Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Leica M-D (Typ 262): digitál bez displeje za 130 tisíc Kč

Tak ono to "vyfoceni a podivani se na LCD" je taky nekdy hlavne o tom, jestli si clovek nastavil spravne cas/zaverku nakedy taky iso (pokud foti ve vnitr bez blesku). Jakmile to ma nastelovane, pak muze uz fotit v pritomnosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spise je to o tom ze mamli kvalitni! (OLED!!!) displej v hledaku (EVF) a vidim v nem (jak v kine na 5m uhlopeicce pocitem a ne pidi objekty na pidi LCD obrazovce typu TN!!!...) jak dopadne expozice jiz v hledaku a dokonce jeste pred!!! vyfocenim ;-) i nahled po vyfoceni :-) a netreba se neustale oddalovat (kratkozrakej musi furt nasazovat a sundavat brejle navic...) a koukat na LCD ...

Na svych SLT A77 a A65 pouzivam LCD jen velmi vyjimecne - fotimli tesne nad zemi nebo nad hlavou nebo ukazuji li fotky vice lidem najednou. Tedy tak v 1%? situaci?...

Dale v nem mam menu! a parametry expozice a j.! A plno tlacitek po tele ci nahmatam i vecer kdy OLED neoslnuje jako LCD... Nevim jak bych ostril presne dotekacem... zejmena vecer!? To se mam jako neustale odtrhavat od hledcku???...

Tedy by mi LCD vubec nechybel :-) Smrt zrcadlovkam! ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A77 a A65 jsou zrcadlovky.

To ze zrcadlo je nepohyblive neznamena, ze to neni zrcadlovka. navic SLT je slepa ulicka vyvoje (polopropustne zrcadlo ubira tretinu svetla a zpusobuje odlesky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neni to vpravde zrcadlo, je to jen pruhledna cira!!! folie!, tedy jakapak tretina svetla???... jen je mistena pod uhlem aby se leskla coz fazovemu snimaci staci (pod uhlem se leskne i silnice i cire sklo!).

Pro me to neni slepa ulocka oi te co jsem je porovnaval s novsim A7R , coz je dokonce FF!, zatim zustavam u velky h skel a mensiho snimace :-)

Ani mensi (APS-C) bezzrcadla jako A6000 nebo NEX7 me ani v seru moc nepresvedcila co jsem si tak zkousel :-( Pomaly focus rozplizle rohy :-( Trhany pohyb v hledaku a jemne trhane video ac 50p!...

Protoze ty FF na mensich sklech (E) jeste vice neostre rohy v obraze :-( i vetsi aberaci :-(

Proste kdyz zvetsim snimac musi. umerne zvetsit i sklo! (svetlost) a ne naopak...

Az bude mit rada A7 kulove! prohnuty FF snimac, pak do ni pudu :-) (paprsek za sklem kresli polomer ve stejne hloubce ostrosti podobne eletronovy paprsek u CRT TV i proto byly prohnuty, banaty a ty posledni skoroplochy zase neostry rohy...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Full frame A7 radu na E sklech by si mel pouzivat v APS-C modu, protoze E skla jsou desingovana na APS-C jinak vetsinou hodne vignetuji. Sony FE skla jsou naopak kolikrat naprosto spickove. Treba klasicka FE 35mm F2.8 Zeiss je povazovana za jednu z nejlepsich 35mm na trhu (ne-li nejlepsi) a je velice ostra od rohu do rohu uz na F5.6 - http://www.photozone.de/sonyalphaff/865-zeiss35f28ff?start=1

Osobne mam A7 + kit zoom a nekolik vintage objektivu a neostre rohy nepozoruji. Detail je naprosto fantasticky i s vintage objektivy. Koukni treba zde na 100% detail ras / oboci / vlasu s Canonem FD 50mm F1.4@5.6 nebo @8 (ted si to presne uz nepamatuji na kolik jsem zaclonil).

https://s3.amazonaws.com/masters.galleries.dpreview.com/3406786.jpg?AWSA...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samože jsem na A7R nasadil E sklo ale pro FF! a né pro PS-C... A nemyslel jsem, že mel výraznou neostrost nebo vicnětaci, to né! Byl to už nevím přesně ohniska, ale SONY a Made In China... A měl o něco horší kresbu v rozích než můj objektiv SONY A 16-105mm Made In Japan :-) a v interiéru moja ač SLT neměla vyšší šum při stejném záběru do šera nez FF na tom pidiskle...

Zeisse jsem nezkoušel. Pak jsem srovnával můj levný čínský UZ A 18-250mm/APS-C s US E 24-240/FF a zase mě (ne)ostrost v rozích vyšla u E jako horší :-( Přitom ten 18-250mm má větší rozsah a více kompromisů v konstrukci. Jenže je dále od snímče :-)

Prostě jsem chtěl jít do A7R+24-240mm skla -kvůli přírodě, kdy hnedle fotím do krajina, hnedle veverku na stromě na pěších tůrách, což je 50.000,-kč přes bazarové ceny!, aby mi to nahradilo těžkou ale univerzální kombinaci A77+18-250mm, ale nepřesvědčily mě prktické testy při přímém srovnánání na prodejně :-(

Kompakty maj sice taky velerozsah, ale ten obraz :-( , ani 1" z RX10 mě zatím nepřesvědčil :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Full Frame Sony objektivy nesou oznaceni FE. Jinak ja jsem svoji A7 koupil za £520, kit objektiv za £170. To je cca 24000 kc. Ale jeste jsem ji trosku upgradnul novym lepsim celokovovym 'light-tight' bayonetem za £50 a posledni dobou mam na ni pridelany i L-Bracket s arca swiss standartem na stativ. Lepe se to s tim L-Bracketem drzi a nemusis pridelavat zadnou patku na stativ.

https://www.dropbox.com/s/8a2e6d834ybazh0/IMAG0075.jpg?dl=0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smrt zrcadlovkam! ;-)

... přesně, daleko lepší je mít obrovskou matnici, na které si vše komponuji jak potřebuji!!! pak matnici vyjmu a vložím film (nebo řekněme "snímač") a exponuji s centrální závěrkou v objektivu!!!! celý ten složitý mechanismus zrcátka a závěrky u snímače je jen jedna velká poukázka na poruchy!!!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to někde padlo, ale displej je docela žrout energie, takže zbavit se ho na aparátu, který má primární účel nezdržování se displejem, tak by se to mělo projevit na lepší výdrži.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslis displej obecne, nebo displej VS display v EVF, protoze je znamo ze EVF trosku paradoxne zerou daleko vice nez zadni displeje. Staci se podivat na vyrobcem udavanou vydrz baterie pri pouziti EVF vs zadniho LCD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To sem si ani nevšiml, že ten aparát má takovou obludnost jako je EVF. Tak to bych u aparátu za 130t nečekal teda.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nema EVF. Jenom OVF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim jak u konkurence, ale moje SLT Sony umi nezavisle EVF i LCD dokonce vypnout v menu, nebo LCD otocit o180st. a priklopit k telu obrazovkou k nemu a tim se trvale vypne (coz taky neustale mam i kvuli poskrabani pri joseni a OLED EVF ma senzory na priblizeni a nabeh je vcukuletu, ze nikdo ani nepostrehne ze byl vyply, neb, a to malo kdo vi ze tento a malinky 50fps! OLED, zere vic! nez velke LCD.

pak vydrzim s aku na cestach i 2-3 tydny a na akcich, kde furt cvakam a tocim, skoro cely den!

Napr na dokumentovani hodu na zakazku od rana od priprav starky vcetne vecerni zabavy, kdy nevytridenych fotek bylo cca 1000ks a hrubeho zaznamu videa cca 3h me stacily 2 aku :-)

Ja bych zase aparat bez OLED EVF nekoupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych ořezal nastavení ISO a automatické měření expozice - tzn. zůstalo by jenom kolečko pro nastavení času a spoušť. (Clona se nastavuje na objektivu.) Pokud by se to pak vešlo do devadesáti klacků, jdu do toho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v tom případě nejsem fotograf :) bo na displej se pro kontrolu fotky dívám jenom při používání vintaž objektivů, jestli jsem správně zaostřil :) - jinak mám displej furt vypnutý :)
a s previzualizací souhlas :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle ukladat jen do rawu a mit pamet jen n a36 snimku? s moznosti prepnuti na 24 :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

+možnost měnit ISO pouze po naexponování všech 36 snímků ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz tak 70 (k filmove Liece existuje kazeta na rollfilm na 70 snimku).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Foťak pre masochistov, alebo vraciame sa späť. Ešte si pamätám ako sme prišli s dovolenky a vôbec sme netušili či budú aj nejaké fotky. Je mi jasné že tento model je určený hlavne pre podivínov ktorí sa chcú za každú cenu odlíšiť, ale Leica by si mala uvedomiť že sú miesta a situácie kde sa nedá len tak lahko znova prísť a odfotiť to druhý krát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Leica jako značka je z prominutím pro bohatý blbečky připlácíte 100% a více za značku.
Fotoaparáty které se běžně pohybují v ceně 100 000 - 400 000Kč. Pokud si koupíte ekvivalentně schopný přístroj od Canonu Nikonu nebo Sony za polovinu ceny výsledné fotografie budou hodně podobné jako Leica. Je to pro lidi kterým nezáleží kolik utratí. Za stejnou cenu si normální fotograf pořídí Zrcadlovku foto batoh a k tomu tři - čtyři hodně dobrý skla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a pak nadava ze to vsechno musi s sebou tahat :)) Jako - Leica je o necem jinem, ta cena je holt soucasti znacky a image. Kdybych nevedel co s penezi - klidne bych na nejake "street foto", dokumentarni atd. bral.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má to sáňky pro blesk , takže se širokoúhlejšími nebo delšími skly by šlo použít Univerzální hledáček KMZ ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vidím díru na trhu v tom, že neexistují fotoaparáty určené pro cestovatele časem. To takhle odletíte do minulosti nafotit nějakou důležitou událost, všimne si vás policie a hehe. Buď máte filmový přístroj a fotky jsou v čudu, nebo digitál s displejem a pak máte neutuchající zájem o vaši osobu zaručen. Chtělo by to zrcadlovku fotící na film, ale místo hledáčku by byl čip a EVF. Policajt zabaví kazetu s filmem, na kterém dokonce i něco je, a vy máte fotky stále uvnitř.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je hodně "ultra" řešení, ale pro fotograficky zkušené dokumentaristy cvrkotu, kterým nedělá problém expozice bez náhledu, to může být slušná výhoda, že nepromeškají nějaký důležitý moment zíráním do displeje.

Osobně též na zrcadlovce na displej kouknu jen příležitostně, jestli nemám nějaký úlet v parametrech. Každopádně bych osobně lhal, kdybych řekl, že mi displej nepomáhá najít chyby už v terénu, kdy jdou ještě napravit (třeba zapomenutá korekce expozice je záludná).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba u těch událostí a dokumentaristiky dost možná tolik vadit nebude, že něco neuvidíte hned. Než stačíte zjistit, že se snímek nepovedl, Kennedy s prostřelenou hlavou už bude dávno v sanitce na cestě do nemocnice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.