Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Leica rozšiřuje program a la carte i na model M Monochrom

Fotoaparáty Leica jsou pekelně drahé. Jsou tak pekelně drahé, že Leica se snaží rozhodování u některých modelů usnadnit lapané dušičce zákazníka tím, že mu umožní si jeho konkrétní kus nechat speciálně označit.

Program „à la carte“ je tu s námi už slušnou dobu a nově jej německá Leica rozšiřuje i na model M Monochrom.

Tato speciální bezzrcadlovka (či v kontextu Leicy spíše dálkoměr s vyměnitelnými objektivy) seč vyznačuje absencí bayerova filtru před snímačem, pročež zachytává maximum jasové informace bez barevné hodnoty (tedy pokud černou a bílou nepovažujete za barvy; ostatně jestli jsou to barvy dvě, či dvě krajní meze jedné barvy, o tom bychom mohli filosofovat donekonečna). Její základní ISO tak je 320, fotíé skvěle i na ISO 6400 a hlavně je oproti některým jiným Leicám specifická v nenápadnosti svého černočerného vzhledu.

V rámci programu à la carte je možné změnit šasi svého modelu M Monochrom z černého na variantu stříbřitě chromovou. Je možné si v případě touhy o menší nenápadnost nechat na tělo umístit i klasické červené logo Leica a jiné kožené polepy těla, od klasické černé a více odstínů šedé až po barvy jako červenou, tmavě modrou či khaki. A nakonec je také možné nechat si vyrýt něco na vrchní část těla.

Lecia nabízí program jak skrze své webové stránky, tak je možné vše potřebné dodat v nějakém Leica obchodu či butiku, kde si lze také ukázkové vzorky prohlédnou a lépe se rozhodnout. Tento způsob odlišování od běžné sériové výroby je o legendárních výrobců občas k vidění, připomněl bych v tomto kontextu různé speciální limitované edice sf zrcadlovek Rolleiflex.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Leica rozšiřuje program a la carte i na model M Monochrom

Úterý, 28 Červen 2016 - 07:23 | Gaunter | Leica mi vždy pripomenie husle pana Stradivariusa...
Pondělí, 27 Červen 2016 - 19:01 | David Ježek | Muj osobni nazor je ten ze je to vyborny stroj...
Pondělí, 27 Červen 2016 - 16:21 | Vratislav Boch | A je to tedy vhodné na focení a nebo na tváření...

Zobrazit diskusi