Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lampička k notebooku praktická věc, či nesmysl?

Mno, měl jsem kdysi podobnou lampičku půjčenou na odzkoušení a musím bohužel souhlasit - je to naprosto k ničemu.
Pamatujete na starší IBM notebooky, které ve víku displaye měly LEDku instalovanou? Byl to tehdy velký hit. Ale také se to neujalo.
Nechápu, proč někdo nevymyslí nějakou opravdu dobrou (a levnou) podsvícenou klávesnici pro ntb. Velmi bych ji uvítal. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starší notebooky IBM?? I nové, alespoň řada T, u ostatních řad z hlavy nevím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nedavno jsem si ji koupil a je to pro me prakticky pomocnik, protoze kdyz delam bez dalsiho svetla tak stahuju svitivost LCD na minumum abych si moc nenamahal oci prilisnym svetlem a mam problemy psat po slepu na klavesnici a ta lampicka sice neosvetluje moc ale je poznat co mackam za pismenko a to me staci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze k Thinklight, maji ho myslim vsechny nove IBMka (vim urcite o rade R).

Displej zase nezari tolik aby se daly spolehlive trefit klavesy, kdyz treba zadavate heslo nebo slozitejsi prikaz (v ne-MS systemech, celkem obvykle ;) Proto se minimalne moznost osvitit siluetu klavesnice hodi.

A z trosku jineho soudku je dalsi vec, slabe svetlo afaik nema jak kazit oci (jak chcete kazit pasivni cidla jakymi jsou cipky a tycinky). To ze to vice unavuje ale nepopiram.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem v nejakym odbornym casopise cetl, ze kazeni oci ctenim za spatneho svetla je jeden z nejcasteji opakovanych lekarskych omylu a je davno dokazany, ze to neni pravda.
Jinak tahle srandarecenze bez udani typu lampicky je takova vanocne zbytecna, USB lampicek je spousta druhu a kazdej vyrobce si ji muze udelat trochu jinak.
Ja se treba setkal ne primo s lampickou, ale s podlozkou pod mys s podsvetlenym rameckem. Ted nevim vyrobce, ale ramecek byl z tvrdyho pruhlednyho plastu a do nej se nasazoval USB kablik na konci osazeny supersvitivima LED. Ty naopak od tyhle lampicky svitili tolik, ze i pres celou mistnost to udelalo ve dne kolo na zdi a zamirit s tim na oblicej bylo opravdu hodne neprijemny.
Pridavna podsvetlena klavesnice k nb je mozna hezka vec a dela ji treba umax, ale kdo by to furt tahal sebou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten posledni přízpěvek je úplně o ničem. Ten slovák nebo co to je za blbce neví o čem mluví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 LL:
Nevim co presne je podle vas o nicem a kde nedelak nevi o cem mluvi. Oci se ctenim pri slabem svetle opravdu nekazi. USB lampicek je opravdu spousta a svitovosti se dost lisi. Osvetleni podlozky pod mys je hloupost, ale verim tomu, ze to nekdo prodava, protoze si to spousta lidi koupi.
Pridavna osvetlena klavesnice k NB od Umaxu je treba tady:
http://web.htmmobil.cz/view.php?cisloclanku=2005121003
Takze co presne je nesmysl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli se delaji NEbodove LEDky. Protoze klasicka (bodova) je naprd uz principu. Bud by se muselo jeji svetlo rozptylit nejakym matnym "sklickem", nebo by lepe poslouzila pidizarovka.

Pokud by takovato pidilampicka do USB svitila jemnym matnym svetlem, dostatecnym k osvetleni klavesnice a blizkeho okoli, pak bych o ni asi premyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuto lampicku jsem koupil v Plusu - vydrzela jeden den, pak zacala blikat. Nastesti mi ji vzali zpet, ale nemeli na vymenu... Byla by to docela sikovna vec, kdyby fungovala. Za zminku stoji "strojovy preklad" na obalu, ktery byl pouze dadaistickou hrickou nez popisem zarizeni (jindy bezny originalni text v anglictine zcela chybel, zato tu nechybela holandstina, madarstina, finstina a jine "frekventovane" jazyky - tady ale tezko posoudit, zda stejne kvalitniho prekladu jako pri cestine).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na IBM notesech je ve ramecku displaye oranzova ledka ktera nasviti celou klavesnici. Sice nestejnomerne, ale to rychle prestanete vnimat. Kdyz delam v seru nebo v noci je vzdycky zapnuta. Ten rozdil je strasne znat. Popisky klaves jsou velice dobre videt. Oproti te fotce by IBMko melo oranzovej flek pres celou klavesnici .... Takze podle sve zkusenosti lampicku doporucuju, ale pred koupi radsi vyzkouset ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Petr:
Jednak už to tady lidi psali, a hlavně není jen žlutá, starší řada (teď nevím, jestli R nebo T), měla i bílou LEDku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.. neudáním typu je ta recenze zbytečná.. Já používám více než rok lampičku od ThermalTake a je výborná.. vůbec neoslňuje a klávesnici vidim celou.. jsem maximálně spokojen za 300,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lampicka nemusi byt jen 1 ledkova, objevil jsem i viceledkove a dokonce maly ventilatorek na obchod.nedis.cz. Nevypada to jako uplny hracky ale asi by se to muselo fakt vyzkouset.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozna to je chyba zrovna tohoto typu lampicky,ale jinak bych takoveto osvetleni nezatracoval.....je mnoho typu ktere sviti vyborne na cely keyb, sam pouzivam osvetleni ledkou pokud treba hraju z notesu a pouziva to vetsina djs, kteri hraji z notesu, v klubu je preci jen takrka tma, hlavne na stage za mixakem....ale chce to opravdu budto ledku ktera ma vic jak 30stupnu rozptyl, nebo tech ledek vic...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam lampicku se tremi LEDkami na ohebnem kabelu, a i kdyz osvetli celou klavesnici, prijde mi neprakticka, neskladna a blbe se umistuje (kdyz je ze strany, tak pada nebo si stinim rukama, kdyz zvrchu, tak vadi pohledu). Kamos ma lampicku s tenkym dratkem a klipsnou na ram displeje a to mi prijde mnohem prijemneji vyresene a hlavne skladnejsi.
Mozna by bylo i zajimave pridat do barvy potisku klavesnice nejakou fosforeskujici latku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A že jsem tak smělý, na co je vůbec dobré mít osvětlenou, či dokonce podsvícenou klávesnici, jak tu také někdo navrhoval? Místo hovadin se naučte psát všemi deseti a koukejte na display. Určitě je to z dlouhodobějšího hlediska mnohem lepší řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim se zastat autora, hned ze zacatku pise ze jde o lampicku z HYPERMARKETU! :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

brk: psát všemi deseti na klávesnici notebooku? No nevím nevím... A ne každý na to má čas a vlohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat si lampicku v MODROU LED diodou je prece uplna hloupost. Proc tam neni o trosku drassi bila LED dioda?
BTW se vyrabi i v docela vykonnych provedenich, vcetne sirokeho vyzarovaciho uhlu(i 120°)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, modra LED je posledni dobou v mode, ale nic nenasviti. Pokud jednobarevna, tak zelena, jinak bila (coz je vice LED v jedne).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K těm IBM. Mám doma T41 - bílá dioda ve víku. R-ková řada měla do R50 taky bílý diody. Nevím proč, ale od R50 jsou žlutý. Měl jsem tu čest vidět svítit žlutou diodu a je to opravdu špatný. Podstatně hůř osvětluje písmena. Ta bílá dioda na T41 spolu s bílým potiskem kláves dělá zázraky. Klávesy večer skoro svítí.

Jediná nepříjemnost na kterou jsem narazil je, že pokud ležím v posteli s ntbkem na břiše-nohách, tak mi dioda svítí přímo do očí a je to nepříjemný. Na tohle bylo žluté světlo lepší.

Pokud by byl zájem, pokusím se večer vyfotit ntbk a hodit ho na web.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libb:

Mě to nedělá problémy. Poslední dobou-na škole- píši jen na ntbku a teď mi dělá spíš problémy psát na klasické klávesnici. Proto uvažuji o koupení klávesnice s tak nízkým zdvihme kláves, jako má ntbk.

Možná taky záleží od typu klávesnice u ntbku. IBM no comment. Psal jsem na kámošovým aceru, asusu a opravd ne. Celkem ujdou ty nový ntbku na styl IBM od HP, ale mají jinač silnej zdvyh-to je ale otázka zvyku...tak jako asi u včeho :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skuste si APPLE notas. Ma nielen perfektne klavesy, ale ma ich aj podsvietene/15 a 17 palcove/. Je to nielen pekne ale aj prakticke a navyse to riadi senzor. A tiez je tam perfektny touch pad , ktory nema v PC konkurencie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ji pouzivam jen kdyz jedu jako spolujezdec v aute v noci, jine vyuziti me nenapada. Delal jsem si ji sam, normalne jsem LEDku pridelal na pradelni kolicek. Pravda ale je ze ma uzky paprsek, chtelo by to aspon dve vedle sebe - zatim me to ale staci s jednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LudaL: zkus ty diodě krapet upravit klobouk ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem měl IBM T42 používal jsem světýlko (thinklight) když šla přítelkyně spát a já chtěl ješte chvilku pracovat. Dneska mám ACER 8104 a používám lampičku, kterou jsem dostal jako reklamní dárek. Celou klávesnici osvítí bez problémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

svetielko je celkom prakticke, ked sa rypem v pc - mozem si ho natvarovat ako potrebujem, a potom vidim popisky aj na komponentoch, ktore by som inak musel vymontovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jako : kdyz se hrabu v PC, vypinam zdroj, takze lampicka napajena z USB nesviti ;-) (ten smajlik znamena, ze to myslim trochu z legrace, tak se do me hned nepoustejte. diky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v práci máme světýlko se třemi LED a s "reflektorkem" které už klávesnici notebooka osvítí docela dobře, jedna LED je nesmysl :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych viděl problém s automatikou ve foťáku. Ta se zahltila světlem z monitoru a proto osvětlení klávesnice není zřetelné. Oko ale pracuje selektivněji než "tupá" optika a tak mu lampička může pomoci.

Netvrdím však, že v zrovna v tomto případě - třeba daný kousek je opravdu šunt.

Nebylo by lepší místo lampičky se naučit psát všemi deseti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, čtením v šeru si na celém světě skazilo oči 0 lidí. Přesně. Jedná se, totiž, o používání očí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JiriB pouzivanim oci v seru se oci nenici. Je to dost zasadni omyl. Pouze se clovek rychleji unavi, ale oci mensi mnozstvi svetla nijak neposkozuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem si koupil jinej druh lampicky s ledkou a jeste s vetrackem na czechcomputeru.Stalo to par korun,a je to docela v pohode.Sice provedeni neni zadnej Hi-tech ale za ty prachy to svuj ucel plni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 2 zlute LED po 13kc asi 60 cm od klavesnice workstation a zcela vyhovuji.
Modra LED neni uplne genialni napad - lidske oko je nejcitlivejsi na 555nm, coz je zlutozelena, takze zlutou, zelenou, nebo bilou (coz zpravidla nejsou 3 led, ale UV led s luminoforem, jako je v zarivce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolega si lampičku zakoupil a připojil,ale neodborným zásahem si vytrhl usb port na bordu a teď to tady na stole lepí dohromady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja ji pouzival pri hrani her v noci. CRT svitil malo a tak pri tmavych scenach jsem nevidel na klavesnici.
Se soucasnym LCD ji nepotrebuji - LCD mi tu klavesnici osviti az az.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja som si ju kupil tu v anglicku za jednu libru (neviem kolko stoji v cr) a kedze nemam notas tak som ju pouzival na osvetleni vnutra skrinky ked som nieco montoval.ale inak sa mi to svetlo nezdalo moc slabe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tom kalendáři je chyba :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lampicka je urcena k baleni jointu (osvit stolu displejem+lampickou)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si podobnou lampicku kdysi koupil. Ta moje ale ma dve LEDky a primo u nich i vypinac. Musim rict, ze s ni nemam problem a vidim na celou klavesnici v pohode. Jen jsem si z kusu pasky musel vytvorit bocni stinitko, aby mi svetlo nesvitilo primo do oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam tuhle lampicku uz asi rok, a musim rict ze je to dobra vec. Klavesnici osviti naprosto v pohode. Pokud to spravne nasmerujete tak to ani neoslnuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s autorem článku. Je to mizerie. Trochu lepší světelnost má když ji dám do napájeného USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtěl bych připojit ledničku s dobře vychlazeným pivem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.