Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LattePanda Alpha je nejmenší počítač, na který lze dostat MacOS

Za 309 USD se dá pořídit UDOO Bolt V8: https://www.kickstarter.com/projects/udoo/udoo-bolt-raising-the-maker-wo...

Lepší konektivita, výkon a má i arduino. Ano je o něco větší, ale přijde mi, že nabízí víc muziky + ti lidi co dělají ten Bolt V8 mají za sebou několik úspěšných projektů. Samozřejmě jsem to backnul a bude i recenze až dorazí ;D

LattePanda má koukám arduino taky, ale má připájenou RAM, v tomhle mi přijde lepší ten UDOO Bolt, má dva SODIMM sloty, přes M.2 lze GPU připojit taky a navíc je možné připojit až čtyři monitory.

LattePanda má zase zajímavý form factor, je o dost menší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>LattePanda Alpha je nejmenší počítač, na který lze dostat MacOS

To je pekný titulok

Technicky to možné je(lze) ale právne to možné nie je (nelze).

Problém je, že u nás sa porušuje autorské právo len, ak autorské dielo použijete (=knihu čítate, =film pozeráte, =program spustíte), ale napr. v copyrightovom systéme (v USA,UK a pod.) je už samotná prítomnosť diela u vás porušením práva....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to zbleptas?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako je to podľa Vás?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vlastnit licenci a instalace je legální. A jelikož EU neuznává OEM licenci vazanou na HW, tak můžeš použít licenci i třeba z mrtvého notebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mne popravde docela zajimalo jak to funguje v tomhle konkretnim pripade. Protoze macOS se neprodava, ten je k dispozici gratis komukoliv kdo vlastni original jablecny HW (a na ktery to jde nainstalovat).
V tomhle ohledu to ma podstatne bliz k FW pro dany HW nez k OEM (nemluve o tom, ze u macOSu nejde vubec o OEM - HW i SW je dodavano Applem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Prodává se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis "prodaval se" protoze posledni co byl za penize byl OS X 10.8 (pred sesti lety). Od te doby je zdarma (resp. v cene HW).
Neplest si s "macOS Server". To je rozsirujici balik ke stavajicimu OS o serverove sluzby, to samo o sobe OS neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je rozhodné právo v tej licencii štátu EÚ? Podľa toho, čo viem ja (môj iMac končí na macOS 10.13), tak je to podľa práva štátu Kalifornia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Místní právo je rozhodující.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zadna EULA a zakony cizich zemi nemohou byt nadrazene mistni legislative ...takze i kdyz si tam napisou cokoliv tak stejne nase zakonna "pravidla" jsou nadrazena ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Práveže môžu, lebo ide o medzinárodné právo súkromné viď .nižšie..

International private law or private international law is a set of rules of procedural law that regulates the relationships between physical and judicial persons of different nationalities. It determines which legal system and the law of which jurisdiction will apply to a legal dispute among private individuals involving a foreign element. I

https://definitions.uslegal.com/i/international-private-law/

Vy stále predpokladáte rozhodné právo =Právo českej republiky

Licenčná zmluva koncového používateľa (EULA)

ABBYY PDF Transformer 3.0

20. Rozhodné právo

20.1 Ak bol SOFTVÉR získaný v Spojených štátoch amerických, Kanade, Mexiku, Strednej Amerike, Japonsku alebo Taiwane, musí sa táto zmluva EULA riadiť a byť predkladaná v súlade so zákonmi v štáte Kalifornia v Spojených štátoch amerických.

20.4 Ak bol SOFTVÉR získaný v Rusku, Bielorusku, Kazachstane alebo inej krajine Spoločenstva nezávislých štátov, okrem Ukrajiny a Moldavska, alebo ak bol SOFTVÉR zakúpený v Litve, Lotyšsku alebo Estónsku, musí sa táto zmluva EULA riadiť a byť predkladaná v súlade so zákonmi účinnými v Ruskej federácii.

20.5 Ak bol SOFTVÉR zakúpený v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, na Cypre, v Českej republike, Maďarsku, Izraeli, Macedónsku, v Poľsku, Rumunsku, na Slovensku, v Turecku, Srbsku, Čiernej Hore, Ukrajine alebo Moldavsku, musí sa táto zmluva EULA riadiť a byť predkladaná v súlade s legislatívou Ukrajiny.
http://pdftransformer.helpmax.net/sk/priloha/licencna-zmluva-koncoveho-p...

A to platí, keď je rozhodné právo uvedené v zmluve, tak platí to právo..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"musí sa táto zmluva EULA riadiť a byť predkladaná v súlade s legislatívou Ukrajiny."
:0)))))))
MNě jako člověka co si zaplatí za koncovou licenci tyto nesmysly nemusí zajímat. Pro mně je stále rozhodující legislativa čR či EU (kterou často přebíráme). Co za si tam napíší v USA či u MS je irelevantní pokud je to v rozporu s právem u nás. Já tu licenci koupím tady a používám tady nev USA či na Ukraině.

Proto taky Evropský soud rozhodl že je irelevantní, že si v EULA MS navymýšlel napřenostitelnost licence a platí že u nás je možné SW přeprodávat i bez ohledu na nesmysly psané v EULA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tu licenci prodávají v ČR, nemůže být licenční smlouva v rozporu se zákony ČR.

Respektive nezákonná ustanovení smlouvy jsou neplatná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Softvér sa nepredáva len sa udeľuje povolenie na použitie -licencia

a to je medzinárodné právo súkromné

Predmet Medzinárodné právo súkromné I. sa zaoberá právnymi vzťahmi súkromnoprávneho charakteru, ktoré svojím určitým prvkom (tzv. cudzí prvok) prekračujú sféru vnútroštátneho práva. Tieto právne vzťahy sú regulované osobitnými predpismi slovenského práva, najmä Zákonom č. 97/1963 Zb. o MPSaP, ale i medzinárodnými zmluvami a európskym právom.
https://www.prf.umb.sk/katedry/katedra-medzinarodneho-europskeho-prava-a...

A tie zmluvy sú problémom...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky konkretni precedent nebo citace zakona ktera potvrzuje takove zavery ? Pokud ne tak je to z principu protiústavní a tecka ;) a se slavnou eulou si mohou vytrit zadek pokud to nemame ukotvene v nasem pravnim radu ;) mozne je ze nejaka mistni zakonna uprava tohle osetruje zas tak hluboko nevidim ale eula nemuze byt nadrazena ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak mne sa to vidi trochu predrazene, Udoo ma lepsie parametre a cenu velmi podobnu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čakal som na NUC-like mini PC s Ryzenom, ale škoda tej ceny za UDOO. O tejto Pande ani nehovorím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to levnejsi nez NUC s podobnym vykonem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám ho objednaný, měl dojít už v červenci, ale kvůli zpožděným dodávkám procesorů na něj stále čekám...stál mě 5.000Kč...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že pro někoho je výzva nainstalovat macOS na malou ne-tak-moc-drahou destičku. Fajn, kdysi jsem byl odvařený z toho, že jsem na 386 rozjel linux včetně X a dokonce se s tím dalo i pracovat...

A tady vidím trochu problém: polovina periferií téhle desky s tím OS nefunguje (WiFi, microSD karta, eMMC, audio, bůhví co ještě) a navíc pro většinu lidí je to licenčně nelegální...

To už mi dává větší smysl instalovat cracknutý PhotoShop na 10 let starý notebook jen proto, abych si dokázal, že v něm pak zvládnu oříznout dvě fotky z dovolené...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.