Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LabelTag se blíží, jaké novinky chystá LiteOn

LabelTag logo
O technologii LabelTag jsme se poprvé zmiňovali už v únoru, kdy se objevilo první avízo o nových mechanikách, které LiteOn na tento rok připravuje, to byla řeč o modelech 624, 424 a 324. Nyní už má LiteOn vystaveny specifikace, dokonce se objevuje i model 524, navíc tu máme ještě některé další zprávy o chystaných novinkách, takže to vezme z jedné vody na čisto.

LabelTag

LabelTag je technologie pracující na podobném principu jako jiná, kterou jsme tu už jednou měli, té se říkalo DiscT@2 a měly jí poslední modely vypalovaček Yamaha, dnes to samé známe pod označením LabelFlash, se kterým se dá laserem „kreslit“ na obě strany. Těžko odhadovat, ze které LiteOn čerpal, nebo zda to je jeho vlastní cesta ke kreslení do záznamové vrstvy, v každém případě nabídne jako vůbec první vypalovačky s oběma zatím používanými laserovými kreslítky, když k LabelTag ještě přidá LightScribe. LabelTag má od DiscT@2 i LabelFlash něco, ale celkově se dá říci, že je s oběma neslučitelná a nekompatibilní.

Z toho, co zatím víme, opravdu nebude LabelTag umět používat CD-R, využitelná budou pouze DVD±R média. Velikost pixelu je 132 stop (teď nemáme na mysli jednotku délky používanou ve Velké Británii a USA, ale šířku jedné datové drážky na DVD), nebo chcete-li 96 µm, na celou jednu otáčku se jich pak vejde až 3528. Texty se „kreslí“ přímo v jedné session a tak můžete lehce docílit i více soustředných kružnic s různými daty na jedné placce.

LabelTag LabelTag multisession

LabelTag

Optické mechaniky

Nová řada iHAx x24 naučí DVD vypalovačky rychlosti 24×, ovšem pouze na ta nejlepší DVD±R média, zvyšuje se i rychlost pro dvouvrstvá DVD±R DL z 8× na 12×, i zde bude ale platit, že když to mechanice nebude chutnat, klidně i výrazně zpomalí, ostatní rychlosti zůstávají. Takže nám už nyní zbývá jen odhalit rozdíly: iHAS624 je nevyšším modelem se SATA rozhraním s LabelTag i LightScribe, stejně jako iHAP424 s PATA konektorem, iHAS524 pak chybí LightScribe, iHAS324 nemá kreslící technologii žádnou.

LiteOn iHAS524 krabice

Stejně jako předchozí modely, i pokračovatelé předchozí řady budou v obchodech už koncem roku a půjde o iHAS124 a iHAS224, které pouze zvednou zápis na DVD±R na 24×, budou mít SATA a druhá z nich pak poskytne i LightScribe.

V externím provedení to bude 16× slim eTDU106 DVD-ROM se schopností poradit si pouze s napájením z USB, nicméně i když jde jen o DVD-ROM, který jde do světa určitě jen a pouze pro potřeby majitelů netbooků, je ta šestnáctka poměrně neobvyklá, u USB externí mechaniky takříkajíc výjimečná. Pouze ke čtení bude o iHOS104, což bude BD-ROM ovšem klasických rozměrů a také jeho retailová varianta s označením eHOS104.

V září se pak můžeme těšit na externí slim DS-8A3S 8× DVD SATA vypalovačku, model DS-8A4L pak bude mít i LightScribe. Mezi externí přibude dvaadvacetirychlostní DVD vypalovačka eZAU322 s „ručním ovládáním“ a také eZAU422 s LightScribe

V roadmapě se zatím neobjevily nové Blu-ray vypalovačky, ale podle důvěrných informací bychom se měli ještě do konce roku setkat s modrolaserovou vypalovačkou pracující s 12× rychlostí.

V Evropě pak můžete mechaniky PLDS (Philips & Liteon Digital Solutions) kupovat i jako OME s logem HP, od tohoto měsíce to budou dvd1160i (interní, 22×, SATA), dvd1170i (interní, 22×, SATA, LightScribe) a dvd1170e (externí, 22×, LightScribe). Dvd1270i (interní, 24×, SATA, LightScribe) se pak objeví koncem července.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku LabelTag se blíží, jaké novinky chystá LiteOn

Středa, 29 Duben 2009 - 08:05 | Anonym | Dokud někdo nevymyslí plnobarevnou alternativu...
Středa, 29 Duben 2009 - 03:25 | Xspy | Pozdě bycha honiti ? DVD už nic z mělkého hrobu...
Úterý, 28 Duben 2009 - 17:29 | Anonym | Hezký. Kolik lidí to vymýšlení zaměstnalo......

Zobrazit diskusi