Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kruh se uzavřel, Panasonic uvádí DVD videokameru

Panasonic VDR-M30K DVD kamera
Koncem února jsme vám přinesli onformaci o další generaci DVD videokamer Panasonic VDR-M30. Nyní jsme obdželi oficiální tiskovou zprávu, kde se dozvíte ještě o něco více. Zde tedy oficiální text: Společnost Panasonic v brzké době uvede na český trh novou DVD videokameru VDR-M30, která jako záznamové médium používá 8cm disky DVD-RAM a DVD-R. Po loňském úspěchu DVD videorekordérů tak Panasonic uzavírá produktovou řadu umožňující pořízení, editaci a přehrávání videozáznamu při zachování nejvyšší kvality.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

Praha, 14. března 2003 Japonská společnost Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., známá především výrobky značek Panasonic a Technics, představila novou DVD videokameru VDR-M30, která jako záznamové médium používá stále oblíbenější DVD-RAM a DVD-R disky. Po úspěšném uvedení DVD přehrávačů a DVD videorekordérů tak Panasonic uzavírá produktovou řadu umožňující pořízení, editaci a přehrávání videozáznamu při zachování nejvyšší DVD kvality.

Panasonic VDR-M30K DVD kamera anim

Díky využití DVD-RAM/R disků je nahrávání s VDR-M30 snadné a rychlé. Po stisknutí tlačítka pro záznam přístroj najde automaticky prázdné místo na disku a téměř okamžitě začne nahrávat. Odpadají tak problémy se zdlouhavým hledáním volného místa i obavy z nechtěného přemazání stávajícího záznamu.

Kamera využívá disky o průměru 8 cm, takže si zachovává velmi kompaktní rozměry (89 × 56 × 133 mm) spolu s nízkou hmotností (500 g). Natáčet je možné takřka okamžitě a záznam lze přehrát na jakémkoli DVD-RAM kompatibilním přehrávači. Záznam na DVD-R disku přehraje kterýkoli DVD přehrávač.

DVD disky navíc umožňují i jednodušší a intuitivnější přehrávání. Orientaci v nahrávce usnadňují náhledy zastupující každou zaznamenanou scénu. Náhledy je možné prohlížet na LCD displeji kamery nebo na televizní obrazovce. Vybranou scénu je pak možné okamžitě přehrát. Stejně tak je možné rychle zkontrolovat právě nahraný záznam a okamžitě pokračovat v natáčení.

DVD-RAM a DVD-R disky jsou bezkontaktní média, takže opakovaným přehráváním nedochází ke snížení kvality záznamu. Data jsou na disky ukládána ve formátu MPEG2, stejném jaký používají běžná média DVD-Video. Uživatelé mají na výběr mezi módy 10 Mbps VBR (proměnný datový tok) nebo 6 Mbps a 3 Mbps CBR (konstantní datový tok). V závislosti na zvoleném módu je na disk možné uložit až 120 minut vysoce kvalitního obrazového záznamu. DVD-RAM disky navíc umožňují přepis záznamu až 100 000x bez jakékoliv ztráty kvality.

Panasonic VDR-M30K DVD kamera

Funkce playlist umožňuje stříhat záznam přímo v kameře. Automaticky zobrazí náhledy po sobě následujících scén, počáteční a koncové body si ovšem může nastavit i sám uživatel. Scény je pak možné uspořádat do zvoleného pořadí a uložit je jako playlist. VDR-M30 též umožňuje nastavit plynulé přechody mezi jednotlivými scénami. Záznam můžete dále zatraktivnit přidáním střihových efektů (stmívačky, roztmívačky, stíračky) a na počítači jsou možnosti editace téměř neomezené. Data lze na PC přenést jednoduše vložením disku z kamery do DVD mechaniky počítače nebo připojením videokamery přes USB kabel.

Videokamera VDR-M30 je také vybavena slotem pro SD paměťovou kartu, na kterou lze ukládat statické snímky. Náhledy uložených fotografií může uživatel prohlížet na LCD displeji kamery nebo na obrazovce televizoru. Data uložená na SD kartě je navíc možné pohodlně sdílet s dalšími SD kompatibilními produkty, například tiskárnou nebo celou řadou multi AV přístrojů.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kruh se uzavřel, Panasonic uvádí DVD videokameru

Žádné komentáře.