Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kubuntu a Xubuntu 17.10 představují běžnou evoluci

Zajímal by mě přístup Canonicalu k těmto distribucím. Má člověk očekávat nějakou stabilitu a nebo se prostě skompilují balíčky pro KDE a pár Qt5 aplikací z aktuálních zdrojů, tady to máte a nazdar?
Vzhledem ke zkušenost s kubuntu dva až tři roky zpět a vzhledem k tomu, že si ani nedají práci s tématem typuju, že b) je správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak úplně, třeba Kubuntu má svoje vývojáře, jen jich bohužel není mnoho.

Jako zajímavá volba pro distro s KDE je KDE Neon (https://neon.kde.org/), už jsem chtěl na něj přejít, ale při testování jsem narazil na chybu, kdy při "apt autoremove" systém odebral důležité a používané balíky a už jsem nenabootoval. Nevím zda je to už opraveno, ale pokud ano, stojí toto distro minimálně za zvážení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně to máš tak že ty které hlavní distribuce jedou a dolaďují "svůj" vybraný desktop (třeba dva a jeden ten náročnější a druhý vylehčený) a to ostatní jsou varianty už komunitní. Přičemž komunitní s nějakou deklarovanou podporou od té hlavní verze distribuce: to si myslím že je případ na který se ptáš tj. komunitní Kubuntu. A bude to i pro Xfce.
Takže lze se setkat s péčí různou, co se týče nadstavby desktopu, a myslím že tam je i vývoj v čase, tj. záleží na přílivu a odlivu vývojářů (z komunity!) kdo se tím chce zabývat.

Ono některé ty "věcičky" a "udělátka" charakterizující hlavní verzi distribuce (s distribucí vybraným desktopem a na který se ona orientuje) musíš do toho kterého už komunitně opečovávaného desktopu usadit a to nemusí být tak jednoduché a jak píšeš.
Výstižně jsem se s tím setkal, když jsem laboroval s Qt vylehčeným desktopem LXQT a doinstalovával některé věci z Qt KDE5 a ta vzájemná konektivita jaksi místy drhla - a to jsou "věci" z jedné jakoby rodiny :-)

Tady asi co se týče KDE5 tak nejjistější v tomto směru (rizika zase budou jiná) je zvolit distribuci které to KDE5 opečovává nikoli komunitně ale je to vybraný hlavní desktop.
Dobré zkušenosti jsem nabral s OpenSUSE Leap 42.2 a nyní asi více než 1/4 roku jedu zvědavě na dodatečně počeštěném ROSA Linux R9 a právě s Plasma 5.10.5 ... a zaťukám to, jsem spokojený.
Pro Xfce a pokud si dobře pamatuji a zkoušel jsem je tento desktop piplaný a nikoli "jen" komunitně ale jako jeden z hlavních v Manjaro: také jsem byl spokojený.
Ovšem příklady, které jsem uvedl, nejsou založeny na balíčkovacím systému .deb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Zkusil jsem kdysi OpenMandrivu, KDE5 v pohodě, ale tam byl trochu problém v nedostatku balíčků, přes půl roku mám ve VirtualBoxu Manjaro a nemám (zatím) výhrady a jeví se to jako velmi dobrá distribuce na to co potřebuju (vývojové nástroje, KDE, snesitelné množství a rychlost updatů, dostatek balíčků).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROSA Linux je právě ruská a "komerčnější" verze od Mandrivy a je zde předpoklad, že firma se tomu bude věnovat, totiž má i verze jaksi placené a ty některé mají i prý certifikát ruského ministerstva obrany :-)
Ano, Manjaro se mně hodně líbilo a líbí, ovšem je to rolující distribuce (co se týče aktualizací) a právě to KDE5 (nikoli Xfce) na to už i "za mne" doplatilo tj. že nešlo najednou psát v LibreOffice ď ť ň (už je opravené) no a některé jejich aktualizace hlásí zádrhele, což znamená googlovat jak z toho a tudíž pro úplně začátečníka to není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obecne mozna, ale konkretne, u *buntu a KDE, jak uz bylo receno je KDENeon, coz je LTS *buntu ktere nejaky/nekteri vyvojar(i) KDE prevzali jako vlastni a pomoci toho distribuujou uzivatelum predpripravene *buntu s aktualnim stable a nebo devel verzi KDE...

u Xfce je to jeste lepsi, Xubuntu s Xfce je trochu provazane, nekteri vyvojari co pracuji na Xfce, pracuji i na Xubuntu, treba v Xubuntu 4.12 je Xfce komponenty v podstate v poslednich verzi a nevim o tom ze by bylo neco odflakle/nefungovalo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když Xfce, tak MX Linux. Je to fork
Debianu, a hooodně dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.