deska umře (nevynutí-li si to gamesy dřív) koupím novou a budu mít širší výběr CPU. Dneska už na Intelu netrvám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je ten problem. Keby mal Intel-dementel riadnu kompatibilitu, nemal by si starosti ze na novsi CPU je treba novsia doska ... aha vyslo 6-jadro Ci7 8700K ??? No sak pohoda, stary procak predam, 6-jadro dam zachvilku miesto neho a ide v polahodicke dalej.

Pre dementnej strategii Intelu-dementelu clovek ozaj musi premyslat ci si ten novy CPU ozaj kupi a ci mu ozaj za to stoji menit celu fosnu a vsetko preinstalovavat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ani ja netrvam na Intelu, ale tak jako tak si koupim CPU + desku a presne jak pises, az umre nebo az si to vynuti potreba vykonu (hry, enkodovani, ...).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem větší potřeba výkonu většinou značí potřeba nového CPU, ne nové desky. Jen Intel to nesmyslně spojuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------
Ale niekto s tym problem ma !!!!!!!! Ak to obnasa aj reinstall OS, je to uplne v prdeli, pretoze ak mam na to napr. iba hodinku denne a ma to riadne customizovane a plno programov, ma co robit 2 tyzdne. Okrem toho celu kysnu vypytvat a davat tam novu fosnu ..... TO JE STRASNE OTRAVNE!

Neboly by tak naaaaaaaaaaaaaaaaahodou jednoduchsie otvorit kysnu, dat dole chladic, vybrat stary 4C8T Ci7 7700K z nejakej Z170/Z270 fosne, dat tam 6C12T Ci7 8700K ci 8C16T Ci7 9700K, dat naspat chladic, vzavriet kysnu a po chvilke pokracovat dalej s uplne novym CPU ako by sa nic neudialo, tak ako je to mozne v pripade AMD !?!?!?!?!?!?!??
------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pjetro de - mas uplnou pravdu, vzdyt sestavit vykonny pracovni neho herni pocitac to chce zakladni dosku poradne utahnout, spravit napajeci kabely, pripojit SSD, kabely, chladice, osadit grafickou kartu, rozsirujici karty, no proste prace na predelani toho vseho je minimalne 3 hodiny a pote jeste ladit OS, i kdyz ti to najede musis resit ovladace novych zarizeni nove zakladni desky, predtim si ale osahat BIOS, nastavit pameti a dalsi kopec veci, jednoduse kdyz to uz mas zabehle je skutecne nejlepsi/nejrychlejsi vymenit jenom procesor a jet s vylepsenou platformou dal coz ti zabere par minut a nemusis ani skrin odpajet od kablu, nez to cele se stolu sundat a rozdelat, Intel je proste s prominutim dnes dobrej kokot!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te, za hodku to mas hotovy.
Mimochodem, s vymenou procesoru musim u vezoveho chladice oddelat i desku, zalezi od skrine, pokud tam neni z druheho boku vyrez u procesoru, tak se vyjmuti desky nevyhnu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za hodku urcite ne, treba mi na pameti ze oddelavas pryc citlive veci, dale kdyz mas jako sam rikas chladic se zadnym uchycenim, kabely okolo, jo jde to udelat i za pol hodku ale vysledek bude prase.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ZA HODKU ?!?!?!?!?!?! Panko asi videl prilis vela sci-fi filmov ... ani ked tam pridas nulu ... 10 HODĚK, tak sa to nepriblizi realite !!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Principielne s temi 10hodinama mate pravdu. K normalni instalaci je potreba pripocist kabel management, u nove desky a noveho buildu se uze stat, ze clovek treba neco blbe zapoji, nebo mu nesedne uplne chladic u vodnika, obcas se stane, ze deska je blbe rozvrzena a ma problem s umistenim nejake karty, atd..
Redmarx to malinko podcenuje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hlavne ako pise ten predomnou:

nelen umiestnit to vsetko pekne v kysni, ale osahat si bios, vyladit ramky, vsetky casti cpu, vsetky delicky/nedelicky a cely ansabl, vyladit a customizovat OS pripadne install ovladacov fosne a vsekeho na nej, naisntalovat a customozovat aplikacie ... holt vidno ze niekto este nemenil zostavu/fosnu/platformu ...

napr. ten nemecky pretaktovavaci maniak ked taktovali s tekutym heliom, NO ASI SA NA TO NECHYSTALI HODKU, ked len za to helium dali 4000 € ... svetko pripravene a 20x odskusane, kazdy pohyb rukou kazdeho clena skupiny musel byt testovany kto kde bude stat adt ... lebo minuta tam stoji stovky € (tekule helium bolo za 10 minut fuc) .......... ani na odvieckovanie ThreadRipperu sa nechystal len tak POL HODKU vseho vsudy

kua nekto si tu veci predstavuje jak hurvinek valku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ode mě za tohle dostáváš malé, v té záplavě mínusů bezvýznamné plus. Ale nutno podotknout, že beru čistě HW stránku věci (bez "zahořovacích testů") a zcela vynechávám problematiku reinstalu OS + instalování dalšího softu a jejich konfigurace do rozumného stavu...

Vysvětlení : Jakožto bývalý Repair pro HP s tím mám praktické zkušenosti. Když vám donesou obouchanou chasis, co jim "spadla" na výrobě a komplet obsah (včetně cable managmentu) musíte přeházet do nové krabice, je na tuto práci hodina neskutečný luxus (za který by vás vyhodili, pokud by vám to pravidelně fakt tu hodinu trvalo). Ale tohle "se s tím nesr..." umí lidi, co to dělají pravidelně. Amatéři samozřejmě pleští oči, protože "se to přece nedá" že? :)))))

Na druhou stranu takový počítač tam následně prochází Pretestem (jestli je vše na svém místě a základně to funguje) - ten test je tak 30 minut sám o sobě. Pak to jde do Runinu (zátěžové testy) kde stráví cca 4 hodiny.
Ale to už je profesionální výroba a ne "Franta si doma skládá počítač", ani "Pepa z IT krámku skládá počítač"... :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Skylake, Kaby Lake a na 99% i Coffee Lake, neni potreba reinstal OS s nakupen novych CPU + deska!
Jen nainstalujes ovladace.
Pokud budes prechazet z Intelu na AMD, bude reinstal OS nutny, bohuzel i pro me je to asi nejzasadnejsi duvod proc zustat u Intelu. Ale kdyby mel byt Intel o hodne drazsi nebo horsi nez AMD, tak ten cas na reinstal najdu a obetuju.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nehalem jsem menil za Haswell a take to proslo bez reinstalu Windows 7, jen jsem preinstaloval ovladace. Chyby v prohlizeci udalosti 0, takze OK.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus to udelat u Windows 10, sprava jader procesoru/vykon bude v prdeli, uz se to tu resilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I když to projde, tak tím přijde o OEM licenci, což taky potěší...
Přitom dneska většinu věcí řeší přímo samotný CPU, takže pokud se nemění socket, nemělo by na čipsetu moc záležet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jirka ma uplnou pravdu!, dnes je procesor ne jenom nosicem jader samotnych, ale i radice pameti, northbridge, pci-express linek, iGPU > SoC, proc bych teda mel menit cely board s procesorem kdyz staci jenom procesor? cista debilita ala Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Z370 - Coffee Lake 6 jader
> Z390 - Coffee Lake 8 jader

Takze ted uz i kvuli vic jadrum vyzaduji novou desku/chipset, uzasne. Jsem zvedav kam Intel tenhle bordel bude schopen dotahnout. Muj osobni tip, ze to jeste trochu rozdeli na nejake blbosti (TDP, frekvence, cokoliv) a pak se rozhodnou ze je to moc prace, a aplikuji konecne reseni: zacnou prodavat ciste desky s BGA CPU :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Katastrofa, horor, hroza tento Intel ... keby to bolo AMD, tak:

A) vsetky chipsety z390, z370, z270, z170, z87 a z77 by boli aspon do nejakej miery kompatibilne

B) bol by "jeden" typ socketu napr. 1159, 1159+ a 1159++ (pripadne 1159, 1159 v2 a v3) tiez do istej miery spatne kompatibilne logickou vrstvou aj fyzickou vrstvou (t.j. pinmi ci ploskami) ako seria socketov AM2, AM2+, AM3, AM3+ existujuca dekadu pre CPU K8, K10 a K10.5

Do AM2+ socketu som mohol dat CPU za 8 rokov od prvucickeho 1-jadierkoveho 90 nm K8 Sempron z roku pana 2003/2004 az po 6-jadrovy 45 nm K10.5 Phenom II X6 1100T z roku pana 2011 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ked mi po 7,5 roku v 2016 odisla fosna s AM2+, kupil som AM3+ fosnu, predal 4 GB DDR2, dolozil dvacku a kupil 16 GB DDR3 ... musel som kupovat novy CPU a chladic? Kdeze !!! Ved predsa AM3+ zvlada Phenomy I a II (maju DDR2 aj DDR3 radic) ako aj uplne inu architekturu stavenych strojov FX (tie CPU maju iba DDR3 radic). Este prijemnejsie ma prekvapkalo ked som Win7 vobec nemusel preinstalovavat, co bolo zejme sposobene jednak vacsou chipsetovou pribuznostou dosiek so socketmi AM2, AM2+, AM3, AM3+ a jednak to bolo zrejme s OS. Kedysi davno v casoch Win98 na Inteli som po zmene fosne musel OS preinstalovat, lebo to absolutne nerozdychal.

Tento Intel to je absolutna katasrofa, pomaly kazdy rok novy chipset a nova fosna (a kazde dva roky s novym uplne nekompatibilnym socketom).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"a kazde dva roky s novym uplne nekompatibilnym socketom" - opravim te, ted uz kazdy rok novy socket, procesor a cipset Intel-u, jedinecne navzájem kompatibilní!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako změna socketu se dá pochopit pokud změní I/O protokoly (napětí, bitáž, SDR→DDR). Ale u většiny z nich to IMO dělal(á) intel schválně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preto pisem ze to je dementny kurvitkovy system ... technologicky to nutne vobec neni menit fosnu od Ci7 4770K a dokonca s privretymi ocami a keby sa strasne chcelo ani od 3770K a 2700K (ked to vie amd, preco by to nevedel intel), ale idiotsky intel to robi schvalne v ramci svojich strategii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili koupim si desku se Z270 a jenom Kaby Lake, koupim si dalsi se Z370 a jenom 6 jaderny Coffe Lake, a do tretice si koupim dalsi desku se Z390 jiste drahou jako prase a hura pojede nam v tom 8 jaderny Ice Lake, jestli toto akceptujou uzivatele, debilita je pote vyjimecnost ne lidska degradace.

A nebo to jde i jinak, koupim si fosnu AM4 s cipsetem B350 a budu menit postupne od Ryzen 3, 5 a 7, dale na 12nm, v budoucnu vyssi IPC a vic jader na 7nm, tak co si vyberete? a samozrejme Ryzen-y sou pajene, dale kdo chce mit iGPU pro HTPC necht si koupi Bristol Ridge a nebo pocka na desktopovou variantu Raven Ridge kde bude mi jak 4 moderni/inovovana jadra Zen-u tak vykonnou Vegu, proste u AMD muzu menit procesory/varianty vykonove/propojitelne/vyuzitelne konfigurace jako rozky, jasna volba bez debat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, samozrejme to akceptuji, protoze si proste koupim desku + CPU a ani jedno nemam zajem menit.

Napriklad pokud si koupim Z390 + Coffee lake 8 jader, tak soucasne H170 + Skylake prendam do pocitace rodicum, oni jedou jeste na Core2Quad a pomalu by se nejaky upgrade hodil. Tudiz to co zbyde bude 10 let stare CPU + deska!!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já tvá vyjádření (celkově) chápu tak, že máš jen doma pod matrací takový štůsy pětilitrů, že bys s nima umlátil velrybu ;)) Potom chápu tvůj postoj a rozumím tomu, že tyhle "nesmysly" vůbec nemíníš řešit. Proč ne ?

Na druhou stranu si ale uvědom, že to jiní mají třeba jinak než ty a tyto "nesmysly" pak samozřejmě řešit budou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Na upgrade mám ještě celkem čas, ale už tak pokukuju po deskách. Chtěl bych nějakou slušnou mATX s nvme a jestli do toho bude APU, nebo Ryzen, to se uvidí. No a když do toho budu moci za nějakej ten rok hodit nějakej svižnější kousek, tím líp... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, dnes kupim AM4 fosnu, dam tam nejaky R3 a ked budu prachy tak potom R5, za pol roka ked spadne cena tam R7 1800x, v Q4 2018 update 12 nm zen+, za dalsi rok update 7 nm zen+ ... atd a ne jak kokot furt kupovat a preinstalovavat celu masinu ... pretoze to u intelu-dementuelu obnasa novy CPU !!!

AM4 platforma vydrzi min do 2020, ked absencii PCIe v4 a DDR5 ak aj psychickej ujme a "must have" syndromu, nube uplne nemozne pouzivat cely PC :))) (ironia)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCI-Express 4 generace je naprosta zbytecnost, ani dnes neni vyuzit plny potencial x16 u GPU a DDR5 je pisnicka roku 2020 kdy AMD uvede neco na zpusob AM4+, cili 2017, 2018, 2019 a 2020 mas plne s AM4 vystarano a muze srat na cely Intel!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ved presne tak som to aj myslel, preto som tam spomenul ironiu. Este pred vyse rokom som fungoval na DDR2 1066 (pre istototu podtaktovanych na 800) a nepripadalo mi to nenormalne, pretoze na tom systeme nebol brzdou typ RAMky. Ci DDR3 alebo DDR4 moze byt dnes 99,9% userov u zadnice, ten REALNY 0,5% "vykonnostny posun" (benchmarkovy 20% posun v priepustnosti je userovi na hovno) medzi DDR3 1600 a DDR4 2400 si user vobec nevsimne. Ano pri APU je to fajn mat rychlejsie DDR ale to aj vsetko. No a DDR4 vs. DDR5 bude uz u dvoch zadnic, ne u jednej zadnice.

Detto PCIe v4 bude 99,999% userov u zadnice, dokonca aj taziarom kryptonien a GPGPU vypoctarom, ktori maju v 12 ks. PCIe3 1x slotoch (so 16x mensou priepustnostou jak 16x slot) nastrkanych 12 kariet.

Presne preto pisem ze sucasna vybava fosni s AM4 co sa tyka DDR4 a PCIe3 je do 2020 dostacujuca. Co sa taky inych veci ako podpora 30/42/60/80 mm M.2 SSD, poctu SATA portov, USB2, USB3 gen1 a 2 je dnes relativne moderna. A ak by niekomu nieco nestacilo, dokupi si M.2 radic, alebo SATA radic alebo proste co potrebuje vo forme PCIe 1x (ci 4x) karticky :))))))))) a strci si take 2-3 PCIe 1x (4x) karticky do slotov na fosne. Tak ako som to robil ja takmer 8 rokov s AM2+ fosnou, kde som nemal ziadne USB3 a iba 6x SATA a nakoniec som mal aj USB3 aj dokopy 10x SATA :)))))))))))))) A fosnu som nemusel menit dlhočizné rokyyyy, lebo aj CPU som tam mohol mat od vymyslu sveta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tu čtu, jsou reakce poměrně jendoznačné - komapatibilita je v pr*** . Já dávám + pro AMD, protože v případě výměny CPU nebo desky, nejsem nucen vyměnit i další komponety, co v případě Intelu není až tak možné.
Jiná otázka je, jaká bude efektivita - nebude např. stará deska pro novější CPU brzda ? Nevyplatí se raději vyměnit i tu desku ?
Na druhé straně se zeptám takto - jak často reálně měníte/upgradujete CPU - teď vyloučím odchod do věčných lovisť ? Jak často je to nutné kvůli výkonu a jak často protože chcete mít to nejlepší ? Je fakt, že díky Ryzenu se rozhýbaly stojaté vody a je to jen dobře. Stále ale pro většinu běžných činností vystačíte s Celeronem G3258 a lepším. Hráči si nahradí i5/i7/Ryzen - podle oblíbeného titulu. A ruku na srdce - kolik jiných aplikací kromě her dokáže vytížit váš HW nadoraz ? Rendering videa, 3D modelování, virtualizace, vývoj, real-time aplikace, ... moc jich není. Ale často vás živí tak je to na vás jestli se upgrade vyplatí.
Já např. neupgraduju často, protože jsem názoru, že raději vrazím prachy do slušně vybaveného stroje (nemusí to být abs.špička, ale ověřená kvalita/výkon), vyladím si ho a potom roky používám, než abych každé 2 roky ztrácel čas reinstalací, řešením migrací licencí apod. Např. r.2012Q2 - i5 2500K/8GB RAM, r.2014 SSD jako systém, r.2016Q1 - i7 4790K/16GB RAM (kdybych jen tušil s čím přijde AMD, asi bych i počkal). A nevidím důvod na upgrade další 2-3 roky. Možná jen RAM na 32-64GB. Z toho mi vychází, že mě nebude až tak mrzet výměna většiny železa - bůh ví jaké CPU (Intel/AMD) to bude, jaká technologie RAM bude v tu dobu poskytovat nejlepší poměr výkon/cena, jestli vůbec zůstanu na Windows apod. Takže za mě je kompatibilita komponent CPU/čipset limitována jen pravděpodobností selhání některé z nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze deska ti odejde pri trose smuly za 3 roky, zatimco procesor muze v pohode dat 10-15 let. Kdyz mas stesti tak da i deska 10 let, ale mnohem casteji je 5 let konecna.

Ti mamlasove tady resi, ze do desky nemuzou dat jiny procesor, pritom deska je nejporuchovejsi komponenta v PC. Jeste nikdy jsem nemenil kvuli procesoru, ale kvuli desce.

Kupuju si pomerne casto, ale ne vzdy z duvodu lepsiho vykonu:
P133
P233MMX
Pentium 3 Coppermine
Celeron 3 Tualatine
Pentium 4 Northwood
i7-950 Bloomfield
i3-3220T Ivy Bridge
Xeon 1230 Haswell
i7-6700 Skylake

Momentalne mam posledni dva a jeden asi vymenim za Coffee Lake 8 jader nebo spis az Ice Lake.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb když to tak děláš ty, musí všichni, že....
Já třeba na desce s P35 čipsete přešel od C2D na C2Q6600 a poté na C2Q9500.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ted to muzes delat zrovna tak, kup RyZena s X370, prej na nej pujde procesor 8 let.

Jelikoz tu patris k tem rozumejsim, tak snad chapes, ze proste Intel to dneska dela jinak, co deska to procesor a ty mas moznost to bud akceptovat stejne jako ja, nebo jit ke konkurenci, ktera to dela jinak. (No problem.)

Jen fanousci AMD tu vykrikuji nadsene story o TRipperovi a nasledne jim hrozne vadi cokoli prijde od Intelu. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O Threadripperu a AMD tu píšeš jen ty...

Zřejmě ti nedošlo, že se tu neřeší fandovství, ale čistě praktické věci, tj. kolik stojí upgrade a jak je náročný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No a ja davam priklad, ze upgrade v mem podani stoji uplne stejne, menim vzdy desku + CPU. Jini napriklad Jirka1 se zminili, ze to delaji jinak a v tomto pripade holt budou muset vzit zavdek nabidkou konkurence, ktera slibuje dlouhou podporu nebo budou muset akceptovat podobny model upgradu jako delam ja. Netreba v tom nic hledat vyjimecneho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx..jsou lidi co to vidi jinak. Ja jsem mel taky desku u Intelu, kde jsem vyuzil moznost upgadovat 2x CPU .. Core2Duo za Core2Quad. A musim rict, ze to bylo super. Mozna nejlepsi (a nejjednodussi) upgrade, ktery jsem delal a ktery mi prinesl narust vykonu za minimalni cenu+praci.
Intel v densni dobe nedela NIC pro zakaznika. Vsechno je to jen prazdne tluchubovani a marketingove kecy.
Doufam, ze mu to zakaznici, ze kterych dela ovce, na kterych tluce jen penize, daji nalezite vedet zpatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni jsou mamlasové, jenom já jsem letadlo... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Desky dnes rozhodně po 3 letech neodcházejí. Pokud chcípne, tak prakticky hned po instalaci (řekněme do pár týdnů), jinak vydrží s přehledem 10 let. Doby elytových výblitků jsou dávno tytam. Snad jediný problém může být kombo laciná deska s ošizenou kaskádou vs žravý CPU. Poslední dvě mrtvé desky co jsem potkal, upálili jejich majitelé pomocí šaškování s USB (ne že by na tom záleželo, ale byly to obě intelí prkna).

Nejporuchovější komponentou jsou dnes s přehledem optické mechaniky, následované ventilátory všeho druhu a disky všeho druhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi uvedomte si ze dnes neni procesor jenom soucastka ktera nese procesorova jadra, cache a iGPU, je nosicem i radice pameti, dale z ni sou vyvedene PCI-Express linky, S-ATA konektory, NVMe, tez nosi QPI, DMI, HTp a Infinity Fabric, cili je to SoC, proc by tedy proboha mel nekto menit s procesorem i cely funkcni board ktery je uz jenom nosicem napajeni, GbE, slotu a oddeleneho Audia? vzdyt je to do nebe volajici silenost! Intel to posral na plne care, tez nechapu nac cpal ctyrjadro do HEDT... maji tam nasrano, bordel!, zlatej LGA775, tam slo vse od Celeronu po Core 2 Quad 9xxx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svata pravda, kurvitkovy konzumny dementizmus Intelu nadobudol nove rozmery. Pomaly bude kazdy rok novy chipset, nova fosna a novy socket a na cely ten ansabl si bude moct clovek v tom jednom jedinom roku dat 3 modely Ci3, 3 modely Ci5 a 2 modely Ci7 CPU. Bohuzial procaky co pridu na ten dalsi rok budu mat novy chipset, novu fosnu a novy socket ...

Intel c0c0tizmus nadovsetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto. Ty si vyměníš jen CPU a výrobce desek nebude mít co žrát! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak daleko naštěstí/bohužel nejsme... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když byla v prodeji core i5 750 2,66 GHz, tak jsem koupil AM3 a PC jede doteď (ok - třeba jen náhoda), Když by se náhodou podělala deska, tak jsou na trhu pořád AM3+ desky do kterých ten CPU+RAM můžu strčit. Ani nebudu počítat kolik různých socketů má za tu dobu Intel. Jedině AMD, Intel je úrážkou rozumných zákazníků. Intel potřebuje konkurenci jak prase drbání, tak snad se probudí i někdo s ARM+mATX+DDR4 co bude aspoň 2x výkonnější než to nej z mobilů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.