Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kterak opravdový umělec opravdu nepotřebuje Ochranný svaz autorský

Tohle video je na youtube už pěkně dlouho, ale budiž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je vyznam slova nejidealnejsi ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na úhlu pohledu, já nabízím ten svůj zde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezáleží na úhlu pohledu, záleží na znalosti jazyka. To, že si ho někdo pokroutí podle momentální nálady a dokonce používá neexistující slova je sice možné, ale ve společnosti neakceptovatelné, pokud se chceme domluvit i s ostatními ;) Zbytek viz komentáře na odkazu, ať to tu hloupě nezacpeme Jarkovi (i když tedy tohle video už snad zná většina lidí i z doby, kdy bylo ještě aktuální ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ze ti to da dost prace, bojovat proti vem tem vetrnym mlynum, coz? :-)
Vidis to. A ja si az doted myslel, ze kdyz nekdo, komu holt uteklo ucivo ze zakladky, napise "nejidealnejsi", tak tim mysli nejlepsi mozny. Tedy idealni, ackoli ma potrebu to dale stupnovat. No a ty tim myslis horsi. No priste se vyhni cizim slovum, bude to srozumitelnejsi. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak moje chyba je, ze az ted jsem zjistil, ze WIFT cituje Jarka Nohavicu. Takze zapis v tomto prispevku je OK a Jarkovi to odpustime, ma na to umelecky patent. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sice ho cituje, ale můžeme se vsadit, že Jarek to skutečně myslí jako vystupňované ideální, a ne wiftovské degradované :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejideálnější má stejný význam jako rčení nejlepší z nejlepších. Puristé s ním mají problém, ale normální lidé to bez problému chápou ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nechápeš ty. Většina z nás (včetně Jarka) si umí představit, že nejideálnější je nejlepší z nejlepších, ovšem WIFT to naopak používá ve významu horší než nejlepší, v tom je ten hlavní problém (povídej se na odkaz výše)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím nic jiného než, že to znamená nejlepší z nejlepších. WIFT není normální ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě "nejlepší z nejlepších" není adekvátní. To spíš něco jako "(úplně) nejvíc nejlepší" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, neco jako "nejperfektnejsi" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To tam u Vas neznate? Na Ostrave se to pouziva celkem bezne, jako vyssi stupen neceho idealniho :D proste špica!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CTRL+ENTER se nemusí používat jen na překlepy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám bod, virtuálky 2 jsou dobré :o)
http://www.nohavica.cz/cz/diskografie/alba/disk_virtualky2.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smekám, dobrej proslov :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za link. Tak tendenční článek jsem už dlouho nečetl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem je tendenční?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má tendenci poukazovat na to, co se mnozí bojí vyslovit: pravdu :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se chcete nechat opít zjevnou demagogii opřenou o absurdními příměry a vybájené teorie, nemá smysl vám vysvětlovat v čem je článek tendenční. Pro lidi s vašim názorem byl totiž ušit, pro ostatní nestojí za mávnutí rukou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl, nebo to nejde?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že tvé odpovědi a reakce jsou tendenční ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Jen nechápu, kde se v autorovi vzalo tolik energie spáchat něco tak rozsáhlého, s hromadou odkazů a příměrů, a přitom mít už základní myšlenku postavenou naprosto na vodě a jen ji demagogicky přiživovat... Nemám rád OSu, nemám rád "výpalné", ale takovéhle demagogické bajky jsou opravdu extrém a prokazují tomu spíš medvědí službu (podobně jako když lidé zuřivě demonstrují proti globálnímu oteplování a když se jich někdo zeptá na nějaký argument nebo jim dokonce předloží opačné měření, neví co na to říct)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch aktivistů jsem měl na mysli něco takového, stojí za zhlédnutí ;)
http://www.youtube.com/watch?v=o7bO1WetRoM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď se teprve dívám, že je autorem Patrick Zandl. Ten mívá občas kontroverzní názory, ale takovýhle úlet, kterému přitom musel věnovat tolik námahy, jsem tedy ještě neviděl.

I konkrétní "rady" jak si počínat v novém světě (kde budeme spravedlivě na autorská práva s*át) jsou maximálně k pláči: "Ano, bylo by hezké, kdyby peníze dále plynuly jen z mrtvě vydaných hudebních záznamů, jenže éra tohoto obchodního modelu se rychle chýlí ke konci. Hudební průmysl se vrací ke kořenům, platí se za prožitý výkon, nikoliv za mrtvé kopie".

Hezké je totiž maximálně to, že si tito lidé umí představit maximálně tak koncert Nohavici nebo Kabátu, ale je tady třeba i klasická nebo industriální hudba, která má vysoké náklady a jen v mizivém procentu případů je reálné to "vykoncertovat" (pokud by navíc autor chtěl, já osobně netoužím své solo piano album někde performovat, místo toho raději budu skládat další a dělat spoustu jiných věcí). Takže myšlenka, jak je kopírování prostě jen kopírování a ostatní ať si koncertují jak o život, pokud chtějí jíst, je skutečně půvabná ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale ono je to prosté, pak taková hudba prostě nebude. Ostatně jsi to napsal sám "budu dělat spoustu dalších věcí".
Nevím, ale myslím, že jsi závěry páně Zandla ne moc dobře pochopil. On chtěl naznačit, že hudba prostě vzniká proto, že autor tu potřebu má, že to je v něm a mimo jiné ho to i baví. Hudba se nedělá jen pro potěšení druhých, ale i pro potěšení vlastní. "Dělání" hudby jen proto, že mě živí je zvrácené. To se dá pochopit leda tak u skládání pro divadlo a film.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že nebude klasická hudba a další minoritní styly a zůstane jen mainstream? Na to jsi přišel hlavou? ;) Gró sdělení bylo v tom, že je kolosální pi*ovina čekat, že veškeré audio jde vykoncertovat (nebo to dokonce autorům nutit, protože společnost si pirátství žádá), a tím je problém vyřešen. Ne, problém vyřešen není, takže intelektuální práva si nemůžeme dovolit jen kvůli nějakým demagogickým výkřikům v článcích celá zahodit...

""Dělání" hudby jen proto, že mě živí je zvrácené." - aha, takže kromě intelektuálních práv tu najednou budeme řešit, že klasická nabídka/poptávka v kapitalismu je zvrácená? Sorry, ale nebezpečně oprašujete myšlenku komunismu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hudba primárně nevznikla kvůli tomu, aby na ní někdo vydělával.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a proto Martin tvrdí, že zůstane jen ta, která vydělávat bude ;)

Prostě si krásně sám protiřečí - na jednu stranu mi říká, že nemám tvořit hudbu, kterou nebudu schopen vykoncertovat (takže jasný kapitalismus), a na druhou zase říká, že dělat hudbu pro peníze je zvrácené (takže pozor, kapitalismus je vlastně zlý)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prostě a jednoduše ve světě, kde se hudba tvoří primárně pro radost, vydělává nanejvýš hudba kvalitní, takže se krásně oddělí zrno od plev (jinými slovy rychlokvašky budou na hodně nízkém stupni i v tom přísunu peněz).
Ve světě, kde se hudba tvoři na kšeft, musíme poslouchat sr**ky a ještě za to platit, aniž bychom chtěli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je přece ten základní omyl. Ta mainstreamová rádia, která hrají ty s*ačky, jsou přece přímo živa z reklamy, a ta se odvíjí od posluchačů. Holt se musíš smířit s neúprosnou gausovou křivkou a tím, že 2/3 lidí jsou podprůměrně inteligentní a podprůměrně kulturní a podle toho tedy vypadá poptávka a tomu odpovídající nabídka po hudbě. Takže ta idea jak se očistí zrno od plev právě na základě poptávky je podle mě lichá, protože to tu máme už teď a na tohle skutečně nemají žádný vliv práva. To, že Michal David dostane za odrhovačky od osy peníze a tvoří díky tomu další odrhovačky má prostě vždy stejný začátek, že to je někdo ochoten poslouchat, a takových lidí je překvapivě hodně a to se nikdy nezmění.

Stejné je to s politickou kulturou v zemi a volbami. Dokud tu bude demokracie pro všechny bez rozdílu, tak 2/3 lidí budou preferovat populisty a snahu mít se dobře bez ohledu na následky. Kdyby se prosadila vláda elit a např. možnost volit jen pro toho, kdo má nějaké definované vzdělání a např. pracuje (odvádí daně), případně by se musel (za finanční odměnu) vyplňovat povinně test znalosti politiky a programu stran, rázem by byla i nabídka politiky sofistikovanější a možná bychom se někam pohli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak - nabídka dnes dávno nemá v hudebním průmyslu s poptávkou nic společného. Nabídka poptávku brutálně převyšuje, poptávku uměle až násilně generuje, neschopnost prodávat se svádí na piráty a to, co by někteří chtěli, naopak není k mání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle vidím přesně naopak - pokud nabídka převyšuje poptávku, tak je naopak snazší si tam najít pro každého to své (klasický trh, kde to potom válcují už jen legitimní podněty jako posluchači a marketing). Kdyby naopak hudby bylo málo, tak musí každý vzít zavděk tím, co je, a to by samozřejmě zpětně deformovalo i ty posluchače a poptávku. To se ale neděje, naopak pokud se člověk chce prosadit, tak musí v té obrovské konkurenci pořád přicházet s něčím invenčním, věnovat tomu maximální úsilí atd. A pokud bys navíc těmto lidem, kteří přicházejí s něčím invenčním, sebral i možnost své dílo bránit, tak bys situaci jen zhoršil.

Dál můžu mluvit jen z vlastní zkušenosti, ale na mou poptávku a nákup hudby pak nemá vůbec vliv to, jak je nabídka velká. Poslouchám to, co se mi zalíbí a fyzicky v takovém objemu, který chci. To, že existují stovky metalových skupin mě v žádném případě nebude nutit k tomu poslouchat a nakupovat 2x víc než bych chtěl jen proto, abych to nějak pokryl. Stejně jako necítím potřebu číst denně více a více magazínů a blogů, když obsah na webu stále roste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty to furt nechápeš, až se mi zdá, že schválně. Samozřejmě, že tu tato minoritní hudba bude stále, ale jen taková, za kterou budou lidí ochotni platit.
Odkaz na klasickou hudbu je jaksi mimo, to není o autorech, ale interpretech. Má-li někdo náturu poslouchat moderní klasiku, tak mu to neberu, mě to k poslouchání nepřijde, ale neupírám to nikomu, když za to chce dát peníze ...
A že zůstane jen mainstream? Mám zcela opačný dojem, že právě téhle hudbě jakákoliv úprava AZ "k lepšímu" může tyhle Holki, Lunetiky a jiný podobný "umělce" zcela vygumovat.
Spolu s WIFTem ještě zopakuju, že hudba nevzniká proto, že na ní chce někdo vydělat (až na mnou uvedené výjimky výše - možná, že se jich ale najde víc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ty to furt nechápeš, až se mi zdá, že schválně."

Skutečně to nechápu, protože v tom co říkáš si dokonce sám odporuješ (viz odpověď ke kapitalismu výše). Ve chvíli, kdy si přestaneš odporovat a budeš mít konzistentní názor, začnu to chápat a pouze k tomu budu moct zaujmout nějaký postoj ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo to nefer kdyz ty dinosauri vymirali? Mozna jsem to spatne cetl, ale prislo mi ze jadrem clanku neni zadne doporuceni co delat, ale konstatovani jak to dopadne. Samozrejme se muze mylit, ale osobne mi pripada ze ve state ktery dodrzuje listinu zakladnich prav a svobod bude autorske pravo drive ci pozdeji nevymahatelne. A kdo se neprizpusobi, zahyne. Evoluce.

(Samozrejme, ktery stat dneska dodrzuje listinu zakladnich prav a svobod, ze ...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zákon, který se de-facto nedá vymáhat a nevymáhá se, je dobré leda tak zrušit, je totiž k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan Nohavica je proste frajer. Ostatni zpevaci honici se za bohatstvim mu muzou beznadejne vyprodany mista na jeho koncertech jen tise zavidet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takovych je vic...treba Iron Maiden...neuvidis je v televizi, v zadne show a nic takoveho, spousta lidi ani nevi, kdo to je, ale kam prijedou, tam to vyprodaji...pritom jsou to stejne jako Jarek obycejni chlapi, co se nenechali zhyckat slavou a prachama a delaji muziku z lasky a pro lidi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.