Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Krátké interview s TDK o Blu-ray

TDK logo
Dostali jsme možnost položit pár otázek produkt manažerce TDK pro optické produkty a baterie v oblasti EMEA, paní Alet Jentink a tak jsme toho využili a zeptali se na pár věcí ohledně Blu-ray.

Společnost TDK dříve prohlásila, že formát Blu-ray má určitě budoucnost. Můžete vysvětlit, proč by tomu tak mělo být?

Alet Jentink - TDK EMEA Product manager pro optické produkty a b

Formát Blu-ray byl vyvinut s ohledem na budoucí požadavky. Díky modulárnímu rozšíření kapacity paměti, předznamenanému již v prvotním provedení formátu BD (Blu-ray disk), může kapacita paměti dosáhnout až 8 datových vrstev, přičemž jsou všechny adresovatelné ze stejné strany. S 25GB na jednu vrstvu, podle prvotního provedení BD, tak může formát BD rozšířit kapacitu paměti až na 200GB. Mezitím někteří členové asociace na podporu Blu-ray disků předvedli prototypy s použitím technologie modrého laseru, které dosahují kapacity až 400GB. Předpokládá se, že tyto kapacity budou vyhovovat i těm nejnáročnějším paměťovým požadavkům zábavního průmyslu a průmyslu ukládání dat. Zejména pokud jde o aplikace s ukládáním dat, rychlost přenosu dat dokazuje, jak nadčasový standard optického disku je. Asociace na podporu Blu-ray disků nedávno vyvinula záznamovou rychlost 6× (rychlost záznamu na BD 1x se rovná 36 megabitům za sekundu). Společnost TDK byla prvním výrobcem, který disky BD-R otestované na záznamovou rychlost 6× začal dodávat. Nedávno několik prodejců oznámilo uvedení na trh BD rekordérů s možnou rychlostí 8×. Domníváme se, že záznamová rychlost BD-R nakonec dosáhne až 12×. To se rovná 432 Mbps v porovnání s přibližně 176Mbps v případě disku DVD-R 16×.

Věříme, že nepřekonaná kapacita paměti a záznamová rychlost Blu-ray diskům zajistí budoucnost. BD bude po dobu dalších +10 let pro dostupnou zábavu a distribuci dat formátem, který budou lidé volit.

Odborníci tvrdí, že formát HD DVD byl, co se výkonnosti týče, v několika bodech lepší. Zaplnil nejnovější vývoj Blu-ray disků mezery, které disky HD DVD zaplnit nedokázaly?


Z hlediska záznamu formát HD DVD nikdy skutečně nepředstavoval pro formát BD-R/RE žádnou výzvu. Těch několik HD DVD vypalovacích zařízení, která byla uvedena na trh, nezískávalo zrovna fantastická hodnocení. BD-R/RE je solidní standard, nyní vstupující do čtvrté generace přístrojů. Tento formát podporují různí výrobci rekordérů, vypalovacích zařízení a záznamových médií.

Kromě toho, z pohledu hmotného standardu, byl BD disk vždy kvalitnější, pokud jde o A/V rychlost přenosu dat, kapacitu paměti a zabezpečení dat (odolnost proti poškrábání). Jedinou mezerou, kterou bylo třeba zaplnit, byla dostupnost obsahu. Všechna velká studia se po zániku HD DVD rozhodla formát BD podporovat.

Nebudou fyzická média, jako je disk Blu-ray, brzy vzhledem k možnosti stahovat HD filmy z internetu zastaralá a nezmizí v blízké budoucnosti z trhu?


Infrastruktura potřebná k převedení HD obsahu na BD je široce dostupná a maloobchodníci po celém světě začali pro filmy ve formátu BD šetřit místo ve svých regálech. Infrastruktura pro stahování HD filmů ještě není připravena a stahování mnoha gigabytů není příliš praktické, vezmeme-li v úvahu dostupnost internetového připojení široké veřejnosti. Připouštíme, že jakmile se tato infrastruktura zdokonalí a nabídne takovou rychlost, která umožní stažení HD filmu během několika minut, nikoli dní, model distribuce obsahu se začne měnit. Stačí se podívat, co se stalo s modelem distribuce hudby od vzniku programu iTunes atd. Vzhledem k faktu, že distribuce CD je stahováním ovlivněna, avšak stále je hlavní formou distribuce hudby, bude trvat mnoho let, ne-li desetiletí, než se formát optického disku stane v důsledku stahování HD filmů zastaralým.

Budoucnost BD disků je jasná. Spotřebitelé masivně přecházejí na HD televizory a mnoho zemí v Evropě nyní zahajuje HD vysílání. Za několik let nebude kvalita DVD pro všeobecnou spotřebu dostačující a průmysl je připraven poskytnout spotřebitelům nejlepší možnou kvalitu zvuku a obrazu, která plně využívá potenciál Full HD televizorů.

Děkujeme za rozhovor.

Diskuse ke článku Krátké interview s TDK o Blu-ray

Pátek, 6 Únor 2009 - 12:16 | Anonym | V plenkách jo, mno, s tímhle tempem to dřív...
Čtvrtek, 5 Únor 2009 - 19:33 | PeterX | rrrrr nie je mrtve ale je v plienkach cena...
Čtvrtek, 5 Únor 2009 - 19:31 | PeterX | ukulele aaa uz vem :DDD tak 5 MB teda :DDd...
Čtvrtek, 5 Únor 2009 - 19:29 | PeterX | ukulele : a ked sa pise GB to mam pisat Gb ?? ;D...
Středa, 4 Únor 2009 - 12:17 | Anonym | Mně ty bluray věci (především BD-R) připadaj...
Středa, 4 Únor 2009 - 01:41 | Radek Liška | qee: Já vím, proto jsem psal o HDripech na 1 DVD...
Středa, 4 Únor 2009 - 00:02 | Jan Ukulele | PeterX: Když už, tak 50Mb.
Úterý, 3 Únor 2009 - 23:45 | PeterX | co ?? jedenast ?? haha ja mam 50 MB :D to je...
Úterý, 3 Únor 2009 - 23:23 | Anonym | @ qee - trochu globální pohled kolego... Tam...
Úterý, 3 Únor 2009 - 23:10 | qee | Black_Fox: S h.264 se to da v pohode zmacknout...

Zobrazit diskusi