Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Končí pověstné „B-die“ DDR4 paměti od Samsungu?

Historie by se opakovala. V dobách Athlonů a DDR1 400Mhz Samsung paměti fungovaly nejlépe.
Protože AMD tu platformu (tuším soc 939) ladilo na Samsungách.
Samsung je přestal vyrábět. V té době za ně bohužel nebyla náhrada.
Dost to ublížilo celé platformě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Dost to ublížilo celé platformě.

Citation needed. Retail trh je mensi nez OEM, a velka cast tech lidi si necha PC poskladat u prodejce / kamarada. Tech lidi co si tuni veci jako frekvenci pameti je mizive procento. V dobach DDR1 byl sice retail vetsi, ale tuneni byla vzdy vec mensiny.

Co si pamatuji z dob tech Athlonu, druh/znacku pameti neresil vubec nikdo. Na vyber byly tri frekvence, a pameti proste fungovali. Vetsina lidi se snazila spis neznicit CPU pri nasazovani chladice :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V té době jsem se živil prodejem PC a stavěl jsem i pro kamarády.
Kamarádům i klientům jsem se snažil dát to nejlepší. Na prvním místě byl vždy pro mě poměr cena/výkon. A právě výběrem dobrých pamětí šel výkon nahoru při zachování ceny. A hlavně jsem nemusel hodiny tunit. Prostě zapnu a je nalazeno.
Takže z mého pohledu bylo ukončení výroby těžká rána pro AMD.
Tvůj pohled je sice jiný, ale brát ti ho nebudu.
V OEM sestavách jsem taky často narazil na Samsung paměti.
(Sice často běželi nepochopitelně na 333MHz a méně. Ale to je jiný boj.)
Wintel měl v té době dobře podchycený OEM trh, takže AMD v OEM moc nebylo.

Alza měla položku v ceníku "OEM DDR 400". Pod ní prodávala paměti, které sehnala ve velkém množství za super cenu. Chvíli to byli právě Samsungy.
To byla radost stavět na AMD. Za lowend cenu vytuněný PC bez práce.

CPU o kterých mluvím měli nožičky a rozvaděč tepla. Takže při nasazování chladiče nic nehrozilo. Ani při usazování do socketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy fanda do hw by mel mit B-die moduly doma. Ja mel stesti na bazarovy Trident Z 4266MHz cl19 32GB. Bohuzel jsou RGB, ale da se to vypnout.
Myslim ze jsem na novy ryzeny ready.
Btw mezi rgb on/off nebyl z pohledu stability zadny rozdil, ale pokud jsem zapnul sw na nastaveni svetylek, tak pri urcitych modech to vytezovalo procesor treba i na 10% - to je docela shit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aplikace na ovládání světýlek skrytě těžila kryptoměny :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to by leccos vysvetlovalo, ale tohle nebyl ten pripad :-D nakonec jsem apku uplne zlikvidoval a nechal ramky at si blikaj jak chtej. Detem se to libi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vedel by mi niekto vysvetlit, preco tie B-die pamate fungovali a ostatne nie, hlavne u 1. generacie dosiek a procesorov?
Rovnake DDR4, rovnake frekvenie aj casovanie, rovnake napatie, rovnake specifikacie. Tak preco nefungovali vsetky RAM-ky. Teoreticky mali byt kompatibilne, ale neboli.
Ma na to niekto podrobnu a fundovanu odpoved? Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim to vysvetlit na prikladu. Mam pameti 3200Mhz 14-14-14-34 @ 1.35V. Takovych pameti v obchodech najdes spoustu a malokdo (vcetne webu vyrobcu) u toho uvadi vic cisel. Jenze kdyz se kouknes na nastaveni pameti v biosu tak tech cisel je tam mnohem vic. Takze pameti co vypadaji podle udaju v obchode (u vyrobce) stejne tak stejne nejsou. A hlavni co se nedozvis jestli jsou ty pameti single nebo dual rank (neplest s tim jestli jsou jednostranne nebo oboustrane, to je neco jineho). Single rank pameti jsou mene narocne na pametovy radic (a maji byt mene vykonne nez dual rank pri stejnem casovani) a proto si to hned sedlo s pametovym radicem v prvni generaci ryzenu. A prave samsung b-die davaji vysoke rychlosti v single rank provedeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je vsetko? Len single rank vs. dual rank? Ako som presiel par clankov, tak rozdiel vo vykone niekolko %, podla toho ci ide o AMD Ryzen alebo Intel procesory. Ale toto je problem vyrobcov zakladnych dosiek, ako vyrobcov pamati, ze niektore pamate nefungovali vobec.
Mna by zaujimalo hlavne to, ze pocitac s niektorymi pamatmi nenabehol vobec, alebo sa restartovaval, bolo potrebne jednoducho vyskusat viac znaciek pamati a ani predajcovia nevedeli povedat, ktore budu pasovat a ktore nie. Zaujima ma hlavne to, ktory parameter rozhodoval o tom ci tie pamate pasovali alebo nie, lebo sigle-dual rank to podla mna nie (ma vplyv hlavne na vykon). Hlavne u novych dosiek pre AMD, ved sigle/dual rank pamate nie su ziadna novinka, tak vyrobcovia zakladnych dosiek by toto nevedeli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevim ktery vyrobce mel tak moc rozbite desky, ze pocitac nenabeh vubec. To me uplne minulo. Co sem mel v rukach tak u asrocku a asusu biosu chvilku trvalo prechroustat co s pametma a pak to nabehlo se zakladnima 2133 Mhz. Co ja pamatuju, tak prvni mesice to bylo ze u jinych nez samsung b-die byl problem se dostat z tech 2133 vejs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně gigabyte s ryzenem nenabehl vůbec.
V tu chvíli jsem těžce litoval že nemám B-die.
Přitom paměti byli otestovány výrobcem.
Bohužel koupil jsem desku se starým BIOSem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade sem rad, ze sem se gigabyte vyhnul. U asusu a asrocku byly biosy vyreseny (jako ze i ne b-die cipy behali kolem 3000 mhz) v cervnu 2017 a desky zakoupeny v zari je uz meli. Jako "levny" pameti pouzivam Corsair Vengeance 3000 Mhz cl15 (hynix cipy) a ty uz tehdy na tom sli bez problemu na 2933 Mhz (ryzen tehdy 3000 neumel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl být problém výrobce MB? Řadič je v procesoru. Deska jen pasivně spojuje paměti s CPU. Situaci taky řešilo AMD vydáním mikrokódu. Ten je sice součástí BIOSu, ale tam ho výrobce desky jen přibalí po tom co ho dostane od AMD. Výrobce paměti se drží standartu JEDEC. Takže taky nemá co pokazit. Pravda že výrobce desky toho pokazí hodně, když šetří na návrhu a snaží se udělat desku o co nejmenším počtu vrstev. Potom deska nezvládne vysoké takty. A začnou problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem vyrobcu mb to byl a stale je. Prave bios/uefi resi spravne nastaveni pameti aby to behalo tak jak ma. Oni se prave vyrobci pameti az tak moc JEDEC nedrzi. Navic v dobe prvni generace ryzenu snad ani jedec vic jak 2666 MHz standardizovano nemel.
V realu pak treba asrock nekdy v zari 2017 vydal prvni biosy, kde pameti co umeli jedec 2666 tak rovnou na tyhle rychlosti nabehli. Na vetsine pameti to stale nabiha na 2133.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.