Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Očekávejte zdražení hardwaru, po Novém roce stoupne cena waferů o 20 %

No to je "paráda", jsem chtěl příští rok upgradovat CPU, MB a RAM. Třeba to vykompenzuje síla koruny vůči dolaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak waffer stoji 200$ a zdrazi na 240$, tak za jeden high-endovy cip zaplatime o 1$ navyse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klucove bude ako sa k tomu vyjadri uzivatel waffer tu na fore

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takto to nefunguje. +1$ v nakladech vyrobce se promitne klidne 3-5$ v koncove cene. Ono totiz vsichni za vyrobcem (distributori, DPH atd) pracuji s procentami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/foxconn-40-percent-profit-loss/
vono sa tie problemy zacinaju hromadit.. A pc hw urcite nebude zlacnovat do buducna. trend-ze zakaznik ochotne zaplati este stale aj brutalne sumy za rozny pc ci fon (krasna ukazka degeneracie je iphone x) len pomahaju tymto mega korporaciam
vsimol som si zdrazenie vsetkych 1080ti v poslednom tyzdni tu .. asi sa pripravuju na blackvelky ofajc na zakaznikov. precenuju ako divy )))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to videl spis tak ze diky tlaku na nekonecny rust a masovou produkci si vyrobci mohli stlacit marze na uplne minimum ..... jenze uz i trhy "zaostalych" zemi se zacinaji pomalu sytit a odbyt spis zacina stagnovat nez aby raketove rostl jak doposud :) ty nabubrele rozezrane korporace si to uvedomuji a proto v predstihu pomalu meni sve dosavadni zvyklosti i cenotvorbu aby si zajistili stabilni budoucnost jenze si neuvedomuji ze tak davaji prostor konkurenci pro rust ...bude to jeste hodne zajimave kdyz vidime tlak na to byt IT leadr v jednotlivych oblastech mame tu zajimavy souboj velmoci nejen o nezavislost ale i o to byt na spici ... takze jsem zvedav jak to dopadne ...

nj to precenovani je typicky vanocni hype + aby mohli davat super slevy ;) klasicky pravidelny odrb nejen pred vanoci jeste ze mame ten internet a moznost si porovnat ceny :) (coz delam i v obchode) ...obchodnik nenapadne zdrazuje ..kdyz je odbyt necha to tak a kdyz ne tak tam streli super slevu neslevu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pre Vianocami vždy rastú ceny komodít, potravín, ako aj spotrebného tovaru, PC komponentov nevynímajúc. Nehľadal by som za tým žiadnu partizánčinu. Okrem toho, ceny nemuseli zdvihnúť výrobcovia, ale hlavne distribútori, ktorí, keď vidia, že po komponentoch je neutíchajúci dopyt, tak na nich zarábajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je stejně pořád záhadou, jak můžou něco tak křehkýho, jako je křemík, nakrájet na tenký plátky, aniž by se to zlomilo, a ještě to má řez tak lesklej, že zrcadlo je oproti tomu brusnej papír. Že do toho pak udělaj ještě struktury, do kterých se ani virus nevejde, a výsledek nepředstavitelné složitosti se dá koupit za normální peníze, je pro mě pořád tak trochu sci-fi. V takových situacích jsem docela rád, že jsem se narodil v době, kdy tyhle věci nebyly, a dožil se doby, kdy to nemám šanci pobrat. Ten pokrok je prostě „ózom“.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozbrušuje se to diamantovým práškem na kovovém kotouči. Je to jen otázka správného nastavení řezných podmínek. On taky monokrystal křemíku není sklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý je, že tyhlety křemíkový plátky se v Československu za socíku vyráběly pro místní elektrotechnický průmysl. Sice jen do průměru asi 15cm ale nějak to šlo. Samozřejmě s kvalitou dnešních se to určitě nedalo srovnávat ale je to taky třicet let. Každopádně na kopie 8bit. procesorů a nějakých těch pamětí to tenkrát jakž takž stačilo. Výroba teda asi nebude zase takové scifi. Viděl jsem o tom kdysi okolo revoluce nějakou reportáž v televizi. Byl tam rozhovor s brusičem plátků - pravděpodobně to tenkrát nařezali na tlustší plátky a pak to zbrušovali. Nevěnoval jsem tomu moc pozornost neb jsem měl tenkrát úplně jiné starosti s kačerem na provázku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neměly spíš menší průměr? 150 mm už je relativně recentní záležitost. První 150mm komerčně vyrobený wafer na světě vznikl roku 1988 a běžné nasazení tak muselo být spíš věcí 90. let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na webu mají těch 150mm, ale od kdy na to mají technologii těžko říct: http://www.onsemi.com/PowerSolutions/content.do?id=15004

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale v Rožnově se to vyrábí stále, akorát se občas mění to jméno :) http://www.onsemi.com/PowerSolutions/content.do?id=15004

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mít běžnou provozní teplotu na CPU kolem 500°C by bylo zajímavé :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli zdraží především součástky s nízkou "přidanou hodnotou nad čistým křemíkem", tak to budou součástky s nízkým stupněm integrace. Diskrétní tranzistory, analogové IO. Co třeba mosfety a PWM kontroléry ve VRM na motherboardech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.