Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kontrola legálnosti Windows diskriminuje Wine

Nojo, ale vždyť Wine opravdu nejsou "pravá Wokna od Microsoftu"... takže jaká diskriminace? Btw proč v nadpisu stojí psáno "kontrola legálnosti", když je to kontrola pravosti?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

WINE emuluje Windows 98 a XP ? Neznamená náhodou zkratka WINE že Wine Is Not a Emulator ??? Navíc je tento článek pro mě zcela nesrozumitelný...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Wine opravdu není emulátor. Nicméně v novince bylo správně uvedeno, že jde o implementaci Windows API do Linuxu. A to že se tam poté mluví o emulaci je vcelku normální, protože emulace v překladu znamená mj. napodobování, což toto je (btw, skoro na každé stránce o Wine se slovo emulace vyskytuje, takže je to vcelku běžné).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

wine je winapi wrapper, ne emulator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do docela neni problém Microsoftu ne? Co je jim po nějakém WINE na jiné platformě a ještě k tomu konkurenční?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nesouvisi to sice s produktem ke kteremu je tento clanek, ale vcera mi MS download odmitl stahnout Dx9c redistribution na zaklade toho ze moje ZCELA LEGALNE nabyte W2k pres ENTERPRISE odmitl prohlasit za legalni. Nereknu updaty, ale DirectX je k mani na kazdem rohu v kazde masne. Tak proc? Dalsi problem Microsoftu je v tom, ze zjevne nepodporuje genuine check u enterprise distribuce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> K:
Re: "Co je jim po nějakém WINE na jiné platformě"
Odpovám otázkou: "Proč tedy existenci Wine ten nástroj kontroluje, když by jim do toho nic nemělo být?"
Ono se totiž nabízí tvrzení, že na Wine nefunguje ta kontrola zcela záměrně. A to považují vývojáři Wine v souvislosti s dominantním postavením Microsoftu na trhu dle "Shermanova zákona" za tak trochu protizákonné ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: presne tak. Pripomina mi to zamerne kazeni CD aby je nebylo mozne prehrat v PC CDROM mechanikach.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ikdyby nefungovala zcela záměrně tak je to snad správně, nebo je Wine Genuine MS Windows? Není. Tak proč by měl proboha projít touto kontrolou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Vždyť to není nic nového. Není to tak dávno, kdy MS záměrně implementoval "chybu" v protokolu, které způsobovala jistou nefunkčnost při použití samby. A podobné praktiky se budou pořád přiostřovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

phanatic: Myslíš MS05-011, znemožňující sdílení souborů s W98 a některými jinými SMB klienty?
all: Možná není problém v tom že kontrolátor pravosti Woken zjistí (kupodivu), že Wine nejsou wokna natož pak pravá wokna, ale že to místo jasného ohlášení zakamufluje pod tu hlášku "cosi o technických problémech a nepodporovaném operačním systému". Ovšem znění té hlášky tu nemáme, takže zatím není o čem diskutovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> K:
Protože ta kontrola má primárně odfiltrovat ty lidi, kteří mají Windows nelegálně, ne ty lidi, kteří mají cokoli jiného legálně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já ale vážně nechápu, o čem tady ta debata je.Jestli to má kontrolovat legalitu Windows, tak proč se tu plantá nějaký wine nebo cokoliv jiného? Kdyby mi to 3x psalo cokoliv, je mi to jedno, proste buď napíše, že mám legální win, nebo ne. A jakákoliv jiná aplikace mě vůbec nezajímá. Na co že vlastně ten článek poukazuje??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Millisx:
WGA (Windows Genuine Advantage) snižuje možnost získávání softwaru z Microsoft downloadu, protože omezuje nejen uživatele, kteří používají Windows nelegálně, ale také uživatele, kteří používají jiný operační systém nějakým způsobem s Windows kompatibilní. Takový uživatel může být klidně vlastníkem legální licence na Windows, ovšem WGA jej omezuje na stahování určitých věcí jen za použití Windows (pominu-li fakt, že při nastavení do módu kompatibility s WinXP to stáhnout jde).
Skutečně nejde především o to, aby legální uživatelé měli přistup k download centru na Microsoftu. V první řadě má jít o to, aby k němu neměli přístup nelegální uživatelé Windows. Kdyby WGA pod Wine nechodilo z důvodu nějaké nekompatibility, dalo by se to pochopit. Microsoft však pravděpodobně záměrně (díky kontrole toho klíče) zabraňuje uživatelům Wine ve stahování z jejich download centra, ačkoli to nemá rozumného opodstatnění (uživatel Wine neznamená nelegální uživatel Windows).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jj a to, že stahuješ z Windows update z pirátských windows ještě nemusí znamenat, že máš doma sklad legálních krabic s WindowsXP, že jo??

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Nemáš pravdu, pokud opomenu jakési mulitlicence, tak je legální instalace vázána na 1 PC pokud v tomto PC ty Windows nejsou, patrně jsou na nějakém jiném. Nehledě na to že Wine prostě nejsou Windows a Microsoft nemá jediný důvod je podporovat. Škodovka mi taky neopraví Peugeot jenom proto, že mám i ojetou stopětku v garáži...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K: Nejak Ti nerozumim. Jednak nevim, jak jsi vydedukoval, ze (legalni) Windows na tom pocitaci nejsou. Druhak je stav takovy, ze Skodovka zkusi opravit jakekoliv auto krome Peugeotu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tomu rozumím, jde o to, že mohu např. koupený MS Office používat na Wine - a nyní je mi zabráněno získat aktualizaci tohoto legálně používaného programu provozovaného na legálně získaném operačním systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malviny: Kdyby na tom počítači ty windows byli tak si to potřebné stáhne ta osoba v těch windows ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dz: Jak tak koukam to instalační cdčko office, tak tu docela nápadně píšou, že designed for Microsoft Windows....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to prece vubec neni pravda, MS vyvinul operacni system (a nejake programy), nekdo jiny vyvinul software, ktery je schopny poskytnout programum pro ten operacni system takove prostredi, aby mohly bezet i na jinem operacnim systemu, a Microsoft zamerne blokuje pouziti programu jinde nez ve Windows i presto ze neni zadny duvod proc by nemohly bezet (jenom ten ze MS rekl ze nepobezi). To je asi jako kdyby vyvojari Firefoxe rekli, ze "tento clovek vyvinul prohlizec ktery umi pouzivat nase moduly, tak my do tech modulu budeme psat kontrolu prohlizece, aby v nem nefungovaly, kdyz to nebude nas firefox, modul nepojede. Co kdyby nam nedej boze zacal konkurovat..." To je spravne? Me to prijde jako omezovani konkurencniho boje...

A ze by si to ten clovek spustil na Windows kdyby je mel... To neni pravda, proc by ten clovek mel ukoncovat praci v Linuxu, vsechno pozavirat, 5 minut stravit dvema rebooty stroje, 15 minut stahovanim software a dalsich 5 minut tim ze bude znovu otvirat to co zavrel, kdyz muze pustit Wine, stahnout a nainstalovat co potrebuje a pri tom soubezne pracovat, misto toho aby cumel na monitor a cekal az se neco udela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim plne souhlasit s K. Problem je totiz potreba rozdelit na 2:
1. Ma M$ pravo oznacit WINE jako neprave Windows ? Samozrejme ze ma, vzdyt WINE nejsou Windows, ale jen WinAPI wrapper. To je jakoby se vyrobci knofliku branili, ze mincovni automaty nechteji vzit jejich knofliky misto petikoruny. Porad si vdichni stezujete, ze programy M$ nefungujou, a kdyz nejaky (GenuineCheck.exe) funguje, zase se vam to nelibi.
2. Nezneuziva M$ sveho monopolu tim, ze vaze stahnuti SW pouze na platformu Windows ? Ne. Staci si precist EULA, kde se pise: "...PROVIDE THE SOFTWARE AND SUPPORT SERVICES (IF ANY) AS IS AND WITH ALL FAULTS...". Na nejake zaplaty nebo programy nemate narok.
Takze teda nevim, v cem je problem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ňufe, Tvá argumentace ve druhém bodě je non-sequitur. Co si MS napíše do EULA, nemá žádný vliv na to, jestli zneužívá monopolu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím co pořád všichni mají s tim monopolem...Microsoft si svojí pozici sám vybudoval od nuly a to legální cestou. Tečka. To jsem na tomhle světě jedinej komu to připadá OK? Prostě si ostatní neškrtli tak má Microsoft monopol...jejich problém, že na ně nemaj ne? Mě to asi pořád nedochází...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K: To, co Ti nedochází, je rozdíl mezi "mít monopol" a "zneužívat monopol".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me spis asi nedochazi ten rozdil mezi "zneuzivat monopol" a "hajit svoje zajmy" ... ale o tom se asi da hada vecne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

michich: bod 2 jsem samozrejme myslel v pripade, ze je dany clovek zakaznikem M$. V opacnem pripade muze byt cloveku uplne ukradene, co M$ nabizi na svych strankach. A co ja vim, tak v Linuxu vic nez kde jinde plati, ze jeden program je zavisly na dalsich deseti knihovnach/baliccich/programech a nikdo si nestezuje, ze aby mohl spustit treba Kylix, musi si stahnout/koupit i Linux. A stejne tak kdo chce pouzivat WMP, musi mit i Windows. Ja v tom rozdil nevidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ňufe, když program v Linuxu závisí na 10 knihovnách, neznamená to, že musím mít všechny ty knihovny od Jediného Správného Dodavatele (TM). Můžu si klidně naprogramovat svou knihovnu, a když bude mít kompatibilní rozhraní, tak program bude bez problémů fungovat. Stejně tak ten Kylix. To, že běží jen na Linuxu, je jen technický problém, nikoliv legální problém. Jsem si jistý, že Kylix by mohl běžet i na FreeBSD s emulací Linuxového ABI (možná, že ta emulace není úplně dokonalá, ale to není důležité). Každopádně by proti tomu Borland určitě neprotestoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mily NUF, k licencnej zmluve MS snad tolkoto: kupis si original MS WXPPro OEM, nainstalujes, yaregistrujes, nainstalujes si SP2 a ono sa Ti restartuje kedy sa mu zachce. Podla dokumentacie nema, ale robi to. Chces ho dat na druhy stroj, to je vsak nelegalne. Je legalne predavat nieco co nefunguje tak ako to je tvrdene? Nie je. Je legalne najprv predat nieco co nevlastnim a az potom to kupit? Nie je. Takze ak Ti to nedochadza, dostuduj si historiu MS a pravidla slusneho spravania sa. Takze tam je legalnost MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

michich: Programy Microsoftu, ktere nepujdou stahnout ve WINE (napr. WMP) ale nejsou zdarma. Je to jen jakysi bonus zdama pro majitele Windows. Zkusim jeste jeden priklad, snad lepsi nez ten minuly:
Fiktivni automobilova spolecnost Hjundaj (veskera podobnost s realitou je ciste nahodna ;-) majici 99.99% podil na trhu bude chtit podekovat svym zakaznikum za projevenou duveru tim, ze kazdemu zakaznikovi zdarma nainstaluje svuj nejnovejsi typ klimatizace. A zbyvajici 0.01% lidi, kteri maji auto od jine firmy (pripadne si auto vyrobili sami) budou chtit po Hjundaj, aby jim do jejich auta tu klimatizaci ZDARMA nainstalovala taky...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

L: Ja tady nikde netvrdim, ze SW od M$ je bez chyby a ze neni nic lepsiho. Ze se ti restartuje komp s nainstalovanym SP2, bylo by od M$ slusne to opravit(mimochodem jsi si jisty, ze to je chyba Windows a ne HW nebo ovladacu ?), ale i pro OEM snad plati EULA, takze opet "...PROVIDE THE SOFTWARE AND SUPPORT SERVICES (IF ANY) AS IS AND WITH ALL FAULTS...". O tom se tady ale nebavime. Ja si jen myslim, ze M$ nedela nic spatneho, kdyz necha stahovat svoje programy jen legalni majitele Windows, nebo kdyz prida k Windowsum i IE.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dojímaj mě ta porovnání s auty. A opět jsou, jakjinak, mimo mísu :(

A je mi jedno, jestli je takové chování MS legální nebo ne, rozhodně je dost nefér a o tom přesně MS je :((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá diskuse potrefených :-) Mě osobně je jedno, jestli má někdo Windowsy oficiálně získané nebo ne, ale ruku na srdce, kolik z vás co je tam má, si je koupilo? Mě připadá, že to ověřování pravosti Windows má spíše bonzácký význam, kde jsou Windowsy ilegálně distribuované. MS má veškerá práva si určovat, kde jejich programy pojedou a kde ne. Pokud udělám já nějaký program pod Linux, tak mi nemůže někdo přikazovat, aby šel i pod Windows XYZ. To je jeho věc, když si to tam chce spouštět a nemusí svádět vlastní neschopnost na autory, kteří se jen brání proti žalobám takových uživatelů, že jsou poškozeni a nikde nebylo napsáno, že to pod jeho operačním systémem bude špatně pracovat a shazovat jejich systém. Některé bonusy jsou opravdu zadarmo, ale jen pro ty co dali autorům již vydělat. To srovnání s auty sedí ! Někdy mi opravdu tyhle diskuse připadají jen o tom, že se někdo cítí chytřejší jak výrobci OS a on by to udělal lépe. To o Linux a Windows platí samozřejmě i obráceně, jsou prostě uživatelé, který padá každý OS a když ne, tak pro jistotu shodí se stolu celý počítač. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No podla mna ten program funguje presne tak ako ma.
To ze kontrola prejde len pri emulacii Win XP bude asi preto ze hlavne kvoli WinXP sa robi ta kontrola

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> K:
Re: "...Wine prostě nejsou Windows a Microsoft nemá jediný důvod je podporovat. Škodovka mi taky neopraví Peugeot..."

Ano, Microsoft nemá důvod je podporovat, ale nemusí jim záměrně házet klacky pod nohy, o tom to je. Aplikováno na auta: Škodovka by ti tvého Peugeota přijala do opravy, teprve na rampě zjistila, že je to Peugeot, znečistila jej a řekla "tyhle auta neopravujem, to si odvezte pryč".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Až na to znečištění souhlas. Microsoft taky proste na Wine kašle, ale rozhodně ho "neznečišťuje"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.