Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Koupě ARM Nvidií je prý na spadnutí

Trzby ARM su $1.5 miliardy rocne a zisk $300 mil. Ta firma ma realne hodnotu tak $6 miliard s neschopnym vedenim. To mozme vypocitat podla Intelu, ktory ma hodnotu 4x vyssiu nez trzby. Nvidia zaplati $32 miliard, tj. 5x vyssiu cenu. Som zvedavy ako to Jensen pozdvihne a koho podoji aby sa mu to vratilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Práve "narcis" Huang to môže "zarezať" lebo sa predáva max 75%

Forbes: Before ATI, AMD wanted to buy Nvidia
9:33 am, February 23, 2012
Nvidia was AMD’s first choice, Forbes says, but Nvidia CEO and founder Jen-Hsun Huang "insisted on being chief executive of the combined company."

AMD CEO Hector Ruiz didn’t want to acquire his way out of a job. And so ATI it was.
https://techreport.com/news/22526/forbes-before-ati-amd-wanted-to-buy-nv...

March 8, 2017 / 8:42 AM / 3 years ago
The FT cited two people close to the situation as saying SoftBank would place 25 percent of ARM into its Vision Fund. It said the decision was made as the fund was seeking to secure the backing of Mubadala, the Abu Dhabi state-backed investment group, which wanted the Vision Fund to own a portion of ARM.
https://www.reuters.com/article/us-softbank-arm-visionfund-idUSKBN16F0QG

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost odlisna situacia, vtedy nakupoval Ruiz a mal rozhodujuce slovo. Teraz nakupuje Huang a sef ARMu tu nema ziadne slovo, kedze ich predava tretia strana.

Inak dovodom na kupu moze byt i fakt ze serverovy trh zalozeny na ARM sa ma zvysit z $4 miliard na $80 miliard do roku 2030 a Jensen do serverov investuje rad. https://www.statista.com/statistics/1131536/arm-based-enterprise-server-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"by mohlo dojít ke zvýšení licenčních poplatků, případně pro ponechání těchto architektur exkluzivně pro potřeby Nvidie" tak to by atky mohlo bejt RIP pro superlevný arm desky. Hmm asi je na čase začít se učit instrukční sadu RISC-V :-P

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na druhej strane, ak by zvýšenie licenčných poplatkov spôsobilo masívny prechod k open-source architektúre ako RISC-V, bolo by to z dlhodobého hľadiska super. Existovalo by množstvo navzájom si konkurujúcich výrobcov kompatibilných CPU, od mikrokontrolérov po CPU pre superpočitače, a zároveň dostupnosť vývojárskych nástrojov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V není architektura ale instrukční sada. Což je zároveň problém - od ARMu si můžete zalicencovat konkrétní návrh CPU, u RISC-V si ho musíte vyvinout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

architektúra = ako sa CPU správa navonok- sada instrukcií

mikroarchitektúra = ako sa CPU správa vnútorne - teda realizácia architektúry.

Suma summarum; RISC V ke architektúra..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V JE architektúra. Konkrétny návrh CPU je potom implementácia architektúry. Áno, pri RISC-V si to dnes každý musí urobiť sám, ale predpokladám, že v budúcnosti budú takéto návrhy dostupné, alebo ako open-source alebo aj ako komerčná licencia.
"RISC-V is an open standard instruction set architecture (ISA) ..."
https://en.wikipedia.org/wiki/RISC-V
"In computer science, an instruction set architecture (ISA) is an abstract model of a computer. It is also referred to as architecture or computer architecture. A realization of an ISA, such as a central processing unit (CPU), is called an implementation."
https://en.wikipedia.org/wiki/Instruction_set_architecture

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"RISC-V není architektura ale instrukční sada"

Cituji z: https://content.riscv.org/wp-content/uploads/2017/05/riscv-spec-v2.2.pdf

"RISC-V (pronounced “risk-five”) is a new instruction set ARCHITECTURE (ISA) that was originally designed to support computer architecture research and education, but which we now hope will also become a standard free and open architecture for industry implementations."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... to by bylo hlavne RIP pro ARM, firmu (nebo oddeleni Nvidie, jak je libo) i architekturu.

Myslenkovy experiment:

...Nvidia koupi ARM. Zvysi poplatky 2x a vyhlasi ze nove architektury bude dodavat jako chipy, az po roce dvou proda licence na samotnou architekturu. Apple a Samsung si reknou: no jo, co nadelas, od ted budem skakat jak Nvidia piska...

Haha jo. Mozna v nekterem paralelnim vesmiru. V tom kterem jsem ja cerna prezidentka USA...

Teorie ze Nvidia si muze bez problemu koupit ARM je.... hezka teorie. Moc bych na ni ale nesazel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skorumpovane protimonopolne urady to samozrejme "povolia"

taka doneba volajuca blbost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tak, a máme po ALU ;)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

tim padem by Ami firma pres licence rozhodovala o "vhodnych a nevhodnych" firmach po celem svete... vcetne tech cinskych...
to se bude nekomu libit :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Velká šance pro MIPS :) RIP ARM

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

az na to ze MIPS uz prakticky neexistuje ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia by získala příliš málo za příliš mnoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tuším, kterým směrem vítr vane. Kožený Huang by se mohl přiživit (oškubat) Apple, který má peněz habaděj. Za stávající situace by je měl v šachu: buď zaplatíš nebo ti odebéřu licenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako môže niekto odobrať licenciu? Mimochodom, Apple si licencuje iba inštrukcie, nie celé ARM jadra. Nakoniec si Apple môže zmeniť názvy inštrukcií a licenciu od AMR nebude potrebovať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se Apple nějak moc kolem změny vlastníka ARM neangažuje (resp prohlásili že nemají o ARM zájem), tak pravděpodobně mají ARM licenci celkem dobře ošetřenou (a jak už bylo psané, licencují si jenom instrukční sadu, návrh si dělají vlastní).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by stacilo, kdyby nvidia otocila kormidlo vyvoje smerem k velkym desktop/notebook jadrum a mobil by byl druhorady, dle meho arm mel zustat u tvurcu, pro klid vsech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono by stacilo, kdyby nvidia otocila kormidlo vyvoje smerem k velkym desktop/notebook jadrum a mobil by byl druhorady"
.. To principielne nedava moc velky smysl. Preci nebudes opoustet more s lodstvem, ktere ovladas a cpat se do more, ktere je ovladano nepratelskou flotilou ;)
Jinymi slovy, NV spis zvysi licencni poplatky (v ramci moznosti), ale na mobilni trh nebude kaslat. Spis se bude snazit jit do vyvoje "serverovych" jader, protoze to by pak korespondovalo s jejimi snahami v oblasti serveru, kde by byla principilene nezavisla na Intelu/AMD a mohla dodavat kompletni reseni nezavisle na nich.
DO notebooku/desktopu se podle mne hned tak nepozenou..tady je sance na kratkodoby uspech nejmensi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi mas pravdu ono zamereny vyvoj na servery dava nejvetsi smysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to přece může i nyní, aniž by ARM kupovala. Může jít cestou APPLE. Pokud zvýší radikálně poplatky, aby se ta obrovská částka co za ARM vysolí v rozumné době vrátila. Hrozí migrace od ARM podobným valící se sněhové kouli. Začnou s tím ti ekonomicky silní jako je Samsung, Sony, Huavei atd. Jak tihle co mají výrobu čipů,nebo je jen implementují čipy od dodavatelů v obrovských sériích vyšlapou cestu, přidají se ti menší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Delat vlastni jadra asi neni uplne sranda a firmy si licencuji Cortexy od ARM i presto, ze muzou vyvijet vlastni. Pokud kontroluji vyvoj, muzu si pro sebe nechat novejsi gemeraci, nez tu kterou uvolnim pro siroke pouziti a tim padem dostanu vyhodu oproti ostatnim, kteri stavi na uvolnene verzi.
Pokud ma NV jine plany, tak jsem dost zvedavy jake, protoze ARM podle tech hospodářských vysledku zase takova zlata zila neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě ano, ale pokud by NV pořádně natáhla licenční poplatky, zdraží to náklady stoupne cena produktu postaveném na ARM a lidé si řeknou a "dost". Mimochodem to už jsem si řekl já a to jsou licenční poplatky zatím stejné. Já přenosný počítač v podobě telefonu nepotřebuji, mě stačí jeho funkce multimediálního komunikátoru. To zvládne i 4 roky starý telefon. Pokud se ale ceny zvednou ještě více, mnoho lidí přehodnotí své nároky na svůj telefon a prodeje začnou padat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenažranci se požerou navzájem a zbude akorát "vyžranej krám". Takže MIPS, RISC-V, SPARC, Power9 a další otevřené architektury budou mít možnost se pořádně rozvinout. Je klidně možné, že v pozadí je politika - někdo v USA si asi najednou všiml, že ARM poskytuje licence Číňanům/Rusákům/evropským/asijským firmám a to je nutné hnedka zarazit, přičemž Nvidia je vhodné americké proxy na takovou akci.
Co mě ale hlavně překvapilo, jsou nízká čísla (obrat/zisk) ARM, tj. že celý provoz ARM včetně vývoje stojí ročně jen 1,2 miliardy dolarů - což se mi při úžasné kvalitě posledních designů (k tomu jsou to vlastně dvě výkonné architektury ročně plus několik nevýkonných) zdá v kontextu výdajů ostatních procesorových firem za vývoj značně málo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vždy sa treba pýtať Cui bono? tj. v čí prospěch?
Také priehladné...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> zdá v kontextu výdajů ostatních procesorových firem za vývoj značně málo.

Protoze ty ostatni firmy designuji delaji i hardware design (az po masky pro vyrobu). ARM - pokud vim - udela design logiky, zverifikuje ho a tim to konci. Pro ostatni je to step one... of many.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rychle kupujte mobily, vypadá to, že docela podraží, aby kožeňák měl na lepší kuchyň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč přesně by vlastně měli vlastníci ARM chtít prodat svou firmu někomu jinému? Oni mají nějaké finanční problémy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne vlk se nazral, koza zustala cela a jeste neco pribrala, tak proc se ji se ziskem dobre nezbavit.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne, proc SoftBank je investicni firma .. koupi neco, zainvestuje na par let a v okamziku kdy je to vyhodne prevede na akciovku/nebo proda aby vytahla penize na dalsi nakupy/pro sve investory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to tak dopadne, je to konec ARM architektury... Cinskej blb to bude prodavat za nehorazny poplatky ostatne jako vse z jejich portflia... Tim padem vsechny cinsky klony pujdou do haje a mobily enorme podrazej, neb nejvetsim vyrobcum odejde i kdyz min vykonna, ale preci jen konkurence... Jde to i mimo smysl existence Nvidie, ktera vse jede jen na svem pisecku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Monopol Androidu stejně nedělá ARM telefony nijak zajímavými, ať to jde klidně celé do háje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Na armu klidně můžu provozovat nějakou jinou linuxovou distribuci a pokud jsme masochista tak i w10...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on ti tu finalni cenu pak osoli i zelinarska firma.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.