Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LCD Fujitsu Siemens Scenicview P24W-5 ECO

Uff, nemylit si mA s A /odber prudu pri merani prikonu/, kludne po oprave moj prispevok zmazte...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měřit příkon ampérmetrem není zcela přesné, část proudu je jalová. Tím asi byla způsobena ta ne-zas-tak-docela-nulová hodnota.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

citujem: Monitor si vezme při 237 V v síti při 100% úrovni jasu 0,38 mA (zvuk i USB odpojeny), což je v přepočtu na watty vzorně specifikačních 90 W. Zapnutím režimu ECO klesá na 0,20 mA neboli zhruba 47 W, nije tam chyba v Amperoch? nie miliampere ale Ampere maju byt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak moc se lze přiblížit ruční kalibrací pomocí přiložených utilit výsledkům kalibrace sondou ?
Tento LCD konečně vypadá jako vhodný kandidát za CRT.

PS: "Další strana: Zorné ůhly" a název kapitoly.. ů/úhly .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2Deryk: Dobrý dotaz.
2Zero, redakce: Připojuji se k dotazu Deryka. Jak moc se lze přiblížit tím kalibračním setupem z dodávaného CD k té žluté křivce od kalibrační sondy? Já vím, že záleží hlavně jak pydlovokej "kalibrátor" tu aplikaci obsluhuje, ale ještě jsem se myslím nikde nedočetl o tom jestli ty dodávané utility k něčemu jsou, nebo je to jen kvůlivá pocitu zákazníka, aby se necítil ošizen. Tedy marketing.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ůů ůů ůů - to je ale ůlet, tiše skučím nad ůhly ;-o) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Derryk, Jirka, a teraz aj ja. Monitor je urceny beznym pouzivatelom, ktory vacsinou sondu nemaju, no ja ako fotograf tiez chcem vediet na ako blizko sa dostanem beznym postupom k tym farbam??
Ak sa to neda, tak ho povazujem za zly pre bezneho uzivatela....to si radsej doplatim za EIZO, ktore ma uz v zaklade celkom dobre farby,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidim ,ze cdr sa rozbehuje tak snad v dohladnej dobe by ste mohli 26" LG W2600HP S-IPS je za velmi zaujimavu cenu. Dufam ,ze nebudete testovat TN panely ako konkurencne servery ,ale ze sa zameriate skor na modely ,ktore su sucejsie viac ako len do kancelarie a ktorych samozrejme nieje ako maku (TN). Dnes sa vam clanok vydaril a dufam ,ze tu toho uvidim viac minimalne tak kvalitneho ako recenzie na napalovacky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

! 8-bit <> 16 777 216 !
8-bit = 256
16 777 216 = 24-bit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> randomofamber:
8bit na jednu složku barvy (R/G/B) = 24 bitů na celé RGB, čili 16,7M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Byl měřen input lag (zpoždění způsobené zpracováním obrazu elektronikou monitoru, tedy něco jiného než odezva g2g/b2b) - na obrázku u zorných úhlů to tak vypadá, i když je tedy porovnáván s jiným LCD a nikoliv CRT monitorem?
2. Až doteď jsem si myslel, že funkce pivot u monitoru znamená, že display je možno otočit o 90 stupňů ("na výšku"). U tohoto monitoru je ve specifikaci uvedeno že pivot nemá, ale o 90 stupňů otočit lze. Co to tedy vlastně ten pivot je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omluvte můj zcela stupidní dotaz, ale u těch obrázků, jak je tam "TN", "IPS" a "P/MVA" - kde si mám představit ty CCFL trubice a kde je oko pozorovatele? Asi mám moc malou představivost.

Jinak jsem si koupil do práce PVA panel HP 2275w a proti lepším TN panelům (kolega má Samsung) obraz zase nějak extra kouzelný není - je pravda, že černá je mnohem víc "homogení", ale jinak je to z mího pohledu srovnatelné. Proti starému dobrému CRT Sony, co mám doma, je to v určitých oblastech (hry, filmy) pořád nic moc. Jistě, do práce, je lepší LCD - ostřejší písmo je zásadní, ale na doma je zůstává CRT králem. Holt si musíme ještě počkat na OLED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opozdeny: Ta fotka dvou monitorů by mohla vypadat, ze se z ni da odecist zpozdeni, ale neni tomu tak, ty hodiny nejsou klonovane, ale jsou to dvoje hodiny, ktery byly spusteny zvlast, a to je ten rozdil v case. Lag budeme merit az v dalsich recenzich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co reklama po spuštění? Jak dlouho trvá? Neřve moc? Je vypínatelná? (obrázeček?).?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze to zobrazi 16,7 milionu barev nema nic spolecnyho s gamutem, ackoliv z clanku plyne neco jinyho. Gamut zavisi na pouzitych filtrech subpixelu (a pripadne na zabarveni podsvetleni). Pocet bitu na kanal ovlivnuje jen a pouze mnozstvi zobrazenych odstinu (pocet urovni na slozku obrazu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Derryk, JirkaF, IO: výsledek  s DisplayView záleží na tom, jam moc si s tím vyhrajete. Jasně, že na nastavení pomocí sondy to nemá. Ne netu se dají sehnat ICC profily pro jednotlivé monitory, myslím, že by nebyl problém získat profil i od nás, kdyby měl někdo zájem. Profil je sice vytvořen pro testovaný monitor, ale určitě bude lepší náš ICC než kalibrace na oči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT
O tom, že se jedná jen o jednu složku není nikde řeč. Co já vím, tak se vždy uvádí barevná hloubka celkově za celý barevný rozsah, tedy klasická řada 2-bit, 4-bit, 8-bit, 16-bit, 24-bit, 32-bit, 48-bit (48-bit hlavně scannery a prof. graf aplikace) případně přímo v počtu barev tedy 2, 16, 256, 65536, 16777216, 4294967296, 281474976710656.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám předchůdce tohoto monitoru, typ SCENICVIEW P24W-3. Zjistil jsem, že má ve firmwaru bug, který má za následek, že před DDC/EDID jsou do grafické karty poslány chybné údaje o dostupných rozlišeních monitoru. Projevuje se to zejména třeba se základní deskou ASUS P5Q Deluxe, která je vybavena systémem ExpressGate nebo v jakémkoliv Linuxu, kde uživatel chce používat konzoli ve vysokém rozlišení pomocí FrameBufferu. Následky jsou takové, že ExpressGate vůbec nefunguje (jeho menu se vůbec neobjeví, i když je v BIOSu aktivován) a v Linuxu je maximální rozlišení konzole jen 800x600, což je na takovém panelu katastrofa.

Testoval jsem dva kusy SCENICVIEW P24W-3 a oba se chovaly stejně. Na typu grafické karty (použil jsem BFG 8800 GTS a Leadtek 7600GT) nezáleží. S P24W-3 ExpressGate nefunguje, zatímco na starém LCD Belinea ano. Stejně tak, Linuxová konzole může mít na jiném monitoru s BFG 8800 klidně rozlišení 1920x1200.

Snažil jsem se kontaktovat FSC s požadavkem na opravu firmware, ale bez výsledně. Chtěl bych tedy poprosit autora recenze, zda by mohl provést test nového modelu P24W-5 ECO a jeho kompatibilitu s ExpressGate na ASUS deskách (případně i pokus s FrameBufferem a konzolí v Linuxu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zapomněl doplnit, že popsaný problém se vyskytuje při připojení pomocí DVI nebo HDMI kabelu. S VGA kabelem funguje ExpressGate i Linuxová konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MarSarK: Autor recenze to udělat nemůže, protože monitor už je vrácený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kdyz ho pripojim pres HDMI budou ty repracky hrat? za predpokladu, ze do hdmi posilam zvuk ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chupas: nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Chupas: No jasně že budou.

Ale ta frekvence ? To by už chtělo 100-120 Hz - 3D ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Zero: Díky za nabídku. Já uvažuji o slušném monitoru k domácímu stolnímu PC. (Na paření mého dítěte a ženy mi příjde mého EIZO S2441 líto) Proto mne ta otázka zaujala. U toho Eiza mne docela zaujalo to přizpůsobování podsvícení okolnímu osvětlení a tak protože to tento monitor nějak také zvládá, mi to příjde jako slušná alternativa.

Kalibrace myslím nebude příliš třeba, to spíše u toho Eiza se to šikne více. Proto jsem se připojil k Derykově otázce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co 120Hz? Jinej monitor si dnes už nemá cenu kupovat. než ten co zvládá min. 120 Hz obnovovací frekvence, abys měl 3D obraz. To je jako by jsi si dneska kupoval CPU Intel na patici 775, která končí...:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěknou recenzi. :) Chybí mi však již zmíněné měření input lagu (některé monitory mají až 60 ms a to se už ani netrefíte na ikonku) a taky jsem nikde nezahlédl marketingově známe XYZ % gamut oproti PALu. :)
Přimlouvám se za otestování LG 26" W2600HP-BF, po kterém už delší dobu pokukuji. :) 24" jsou pro mě málo (mají ještě příliš jemný rastr) a mezi 26" se toho moc vybírat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz vite kdy bude plnohodnotna recenze tohoto monitoru? Muj stary CRT pomalu , ale jiste odchazi, takze bych si rad udelal radost a tento patri k hlavnim adeptum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jsem sam, ale me v te recenzi chybi rozsah jasu. Po precteni nekolika recenzi ne-TN monitoru to pro me zacina byt hodne dulezity parametr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P24W-5 ECO IPS - Fujitsu vyrobili časem u 22" a 24" IPS variantu (původně TN a MVA). Shodou okolností jsem při hledání nového monitoru narazil na 24 za cenu
22, tak jsem po ní po krátkém zaváhání a okoukávání chmátl:
design zůstal beze změny - takový kancelářký (uvažuji o rozebrání přestříkání rámečku na černo ;) , opravdu nemá pivot i výbava a ovládání jsou shodné jako v recenzi, tak jen pár vlastních postřehů:
ovládání - tlačítka jsou spíš tažítka - ovládají se zatáhnutím k sobě. ze začátku to dělá problémy, ale dá se na to zvyknout. na cd je nějaká utilitka na ovládání z pc
zvuk trafa - lehce bzučí středním tónem konstantní v celém rozsahu jasu, slyšitelné v noci, přez všední den ne
podsvícení - protože jsem kvůli němu vrátil HP LP2275w(nebyla pravda jak tvrdili v nějaké recenzi, že to není vidět - bylo a hodně!), tak jsem k tomu přistupoval hodně skepticky a okometrické testování jsem dělal se staženým jas/kontrast 50% na šedivých plochách RGB 64,64,64 a 128,128,128 - k okrajům je vidět lehounké tmavnutí odhadem k 80%. oproti recenzovanému kusu asi došlo ke změně - ale zatím jsem neměřil
barvy a úhly ujdou - IPS. jak se mi dostane do ruky nějaká sonda, tak proměřím jas, otestuji barvy a zkalibruji (zatím jedu z fuj-VGA tak by to nemělo moc smysl)
čidlo upravující jas podle okolního osvětlení funguje, jas se mění skokově, takže za polojasného dne je vidět jak si odskáče níž nebo naskáče podle toho jak mraky zakrývají/odkrývají slunce, trochu to ruší jinak spokojenost, že není potřeba pořád měnit ručně jas
spotřeba - od 37W po 96W podle jasu, vypnutý 0W (použit velice levný wattmetr)
až na tu levnější elektroniku (VGA neumí 1:1, DVI jsem ještě nezkoušel-v manuálu o tom není zmínka, ale aspoň zachovává poměry stran-volitelně v menu), skákající autobrightness a trafo zatím spokojenost-mám ho na práci a kreslení na 24" wide je takové přirozené. Uvidím co bude dál až to přepíchnu na DVI a začnu ladit barvičky ;)
>>DuckDaffy: bombastické 26" na grafiku jsou NEC 2690WUXi a 2690WUXi2 s technologií na zrovnoměrnění uniformity podsvícení
>>ATI-Tom: P24W-5 je kancelářský monitor se slušnými barvami a kancelářsky úspornou levnou elektronikou. Extrémě rychlé LCD bych zatím hledal
spíš u TN a u 3D si počkal až ho konečně slušně odladí ;)
>>mle: reklama po spuštění je chvilku a má decetní velikost cca 1/4 - 1/5 výšky
>>Derryk: jj tímto monitorem jsem nahradil CRT 22"ELSA ECOMO s Diamodtronem a konečně nemám pocit, že bych si pohoršil. (samozřejmě je to LCD - za úplné tmy ještě dost svítí - je lepší mít aspoň malý zdroj rozptýleného osvětlení do okolí)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o hry, mám tu jedno upozornění : mám (ne)naistalováno jenom Wolfenstein - Enemy Teritory, který si při fullscreen řídí taky obnovovací frekvenci a pro poměr stran 4:3 (úvodní obrazovka) posílá na monitor 75Hz, které P24W-5 ECO IPS nebere ani při nižších rozlišeních. Nejnižší co se mi podařilo rozjet bylo 16:10 1280x800, ale musel jsem se tam doklikat přez druhý monitor Philips 200WP7ES.
Na monitoru jsem nepozoroval rozdvojování hran nebo duchy. Ani při sledování HD videa v akčních tmavých scénách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém s frekvencemi se bude týkat doufám jen VGA výstupu na integrované ATI HD 3200 a u DVI odpadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s funkcí autobright velká spokojenost - zvládá uregulovat jas 0-100% tj. noc-slunečný den bez nutnosti zásahu do nastavení
i na ten světlý ne-cool rámeček jsem si zvykl, takže zvýtězí lenost a zůstane v původní barvě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když jsem četl recenzetův komentář po čase, tak ještě k Auto brightness : Pro správnou funkčnost a použitelnou regulaci je potřeba nulu nastavit při zapnutém AB za tmy nebo při nočním(pracovním) osvětlení (nebo 100% za slunečného dne). Tím se nastaví relativní vztah mezi okolním osvětlením - světlem dopadajícím na čidlo a intenzitou podsvícení.
Po půl roce používání a měsíci bez druhého monitoru Philips 200WP7ES (když byl na reklamaci) mohu říct, že oči zůstávají suché a tak "v pohodě" jak jsem na 20"-22" CRT nebo na Philipsu a starších TN panelech nezažil. Mé oči zůstávají suché ;) Teprve s návratem Philipsu jsem si uvědomil jak dokáže tahat a unavovat oči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.