Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levné korejské monitory po updatu firmwaru umějí FreeSync

Doufejme, že více výrobců monitorů si z nich vezme příklad!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že se freesync kompatibilní elektronika pomalu stává standardem a nebude trvat dlouho a budou jí vybavené všechny nové modely monitorů. Pak už půjde jen o rozhodnutí výrobce...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, je čas se optat, zdali z tech supportu něco použitelného nevypadne:

Hello, Eizo support!

I would kindly like to ask, if Eizo have any plans on updating the firmware for the displayport monitors, so they can support the freesync. Eg. updating the DP specifications to 1.2a revision.

I'm specificaly interesed in the 4:3 (5:4) monitors, eg. Eizo FlexScan S2133, for example.

Could it be done, like in the Crossover models 434K a 494K and Wasabi model MANGO UHD42?
http://www.overclock.net/t/1565292/owners-crossover-434k-494k-10bit-ips-...

Thanks for letting me know.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi to překládat do angličtiny tak alespoň odpověď česky:

Bohužel ne (z toho by nám nekápla ani kačka), není to u Vašeho modelu technicky možné (protože tomu určitě prdlajs rozumíš a update firmware je něco mezi scifi a fantasy). Již ale připravujeme novou řadu monitorů (na kterých jsme upravili dizajn, ale na tu letitou elektroniku jsme zaplať pán bůh šáhnout nemuseli, takže budou stejně kvalitní), které Freesync (na DP portu, HDMI2.0 je v plánu až na další řadu) podporují (přidali k stávajícímu výrobnímu pásu nějakou supermoderní mašinku která jim normálně tu aktualizaci nahrává sama...a nás ten chlápek s usb flashkou stojí jenom misku rejže na den).

Dej vědět jak si dopad Trodas. :)

Omlouvám se za sarkasmus.

+1
+55
-1
Je komentář přínosný?

Sarkasmus pobavil i mě, dal jsem + :*)

Jinak zatím jsem dopadl takto:

AM1FFO11FD046.mail.protection.outlook.com rejected your message to the following email addresses:
egd-yoyaku@eizo.com
The address you sent your message to couldn’t be found at the destination. It might be misspelled or it may not exist.

AM1FFO11FD046.mail.protection.outlook.com gave this error:
Hop count exceeded - possible mail loop ATTR1

Diagnostic information for administrators:
Generating server: HKNPR06MB0628.apcprd06.prod.outlook.com
egd-yoyaku@eizo.com

+ několik stran nepochopitelného brajglu. Jdu to zkusit z googlu, příp. poslat na jiný email než na info@eizo.com a ozvu se určitě zde v diskuzi, jak jsem dopadl a do které řiti mě poslali... zatím mě tam posílají jen jejich servery :(

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je škoda, že se k nám nevozí, protože přesně takový produkt bych okamžitě koupil. Chci špičkový obraz a solidní konektivitu. TV tuner nepotřebuji a serepetičky typu SMART a pod. zcela ignoruji. ☺

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tak mají rozlišení 4K a nebo UHD? Jestli 4k, tak by to byla pecka a v 42" bych do toho sel hned.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mají 4K UHD, tzn. 2160p, tzn. 3840×2160.

„Ultra-high-definition television (also known as UltraHD, UHDTV, or UHD) includes 4K UHD (2160p) and 8K UHD (4320p).“
https://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-definition_television

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

wiki:
DCI 4K should not be confused with ultra-high-definition television (UHDTV) AKA "UHD-1", which has a resolution of 3840 x 2160. Many manufacturers may advertise their products as UHD 4K, or simply 4K, when the term 4K is traditionally reserved for the cinematic, DCI resolution. This often causes great confusion among consumers. (http://www.extremetech.com/extreme/174221-no-tv-makers-4k-and-uhd-are-no...)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nebyla řeč o DCI 4K - pouze o 4K :-) Níže v témže článku na Wikipedii je pak výslovně: „YouTube and the television industry have adopted Ultra HD 1 [UHD-1] as its 4K standard“
https://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Adopted...Takovou zvrácenou argumentaci jako cinefil já prostě nikdy nepřijmu..nikdy! :-))) UHD je jen zpitvořenina a někdo to "zařadil" do rodiny 4k rozlišení. O 4k se vždy mluvilo takhle, z pohledu filmu. Nechápu co je dneska za problém mít těch plnejch 4096 bodů na šířku, prostě to co je v kině 1:1, jako je to se zvukem. A nééé to před vysmažením na BD-UHD zase přepočítávat (moderní výraz downscaleovat)...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mě velmi zajímá. Jediná rozumná u nás koupitelná alternativa je Philips BDM4065UC 40" VA 3840x2160 s DP1.2, USB3 hubem atd a stojí od 17 tisíc. Uvažoval jsem o něm jako o herním monitoru k jedné Fury X a protože fps nebude ve 4K nějak mnoho (30-40), tak by freesync velmi pomohl. Toho korejce bych preferoval právě kvůli freesyncu. Neví někdo o způsobu jak ho dopravit za rozumnou cenu i k nám?

http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Philips+BDM4065UC

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zasílání z Číny a z Korei bývá většinou zadarmo, jen to může pár týdnů trvat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak na americkém Amazonu jsem si ho zkoušel objednat. Ten "menší" crossover. Poštovné zdarma worldwide, poslání do ČR taktéž ok, finální cena i s posláním 22tisíc

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ví někdo jaký povrch má obrazovka, zdali praktický a tedy matný, mebo alespoň pololesklý a temný, nebo - marketingově prej lepší :-)) ... - odporně lesklý :-( ...?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Lesky povrch musi mat zakonite lepsie podanie obrazu, pretoze fyzika/optika. Kazdy panel je po vyrobe leskly, akurat vyrobca sa rozhodne, ci nan aplikuje tenky film, ci uz polomatny alebo matny. ;) A cokolvek, co zaradis medzi panel a tvoje oci, musi zakonite (negativne) ovplyvnit vysledny obraz. Vid porovnavacie videa, kde ludia odliepali (inak hnusny zrnity, perletovy) filter z inak slusnych Dell monitorov: https://www.youtube.com/watch?v=kgKr4ofzWpY

Vzdy bude najidealnejsia situacia, kedy je miestnost zatemnena, aby nedochadzalo k odleskom + leskly panel. Aj z dovodu vnimaneho kontrastu..

Ty marketing

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kecy jak marketing, jak podavač s supermarketu tvrdí... Kontrast naopak lesklý povrch ve dne zmenšuje! (stejně jako sklo!... u Plazmovek...) Kontrast dělá kvalita zatemnění podsvětlení pixelovámi žaluziemi, né povrch!...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pouzi mozog prosim. KAZDY panel od vyroby prichadza s LESKLYM povrchom! Ziadne sklo! Ale vyrobna technologia! anti-glare film sa aplikuje az PAK, podla rozhodnutia vyrobcu a sposobuje, ako kazdy material v ceste, ze ZASAHUJE do vyslednej kvality zobrazenia a to docela ZNACNE. Cim viac matne, tym viac rozostruje obraz a tym viac sposobuje perletovy efekt, alebo aj efekt "nanosu prachu". Sa pozri niekedy na matny Dell na svetlom pozadi, ty expert. Mas chut utriet obrazovku od prachu, ale ziaden tam nie je. Najlepsie podanie obrazu je na lesklom, teda nicim nezprasenym panelom, v zatemnenej miestnosti. To je fyzika, a skusenost z praxe, nie moj dojem.. To, ze tam nejaky vyrobca este mrdne ochranne sklo (napr. Apple Cinema), to je vec druha a to neuznavam tiez, ale o tom tu nikto nehovori.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží na jemnosti brusu! folie. (ano, na brusu!, neb matné folie obrazovek kvalitních monitorů byly a už často ani nejsou :-(... broušené!!! A ty kvalitní maj folii také o vyšší zaručené tvrdosti, např. moje stará IPS FullHD TV od LG má garantovanou a uváděnou jako parametr - tvrdost povrchu HR3. Dnes to nikdo už neuvádí :-( A ani z blízka na bílé ploše nebylo vidět nic než čistou bílou plochu , nebo - ještě víc zblízka, již jen barevné pixely :-) Dokonce je až moje baba schopná hadrem utřít pracha právě tím folii poškrábat, ale to má důrazně zakázáno, neb je to velejemný brus! Chápu že 4k je ještě jemnější rastr, ale nevěřím, že by jemný brus toto zhatil. Poudačky! Na mojem 42" 4k jsou stejnak dosti velké ty pixely, proti tomu je struktura jemného brusu prd :-) )

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Len skoda, ze 4x" je na monitor vela a na TV malo.. Kazdopadne chvalim

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadají špatně - mají i solidní odezvu (pokud hodnota opravdu odpovídá realitě).
Otázka je, jaké panel podporuje frekvence, jestli na 2K/4K zvládá jen malý rozsah (např. 55-65 Hz), je mi taková podpora FreeSync k ničemu. Na aukci jsem viděl rozsah 30-85Hz, ale to se někdo nejspíš sekl a napsal tam horizontální obnovovací frekvenci.
Pokud by podporoval pořádný frekvenční rozsah jen na nižších rozlišeních, je zase otázka, jak má monitor kvalitní scaler, protože u některých monitorů díky slabým scalerům vypadá cokoliv mimo nativní rozlišení naprosto otřesně.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

30-85 Hz je myslím celkový rozsah, se kterým umí pracovat. 30 Hz používá při 4k vstupu z HDMI 1.4 (které ve 4k víc než 30 Hz nezvládá) a 85 Hz by snad mělo být maximum, kterého je schopný v 2560×1440. Ale ruku do ohně za to nedám.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by to chtělo pořádnou funkci, 90% freesync monitorů jsem zatim bleh, a to nemyslim jen rozsah, ale hlavně to že po aktivaci freesync u nich přestane komplet fungovat overdrive, což se okamžitě citelně negativně podepíše na odezvě.

Další problém zde bude input-lag. 4K TV (a monitory také) maj zatím všechny děsnej input-lag, vše se pohybuje minimálě +- 30ms, většinou i více, což je na jakékopliov hraní s prominutim useless. Pokud ty tV budou mít freesync ale ten typuckej input lag pro 4K zobrazovadla tam zůstane, bude to akotát tak "zajímavost" pro články, a chudáci ti co si to koupěj na hry.

Jako TV jsou naprosto standard, a nepodporujou širší gamut je to klasické LCD s edge W-LED, tzn bude to rádo za pokrytí sRGB, na to taky pozor.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já naštěstí hry nehraju a synchronizaci fps videí s Hz obrazovky mám ošetřenu správným nastavením Mediaplayeru (MPC-HC) tak, aby řídil frekvenci monitoru v násobcích fps videa a abych neviděl žádné cukání nebo zlom v obraze :-) Viz: http://odsakeda.sweb.cz/MPCHC_Hz.jpg

Tedy žádný sync v monitoru nepotřebuju :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.